Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéfka Komise mluví o pokroku, podle Johnsona je stále nejpravděpodobnější brexit bez dohody

Šéfka Komise mluví o pokroku, podle Johnsona je stále nejpravděpodobnější brexit bez dohody

16.12.2020 16:47
Autor: ČTK

Jednání Evropské unie s Británií se tento týden pohnula kupředu, některé sporné body však zatím vyřešeny nejsou. Prohlásila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž ale stále existuje cesta k nalezení dohody o budoucích vztazích. Pro osud jednání bude rozhodujících několik příštích dní, řekla šéfka unijní exekutivy europoslancům. Podle mluvčího britského premiéra Borise Johnsona je přes jistý pokrok stále nejpravděpodobnějším vyústěním rozchod bez dohody.

Rozhovory o budoucích vztazích, které obě strany vedou od lednového britského odchodu z evropského bloku, se v posledních týdnech točily především okolo tří témat: rybolovných práv, pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad řešením sporů. Do konce přechodného období pro vyjednání a schválení dohody přitom zbývají pouhé dva týdny.

Podle von der Leyenové se třetí zmíněnou otázku vyjednávačům povedlo úspěšně uzavřít a nyní hledají kompromisní variantu práv na rybolov v britských vodách a pravidel státní podpory firem.

"Mohu vám říci, že existuje cesta k dohodě. Je možná velmi úzká, ale existuje," řekla von der Leyenová europoslancům, s nimiž hodnotila výsledky unijního summitu z minulého týdne. Na něm přitom sdělila lídrům unijních zemí, že považuje možnost krachu jednání za pravděpodobnější než uzavření dohody. Podobně se v posledních dnech vyjadřuje i britský premiér Boris Johnson.

Jeho mluvčí dnes rovněž konstatoval, že jednání přinesla "jistý pokrok", avšak jejich nejpravděpodobnějším vyústěním podle něj stále zůstává rozchod bez dohody. Sám předseda britské vlády v parlamentu vyzval EU, aby respektovala britské právo "kontrolovat vlastní zákony a rybolovná území". Británie zatím v otázkách rybolovu a státní podpory pro firmy požaduje ústupky od evropského bloku. Von der Leyenová však dnes zopakovala, že unie trvá na svých požadavcích, které zachovají přístup rybářů do britských vod a zajistí, že britské firmy nebudou mít proti těm unijním nespravedlivou konkurenční výhodu díky státní podpoře.

Naději na uzavření dohody stále nevzdávají ani lídři předních unijních zemí. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes podotkla, že přes posun zatím nepřišel potřebný průlom v jednáních, která podle ní potrvají do konce tohoto týdne. Francouzský prezident Emmanuel Macron zase prohlásil, že jeho země sice usiluje o co nejlepší vztahy EU a Británie, případná dohoda však nemůže narušit integritu jednotného unijního trhu.

Pokud se sedmadvacítka evropských zemí do konce roku nedomluví s Británií na uspořádání budoucích obchodních vztahů, zkomplikují od ledna obchod přes Lamanšský průliv cla a kvóty. To bude podle ekonomů další rána pro hospodářství stižené koronavirovou krizí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data