Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční sázky v prostředí obchodních potyček

Investiční sázky v prostředí obchodních potyček

15.08.2019 14:27

Goldman Sachs navrhuje poměrně jednoduchou strategii, která by měla investory izolovat od negativních dopadů současných obchodních válek: Nakupovat společnosti poskytující služby a vyhnout se společnostem výrobním. Logika takového kroku je zřejmá – služby nejsou tolik závislé na zahraničí, a to jak co se týče vstupů, tak co se týče výstupů. Mezi doporučované akcie patří například Microsoft, Amazon, Google, či J.P. Morgan Chase.

CNBC připomíná, že obchodní tenze dále eskalovaly poté, co americká vláda zavedla 10 % cla na dosud neclených 300 miliard dovozů z Číny. Ta následně nechala oslabit kurz své měny a hovoří o stopce na dovozy americké zemědělské produkce. Stratég GS David Kostin na CNBC v této souvislosti hovořil i o atraktivitě Facebooku a Verizonu, v doporučovaném koši akcií jsou i Walmart a Berkshire Hathaway. Obchodní dohody mezi USA a Čínou pak podle pana Kostina nebude dosaženo dříve než po amerických prezidentských volbách roku 2020, takže pokud má pravdu, toto téma se nám bude ještě dlouhou dobu vracet.

Pro dnešní detailnější pohled jsem vybral Verizon. Morningstar vidí jeho poslední čtvrtletní výsledky jako slušné, rozumná se firmě zdá i strategie zaměřená na rozjezd 5G sítě, která by prý mohla přinést i určitou konkurenční výhodu. Verizon podle analytiků Morningstar nyní „bere trochu více zákazníků Sprintu a trochu méně T-Mobilu“, konkurenční boj s AT&T oslabil, protože tato firma polevila na agresivitě. Férová hodnota akcií firmy je podle Morningstar na 58 dolarech. Tedy mírně na současnou tržní cenou pohybující se kolem 56 dolarů.

Možná stojí za připomenutí, že pokud se odhady férové/fundamentální/vnitřní hodnoty pohybují na úrovni tržní ceny, neznamená to, že by akcie neměla přinášet zisky. Naopak, znamená to, že zisky by přinášet měla, ale „jen“ takové, které odpovídají její požadované návratnosti. Pokud se odhadovaná hodnota pohybuje nad cenou, pak by zisky měly být vyšší, než je požadovaná návratnost odrážející rizikovost akcie. Jaká je její výše u Verizonu?

Výnosy desetiletých vládních obligací v USA doklesaly až téměř k 1,6 %, akcie má navíc nízkou betu (0,53). Což je v souladu s obecně přijímanou tezí o tom, že telekomunikace jsou na cyklus málo citlivé a celkově defenzivní odvětví. Mimochodem na relevanci toto číslo a nízká rizikovost akcie nyní získávají i kvůli tomu, jak nízko je číslo první – klesající výnosy vládních obligací totiž neznamenají zrovna optimistický indikátor.

To vše spolu se mnou používanou rizikovou prémií akciového trhu ve výši 5,5 % implikuje, že požadovaná návratnost je u akcií Verizonu na 4,6 %. Takže pokud se jejich hodnota skutečně pohybuje na úrovni ceny, akcie by měla dlouhodobě generovat právě tuto roční návratnost. Dividendový výnos počítaný podle očekávané dividendy přitom nyní dosahuje asi 4,3 %, takže by měl pokrýt naprostou většinu této návratnosti a hovoříme tu tedy o takovém cenově moc neposilujícím akciovém dluhopisu.

K samotné valuaci bych dodal, že firma minulý rok vydělala na volném toku hotovosti (FCF) 16,25 miliard dolarů. Pokud by se jí to dařilo dlouhodobě, současná hodnota takového toku hotovosti dosahuje 355 miliard dolarů. Kapitalizace je přitom znatelně níže, na 230 miliardách dolarů a trh tedy nevěří ani zdaleka tomu, že se podaří výsledky roku 2018 opakovat.

Pokud do výpočtu místo FCF vložíme dividendu, vracíme se opět k onomu dluhopisovému vzorci: Dividenda totiž za posledních 12 měsíců dosáhla 9,91 miliard dolarů a současná kapitalizace odpovídá tomu, že by dlouhodobě rostla asi o 0,5 % ročně. Tak jsou tedy nastavena tržní očekávání u jedné z největších telekomunikačních firem v USA. A pokud bude tato firma schopná ufinancovat tento tok dividend, jsou její akcionáři skutečně „na svém“.


Čtěte více:

Nokia těží z nástupu 5G sítí, její zisk rostl o 85 %
25.07.2019 11:47
Čistý zisk finské společnosti Nokia se ve druhém čtvrtletí prudce zvýš...
Nokia rostla napříč všemi divizemi (komentář analytika)
25.07.2019 14:35
Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia (Investiční tipy) se p...
Orange: Managementu pořád věříme
25.07.2019 17:00
Tržby francouzského operátora Orange (Investiční tipy) již tradičně po...
Huawei na čínském trhu poráží konkurenci. I Apple
30.07.2019 13:15
Největších podíl ze všech prodejců za posledních osm let si na čínském...
O2 hlásí za 2Q nižší čistý zisk, je ale nad odhadem
02.08.2019 7:31
Telekomunikační operátor O2 Czech Republic oznámil dnes před otevřením...
Analytik Patria Finance k výsledkům O2: Fixní segment zažívá návrat
02.08.2019 12:53
Hospodářské výsledky telekomunikace O2 za druhé čtvrtletí přinesly pří...
EU viní české firmy T-Mobile, O2 a CETIN z omezování konkurence
07.08.2019 12:25
Evropská komise (EK) viní české mobilní operátory T-Mobile a O2 a prov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data