Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Špičky Kofoly na setkání s investory v Patrii: Akcie, dividenda, růst, trhy, čísla i dluh

Špičky Kofoly na setkání s investory v Patrii: Akcie, dividenda, růst, trhy, čísla i dluh

26.09.2019 13:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie nápojářské skupiny Kofola, která se obchoduje na pražské burze, je v současnosti podhodnocená. Společnost, která je dnes z pohledu značek dvojkou na tuzemském trhu s nealkoholickými nápoji a jedničkou na Slovensku, ale věří v úspěšnější budoucí vývoj titulu. Ve vztahu k investorům je pro firmu stěžejním bodem pravidelná, stabilní odměna. Toto a další témata zmínili top manažeři Kofoly na setkání s investory, klienty Patria Finance s nejvýznamnějšími pozicemi na tomto titulu pražské burzy, v polovině září. Podobná setkání organizuje Patria dle možností managementu konkrétních obchodovaných společností. V souladu s regulatorikou na nich nepadají nové kurzotvorné informace, jsou však exkluzívní příležitostí, jak se do řady témat ponořit podrobněji, než kolik dovoluje prezentace k výsledkům nebo hovor s analytiky.

Pro čtenáře Patria.cz nyní vybíráme zajímavá témata, na která na setkání také přišla řeč. Za Kofolu se jej zúčastnili většinový vlastník Jannis Samaras, generální ředitel Kofoly pro Česko a Slovensko Daniel Buryš, finanční ředitel skupiny Pavel Jakubík a šéfka vztahů s investory firmy Lenka Frostová.

Kofola na pražské burze a vývoj ceny akcie

Daniel Buryš zahájil prezentaci s tím, že si uvědomuje, že akcie firmy se obchoduje na jiné úrovni, než na jaké na pražskou burzu v roce 2015 vstupovala. Titul se v současnosti pohybuje u 300 za akcii, zatímco burzovní premiéru si odbyl na 510 za akcii. „Nemůžeme si tak říkat, že jsme úplně miláčkem investorů,“ podotkl Buryš a otevřeně diskutoval dva momenty, které ceně akcie neprospěly: byznys v Polsku, odkud nakonec Kofola v letošním roce odešla, a loňský exit minoritního akcionáře Enterprise Investors (EI).

0 

Graf: Dlouhodobý vývoj akcií Kofola versus index PX

Dle Buryše má Kofola takové okamžiky již za sebou a nevnímá další nyní identifikovatelná rizika s podobným dopadem. Společnost má po exitu EI v současnosti více než 27% free float a Buryš do budoucna věří v úspěšnější vývoj na burze. Na čem Kofola důvěru investorů staví? Především na stabilitě byznysu i dividendy, i plynulém vstupu do nových perspektivních oblastí byznysu. K tomu přistupuje závazek Jannise Samarase, udržovat dlouhodobě nadpoloviční podíl a kontrolu ve firmě. Aktuálně ovládá on a jeho rodina skrze společnost AETOS přes dvě třetiny akcií.

0

Graf: Vlastnická struktura Kofoly, investorská prezentace

Kofola a akcie konkurentů

Vůči většině konkurentů jsou dnes akcie Kofoly optikou tržní ceny a fundamentů byznysu valuačně atraktivnější, uvedl Buryš. Cílové ceny analytiků, kteří titul pokrývají, jsou výrazně výš, než jaká je dnešní hodnota akcie na burze, dodal s odkazem na dva zmíněné negativní momenty v dosavadním vývoji (Polsko, exit EI).

0

Graf: Platná investiční doporučení pro titul Kofola

Dividedový výnos Kofoly je podle zástupců managementu firmy vyšší než u konkurence a poměrové finanční ukazatele jako EV vůči EBITDA, příjmům i P/E podle firmy také poukazují na diskont v aktuální tržní valuaci Kofoly.

0 

Tabulka: Poměrové ukazatele Kofoly, investorská prezentace

Klíčové trhy a možné akvizice

Česko a Slovensko jsou pro Kofolu klíčovými trhy a soustředit se na ně chce i do budoucna. Právě do česko-slovenského trhu Kofola také plánuje největší investice. Slovensko je z těchto dvou nyní nejsilnějším trhem. Firma je tam silná jak v segmentu HoReCa, tak v retailu a Slováci ji berou jako domácí, podotkl Buryš. Kromě toho firma expandovala na slovinský trh akvizicí tamní silné značky Radenska, dále pak do Chorvatska.

0 

Graf: Pyramida značek Kofoly, investorská prezentace

Proč mít akcie Kofoly jako součást portfolia

Kofola vyzdvihuje top značku a unikátní pojetí i efektivitu marketingu. S řádově menším rozpočtem je podle Buryše schopna uskutečnit velké projekty a navyšovat tržní podíl. Buryš vyzdvihuje silné marže, sílu v generování cash flow a díky akvizicím budování nových nohou byznysu. Budoucnost vidí Buryš krom jiného ve zdravých nápojích, což je segment, který firma dlouhodobě rozvíjí. K tomu pomohly i poslední akvizice značek Premium Rosa a LEROS a o další prémiové značky se portfolio rozšířilo díky akvizici společnosti Espresso. Ve značce UGO Kofola společně s franšízanty provozovala v prvním pololetí více než 80 Freshbarů a Salaterií v tuzemsku a na Slovensku, nejvíce takových provozoven v regionu střední a východní Evropy.

Nezpochybnitelnou kotvou je podle firmy pravidelně vyplácená, stabilní dividenda. Vyplácení dividend je pro společnost základ a stabilita je tím, co by si Kofola také chtěla udržet, uvedl také v následném rozhovoru pro Patria.cz generální ředitel a většinový akcionář Kofoly Jannis Samaras. Samaras zamýšlí svůj majoritní podíl ve firmě držet dlouhodobě, stejně jako kontrolu nad provozem.


Za silnou kartu označuje Kofola také vysoké marže v HoReCa byznysu. V jeho rámci tržní podíly firmy významně rostou jak na českém, tak slovenském trhu.

0 

Graf: Vývoj pozice Kofoly v HoReCa segmentu

Čísla a dluh

Některým z pozvaných investorů neušel nárůst zadluženosti v letošním prvním pololetí. Ten je podle vedení společnosti ale pouze optický a ovlivnila jej aplikace nového účetního standardu IFRS 16, podotkla za nápojářskou firmu Lenka Frostová, která má na starosti vztahy s investory.

Zadluženost v pololetí oproti konci roku je podle Kofoly otázkou sezónnosti. Ta také tvrdí, že díky půjčeným penězům může výrazně investovat a pokračovat v akviziční činnosti.

0

Vývoj provozního zisku shrnuje následující graf z prezentace.

0

V rámci prezentace se špičky Kofoly dotkly také soudobých trendů, ať již v podobě snižování obsahu cukru v potravinách nebo trendu k redukci plastových obalů. Nápoj Kofola je bylinného původu a obsahuje o 30 % méně cukru než jiné kolové nápoje, tvrdí firma. Pětinu produkce prodává ve skleněných lahvích, přičemž v případě Kofoly je velká většina obalového materiálu 100% recyklovatelná. Do konce roku 2020 se Kofola se značkou UGO zavázala ušetřit 15 tun jednorázových plastů. Závazek předsplnila už nyní a pokračuje i v dalších aktivitách.

 

Čtěte více:

Akcionáři Kofoly si na dividendách rozdělí 300,9 milionu korun
05.06.2019 11:55
Akcionáři Kofoly si letos rozdělí na dividendách 300,9 milionu Kč, lo...
Skupina Kofola vstupuje do byznysu s kávou, kupuje českou firmu Espresso s obratem 93 milionů korun
10.07.2019 9:10
Kofola kupuje společnost Espresso, která přes dvacet let přináší na če...
Kofole utlumil žízeň studený a deštivý květen, zisk klesl na 40 milionů korun
12.08.2019 17:52
Nápojářská skupina Kofola (306 CZK, -0,33%) v prvním letošním pololetí...

Váš názor
  • Kofila
    27.09.2019 9:28

    Je zajímavá. bohužel není za co dokupovat. Mám 300 ks a klidně bych ještě dobral. Momentálně ma přednost CME a jsem zabetonovaný v Monetě. Takže nic.
    JC
  •  
    26.09.2019 17:24

    Akcie Kofoly jsou pro investory na pražské burze, jak ukazují výsledky obchodování, naprosto neatraktivní a vůči ostatním titulům burzy nejsou konkurenceschopné. V článku zveřejněné ekonomické údaje tuto neatraktivitu výstižně dokreslují.
    JS
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university