Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Propadla česká ekonomika více než německá?

Rozbřesk: Propadla česká ekonomika více než německá?

11.05.2020 9:27
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nehledě na nejhorší výsledek americké nezaměstnanosti od velké hospodářské deprese - třicátých letech (dvacátého století) - se akciím a rizikovým aktivům daří velice dobře. V dubnu počet zaměstnaných Američanů poklesl o více než 20 milionů a nezaměstnanost vystřelila na 14,7¨%. Akciový index S&P 500 si i tak připsal v uplynulém týdnu přes 3,5 % (v pátek více než +1,5 %). Investoři se v tuto chvíli zjevně dívají za mizerná aktuální čísla a věří, že díky uvolňování karanténních opatření a masivní reakci centrálních bank budeme z nejhoršího venku. Nejhorší čísla nás ale z řady míst teprve čekají a pořád není vůbec jasné, zda rozvolňování opatření nebude jen “dočasnou úlevou”. I proto možná česká koruna a obecně devizové trhy reagují o něco opatrněji. Měnový pár se drží nad 27,00 EUR/CZK a do dalších zisků se mu příliš nechce. 

V tomto týdnu bude ústřední událostí v Česku odhad HDP za první kvartál. Je jasné, že výrazné propady maloobchodu a průmyslu po startu karanténních opatření v březnu se odrazí i v propadu českého HDP. Je však otázkou, jak hluboký pokles to bude. Česko v prvním kvartále patřilo k méně zasaženým lokalitám, ale tvrdost a včasnost opatření pravděpodobně zanechala na české ekonomice větší stopy než na sousedním Německu (které také zveřejní odhad HDP v tomto týdnu). Zatímco pokles v Německu se pravděpodobně bude pohybovat mezi 2-3 % (mezikvartálně), v Česku to může být o 3-4 %.

Z pohledu trhů ale opět platí, že se bude jednat o “stará čísla”. Větší pozornost se nakonec bude v nejbližších týdnech věnovat úspěšnosti při uvolňování karanténních opatření a velikosti (a rychlosti) přímé státní pomoci podnikům a domácnostem. V té jsou Němci jednoznačně na čele evropského pelotonu. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna se drží nad 27,00 EUR/CZK. Razantnější snížení domácích sazeb na ni mohlo zanechat mírné šrámy, devizové trhy ale obecně zůstávají zatím obezřetnější než trhy akciové. I pokud by měl na globálních trzích vydržet optimismus, bude pro korunu zatím asi těžké proplout pod 27,00 EUR/CZK (nehledě na očekávané negativní výsledky HDP). 

Zahraniční forex
Páteční report z amerického trhu práce byl podle očekávání zlý, byť pro část trhu mohla být čísla ještě horší. Diskutabilní je zejména nárůst míry nezaměstnanosti jen na 14,7 %, který zpochybňují i vládní ekonomové. Je téměř jisté, že v květnovém reportu uvidíme číslo 20 % a vyšší. Ne náhodou se v Kongresu a Bílém domě diskutuje o dalším záchranném balíku.

Eurodolar na výše uvedené zprávy příliš nereaguje, stejně jako na výzvy prezidentky ECB Lagardeové, aby politici přišli s přiměřenou a symetrickou fiskální expanzí.

Ropa
Ropa Brent vstupuje do nového týdne v relativně dobré náladě a drží se těsně nad hranicí 30 dolarů za barel. Pozitivní sentiment posledních 14 dní pomáhá nadále udržet postupné rozvolňování karanténních opatření, jež dává naději na oživení skomírající ropné poptávky. Navíc, od prvního května platí rekordní produkční škrty aliance OPEC+ v rozsahu 9,7 mil. barelů denně, které sice nejsou schopny vykompenzovat bezprostřední výpadek poptávky v rozsahu 20-25 mil. barelů denně, nicméně i tak by měly plnit stabilizační funkci.

Tento týden bude pozornost trhu zaměřena na fundamentální data v čele se zásobami ve Spojených státech, které přijdou na řadu v úterý (API) a ve středu (EIA). V pátek pak přijde na řadu aktivita amerických těžařů, která v posledních týdnech doslova kolabuje v reakci na extra nízké ceny ropy.

Akcie
Z pohledu korporátních výsledků jsme mohli zaznamenat jak pozitivní, tak negativní zprávy. Vítězem v této oblasti se stala společnost Uber, která přidala 5,7 %. Naopak se nedařilo výrobci elektroniky Roku, který poklesl o 7,8 %. Po horších výsledcích se v pátek blýskl Walt Disney, který dnes otevře Disneyland v Šanghaji a již se mu podařilo vyprodat celou kapacitu. V pátek poskočil o 3,4 % vzhůru.

 
 
 

Čtěte více:

ČEZ: Předprodané ceny jsou vítr do plachet, výroba klesne (odhad kvartálních výsledků)
11.05.2020 9:21
ČEZ zveřejní své výsledky za první kvartál v úterý 12. května před ote...
Koronavirová opatření v Česku: Co je ode dneška jinak a co čekat dále
11.05.2020 8:59
V pondělí se mohou po dvouměsíční pauze opět otevřít obchodní centra, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data