Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ústavní soud zrušil část volebního zákona. Jaké změny zasáhnou již podzimní volby?

Ústavní soud zrušil část volebního zákona. Jaké změny zasáhnou již podzimní volby?

03.02.2021 9:36, aktualizováno: 3.2. 10:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů zrušil část volebního zákona. Koalicím stran a hnutí nově stačí pro vstup do Sněmovny pět procent hlasů voličů. ÚS zrušil aditivní klauzule, jež pro vstup koalicím stanovily deset, 15, respektive 20 procent. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určování počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů za použití d´Hondtovy medtdy. Nález, který ÚS dnes zveřejnil, nemá časový odklad, dopadne tedy už na podzimní sněmovní volby.

Volební kraje mohou podle ÚS dál kopírovat hranice krajů jako vyšších územně-samosprávných celků. K dosažení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů postačí jiné změny, a to právě u rozdělování mandátů stranám v jednotlivých krajích. Politici musí změny stihnout do voleb.

"Je třeba, aby každá volební strana získala odpovídající podíl na mandátech v Poslanecké sněmovně podle svého podílu na celkovém počtu odevzdaných platných hlasů a současně aby tento volební zisk byl promítnut do přidělování mandátů v rámci jednotlivých krajských kandidátek takové volební strany," stojí v nálezu soudce zpravodaje Jana Filipa.

Z nálezu plyne, že i v nové úpravě lze částečně využít d´Hondtovu metodu, v úvahu připadá i návrat k více skrutiniím, případně i jiné řešení. Přesné instrukce politikům ÚS dávat nechce. "Je úkolem zákonodárce najít cestu," napsali soudci v posledním odstavci nálezu.

Organizace nadcházejících voleb, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října, se dnešní nález podle ÚS nedotkne. Rizika spojená se změnou volebních pravidel by nastala až po uplynutí lhůty pro podávání kandidátních listin, tedy v srpnu 2021, míní soud. Politici tak prý mají dostatečný prostor pro přijetí nové právní úpravy, která zrušené části volebního zákona nahradí.

Odklad vykonatelnosti nálezu na období po volbách by podle ÚS snížil legitimitu nově ustavené Poslanecké sněmovny, vyvolal nedůvěru ve zvolenou politickou reprezentaci a mohl by vést k riziku zpětného zneplatnění hlasování správním soudem.

ÚS nebyl při rozhodování o volebním zákonu jednotný. Čtyři soudci mají odlišné stanovisko. Dosavadní systém podle nich možná nebyl ideální, ale zachovával ústavní zásady poměrného zastoupení.

 "Jistě lze mít za to, že těmto zásadám bude lépe odpovídat volební model jiný. Takový výběr ale dle našeho názoru již není věcí rozhodování Ústavního soudu a jeho momentální plenární většiny, ale záležitostí politické úvahy demokratického zákonodárce," stojí v odlišném stanovisku soudců Ludvíka Davida, Jaroslava Fenyka, Josefa Fialy a Radovana Suchánka.

ÚS kvůli covidové situaci vyhlašoval nález na svých webových stránkách, které ovšem ve stanovený čas zkolabovaly. Zveřejnění nálezu se tak odložilo asi o deset minut.

Prezident Miloš Zeman už před dnešním nálezem vyjádřil obavu, že případné škrty ve volebním zákoně by mohly způsobit neřešitelnou krizi. Neobvykle časným vyhlášením voleb se ale ještě bude zabývat ÚS na základě podnětu Spojených demokratů - Sdružení nezávislých, případně dalších jednotlivců nebo stran. Návrh skupiny senátorů na zrušení prezidentova rozhodnutí sice ÚS v úterý odmítl, připustil ale možnost přezkoumat vyhlášení voleb na základě individuálních stížností.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) neprodleně svolá jednání s ostatními politickými stranami. Hamáček to dnes uvedl na twitteru. Ministerstvo vnitra na jednání představí možné alternativy řešení, dodal vicepremiér. Nález soudu respektuje, doplnil.

 

 
 

Přípravu nových volebních pravidel chce Senát řešit se Sněmovnou

Rozhodnutí ÚS o zrušení části volebního zákona je podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) akutní výzvou pro obě parlamentní komory, aby se dohodly na volební novele. Senát je připraven okamžitě iniciovat jednání se Sněmovnou, uvedl dnes Vystrčil.

"Rozhodnutí Ústavního soudu samozřejmě respektuji a je akutní výzvou pro obě komory našeho Parlamentu. Senát je připraven iniciovat okamžitá jednání," sdělil na twitteru Vystrčil.

Kvůli přípravě novely, která by byla přijatelná pro obě parlamentní komory, se sejde senátní ústavní komise, oznámil dnes její předseda Zdeněk Hraba (za STAN).

Opozice vítá, že zrušení části zákona ukončí diskriminaci u voleb

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK sdělil, že Ústavní soud potvrdil dlouhodobý názor Pirátů i Starostů a nezávislých, že hlasy voličů musí mít stejnou váhu. "Aditivní klauzule byla pozůstatkem opoziční smlouvy, dlouhodobě jsme prosazovali její snižování," uvedl Bartoš. Nutnost, aby koalice získaly pro vstup do Sněmovny násobně více hlasů než jednotlivé strany, podle něj deformovala rovnou politickou soutěž a omezovala spolupráci politických subjektů.

Piráti a Starostové jsou podle něj připraveni jednat tak, aby se volební zákon rychle doplnil a volby se mohly řádně konat. "Věřím, že ve Sněmovně i Senátu najdeme rychlou shodu, první schůzka má proběhnout již v úterý. Na koaliční spolupráci Pirátů a Starostů se verdiktem Ústavního soudu samozřejmě nic nemění," uvedl Bartoš. Rozhodnutí o návrhu po třech letech a na začátku volební kampaně považuje za nepříjemné. "Ale jde o řešitelnou situaci," dodal.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka napsal, že rozhodnutí vede k narovnání pokřiveného prostředí. "Aby hlasy voličů v menších krajích, kteří volí strany výsledkem pod deset procent, nebyly diskriminovány jako doposud. Za KDU-ČSL jsme připraveni vést konstruktivní jednání s ostatními stranami, abychom našli řešení," dodal. Bývalý šéf lidovců Marek Výborný dodal, že doufá v odpovědnost všech politických stran. "Mantinely jsou stanoveny Ústavním soudem a je na nás, aby žádná ústavní krize nehrozila," uvedl.

Podle Starostů dalo rozhodnutí ÚS za pravdu názoru, že dosavadní systém byl diskriminační a porušoval ústavně garantované právo rovnosti hlasů. "Teď je díky práci senátorů šance to změnit," uvedl šéf STAN Vít Rakušan. Starostové jsou podle něj připraveni na urychlené společné jednání zástupců všech stran. "Musí začít připravovat takovou změnu volebního zákona, která bude spravedlivá pro všechny občany naší země a každý volič v letošních volbách bude mít stejnou váhu hlasu a nebude se cítit volebním systémem bitý," dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvítala "odstranění nespravedlností" směrem k malým stranám. "Je jednoznačně správné a vítám je. Na druhou stranu soud měl na rozhodnutí tři roky, ale rozhodl velmi blízko letošním volbám, čímž vytvořil velkou nejistotu," napsala Adamová ČTK. Doufá v to, že všechny strany se budou snažit nalézt shodu. Za zvláštní považuje rozhodnutí, že volební kraje jsou ústavně v pořádku, ale přepočet na mandáty nikoliv. "Nejjednodušší řešení by bylo zavést celorepublikovou kandidátku," doplnila.


Váš názor
  •  
    04.02.2021 9:46

    Tady si poslechněte ústavního právníka Kudrnu, který ledacos vysvětluje: https://plus.rozhlas.cz/ustavni-soud-rozhodl-pozde-politicke-strany-ted-zacnou-bojovat-o-moc-varuje-8418497#volume
    Richard Fuld
  • státní lemplové
    03.02.2021 21:29

    nejdojemnější je, jak bečí, že půl roku je málo času na to něco udělat, něco jako jsem byl na finančáku kde na internetu tetky Aleny prac. doba Po 8-12 a stř 12-17 tak tam jedu ve středu odpo a tam papír na dveřích toto je pracoviště 2+2 ( asi dva co dělají prd a dva co na ně čučí ) a ty poplatníku pokud něco chceš nejbližší úřad je 50 km odsud, my dřepíme za 100% doma pa pa :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: státní lemplové
      03.02.2021 21:35

      Při troše snahy to stihnout jde v pohodě. stačí doladit náveh lidovců, k tomu byla už na podzim ČSSD neutrální.
      Velkamedvědice
  • Pavel Rychetský
    03.02.2021 20:37

    ... a od srpna 2003 předseda Ústavního soudu České republiky. Od července 1998 do července 2002 byl místopředsedou vlády Miloše Zemana a zastával post předsedy Legislativní rady vlády. V následující vládě Vladimíra Špidly zastával až do srpna 2003 stejné posty, navíc byl ministrem spravedlnosti. ... Přijde mi minimálně podivné, pokud to, co teď ruší pomáhal před pár lety zavést. Zajímalo by mě jeho vysvětlení, proč to tehdy neústavní nebylo a teď ano. Jeho právní vědomí je asi velice pružné podle toho s jakými ‚kluky' zrovna kamarádí, ale protože nejde o zdraví, nejde vlastně o nic. Zatím.
    OP
  • ČAU LIDI!!!!!! donuts!!!!!
    03.02.2021 19:02

    Čau lidi!!! Zdravím všetkých mojich voličov, taktiež priazdnivcov čapáku, penamu a kosteleckému párku. Ďakujem Vám mojim voličom, za to, ako starostlivo pre mňa bojujetě. Veď vás za to aj dobre platím, nie? Zme svedkami ďalšej podlej kampaně s cieľom ma odstaviť od dotácií určených pre tých malých podnikatělov - zlodějov. Čo so to ten richetska myslí? že ma ojebe? mňa? Veď ja musím tie voľby zasa vyhrať!! A toto? už aj dědo z hradu pred dněšním nálezem vyjadril obavu, že prípadné škrty vo volebnom zákoně by mohly zposobiť neriešitělnú krízu. samozrejme by to bolo něriešitělné, lebo keď ja nevyhrajem, tak je to celé v riti. Ja som všetkým dokázal, že som najlepší premiér za posledných 200 rokov. Pozritě v coroně zme prvý vo svetě, v čerpaniu som najlepší, klamať nikto nevie lepšie ako ja. pridám vám aj koblihu k dochodku, keď ma budětě voliť. ja buděm budúce voľebné obdobie zasa najlepším premiérom a potom buděm prezidentom, aj keď sa vám to páčí alebo nie. lebo ja som najlepší český premiér v česku a vládněm čechom ako čech. česi sú tak sprostý, že mňa potrebujú, lebo nikto nie je lepší ako ja. tak něpočúvajtě sudcov a voltě mňa ANO-BUDĚ LÍP!!!!! nězabudnitě - ja som najlepší - best in covid best in drawing subsidies, the best cheater!!!!!!
    oradapoisson
  •  
    03.02.2021 15:18

    Až do ted jsem si žádný silný názor na toto rozhodnutí ÚS neudělal, ale když tu čtu jak koblihy zoufale kňučí asi to bude správné rozhodnutí.
    ..
    • :-)
      04.02.2021 9:51

      přišla kobliha a kňučela.... přišla druhá a blbě čučela.... jedna k druhé tupě bečela: ,, tak jim to tam napiš, že vyhraje babiš..... vždyť ho budem volit.... za prachy tu budem trolit..... s ústavním soudem ale hůře?!.... pomůže nám vodňanské kuře!!! jagr ho zas upeče a babiš jim zas do vlády uteče ....:-)
      oradapoisson
    •  
      03.02.2021 15:32

      https://www.novinky.cz/domaci/clanek/premier-babis-k-rozhodnuti-ustavniho-soudu-40349838#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=uHNLA8sTWPh-202102031431&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
      Velkamedvědice
      •  
        03.02.2021 15:42

        https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prehlasovani-soudci-ustavniho-soudu-je-to-arogance/r~3c384ed4660b11eba25cac1f6b220ee8/
        Drahokoupil
        •  
          03.02.2021 16:12

          11 pro 4 proti, to je solidní většina. Třeba u nejvyššího soudu USA se spousta důležitých věcí rozhodla často 5:4
          WhiteStone
        •  
          03.02.2021 15:44

          Jestli je to pro mě, četl jsem to už
          Velkamedvědice
          • 4 z 15
            03.02.2021 15:49

            ,,,,,,,Problém českého vládnutí není až tak v psaných pravidlech, ale v tom, jak si je politici vykládají a ohýbají k svému prospěchu,,,,,,,,https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-politici-dostali-novou-hracku-kdyz-ji-rozbiji-bude-prusvih-140607#seq_no=1&dop_ab_variant=0&source=article-detail&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart&dop_req_id=TKoW8NzY7wC-202102031446
            Velkamedvědice
  •  
    03.02.2021 15:12

    S Klausem souhlasím jen velmi výjimečně, a jeho velmi stručné a výstižné shrnutí k této věci je právě takovou výjimkou: www.klaus.cz/clanky/4686
    Richard Fuld
    •  
      03.02.2021 15:48

      Souhlas. Za vším je politika. Rychetský může vyprávět tak akorát koňům ve stáji, že je nestranný a toto rozhodnutí bylo nestranné a vynucené.Uvidíme jak se vyjádří k té kandidatuře na prezidenta. Je li to jen Babišův výmysl.
      Drahokoupil
      •  
        03.02.2021 17:44

        Na tiskovce ÚS Rychetský uvedl zhruba toto: D´Hondtova metoda není sama o sobě protiústavní, avšak ve spojení s volebními kraji už protiústavní je, tak jsme D´Hondtovu metodu zrušili a rozdělení na volební krajské oblasti jsme v zákoně ponechali. Na otázku proč nenechali D´Hondtovu metodu a namísto toho nezrušili volební krajské obvody, oba dva soudci jen nesouvisle blekotali.
        Richard Fuld
        • měli to tam 3 roky!
          03.02.2021 18:57

          Prach si sedl, smrad bude ještě chvíli cítit... Richardův příspěvek v diskuzi (z 11:25) čerpal ze stejného zdroje jako celý jeden odstavec z 12ti minutového premiérem čteného projevu odpoledne? Už jsem se lekl, že mu to píšete Vy. Kdo projev neslyšel, určitě si ho poslechněte celý, je to dokonalý materiál pro výuku hned několika oborů studia VŠ. Cestou z terénu jsem v autě slyšel rozhovor (12:54) s profesorem právní filozofie Přibáněm a zde je doslovný text: "... dokonce když někdo obviňuje Ústavní soud z unáhlenosti nebo z uvedení Parlamentu do časové tísně, z a p o m í n á m e že Parlament měl na programu REFORMU VOLEBNÍHO SYSTÉMU, takže ÚS se choval velmi zdrženlivě, čekal na nový volební zákon, když tato situace nenastala, tak včas, tak aby zákonodárci mohli ty volební úpravy provést ještě do srpna, fakticky na to mají spoustu času, takže dokonce si myslím, že ÚS tady jednal velmi uvážlivě a v pravý čas." Jestli to na programu Parlament měl dohledávat nebudu, profesor by to měl sledovat a pokud si vymýšlí, usvědčte ho někdo jiný. Obecně když shrnu názory ústavních právníků co jsem dnes slyšel, neměl jsme pocit že by někdo blekotal, naopak informace zapadaly do kontextu rozhodnutí ÚS.
          Mudr.c
          • Re: měli to tam 3 roky!
            03.02.2021 20:14

            Ten záznam jsem viděl až dlouho po tom, co jsem můj příspěvek napsal a podobnost je zde zřejmě z toho důvodu, že s tím, co na té tiskovce Babiš řekl, v podstatě na 100% souhlasím. Takže je možné, že Babiš "opisoval" ode mě. :-)
            Richard Fuld
          • Re: měli to tam 3 roky!
            03.02.2021 20:09

            Tak jedním z důvodů 3-letého otálení bylo právě to, že v parlamentu byl projednáván návrh na změnu volebního zákona. Filip na tiskovce řekl, že ÚS nerozhodl protože byl projednáván návrh toho zákona a vzápětí řekl, že rozhodl v době kdy byl projednáván návrh změny toho zákona. To jako vážně? Vtip je v tom, že během těch 3 let bylo zhruba roční období, kdy se žádný návrh na změnu volebního zákona neprojednával a ÚS tak neměl s rozhodnutím na co čekat. Tahle situace je zcela jasně neobhajitelná a nelze se z ní vykecat tak absurdním způsobem, jak se o to pokusili. Doporučuji přečíst disentní stanovisko 4 soudců ÚS. Tam je ta nehoráznost velmi příkře a jasně popsána. Píše se tam o arogantnosti těch soudců. A to načasování toho rozhodnutí je samozřejmě to nejmenší. Daleko horší je to, jak rozhodli. Viz můj příspěvek k tomu, jak se rozhodovali mezi zrušení D´Hondtova pravidla nebo rozdělení republiky na volební obvody.
            Richard Fuld
            •  
              03.02.2021 20:18

              No, čekali, že ho projednavat budou, to je snad logické, čekali na návrh do poslední chvíle.. Po predcasném vyhlášení voleb už čekat nemohli.. A odkaz na 4 soudce?? 9 ustavnich soudců má jiný názor
              Velkamedvědice
          • Re: měli to tam 3 roky!
            03.02.2021 19:13

            Souhlas. Jen dodám. Nemusím socany, pomůže jim to, komunisty nepovažuji za demokratickou stranu, pomůže jim to, toleruju většinu kroků pirátů, poškodí je to..To je život...Situace, kdy jedné straně stačí ke křeslu 18000 hlasů, za to jiná jich potřebuje 43000 přece není uplně v pohodě... děkuji soudcům za odvahu hrábnout do tohoto pozůstatku mocenské smlouvy Zemana s Klausem...Zemanovi si vrací předčasné vyhlášení voleb, déle čekat nemohli...A to že kvičí Zemanovi koníci jako Bureš, Benešová apod. . na úrovni nejvyší, nebo zdejší multinick G5 na úrovni nejnižší jen dokládá správnost verdiktu.
            Velkamedvědice
  •  
    03.02.2021 14:45

    Jediným reálným řešením této situace je, že se politici dohodnou pouze na mírné změně zákona. Např. tak, že počty mandátů pro strany by se počítaly z čísel za celou republiku a teprve poté by se distribuovaly do krajů. Tak by byla odstraněna ta základní disproporce. Na nějaké velké změně nebude dohoda a pokud nebude dohoda nebudou volby a pokud nebudou volby bude ústavní chaos iniciovaný Ústavním soudem. Členové pléna ÚS, kteří zvedli ruku pro zrušení předmětných částí volebního zákona, tak nepochybně dělají čest Švejkovu odkazu. :-)
    Richard Fuld
    • ahoj riša
      03.02.2021 19:06

      ahoj, ja som riša a milujem babiša!... ja vždy pravdu mám posledné slovo tu dám! …. něvadí mi penam, inému hlas nědám! …. něvadí mi hniezdo čapí moj hlas aj tak lapí!.... aj keď klame, kradně, buděme možno na dně, …. aj tak hlas mu dám, lebo sa dobre mám! ….. ja vždy pravdu mám, posledné slovo tu dám! …. daroval mi koblihu, pojděm dněs do lihu! ….. aj keď niečo poserie, kalúsek to odserie!.... ja vždy pravdu mám, posledné slovo tu dám! …. ahoj, ja som riša a milujem babiša! … vleziem mu aj do riti, vám tu buděm trolliti! …. mame práskla placenta, aj tak volím agenta!... aj do base ho pojděm voliť, tak píště…. něch tu zasa možem trolliť…..
      oradapoisson
  •  
    03.02.2021 11:35

    Politici mají "plné ruce práce" s reagováním na vývoj v covidkrizi . Teď US zaměstnal politiky v podstatě nesplnitelným úkolem, dohodnout se v řádu pár měsíců na nových pravidlech politické soutěže. No potěš koště.
    Richard Fuld
    •  
      03.02.2021 12:01

      Nikdo nenutil Zemana vyhlásit volby předčasně a vyvinout tak tlak na rozhodování US. Nikdo neneutil Zemana nerespektovat vůli lidu a je ho zástupců v parlamentu, nedat příležitost druhému v řadě a chtít nechat neomezeně vládnout Bureše bez důvěry. Nikdo ennutil Zemana už do předu vyhlásit, že nebude respektovat výsledek voleb a počet koaličních hlasů.
      Velkamedvědice
    •  
      03.02.2021 11:51

      Covid krize je hlavně mediální, a novými zákony se bude zabývat parlament, kterej ohledně covidu akorát schvaluje vládě krizový stav a jinak má na práci třeba zahrádkářský zákon. Tak místo něj teď bude řešit volební zákon. Žádný problém...
      qwer
      •  
        03.02.2021 13:03

        Tak jsem zvědav za pár měsíců. ÚSTAVNÍ KRIZE a OHROŽENÍ VOLEB bude nejčastěji v médiích používaný výraz.
        Richard Fuld
        •  
          03.02.2021 14:43

          Možná je to záměr. Lidi by po roce a půl uzavření doma asi jen tak neskousli odsunutí voleb pod záminkou viru a nejspíš ve větším vyšli do ulic. Tak se vymyslelo něco jiného, proč se volit nepůjde. O postupném směrování naší společnosti do totality nemám sebemenší pochyb. My tu jen můžem doufat, že nám nebudou znárodňovat naše akciové podniky. :))
          netix
        •  
          03.02.2021 13:14

          Za měsíc se dohodnou a bude klid, ty jedna ústavní krize. Většina sněmovny bude mít zájem na to aby to prošlo protože je to pro ně výhodný (defakto všichni kromě ANO z toho do určitý míry budou těžit, možná kromě Pirátů a Stan, ale ti zase tohle dlouho požadujou tak teď budou muset taky souhlasit) a Andrej to bude chtě nechtě muset přijmout. A v senátu už vůbec nebude problém.
          WhiteStone
          •  
            03.02.2021 13:58

            Když to není problém schválit, protože všem kromě ANO to vyhovuje, tak proč to neodhlasovali dávno sami? Proč asi čekali na to, až to (možná) zruší ÚS? Nemáš ty v té úvaze nějakou chybičku?
            Richard Fuld
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university