Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Taylor: Co kdyby všechny pozice byly jen na částečný úvazek?

Taylor: Co kdyby všechny pozice byly jen na částečný úvazek?

03.12.2020 5:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Některé pozice podle všeho vyžadují mimořádně vysoký počet odpracovaných hodin a to, že daný člověk je neustále k dispozici na telefonu. I mezera v odměnách, kterou pozorujeme u univerzitně vzdělných mužů na straně jedné a univerzitně vzdělaných žen na straně druhé, pramení do značné míry z toho, že zejména muži skončí na pozicích, kde pracují mnohem více hodin. Tvrdí to ekonom Tim Taylor a následně se ptá, zda by skutečně nebylo možné takové pozice rozdělit, aby šlo o dvě pracovní místa na částečný úvazek či dokonce na úvazek plný, ale bez obrovských přesčasů.

Taylor si všímá, že přesně o to se pokusila společnost Zurich Insurance UK. Ta konkrétně nabízí všechny pracovní pozice vyjma vrcholového managementu s tím, že může jít jen o částečný úvazek. Tento projekt byl zpracován ve studii, která ukazuje, že před popsaným krokem byly pozice na částečný pracovní úvazek vyhledávány zejména ženami, celkově byly vnímány jako něco, co má menší hodnotu, lidé na nich méně často žádali o povýšení, jejich odměny byly v průměru o 1,1 % nižší a jejich hodnocení nadřízenými bylo horší než u pozic na úvazek plný.

Když Zurich zavedla popsané opatření, došlo k výraznému růstu podílu mužů, kteří se nově zajímali i o pozici na částečný úvazek. Významně se zvýšil rovněž podíl žen, které nyní žádaly i o vyšší pozice ve společnosti. To samé platí o počtu lidí na částečném úvazku, kteří se podle svých slov cítili součástí celé společnosti. Jen mírně se ale zvýšil počet povýšení u žen. Taylor k tomu dodává, že pro firmy může být výhodné rozdělení pracovních pozic na dvě nebo tři. Třeba proto, že když nahradí jednoho člověka pracujícího na 150 % dvěma lidmi, zvýší se celková efektivita. A když jeden z nich třeba onemocní, nedojde k většímu problému.

Taylor také míní, že rozdělení pozic na větší počet zvyšuje flexibilitu. Pokud totiž firma požaduje přechodné navýšení výkonu u těch, kteří již pracují na 150 %, je to mnohem větší problém, než když je pozice rozdělena na dvě. A jelikož lidé, kteří pracují obrovský počet hodin, mají často mimořádně vysoké odměny, „součet odměn těch, kteří by je nahradili na částečný úvazek, by byl pravděpodobně nižší.“

Pandemie značně změnila organizaci práce v některých společnostech, mnohem více je používána práce z domova. Ukazuje se tak mimo jiné, že manažer či ředitel nemusí být tím, kdo do zaměstnání přijde jako první a jako poslední odchází, míní Taylor. On sám podle svých slov pak zná řadu vzdělaných žen s velkou pracovní zkušeností, které by si přály změnu pracovních podmínek tak, aby extrémní přesčasy nahradilo větší sdílení práce. Taylor se tak ptá, zda experiment, který na 12 měsíců běžel v Zurich Insurance, neukazuje směr, kterým se bude vydávat i řada jiných.

Zdroj: The Conversable Economist


 

Čtěte více:

ExxonMobil zvažuje snižování pracovních míst po celém světě
02.09.2020 10:22
Americká ropná společnost ExxonMobil chce kvůli vleklému útlumu v odvě...
Yardeniho vize dalšího boomu
08.09.2020 16:05
Známý investor a ekonom Ed Yardeni se před několika týdny na svém blog...
ILO: Pandemie vedla k poklesu globálních příjmů z práce
23.09.2020 15:29
Globální příjmy pracovníků z jejich práce se v prvních třech čtvrtletí...
Epickou rally S&P 500 pohání majetek, který nevidíte ani necítíte
25.10.2020 15:20
Vezměte veškerý hmotný majetek, který vlastní všechny firmy v indexu S...

Váš názor
  • Svoboda je otroctvi
    03.12.2020 8:31

    Ale jo, pokud to firmě vyhovuje, ať si pozice rozdělí třeba na dvou hodinové směny. Já se jen trochu obávám, aby nám z levicového politického spektra nepřišli extremisti, kteří na své vlastní práci vidí, že by ji šlo rozdělit na tisíc dalších pozic, protože jde o tak zbytečnou práci, že ji vlastně nemá smysl vykonávat, a začnou vyžadovat dělení i u profesí, kde to smysl vůbec nedává. A možná ještě líp. 10 % času bude msuet pozici vykonávat zástupce LGBT menšiny, 45 % času žena a 45 % času muž ... to by bylo, abychom rovnostářský neo-komunismus nevybudovali, soudruzi!
    sleeper
    • Re: Svoboda je otroctvi
      03.12.2020 9:08

      Neokomunismus je další moderní termín. Ve skutečnosti znamená neokomunismus, oživení myšlenek komunismu. Základní tezí komunismu je společné vlastnictví mimo spptřeby.
      Velkamedvědice
      • Neokomunismus
        03.12.2020 9:51

        Původní komunismus viděl rozdělení třídního boje primárně na ekonomické bázi. Bohatý kapitalista verzus chudý dělník. Neokomuniskus(neomarxismus) se zaměřuje především na otázky sociální. Má konstrukt privilegií, kde na vrcholu pyramidy jsou "privilegia" "být bílý", "být muž", "být heterosexuál", na spodní straně pak "být čený", "být žena", "mít mentální poruchu". Ale v podstatě jo, je to oživení komunismu. Jen se lidem říká, že za to, že nemají nic a jsou na dně společnosti, mohou všichni ostatní, že je to jejich pohlavím, barvou kůže ,.... Tím neříkám, že západní společnost je dokonalá a nejsou tam problémy. Jen nevidím řešení v třídním boji a vytváření "victimhood culture"
        sleeper
        • Re: Neokomunismus
          03.12.2020 10:19

          Neo je oživování myšlenek, to se shodnem. Mezi stěžejními myšlenkami komunismu a marxismu je zásadní rozdíl dle mě v tom, že komunismus, společné vlastnictví všeho mimo spotřeby, neomarxismus, společné vlastnictví výrobních prostředků. Promiň, ale v článku nic podobného nespatřuji a nevím, proč všichni hážou těmito výrazy počínaje mladým Klausem. Nevím, jak souvisí třídní boj s polovičním ůvazkem, nebo s tím, že ženy o částečný úvazek žádaki hlavně ženy. Co sem zaregistroval, výkon jednotlivce, nebo produktivita práce chcešli vzrostla u firem, kde se začlo pracovat 4 dny v týdnu. Nedávno sem četl, jak u nějaké české fy zrušili vedoucí pozice a jejich práci přenesly na původně podřízené jednotlivce a údajně vzrostl výkon o 400 procent..o)) Jako ví, ža za neomarxistu označovali třeba i Orwela, ale dle mě subjektivně se háže těmito termíny a škatulkováním na jakékoliv jednotlivce, kteří nepprosazují jen konzevartivní hodnoty, mě je fuk, jestli dobře pracuje transka, nebo bílý heterosexuální muž. Můj názor.
          Velkamedvědice
          • Re: Neokomunismus
            03.12.2020 10:50

            Konec mého prvního příspěvku byla samozřejmě nadsázka, ale článek už v perexu implikuje, že muži končí na jiných pozicích než ženy => to je špatně => je potřeba se pokusit o změnu. Tedy rozdělení na dvě "socialni skupiny" zcela bez ohledu na životní rozhodnutí jednotlivce, a snaha o dosažení ideálního rozdělení ohodnocení práce na 50 %
            sleeper
          •  
            03.12.2020 10:21

            pardon, marxismus, společné vlastnictví výrobních prostředků
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university