Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Tuzemský průmysl zachraňuje ekonomiku před propadem

Rozbřesk: Tuzemský průmysl zachraňuje ekonomiku před propadem

26.01.2021 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Asi nikoho nepřekvapilo, že důvěra podnikatelů i spotřebitelů v české ekonomice v lednu poklesla. Po prosincovém zlepšení, na kterém se podepsalo chvilkové otevření ekonomiky, do kterého mimochodem spadal i předchozí průzkum, se už v lednových číslech plně odrazil v pořadí již třetí lockdown začínající hned po Vánocích.

Výrazné zhoršení pandemie ani zpřísnění restrikcí však v lednu náladu napříč ekonomikou nesrazilo tak hluboko, jako na jaře. Dokonce v průmyslu bylo zhoršení nálady v podstatě jen symbolické. Potvrzuje se tak, že už od léta je průmysl více méně imunní a že dokonce hlásí poměrně silnou zásobu zakázek.

Spíše než pandemie samotná tak může průmysl tížit nedostatek materiálu a součástek pro výrobu, respektive komplikace spojené v mezinárodní dopravě. Poptávka je sice i pro průmysl hlavní překážkou pro další růst výroby, avšak tentokrát dokonce menší než třeba v závěru roku 2019, kdy v našich zeměpisných šířkách nebylo po Covidu ani slechu, natož vidu. V průmyslu navíc dál panují silná pozitivní očekávání, pokud jde o vývoj poptávky a zaměstnanosti v dalších třech měsících i relativně vysoká úroveň zakázek. Riziko sice představuje vlna lockdownů v západní Evropě, nicméně zprávy z německého průmyslu, na který je ten tuzemský úzce navázán, jsou i nadále vcelku pozitivní.

Dílčí zhoršení nálady je patrné i ve stavebnictví, které je už od jara na sestupné dráze. Zvlášť negativní jsou aktuálně očekávání firem, pokud jde o poptávku v nejbližších třech měsících. Nejistotu však přestavují nové zakázky, respektive jejich krácení z titulu rozpočtových omezení, respektive firemních investičních škrtů. Naproti tomu pozitivní jsou očekávání poptávky u služeb, které jsou lockdownem zasaženy nejvíce. V jejich případě je tou hlavní nejistotou doba a šíře restrikcí, kterou v tuto chvíli nedokáže nikdo pořádně odhadnout.

Jestli je něco na lednových výsledcích důvěry v české ekonomice překvapivé, tak snad jen to, že nedopadly hůř. Dávají totiž velkou naději, že si průmysl udrží svoji stabilizační roli v době pokračujících restrikcí a díky němu se česká ekonomika už nemusí výrazněji propadnout. Extrémně špatná jako na jaře není ani důvěra firem ve službách, takže opakování loňského druhého kvartálu se z pohledu měkkých dat jeví jako nepravděpodobné.

TRHY
Koruna

Koruna se v průběhu včerejška k šestadvacítce dál neposunula, naopak v průběhu pozdního odpoledne a večera se vrátila nad úroveň 26,15 EUR/CZK. Komentář viceguvernéra Mory pro agenturu Reuters ji v podstatě neovlivnil, i když hovořil o potřebě zvýšit úrokové sazby, až se vyjasní. Nehledě na to, že by se inflace časem mohla dostat dokonce pod cíl ČNB. Kdy se asi tímto směrem centrální banka vydá, by mohlo být jasné až z květnové prognózy (blíže zde).

Viceguvernér rovněž pohovořil o přípravě nekonvenčních opatření, jejichž uvedení v život však není podle jeho názoru na pořadu dne. V této situaci se může dluhopisový trh těšit na velkou „nadílku“ nových papírů, které bude v únoru nabízet Ministerstvo financí ČR. Z emisního rámce 100 mld. korun pro první kvartál hodlá jen v únoru na trhu prostřednictvím bondů získat 40 mld. korun.

Zahraniční forex
Nejistota ohledně toho, zda-li bude schválen další fiskální stimul v USA, poslala výnosy amerických dluhopisů prudce dolů, avšak dolaru nijak neublížila – spíše naopak. Ukazuje se tak opět, že v okamžiku zvýšené averze k riziku se americké měně daří a to přesto, že problémy vycházejí z USA. Každopádně eurodolar se pomalu začne připravovat na zítřejší zasedání Fedu, které se zřejmě ponese opět v holubičím duchu.

Dnes odpoledne zasedá maďarská centrální banka, což může přinést vyšší volatilitu na maďarský devizový trh. MNB indikovala, že se nepřipojí k polské NBP v rozpoutávání regionálních měnových válek a zdá se v zásadě spokojena se stávající situací. Změnu politiky tedy neočekávejme, neboť ta patrně přijde stejně nejdříve skrze jednotýdenní depozitní sazbu, jež MNB mění na svých čtvrtečních zasedáních.


Čtěte více:

Nevýrazný start do nového týdne, Gamestop se může zapsat do učebnic o spekulacích
25.01.2021 22:03
Zámořské trhy navázaly na dnešní ztrátové obchodování v Evropě a oteví...
Švýcarská banka UBS více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk
26.01.2021 8:18
Největší švýcarská banka UBS ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o...
Americkou ministryní financí byla potvrzena Janet Yellenová
26.01.2021 8:30
Americký Senát schválil Janet Yellenovou do funkce ministryně financí ...

Váš názor
  •  
    26.01.2021 14:40

    Myslím si, že koronavirus průmysl nepoškodí. Možná naopak posílí. To až budou hoteliéři, hospodští, holiči a další makat u pásu v automobilkách. Západ bude jen tisknout peníze a na Východě bude za ně nakupovat. Východní kolonie tisknout nesmí, takže práce budou mít dost.
    Jan47
    •  
      26.01.2021 15:43

      Tak přímo průmysl uzávěrou poškozen nebude, ale nedostatek dílů a surovin z Číny způsobí výpadky v řetězci a ztráty průmyslu. Na konci března budeme asi zastavovat výrobu (pro nedostatek materiálu) a naši zákazníci na tom budou asi podobně... já tedy žádný velký optimista ohledně průmyslu nejsem. Zakázek je naoko šíleně moc, ale to vše je jen proto, že při výpadcích z Číny všichni poptávají bez ohledu na cenu. Až dopravní krize pomine poptávka se vypaří jako pára nad hrncem.
      ..
    •  
      26.01.2021 14:47

      Teda nevím, jestli se považuješ za východní kolonii , ani, že automobilky nabírají, ale peníze "tisknout" fakt můžeme. A tiskneme.
      Velkamedvědice
      •  
        26.01.2021 16:31

        Jestli automobilky nabírají, nevím. Vím ale, že je 320 tisíc volných pracovních míst.
        Jan47
      •  
        26.01.2021 16:21

        Peníze tisknout můžeme, ale v mnohem menší míře. A když už, tak nemůže ČNB kupovat dluhopisy přímo od MF, ale přes banky, pojišťovny atd. Ti všichni se musejí nechat vydělat. Zatímco FED může kupovat dluhopisy přímo od MF. ECB také, jen ta to dělá protiprávně. Schodek státního rozpočtu ČR v roce 2020 činil cca 25% vztaženo k rozpočtovým příjmům. V USA je to cca 100 %. Zajímalo by mne jaká část těchto schodků bude pokryta tiskem peněz u nás a jaká v USA.
        Jan47
  • to je pekne receno :)
    26.01.2021 10:36

    "Jestli je něco na lednových výsledcích důvěry v české ekonomice překvapivé, tak snad jen to, že nedopadly hůř."
    eple
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.