Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Petr Dufek: Rychlý růst mezd v časech lockdownu (?)

Petr Dufek: Rychlý růst mezd v časech lockdownu (?)

08.03.2021 10:39
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Průměrná mzda v české ekonomice v posledním čtvrtletí loňského roku prudce vzrostla. V meziročním vyjádření se zvýšila o 6,5 % na více než 38 tisíc korun. V době lockdownu může tato zpráva vypadat velmi překvapivě, avšak při bližším pohledu zjistíme, že se toho až tolik na trhu práce neděje. Především jde toto výrazné zvýšení mezd na vrub veřejného sektoru, kde se v posledním kvartále opět výrazně navyšovaly platy a rozdávaly mimořádné odměny.

Ve veřejném sektoru tak mzdy, nebo přesněji platy, rostly dvojciferným tempem, a to především v důsledku výrazného navýšení ve zdravotnictví (+31 %) a ve školství (+11,6 %). Naproti tomu v soukromém sektoru bylo zvyšování mezd velmi umírněné. Když proti sobě postavíme tržní odvětví a ta převážně veřejná, tak zjistíme, že se nůžky mezi těmito dvěma sférami ekonomiky dále rozevírají. Z jednoduchého propočtu totiž vyplývá, že zatímco v odvětvích s převážným zastoupením veřejného sektoru rostly výdělky o téměř 14 %, v soukromém jen o 3,5 %.

V našem největším odvětví – v průmyslu, kterému se po jarním výpadku podařilo naskočit zpět na vlnu růstu – mzdy rostly jen o 3,6 %. V oblasti HORECA, kde se tradičně vyplácejí vůbec nejnižší mzdy, došlo dokonce k jejich mírnému poklesu. Naproti tomu v realitním sektoru, kde mzdy klesají už rok, tentokrát pokles opět zrychlil.

Za celý rok 2020 vzrostla průměrná mzda v české ekonomice o 4,4 % na necelých 36 tisíc korun. Nicméně stále platí, že průměrná mzda je spíše imaginární číslo, na které nedosáhne většina tuzemských zaměstnanců. Vedle toho mediánová mzda, která je zhruba o pět tisíc níže, roste navíc pomaleji. Znamená to, že rychleji se zvyšují mzdy lidí s vyššími výdělky.

V letošním roce nejspíš růst mezd opět zvolní, a to především v důsledku vývoje v soukromém sektoru, který stále z významné části funguje v režimu lockdownu. Na druhou stranu zrušení superhrubé mzdy, respektive snížení zdanění práce, se automaticky promítne do vyšší kupní síly obyvatel. Proto už tak do jisté míry virtuální průměrná mzda bude o kupní síle zaměstnanců vypovídat ještě méně než dosud.


 

Čtěte více:

Mzdy v české ekonomice ve třetím čtvrtletí výrazně poskočily nahoru (komentář analytika)
04.12.2020 9:29
Možná až překvapivě vypadají nejnovější statistiky mezd za třetí kvar...
Petr Dufek: Epidemie dál zvyšuje počty nezaměstnaných
03.02.2021 10:07
Podle dnes zveřejněných výsledků se míra nezaměstnanosti v posledním ...
Nezaměstnanost v lednu vzrostla na 4,3 %, trh čekal větší růst
05.02.2021 10:43
Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla na 4,3 % z prosincových 4,0 %, ...
Vládní pomoc bere lidem motivaci k práci, inflaci ale tlumí dlouhodobé dezinflační trendy
20.02.2021 16:04
Známý investor a ekonom Ed Yardeni si jako mnozí další všímá kritiky, ...

Váš názor
  •  
    08.03.2021 23:46

    všimli ste si jak krásně zase cukli s tou výplatou odměn zdravotníkům? Bude to odměna za podzim, tak ji přece nebudeme vyplácet hned na podzim. Nejdřív, že to teď začátkem března schválili a mají na to připravené peníze v rozpočtu. Potom, že to tedy bude vyplaceno v půlce dubna, za chvíli v půlce května a poslední co jsem slyšel tak Blatný že v květnové výplatě. Ta se dává v červnu. A to zrovna budou volby za dveřmi. Jaká to náhodička. Zase si koupit voliče a nemuset na to vypláznout ani kačku ze svýho. A tak se hned přidala bachyně Venezuela Maláčová, že zlé zdravko zapomělo na zaměstnance domovů důchodců, a že ona je v tom nenechá. Takže ještě ČSSD v posledním záškubu před smrtí zkusí poslední lest a třeba jim do ní pár zdravotníků spadne. Přece jen když má člověk v kapse 75 tyček, tak ty politiky vidí trošičku jinak :-)
    lunatic with skateboard
  •  
    08.03.2021 18:11

    Pročetl jsem skoro celou diskusi. Vždy se část zvrhne do vytrhávání statistik. Jinak musím říct, že nepatřím mezi příznivce slovenského Stbáka. Je vidět, že jsme se z dějin nepoučili a zase nechali vládnou kreaturu mluvící československy. K statistikám, kolik je průměr si zkuste přepočítat plat na USD a EUR v roce 2008. Kolik Vám to vyjde v porovnání s dnešní dobou a přemýšlet proč v ostatních státech bohatnou ostatní mnohem rychleji. Podle mě byl největší problém oslabení koruny Singrem (což samozřejmě nakoplo ekonomiku v průměru Češi zchudli a oligarchové zbohatli), cílem je likvidace střední vrstvy (zvyšování minimální mzdy rychleji než průměrné mzdy). U učitelů a lékařů je problém ve státní sféře a tabulkových mzdách, nelze platit stejně očaře a lékaře na ARO a chirurgii. Zatímco očař, když je dobrý si otevře soukromou praxi a bude v pohodě, dobrý chirurg nebo super specialista z ARO to udělat nemůže. Skončí to jako u zubařů, u dobrého si pěkně připlatíte a pokud nebudete chtít platit zůstane pro Vás zdarma ten horší na pojišťovnu. Učitelé myslím si, že na základní škole je dobrá učitelka i se střední školou, když dobře učí než učitel z Pedagogické fakulty, za nás na Pedagogickou fakultu chodili největší zoufalci (nebo ty kteří chtěli učit to je výjimka potvrzující pravidlo). Každý, kdo někde pracuje jako odborník se musí celoživotně vzdělávat. Pokud nebudou testy každoroční a učitelé nebudou oceňováni podle kvality, tak se situace nezlepší, a to se neděje. Zároveň na základní škole se vždy bude vzdělávat podle průměrné inteligence, a ne podle nejlepšího, proto tam ty vyšší platy za ty výkony, co předvádí nepatří.
    Apolonius
  • No pěkně
    08.03.2021 15:05

    Babiš nakupuje volební hlasy. Řekům to trvalo 30 let. Babiš to dá za 30 měsíců.
    HenryFord
  • ještě budete vzpomínat na to,
    08.03.2021 10:50

    jak se Kalousek prozíravě choval v krizi!!! Už brzy!!!
    oradapoisson
    • Re: ještě budete vzpomínat na to,
      08.03.2021 11:35

      To je legrace. Proč by lidé, kterým solidně rostou mzdy i důchody měli vzpomínat na Kalouska, za kterého tomu tak nebylo? To je nějaký Váš ekonomický masochismus?
      Richard Fuld
      •  
        08.03.2021 11:42

        Možná proto, že za ty menší prachy za Kalouska nakoupili více. Ale málo kdo to chápe. Tím nemířím na tebe.
        Velkamedvědice
        • VM
          08.03.2021 13:49

          Ono to ani pochopit nelze. Opakovaně uvádíš, že si za Kalouska lidé koupili za svůj příjem víc než za Babiše. Opakovaně jsem reagoval, že to není pravda. Tak tedy naposled a podrobněji. Vycházím z údajů tabulky indexu cen ČSÚ, kde rok 2015=100. Babišovu éru budu počítat od doby, kdy se stal ministrem financí v Sobotkově vládě až dodnes. Snad s tím budeš souhlasit. Kalousek se stal MF v lednu 2007, index cen - 83,6 , mzda - 20 957 Kč. Skončil v červenci 2013, index cen - 99,5 , mzda 25 035 Kč. Tedy růst cen o 19%, růst mezd o 19,5%. To je téměř dokonalá stagnace kupní síly. Babiš se stal MF v lednu 2014, index cen - 99,5 , mzda 25 768 Kč. Nyní je index cen 113,4 , mzda cca 38 000 Kč. Tedy růst cen o 14%, růst mezd o 47,5%. Tedy růst kupní síly o více než 30%. https://www.czso.cz/csu/czso/prumerna-hruba-mesicni-mzda-graf https://www.czso.cz/csu/czso/mira_inflace
          Jan47
          • Re: VM
            08.03.2021 15:24

            Ovšem já mluvil o důchodcích.
            Velkamedvědice
          • Re: VM
            08.03.2021 15:21

            Kdo chce, chápe. ..Hodně seniorů vám má za zlé, že „za Kalouska“ se zvyšovaly důchody jen o 40 korun. Jsou naštvaní oprávněně? Za Kalouska se důchody zvyšovaly přesně podle zákona. A za Kalouska také náhradový poměr, tedy poměr průměrné mzdy k průměrnému důchodu, byl 42 %, dneska je to 38 %. Když si spočtete, co si na tehdejší ceny mohl tehdejší důchodce koupit, byl na tom lépe.
            Velkamedvědice
            • VM
              08.03.2021 16:46

              Pokud za Kalouska stoupla kupní síla obyvatel o 0% a za Babiše o více než 30%, pak ty jednotky procent (rozdíl mezi poměrem 38% a 42%) není podstatný.
              Jan47
              • Re: VM
                08.03.2021 16:54

                o)))))))) Ty jako věříš, že dnes si toho lidé koupí o 30 procent více než za Kalouska Promiň, že se směju. Zkus si jít nakoupit potraviny na víkend
                Velkamedvědice
                • VM
                  08.03.2021 21:32

                  Index spotřebních cen není tvořen jen potravinami. Prostě spotřební koš je nějak definován a ČSÚ vyšla čísla, které jsem uvedl. S tím se nedá nic dělat. Nebo si myslíš, že Babiš přinutil ČSÚ změnit spotřební koš tak, aby to bylo v jeho prospěch?
                  Jan47
                  • Re: VM
                    08.03.2021 21:43

                    Tak už sem to psal. Tak pokud te to opravdu zajímá, tak se koš za babiše měnil. Ale já mluvil o potravinách? Spotrebni koš je na nic. Důchidce si kupuje kazdy den jídlo, ne auto, tv, byt a lokomotivu.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      08.03.2021 22:13

                      Byt není součástí spotř. koše. Nájem ano. Myslím si, že právě nájem zvedá inflaci víc než potraviny. Nesmíme také zapomínat, že k růstu inflace přispěl také pan Singer a jeho melody boys svými intervencemi. Zajistil tak vysoké ceny na dlouho. Dokud zahr. spekulanti neprodají poslední korunu z oněch 2 bil, tak koruna výrazněji neposílí.
                      Jan47
          • Re: VM - Jan47
            08.03.2021 14:34

            Toto srovnání časových řad je učebnicový příklad manipulace a demagogie, protože vytrhávání faktů z kontextu doby. 2007-2014 bylo období fází stagnace a krize a období 2014-2019 byly fáze zotavení o konjunktury. Tedy naprosto nesrovnatelné vnější podmínky, kdy v prvním období nezaměstnanost rostla a v druhém klesala, což byl hlavní důvod tlaku na mzdový růst, spolu s lepšími hospodářskými výsledky na úrovni firem. (2019 dosaženo vrcholu a počátek stagnace ještě před tím, než covid udeřil naplno.) /// Další faktor je změna metodik. Ještě jsem nezaregistroval, že by nějaká nová metodika na úrovni ČSÚ/EK byla přísnější než ta původní, vždy ponovu vycházejí líbivější čísla.
            Mudr.c
            • Mudr.c
              08.03.2021 21:37

              Otázka zněla, zda si lidé koupili za svůj příjem více za Kalouska nebo za Babiše bez ohledu na krizi či konjunkturu.
              Jan47
              • Re: - Jan47
                09.03.2021 20:48

                V kontextu s Kalouskovou nulou vypadá číslo 30% impozantně. I tak jde o průměrné statistické číslo, které v tomto konkrétním případě říká jen tolik, že 2/3 ze zaměstnaných/produktivních dosáhne maximálně na toto číslo. /// Jinak ano, nešlo o porovnání období krize s rozmachem nebo Kalouska s Babišem, omluva!! Nechal jsem se unést. Zmátl jste mě tím, že jste Kalouska rozebral za celé jeho funkční období od 2007 s výrokem "dokonalá stagnace kupní síly". Ačkoliv pro Vaši věcnou argumentaci a výpočet stačilo uvést hodnoty z roku 2013 kdy Kalousek skončil. Snad s tím budete souhlasit.
                Mudr.c
                • Mudr.c
                  09.03.2021 23:44

                  Teď jsem nepochopil, proč píšete, že by stačilo uvést hodnoty z roku 2013. Jde o to, že jsem měl už v minulosti s Medvědem diskuzi, zda se měli lidé líp za Kalouska nebo za Babiše. Tedy za čí éry stoupla reálná mzda více. Proto srovnávám vývoj cen a mezd za období působení Kalouska (2007-2013) a Babiše (2014-2021). Samozřejmě se dopouštím chyby, protože neberu ohled na setrvačnost vývoje. Myslím tím, že když nastoupí nový ministr financí, tak nějaký čas trvá, než se jeho kroky projeví v datech. Rozdíl v růstu reálných mezd je tak markantní, že ani nepřesnosti výpočtu nemohou nic změnit na tom, že za Babiše reálné mzdy výrazně vzrostly, zatímco za Kalouska více méně stagnovaly. Samozřejmě Kalousek byl ministrem v těžší době, ale o to teď nešlo.
                  Jan47
            •  
              08.03.2021 15:09

              Reálné mzdy ale nijak významně nerostly ani v dobách konjunktury, kdy vládly jiné vlády. Takto rychlý růst životní úrovně nastal až za Babiše. Fakta jsou fakta a nenávist k Babišovi je je emoce, která fakta nezmění. :-)
              Richard Fuld
              • Richard - emoce
                08.03.2021 16:09

                Porovnání uvedených časových období přece nesouvisí se sympatiemi/antipatiemi, nepodsouvejte emoce tam kde být ani nemohou. Emoce je pojem, kterého si manipulátoři jsou dobře vědomi. Kdysi se tomu říkalo "skutečný příběh" :-). Nechci být notorický oponent, ale když zmiňujete jiné vlády, nutně musíte mít na mysli jen ty 2006 a dříve. Tudíž srovnání období 2007-2020 versus 2006-dříve. Co je rozdílovým faktorem? Vstup ČR do EU v 2004, kdy od 2005 zahraniční filiálky vyzobávaly z českých firem lidi schopné a jazykově vybavené, aby mohly v ČR působit a rozvíjet se - mnohdy byla filiálka v ČR kvazi centrálou pro další středoevr.země východního bloku a vstupem do EU začal masivní boom výrobních kapacit motivovaný levnější pracovní silou. Ano, emoce/motivace dělníka možná tehdy byla "raději půjdu do německé filiálky ke kruhu s jistotou výplaty desátého než se strachovat zda přijde výplata do dvaadvacátého". Závěr z toho co píši je, že do roku 2004 - a v o l n é h o pohybu pracovních sil - nebyl jakýkoliv charitativní důvod zvyšovat mzdy - ani ve firmách ani u státních úředníků, nebyla patřičná poptávka! Proč to ale všechno píši, když bystrému člověku jako Vy, všechno dojde mrkne-li na graf nezaměstnaných na tomto odkaze - až ten druhý dole "vývoj počtu nezaměstnaných osob" (představte si ve vládě od 2014 místo ANO fanklub diskutérů zde na patrii, vnější podmínky by to nezměnilo a výsledky hospodaření státu k horšímu také ne :-) prostě úspěšný východoevropský politik má tendenci vždy sát z plného cecíku https://www.kurzy.cz/zpravy/412967-cr-nezamestnanost-v-listopadu-klesla-na-4-9-a-je-nejnize-od-r-2008/
                Mudr.c
              •  
                08.03.2021 15:46

                Fakta jsou že Babiš vyžral co se předtím naškudlilo a vybudovalo. Fakta jsou za většinou toho růstu je ve veřejném sektoru, kde si berou peníze jak se jim chce a je tam čím dál víc lidí. Fakta je že to je taky za rekordní dluh. A bude to za rekordní dluh i dnešní rok.
                HenryFord
                •  
                  08.03.2021 23:37

                  i já bych si dovolil souhlasit :-)
                  lunatic with skateboard
                •  
                  08.03.2021 16:00

                  ....Medián mzdy je u soukromé sféry 30 039 korun, u státní správy 37 547 korun. Ještě nikdy nebyl rozdíl tak velký.....
                  HenryFord
              • Full
                08.03.2021 15:17

                Zloděje obhajují zloději. A fakta. Hodně seniorů vám má za zlé, že „za Kalouska“ se zvyšovaly důchody jen o 40 korun. Jsou naštvaní oprávněně?. Za Kalouska se důchody zvyšovaly přesně podle zákona. A za Kalouska také náhradový poměr, tedy poměr průměrné mzdy k průměrnému důchodu, byl 42 %, dneska je to 38 %. Když si spočtete, co si na tehdejší ceny mohl tehdejší důchodce koupit, byl na tom lépe. ....
                Velkamedvědice
          • Re: VM
            08.03.2021 14:18

            Z toho zcela jasně vyplývá, že Kalous myslel na dobro národa a Andrej na své znovuzvolení a svůj prospěch :-)
            P0LDINKA
          • cha cha cha
            08.03.2021 14:01

            ho ho ho tak když někdo věří, že za 7 let je růst cen 14% tak to není vážně o čem, o 14% za 7 let to jsou ty lokomotivy co cha cha cha
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: cha cha cha
              08.03.2021 14:04

              V Praze byty asi o 100%, ale tak pohoda, ještě že máme tak nízký růst cen, to jsem klidný...
              qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.