Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Svět po koronaviru - jak se vypořádat s monstrózními dluhy?

Rozbřesk: Svět po koronaviru - jak se vypořádat s monstrózními dluhy?

09.07.2020 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco další vývoj koronavirové pandemie zůstává nadále zatížen významnou nejistotou, již nyní je zřejmé, že jedním z jejích makroekonomických důsledků bude prudký nárůst státního zadlužení. To se přitom bude týkat nejen fiskálně zodpovědných jako například Německa, které si to s dluhem 60 % HDP může dovolit, ale také Itálie a spol., u nichž dluhové břemeno významně přesahuje hranici 100 % HDP. 

Není proto divu, že sílí nekonvenční hlasy, jak zajistit udržitelnost těchto dluhů. V akademické obci se tak začíná vážně diskutovat o možnosti mimořádné monetizace koronavirového dluhu, kdy by centrální banka pokryla dodatečné výdaje státního rozpočtu tiskem nových peněz. Rozdíl oproti dnešnímu QE je zásadní – centrální banka by nakupovala státní dluh napřímo (nikoli skrze sekundární trh) a hlavně by nikdy nevyžadovala jeho splacení.

Monetizace státního dluhu však rozhodně není bezproblémová a mezi ekonomy je všeobecně považována za absolutní tabu. Přímé financování státního rozpočtu mělo historicky za následek řadu hyperinflačních epizod, příkladem budiž Výmarská republika nebo Zimbabwe. Zastánci monetizace na to konto argumentují (v čele s ekonomy jako Galí nebo De Grauwe), že by se tentokrát jednalo o mimořádnou/jednorázovou reakci na koronavirovou pandemii. Navíc, vzhledem k tomu, že ECB dlouhodobě podstřeluje inflační cíl a korona-šok dále omezí inflační tlaky v ekonomice, odhadují, že by dodatečná měnová emise nezpůsobila dramaticky vysokou inflaci, se kterou by si centrální banka nedokázala poradit (De Grauwe při monetizaci 900 mld. euro v roce 2020 odhaduje inflaci velmi zhruba na 4-5 % v následujících 5 letech).

Zřejmě ještě problematičtějším aspektem je legálnost monetizace dluhu – primární právo Evropské unie tuto operaci explicitně zakazuje, což má garantovat nezávislost centrální banky. Na druhou stranu, v průběhu euro krize a také v pozdějších letech to byla právě ECB, jež významně ohnula vlastní pravidla, aby pomohla nejvíce zadluženým státům a plnila roli věřitele poslední instance.

Realisticky se tedy cesta k nějaké formě monetizace dluhu v eurozóně jeví nesmírně trnitě, což však nic nemění na tom, že koronavirová pandemie přináší viditelný posun v uvažování o možnostech hospodářské politiky. Poté, co se měnové experimenty následující po světové finanční krizi v roce 2008 staly novým standardem, se tak zdá, že trend experimentování na poli měnové politiky jen tak neskončí.



*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování vrátila pod hranici 26,70 EUR/CZK a vůči euru si připsala zhruba deset haléřů. Na cestě k silnějším úrovním ji nezastavilo ani projednávání a následné nepřekvapivé schválení historicky nejvyššího deficitu státního rozpočtu, který by měl v letošním roce dosáhnout až 500 mld. korun. Stát má za ním jednak propad daňových příjmů v důsledku recese a také i zvýšené výdaje na podporu ekonomiky. Současně bude znamenat i vyšší potřebu státu na financování dluhu, který má jen v letošním dosáhnout téměř 731 mld. korun. Z této částky se včetně dvou včera prodaných bondů MF podařilo na dluhopisovém trhu získat už 416 mld. korun. Prodejem pokladničních poukázek ministerstvo zatím získalo 133 mld., nicméně zhruba polovina těchto krátkých papírů je splatných ještě v letošním roce. 


Zahraniční forex
Relativně pesimistické komentáře ze strany vedení Fedu a především fakt, že počet nových COVID případů včera v USA dosáhl téměř 62 tisíc, začínají doléhat na americký dolar. Eurodolar se tak vyhoupl až na dostřel hranice 1,14. Zajímavé bude nyní sledovat, jak se eurodolaru bude dařit, pokud i akciové trhy vezmou na vědomí zhoršující se epidemiologickou situaci v USA, která svědčí o tom, že správné načasování otevření ekonomiky se zde nepovedlo. V této souvislosti bude dobré monitorovat i dnes odpoledne zveřejněné týdenní statistiky z amerického trhu práce.

Ropa
Ropa pokračuje v relativně nudných prázdninových seancích, kterým dominuje minimální volatilita a utlumená obchodní aktivita. Vytrhnout cenu ropy Brent ze zajetí hranice 43 dolarů za barel se včera nepovedlo ani nad očekávání silnému nárůstu zásob ve Spojených státech v rozsahu 5,7 mil. barelů, který byl částečně kompenzován poklesem zásob na straně benzínu (-4,8 mil. barelů). V tomto týdnu přijde na řadu již pouze jedno zajímavé číslo - páteční aktivita amerických producentů, která by mohla zvrátit trend propadu aktivních vrtných souprav.


Akcie
Akciové trhy v USA včera s úderem poslední obchodní hodiny zamířily vzhůru ve velkém stylu. Z jednotlivých sektorů trhu se nejvíce tradičně dařilo informačním technologiím (+1,4 %), dále utilitám (+1,2 %). Na opačné straně spektra se s poklesem o 1,8 procenta nacházely zpracovatelé surovin. Index Dow Jones Industrial Average skončil na 26.067 bodech (+0,7 %). S&P 500 rostl o 0,8 procenta na 3.169 bodů. Technologický Nasdaq Composite přidal 1,4 procenta, čímž přepisuje historii s novým rekordem na 10.492 bodech.


 

Čtěte více:

Marek Trúchly: Německý DAX ve strmě rostoucím kanálu, Deutsche Post na pevné noze
08.07.2020 16:54
Tentokrát s makléřem Patria Finance Markem Trúchlym zamíříme do soused...
Pár slov o akciovém dream teamu
08.07.2020 18:23
Společnost Kantar sestavuje žebříček nejhodnotnějších značek na světě ...
Wall Street zabrala v poslední hodině
08.07.2020 22:02
Akciové trhy v USA předváděly nemastné výkony, když s úderem poslední ...
Cedric Ballay byl jmenován novým generálním ředitelem PFNonwovens
09.07.2020 8:17
PFNonwovens Holding s.r.o. (“PFN”), holdingová společnost globálního v...
Sněmovna schválila navýšení schodku rozpočtu pro letošek na půl bilionu korun
09.07.2020 8:28
Sněmovna včera večer hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM schválila zvýšení...
Německý vývoz jen zvolna zmírňuje propad, vláda čeká nejhorší vývoj ekonomiky od druhé světové války
09.07.2020 8:47
Vývoz z Německa v květnu pokračoval kvůli koronavirové krizi v propadu...
Avast dostal novou cílovku, koronavirus převýšil 12 milionů nakažených
09.07.2020 8:51
PFNonwovens Holding, holdingová společnost globálního výrobce netkanýc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m