Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podle Johnsona dohoda s EU nebude, pokud blok nezmění přístup

Podle Johnsona dohoda s EU nebude, pokud blok nezmění přístup

16.10.2020 15:24
Autor: ČTK

Podle britského premiéra Borise Johnsona je čas připravit se na to, že Británie a Evropská unie spolu nakonec neuzavřou obchodní dohodu. Taková varianta nastane, pokud evropský blok zásadně nezmění svůj přístup k jednáním, zdůraznil dnes ministerský předseda v televizním vyjádření ke čtvrtečnímu závěru summitu EU. Unijní vůdci se během něj shodli, že ústupky by pro úspěch jednání měla přinést pouze britská strana. Signály z vrcholné schůzky podle Johnsona nebyly zrovna povzbudivé. Špičky institucí EU v reakci na jeho slova uvedly, že chtějí nadále s Londýnem jednat.

Premiéři a prezidenti zemí EU ve čtvrtek v Bruselu konstatovali, že dosavadní stav jednání s Británií neumožňuje uzavřít dohodu o budoucích vztazích, a vyzvali Londýn, aby učinil "nutné kroky".

"Dospěl jsem k závěru, že bychom se měli připravit na 1. leden s uspořádáním, které je více podobné tomu australskému, založenému na prostých zásadách světového volného obchodu," prohlásil dnes Johnson. "Dokud nenastane zásadní změna přístupu, zvolíme australské řešení," dodal konzervativní politik.

"Z nějakého důvodu je od summitu jasné, že po 45 letech členství nejsou ochotní, pokud nenastane nějaká zásadní změna v přístupu, nabídnout této zemi stejné podmínky jako Kanadě," vyčetl Johnson EU.

Pokud pětiletá brexitová krize vyústí ve finále bez dohody, vyvolá to chaos v citlivých dodavatelských řetězcích napříč Británií, EU i mimo ně, poznamenala agentura Reuters. Unijní summit ale ve čtvrtek vyjádřil znepokojení nad nedostatečným pokrokem v jednáních a vyzval Londýn k ústupkům v klíčových bodech.

Podle britského premiéra nebyl summit EU "příliš povzbudivý". Pokud ale bude k ústupkům ochotná EU, je Londýn připraven k dalším rozhovorům, zdůraznil Johnson.

Špičky unijních institucí v reakci na jeho dnešní vystoupení zopakovaly svá vyjádření, která se v posledních týdnech prakticky nemění. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i šéf Evropské rady Charles Michel se shodli na tom, že "EU stále doufá v dohodu, ne však za každou cenu". "Náš vyjednávací tým zamíří podle plánu příští týden do Londýna, aby zintenzivnil rozhovory," uvedla na twitteru šéfka unijní exekutivy.

Německá kancléřka Angela Merkelová v reakci na Johnsonova slova řekla, že dohoda je stále ještě lepším řešením pro obě strany. Francouzský prezident Emmanuel Macron po skončení summitu vzkázal britskému premiérovi, že EU zůstává ve své vyjednávací pozici nadále jednotná.

"Je to Spojené království, které se rozhodlo opustit Evropskou unii a které ji nyní opouští a potřebuje dohodu mnohem více, než ji potřebujeme my," řekl novinářům.

Británie odešla z EU v lednu a obě strany se od té doby neúspěšně snaží sblížit postoje v několika klíčových sporných tématech týkajících se budoucích vztahů. Sporné otázky se týkají rovných pravidel hospodářské soutěže, dohledu nad dodržováním budoucí smlouvy a zejména práva rybolovu v britských vodách. Právě v otázce rybolovu, v níž Londýn nejdůrazněji požaduje od unie ústupky, odmítá Francie a další pobřežní státy jakýkoli kompromis, v čemž podle Macrona mají zcela jednotnou podporu ostatních členů bloku.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab dnes ale prohlásil, že dohoda je blízko. "S dobrou vůlí na obou stranách k ní můžeme dospět," myslí si.

Pokud se strany nedomluví, zatíží od ledna, kdy skončí nynější přechodné období, vzájemný obchod cla a kvóty podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

 
 
 
 

Čtěte více:

Důležitý den pro brexit, pandemie stále větší hrozbou. Trhy začaly pozitivně
16.10.2020 11:08
Pro vyjednávání EU - Británie o obchodní dohodě je dnešek klíčovým dne...
Objednávky Volva se zdvojnásobily, ve vzduchu ale visí korona (komentář analytika)
16.10.2020 12:28
Švédský výrobce nákladních automobilů a stavebních strojů Volvo za 3Q2...
Šéf EASA: Letadla Boeing 737 MAX by letos mohla obnovit provoz
16.10.2020 12:39
Dosavadní úpravy letadel Boeing 737 MAX jsou dostatečné na to, aby se ...
Liberty Steel má zájem o ocelářskou divizi Thyssenkrupp
16.10.2020 12:43
Společnost Liberty Steel, která vlastní i huť v Ostravě, učinila nezáv...

Váš názor
  •  
    16.10.2020 15:08

    Velká Británie i USA přeceňují své možnosti a hrubě podceňují EU. Je jen potřeba aby se v Evropě našel někdo kdo bouchne do stolu a řekne dost. EU je nejsilnější společenství na světě, ale protože není jednotná tak si svoji sílu si neuvědomuje a nevyužívá ji.
    juniper
    •  
      16.10.2020 15:42

      EU by mohla být nejsilnějším společenstvím (nebo spíše jedním z nejsilnějších) na světě. Ale není, protože není jednotná. Její střídající se představitelé, na hony vzdálení běžným obyvatelům EU, mají přehnané ambice, mnoho protichůdných, zato vzletných cílů, pro jejichž definici a dohled nad jejich dosahováním byla vybudována přebujelá administrativa. Díky tomu ale není co podceňovat, už vůbec ne hrubě. EU je v důsledku toho všeho velmi slabá.
      xdave1
      •  
        17.10.2020 6:25

        Dost naivní ! EU je jen společenství zemí s mocenským centrem v Bruselu, které je narvané až po půdu kariéristy a ultra levičáky, přerozdělující obrovské finanční zdroje odsáté z jenotlivých členských zemí. Když se člověk podrobně podívá, jak celé EU vlastně funguje, musí té "grupě" za Sorosem uznat, že to měli vymyšlené vcelku geniálně.
        Peté13
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university