Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Padají hvězdy, akcie i rating

Padají hvězdy, akcie i rating

03.03.2020 17:35

Moody’s před několika dny snížila rating francouzské automobilce Renault, a to na úroveň „junk“, tedy úroveň neinvestiční. Moody’s tento krok komentovala tak, že automobilka čelí slabé ziskovosti a bojuje se slábnoucí poptávkou. Podobně je na tom její japonský partner Nissan a na obě společnosti dolehla i kauza Carlose Ghosna. Dovolím si pár poznámek.

Za prvé, pozor na nekritický pohled na hvězdy. Může to být jen můj dojem, ale zdá se mi, že pokud nějaká firma „disponuje“ hvězdným ředitelem, kterému jsou někdy připisovány až nadpřirozené schopnosti, dostaví se nejednou s touto hvězdou spojené problémy. Nevím, jaká byla a je realita kolem pana Carlose Ghosna, ale to, že šlo o hvězdu tohoto typu a že nyní firma v souvislosti s ním čelí problémům, je zřejmé.

Řada firem vznikla a rozvinula se díky neobvyklým schopnostem zakladatele a/nebo ředitele, ale někdy to tak bývá, že se silné stránky časem postupně mění ve slabé, výhody v nevýhody a podobně. Možná existuje umění v čas odejít, předat, upozadit se, sednout si dozadu. Záměrně nechci být konkrétní v příkladech, protože ty bych pak pro férovost musel rozebrat z obou stran. Ale vlastně to tak udělal velmi jednoduše nedávno Aswath Damodaran, když napsal, že pan Musk je pro Teslu jak přínosem, tak brzdou. Všichni máme slabosti a pokud u hvězd vnímáme jen jednu jejich stránku, je to zrádné.

Za druhé, odvětví pod tlakem: Moody’s podle CNBC tvrdí, že Renault se v dohledné době nevrátí ke „zdravým maržím“ a čekají jej podobné výzvy jako ostatní automobilky – včetně vysokých investic do nízkoemisních vozidel. Pokud si ale připomeneme následující tabulku od zmíněného pana Damodarana, zjistíme, že v roce 2019 na tom Renault s provozními maržemi nebyl zase tak zle. Tedy ve srovnání s jinými firmami z odvětví - blíží se například BMW a celkově se řadí spíše k těm lepším. Jde jen o jeden rok, ale získáváme tím trochu pojem o tom, co se děje v celém odvětví.

1


Zdroj: Aswath Damodaran

Za třetí, cena a hodnota. S&P Global Market Intelligence očekává, že v roce 2021 porostou tržby Renaultu o necelá 2 % a zvýší se EBITDA marže, firma postupně zlepší ziskovost a provozní tok hotovosti, ale na její volný tok hotovosti potáhne dolů CapEx – vyšší investice (zřejmě i v souvislosti s elektromobilitou). Výsledný volný tok hotovosti ukazuje následující graf s tím, že po posledním roce předpokládám, že FCF poroste o 2 % ročně (tj., s inflací):

2


Pokud počítám s požadovanou návratností 5,75 % (nulové výnosy dlouhodobých vládních obligací, beta 1,37 a riziková prémie trhu 5,5 %), tak současná hodnota uvedeného toku hotovosti dosahuje 16,5 miliardy eur. Tržní kapitalizace je nyní na cca 7,5 miliardách eur. Takže trh je ohledně schopnosti generovat hotovost u Renaultu mnohem skeptičtější. Kapitalizaci by pak podle mých odhadů ospravedlnil například následující tok hotovosti:

3

Trh tedy podle uvedeného scénáře očekává, že Renault bude do deseti let na volném toku hotovosti (na vlastní jmění) vydělávat asi 500 milionů eur. Pro srovnání: Za posledních 12 měsíců firma vydělala 1,42 miliard eur, v roce 2018 1,88 miliardy eur, rok předtím 2,1 miliardy eur. Můžeme to tedy interpretovat tak, že trh je hodně skeptický. Nebo to vzít z obráceného směru: Trh má pravdu a u Renaultu skutečně dojde k výraznému zhoršení financí. Pokud by to platilo u celého odvětví, které je z nemalé části už tak finančně zkoušené, mohlo by se dostavit to, o čem se již dlouho hovoří: Vlna fůzí a akvizic, větší omezování výrobních kapacit, konsolidace. Čímž se vlastně vracíme k onomu „junk“ ratingu ze začátku.

 

Čtěte více:

Renault snižuje výhled (komentář analytika)
18.10.2019 14:57
Francouzská automobilka Renault dnes přistoupila ke snížení výhledu pr...
AFP: Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi oživuje spolupráci
29.11.2019 9:33
Francouzsko-japonská automobilová aliance Renault-Nissan-Mitsubishi za...
Exšéf automobilky Nissan Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu
31.12.2019 9:50
Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos ...
Automobilka Renault má za loňský rok ztrátu, první za deset let
14.02.2020 11:04
Francouzská automobilka Renault vykázala za loňský rok ztrátu 141 mili...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data