Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Průmysl zamířil do útlumu

Rozbřesk: Průmysl zamířil do útlumu

07.08.2019 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včera zveřejněné výsledky průmyslu, mimochodem největšího tuzemského odvětví, které udává směr téměř celé ekonomice, rozhodně příliš neladí s optimistickým tónem nejnovější prognózy z dílny centrální banky. Průmysl má za sebou velmi slabý měsíc a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by šlo jen o nahodilý výkyv.

Dlouho (možná až příliš) na pokles upozorňovaly slabé PMI a nyní se k nim přidávají i klesající zakázky, které v červnu skončily téměř desetiprocentním propadem. Útěchu nelze hledat ani ve srovnávacím základě, protože loni nebyl nijak extra vysoký, ani v tom, že tentokrát měl červen o jeden pracovní den méně. Vše indikuje útlum, sice nijak výrazný, ale stále jde o pokles, který se nepochybně odrazí i ve výsledcích celé ekonomiky. Zvlášť když povzbudivá čísla nepřicházejí od hlavních obchodních partnerů, roste hrozba divokého brexitu, který může ještě více srazit druhý největší automobilový trh v Evropě, a v neposlední řadě se rozdmýchalo další kolo obchodních a nyní už měnových válek. A to v čase slábnoucí celosvětové konjunktury není rozhodně pozitivní a zřejmě ani krátkodobá konstelace.

I když je situace nepochybně vážná, do stavu roku 2008, kdy začaly zakázky padat o dvacet – a následně i více – procent, má přece jen hodně daleko. Nezamrzají ani finanční trhy jako po pádu Lehman Brothers a navíc má svět stále ještě v paměti tehdejší vývoj. Cyklické zpomalení, s nímž se vlastně počítalo, pouze eskalují další události, které zdaleka nemusejí přinést důsledky o rozměrech tehdejšího CDO problému. Proto i nadále počítáme pouze s mírným zpomalením růstu české ekonomiky v letošním a v příštím roce, které zmírní problém napjatého trhu práce, možná i trhu realitního, který má za sebou nebývalý růst poptávky a cen.

ČR navíc v této době disponuje výhodou nedočerpaných peněz z fondů EU, kterými může podpořit ekonomiku právě v časech slábnoucího exportně orientovaného průmyslu. Ale nejde jen o to, jak dokáže být finančně flexibilní, ale i zda se jí třeba konečně podaří vylepšit podnikatelské prostředí. Třeba tím, že se posune z nelichotivého 156. místa, co do délky a komplikovanosti stavebního řízení, nebo ze 115. pokud jde o rozjezd podnikání. Už za několik málo měsíců budeme mít možnost vidět, jak si ČR ve světovém řebříčku vedla letos. No a v mezičase nám nezbývá ještě více než doposud věnovat pozornost novým statistikám z firemní sféry.


TRHY

CZK a dluhopisy
Koruně se včera podařilo odpoutat se od hranice 25,80 EUR/CZK a mírně posílit až pod 25,75 EUR/CZK. Zastavil se i propad dluhopisových výnosů nicméně implicitní sazby napovídají, že sázky na rychlý pokles sazeb ČNB se nemění. Naproti tomu prognóza centrální banky zveřejněná teprve minulý týden přitom předpokládá jedno zvýšení úrokových sazeb ještě v letošním roce, které však ve světle aktuálního vývoje není pravděpodobné.


Zahraniční forex
Navzdory přetrvávajícímu napětí na akciových trzích se situace na hlavním devizovém trhu vrací k normálu, což značí návrat k minimální volatilitě. Rozruch na hlavních devizových trzích tentokrát negeneruje čínský juan (který opět lehce slábne), ale novozélandský dolar. Centrální banka na Novém Zélandu totiž zcela nečekaně snížila hlavní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na nová minima 1 %! Nečekané snížení sazeb je vedlejším produktem zpomalující globální ekonomiky.


Ropa
Cena ropy se propadá pod 60 dolarů za barel v reakci na eskalující americko-čínský obchodní konflikt. Přestože USA oficiálně označily Čínu za měnového manipulátora, fakt, že čínská centrální banka prozatím nenechala juan výrazněji oslabit, slibuje jisté zklidnění situace. To by se, v kombinaci s dalším očekávaným poklesem amerických zásob, mohlo projevit pozitivně také na ropném trhu a vystavit stopku aktuálnímu propadu cen.

Aktualizovaný výhled americké EIA přinesl další snížení odhadu globálního růstu spotřeby v tomto roce (-70 tis. barelů denně, celkem na 1 mil. barelů denně). Odhad americké produkce ropy byl naproti tomu ponechán beze změny, což v kombinaci s produkčními škrty kartelu OPEC bude podle EIA znamenat mírný přebytek ropy na trhu v roce 2019 i 2020.

 
 

Čtěte více:

Zisk firmy Walt Disney klesl kvůli nákladům na streamovací služby
07.08.2019 8:36
Zisk americké mediální a filmové společnosti Walt Disney ve druhém čtv...
Apple v spolupráci s Goldman Sachs uvedl virtuální kreditní kartu
07.08.2019 8:38
Americká společnost Apple dnes ve spolupráci s investišní bankou Goldm...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů