Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Výnosy, inflace a akcie. A dávejte si pozor na psa!

Perly týdne: Výnosy, inflace a akcie. A dávejte si pozor na psa!

26.02.2021 13:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy hýbou výnosy amerických vládních obligací, Goldman Sachs čeká ve druhém čtvrtletí raketu, Morgan Stanley uklidňuje obavy z vysoké inflace, globální likvidita dává zelenou dalšímu růstu akciových trhů. A ještě více v nových Perlách týdne.

Výnosy nahoru, Fed v pozoru: Ve Spojených státech nejde nyní jen o růst výnosů vládních obligací, ale i o rizikové spready na dalších dlouhopisových trzích. Na Bloomberg Markets to řekl Mark Grant, hlavní stratég společnosti B. Riley FBR. Jak ukazuje následující graf, výnosy vládních dluhopisů se posunuly výrazně nahoru a podle stratéga je otázkou, co by další takový vývoj udělal s jinými trhy a s celou ekonomikou.

perly 1

Zdroj: Bloomberg, Youtube

Grant míní, že nyní čelí riziku zejména hypotéky, refinancování existujících korporátních obligací a odkupy akcií. Bidenova vláda by tak mohla zvýšit tlak na Fed, aby ještě více nafoukl svou rozvahu a postavil se tak proti růstu sazeb a výnosů vládních obligací. Podle stratéga je více než 50 % šance na to, že se tak stane. On sám považuje za klíčové úrovně výnosů desetiletých obligací na 1,75 % a na 2 %. Pokud by se nad ně výnosy skutečně dostaly, vyvolalo by to podle stratéga problémy a právě proto je možné, že Fed zasáhne.

Raketa v druhém čtvrtletí: Goldman Sachs v následujícím grafu porovnává své projekce růstu americké ekonomiky se současným konsenzem. Ekonomové banky jsou mnohem optimističtější, ve druhém čtvrtletí by podle nich měl být růst ve srovnání s konsenzem dokonce dvojnásobný. Pak by se mezera měla uzavírat, ale v druhém čtvrtletí příštího roku opět rozevřít. Nakonec ovšem Goldman Sachs čeká, že se růst dostane na nižší úrovně, než o jakých hovoří konsenzus:

perly 2

Zdroj: Twitter

Optimistou je třeba i Bob Doll ze společnosti Nuveen. Podle něj si americká ekonomika i korporátní sektor v letošním roce povedou mimořádně dobře. Přispět by k tomu mělo otevírání ekonomiky a silná doposud zadržovaná poptávka podpořená vysokými úsporami. Ekonomika na tom bude podle investora dokonce nejlépe za posledních 33 let. Ohledně pohybů na akciovém trhu Doll uvedl, že sice není namístě prodat všechny akcie velkých technologických firem, ale hodnota si podle něj povede lépe než růstové akcie. K tomu budou malé akcie předhánět akcie velkých společností a celkově se budeme pohybovat ve velmi rozdílném ekonomickém prostředí ve srovnání s předchozími deseti lety, kdy byl růst utlumen.

Inflace a mezera: Trhy mohou být rozděleny ve svém názoru na další inflační vývoj, pro mě je rozhodující to, jaká je produkční mezera a jak rychle bude uzavřena. Pro Yahoo Finance to uvedl Jim Caron z Morgan Stanley s tím, že nyní je rozdíl mezi využitými kapacitami a kapacitami využitelnými v americkém hospodářství velký a pokud taková situace přetrvává delší dobu, vede to k řadě ekonomických problémů, včetně rostoucí příjmové nerovnosti. A o to horší by pak bylo nastartovat oživení.

Pokud jsou v ekonomice volné kapacity, je těžké zvednout inflaci. Je sice pravda, že v ekonomice je hodně stimulace, ale Caron se celkově domnívá, že i trhy se kloní k názoru těch, kteří tvrdí, že hlavní je co nejrychleji uzavřít produkční mezeru a „detaily ladit později“. Takový pohled je podle něj odražen v cenách na trzích, i když na obou stranách diskuse o inflaci stojí „chytří lidé“.

I Caron byl tázán na výnosy vládních obligací. Řekl, že „lidé ve druhém čtvrtletí očekávají růst ve výši vysokých jednociferných, či nízkých dvojciferných čísel“ (viz i výše).  Pokud se tato očekávání naplní a přijde očekávaná silná stimulace spojená se zlepšením pandemického vývoje a růstu příjmů domácností, mohly by se výnosy desetiletých obligací pohybovat mezi 1,5 – 2 %. Velmi silné oživení ve druhém a třetím čtvrtletí by výnosy posunulo k horní hranici.

Řeč přišla i na rok 2013, který přinesl strach z výrazného růstu výnosů vládních obligací a utahování americké monetární politiky. Caron se ale domnívá, že tentokrát je situace jiná, protože tehdy byl Fed ochoten začít rychle zvedat sazby, nyní se řídí jinou strategií a je naopak ochoten nechat inflaci na čas přestřelit svůj inflační cíl. K tomu se přidává výše zmíněná velká produkční mezera a celkově je tak pravděpodobnost brzkého zvedání sazeb velmi nízká.

V neposlední řadě se přístup Fedu změnil v tom, že nyní se snaží, aby z oživení těžila co největší část společnosti. A věnuje tak mnohem větší pozornost vývoji nezaměstnanosti a celkově trhu práce. Lidé s nejnižšími příjmy přitom těží nejvíce z pozdní části růstové fáze cyklu a to je další faktor, který snižuje pravděpodobnost rychlého a prudkého zvyšování sazeb. Caron k tomu dodal, že ceny zboží a služeb také drží na uzdě nové technologie a i když má určitě smysl sledovat vývoj v oblasti inflace, on jí za aktuální problém nepovažuje.

Likvidita prudce roste: Následující graf od BofA porovnává vývoj globální likvidity (data posunuta o rok dopředu) s vývojem globálních akciových trhů. BofA v komentáři ke grafu tvrdí, že globální likvidita prudce roste a to by mělo prospět další rally na akciových trzích:

perly 3

Zdroj: Twitter

Dávejte si pozor na psa: Štěně francouzského buldoka se v USA může nyní prodávat až za 8 000 dolarů. Tvrdí to CNBC s tím, že takové ceny mohou vysvětlovat vlnu krádeží těchto psů. Hostem pořadu byla i žena ze San Francisca, která popisovala, jak jí byl buldok násilně ukraden na ulici za bílého dne. Jindy zloději ukradli buldoka z obchodu se zvířaty, v Atlantě s ním zase vzali celé auto, které bylo později nalezeno, ovšem bez psa. CNBC tvrdí, že růst cen těchto psů a následně růst krádeží může souviset s pandemií, protože lidé tráví více času doma a cení si více psích společníků a to zejména přátelských plemen, jakými jsou i francouzšti buldoci. CNBC dodala, že ve Velké Británii letos vzrostly krádeže psů o 170 %.

 

Čtěte více:

Goldman Sachs: Porostou zisky i dividendy, banky atraktivní
26.02.2021 6:03
Přichází období, kdy by se makroekonomická situace měla posunout od de...
Nové investiční tipy Patrie: Cyklické tituly a strukturální trendy
26.02.2021 11:06
Tým analytiků Patria Finance připravil nový seznam Investičních tipů. ...
AutoZone a hlad po hodnotových akciích
25.02.2021 17:38
Morningstar na svých stránkách nově hovoří o několika firmách, u nichž...
Twitter chce do 2023 dvojnásobné tržby, akcie včera na rekordu
26.02.2021 9:03
Americká společnost Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální sí...
Airbnb je v hluboké ztrátě, čeká ale výrazný nárůst cestování
26.02.2021 10:51
Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování přes inter...
Erste Bank: Slušná sada čísel za 4Q20 a letos potenciální dividenda 1,5 EUR na akcii (komentář analytika)
26.02.2021 12:22
Erste Bank dnes před otevřením trhu představila své výsledky hospodaře...
Tržby skupiny Deutsche Telekom loni překonaly 100 miliard eur
26.02.2021 13:11
Německá telekomunikační skupina Deutsche Telekom v loňském roce zvýšil...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m