Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bitcoin: Příští rok už za 100.000 USD?

Bitcoin: Příští rok už za 100.000 USD?

24.11.2020 16:25
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Není to moc smělé? Investoři do bitcoinu, jako jsou některé velké hedgeové fondy a správci peněz, sázejí na to, že cena této digitální měny by se mohla během roku více než zpětinásobit a vyrůst na až 100.000 dolarů. Pro představu: Bitcoin dnes překonal hodnotu 19.000 dolarů a dostal se na nejvyšší metu od prosince 2017.

Skeptikové považují tuto vysoce volatilní kryptoměnu nadále za spekulativní aktivum než k prostředek k uchování hodnoty, jako je třeba zlato, připomíná agentura Reuters.

Faktem je, že bitcoin je letos jedním z nejvýnosnějších aktiv. Od ledna vyrostla jeho cena o 160 %. Na pozadí je silná institucionální poptávka, ale i relativní nedostatek této měny, kterou začaly pro svoje zákazníky nakupovat firmy jako Square nebo PayPal. Podle hedgeového fondu Pantera Capital jejich aplikace stahují všechny nové bitcoiny. Kvůli tomu jich je nedostatek a odsud také nejnovější rally.

Vývoj ceny bitcoinu od začátku roku:

bitcoin rally

Bitcoin, který začínal v roce 2011 na nule, dnes podle webu coinmarketcap.com překročil cenu 19.000 USD a je na dosah historického maxima, který tento web uvádí nad 20.000 USD ze 17. prosince 2017.

Vývoj ceny bitcoinu za poslední den:

bitcoin cena denní 

Zdroj: https://coinmarketcap.com/

Je tedy cenovka 100.000 během následujícího roku něco nereálného? Podle investičního ředitele hedgeového fondu Off the Chain Capital Briana Estese nikoli. „Bitcoin se za jeden rok dokázal zvednout 10x, 20x i 30x. Takže pětinásobek není nic velkého,“ uvedl podle agentury Reuters. Podle tohoto manažera by cena bitcoinu mohla do konce roku 2021 přistát někam mezi 100.000 a 288.000 USD. Oporou tohoto tvrzení je model využívající poměr stavů a toků, který měří nedostatkovost komodit jako zlato. Tento model má 94% korelaci s cenou bitcoinu, tvrdí.

Podle technického analytika banky Citi Toma Fitzpatricka by bitcoin do konce příštího roku mohl vyrůst až na 318.000 USD. V potaz přitom bere faktory jako omezená nabídka bitcoinů či volnější pohyb přes hranice.

Nezávislý proprietary obchodník Kevin Muir z Toronta je ale na rozpacích. Podle něj jsou všechny modely bitcoinu od hedgeových fondů hloupost. „Mánii nelze modelovat,“ tvrdí. 

"Poslední růst bitcoinu byl způsoben nedostatkem likvidity na straně nabídky, zejména pak na burzách," uvedl manažer investičního fondu zaměřeného a kryptoměny ARK36 Jacob Skaaning. Upozornil, že objem bitcoinů na obchodních platformách se kvůli vysoké poptávce snížil.

Graf volatility bitcoinu:

bitcoin volatilita 

Zdroj: Reuters

Na historickém maximu je ovšem takzvaný whale index, který počítá adresy či bitcoinové peněženky, na kterých je minimálně 1000 bitcoinů, říká Phil Bonello, ředitel výzkumu ve správci digitálních aktiv Grayscale. S velkými držiteli bitcoinů je podle něj propojeno více než 2200 adres, o 37 % více než v roce 2018. Značí to prý, že do hry se vložily také institucionální peníze.

Drobní investoři, kteří trh podpořili v inkriminovaném roce 2017, se ale drží pořád většinou stranou, což může mít spojitost s dopadem pandemie na ekonomiku. Lennard Neo, šéf výzkumu ve společnosti Stack Funds, ale očekává, že příliv retailového zájmu bude ještě intenzivnější než v roce 2017. Podle něj dosáhne bitcoin do konce roku 2021 částky 60.000 až 80.000 USD.

Někteří příznivci bitcoinu tvrdí, že tato měna letos těží z rozsáhlých stimulačních opatření, ke kterým přikročily vlády a centrální banky po celém světě, aby podpořily ekonomku v době koronavirové krize. Taková opatření podle nich podkopávají hodnotu tradičních měn a dělají z bitcoinu atraktivní alternativu.

Podle obchodníka s měnami ve společnosti Tempus Juana Pereze je sázka na bitcoin za 100.000 dolarů v příštím roce sázkou na kolaps globálního finančního systému. „Žádná vláda na světě to nedovolí. Nenechají zákonná platidla takto zkolabovat,“ uvedl Perez podle Reuters.

Nejen bitcoin

Menší digitální měny, které se obvykle pohybují v tandemu s bitcoinem, po prudkém růstu v posledních dnech také nabírají dech. Druhá největší kryptoměna ethereum dnes mírně oslabuje, v pondělí však vystoupila nejvýše od června 2018. Ethereum nyní čeká upgrade blockchainové sítě, který by ji měl zrychlit a přilákat více uživatelů. Třetí největší měna ripple posílila skoro o dvě procenta, v pondělí se ocitla nejvýše za dva a půl roku.

Zdroje: Reuters, https://coinmarketcap.com/, ČTK

 
 

Čtěte více:

Pošli tisíc dolců v bitcoinu, vrátím ti dva. Rozsáhlý útok na Twitter zacílil Bidena, Bezose, Muska či Buffetta
16.07.2020 9:37
Za jedno z dosud nejviditelnějších a sofistikovaných napadení sociální...
Bitcoin letos zatím v kurzu, je nejdražší za skoro tři roky
12.11.2020 17:15
Cena nejznámější kryptoměny bitcoin dnes poprvé po téměř třech letech ...

Váš názor
  •  
    24.11.2020 16:38

    Tulipány jedou.-) Krytí jen vizí důvěry, každá platba je zpoplatněná. Kdo vlastní většinu Bitcoinů a ovlivňuje cenu se neví. Bude to ještě zajímavé.
    Apolonius
    • Pán je odborník, že?
      25.11.2020 11:12

      https://www.alza.cz/bitcoin-odluka-penez-a-statu
      Hayek
      • Re:
        25.11.2020 11:29

        Sem tam bitcoiny vykradou nějací hackeři. Obrovská volatilita kurzu. Jednou si za stejné množství koupíš auto, podruhé chleba. Vysoké transakční náklady. Ještě hodně vody uteče, než se bude dát považovat bitcoin za opravdovou alternativní měnu. Ale na drogy, zbraně a pod. asi dobrý už teď...
        qwer
        • Mýty a fakta
          25.11.2020 12:54

          Bitcoin samozřejmě má svá negativa a rizika (tak jako všechno). Ale mezi lidma je ten pohled úplně pokřivený (vidí problémy tam, kde nejsou a nevidí je tam, kde opravdu hrozí - je to asi ještě stále moc nová věc). Proto doporučuju pozorně přečíst ten výše odkazovaný článek (knihu). Případně se i mrknout na: https://www.alza.cz/myty-a-fakta-bitcoin
          Hayek
        • Rizika má vše
          25.11.2020 12:20

          "Sem tam bitcoiny vykradou nějací hackeři." _______________ Jako kde a komu? Jasně, může se stát. Stejně jako se stane, že vám vykradou byt (obrazy, šperky, ...). Ale hackeři vykradou např. burzu (a je chyba těch lidí, že na burze drží větší objemy - je jim neustále opakováno, že to je riskantní). Z TREZOR.IO snad ještě nikdo nikomu nic neukradl, pokud vím. Ale to riziko není větší, než že vám třeba defaultují či haircutují státní dluhopisy.
          Hayek
        • B T C
          25.11.2020 12:18

          Nesmysl. Na drogy a zbraně se používá dolar. Tyhle mezi prostým lidem šířené pověry jsou snad nesmrtelné.... A volatilita? No asi podobná jako u něčeho jiného koupeného na páku. Hlavní je, že to zatím po každém propadu pak vystoupalo na nová maxima. Takže ano, pro krátkodobého spekulanta (dnes prodám 2+1 v paneláku, koupím bitcoin a za půl roku si koupím 5+1 v Pařížské) to může být smrtící, pro investory s dlouhodobým horizontem (zejména př DCA, postupném přikupování) naprosto v pohodě. Každopádně se potvrzuje perspektivnost bitcoinu - kdo by před pár lety tipnul, že jej budou kupovat velké fondy a banky, že jej ve svých rezervách budou držet velké firmy kotované na US burze, že obchodování s ním umožní PayPal, atd... Jestli mezi dneškem a cenou 100 či 300tis dolarů (viz tento článek) ze současných 19tis mezi tím propadne na několik měsíců třeba až na 10tis, to dlouhodobému investorovi nijak nevadí. V delším horizontu prostě bude mít víc než někdo, kdo investoval do něčeho jiného. A k tomu má bitcoin další zásadní výhody: nikdo nemusí vědět, že ho máte (a proto vám ho ani nemlže zabavit či na něj uvalit daň z majetku). Můžete ho poslat na druhý konec světa a nemusíte nikoho žádat o povolení. Nenajde ho u vás ani domovní prohlídka, ani celník, ani exekutor. Atd... Čím dál víc lidí tyto východy bude chápat.
          Hayek
          • Re: B T C
            25.11.2020 20:05

            Já kupuju drogy za koruny.
            Velkamedvědice
          • Re: B T C
            25.11.2020 13:28

            Super, bod za snahu! :-) Ty, na které je to mířené to asi stejně nepřesvědčí (nic si o tom nenastudují a budou si mlet svou). Navíc, i když o tom vědí úplný houby, stejně mají potřebu prezentovat svůj názor.
            carter
            •  
              25.11.2020 14:51

              Přésně. Prezentovat svoje názory můžou jen ti, kteří jsou pro bitcoin...
              qwer
              •  
                25.11.2020 19:53

                To netvrdím, jen mě vždy překvapí, když má někdo potřebu prezentovat na všechno názor i na to čemu vůbec nerozumí. Čekal bych, že se v diskuzí zkusí zeptat někoho, kdo tomu trochu rozumí, aby jim to vysvětlil... ale nic, nechci být útočný. ;-)
                carter
            • Všechno zlé je k něčemu dobré
              25.11.2020 14:45

              Tak zase kdyby toto https://odlukapenez.cz pochopili všichni hned, tak bychom neměli tu výhodu včasného nákupu za nízké ceny.
              Hayek
              • Re: Všechno zlé je k něčemu dobré
                25.11.2020 19:58

                Jj, pravda. :-)
                carter
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení