Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vládní pomoc bere lidem motivaci k práci, inflaci ale tlumí dlouhodobé dezinflační trendy

Vládní pomoc bere lidem motivaci k práci, inflaci ale tlumí dlouhodobé dezinflační trendy

20.02.2021 16:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Známý investor a ekonom Ed Yardeni si jako mnozí další všímá kritiky, která zaznívá od jiného známého ekonoma Larryho Summerse směrem k rozpočtovým plánům nové americké vlády. Summers tvrdí, že navrhovaný rozsah stimulace je příliš velký a vyvolal by přílišné inflační tlaky. K tomu dodává, že sociální podpora, která by se dostala nezaměstnaným, by je demotivovala od hledání zaměstnání. Co na to Yardeni?

Yardeni tvrdí, že v americké ekonomice zřejmě dochází k nemalé tvorbě nových pracovních míst, ale klesá ochota lidí tato místa přijmout. To by podle něj vysvětlovalo, proč mzdy v posledních měsících rostou rychlejším tempem. Na počátku pandemie přitom ztratila zaměstnání řada lidí s nižšími příjmy, zatímco lidé s příjmy vyššími si jej udrželi. To pomáhá vysvětlit růst průměrné hodinové mzdy, ke kterému došlo mezi březnem a dubnem. Nyní ale podle Yardeniho může hrát hlavní roli právě nedostatek zaměstnanců.

Yardeni pokračuje s tím, že jde pochopitelně o kontroverzní téma. Řada lidí bezpochyby ztratila zaměstnání a nejsou schopni najít nové. A je plně v pořádku, že se jim vláda snaží pomoci do té doby, dokud pandemie neskončí. Některá data ale ukazují, že mzdy mohou skutečně růst i proto, že někde je nedostatek lidí, kteří by byli ochotni přijmout zaměstnání namísto toho, aby pobírali podporu. Jinak řečeno, Summers může mít ve svém tvrzení skutečně pravdu.

„Americký trh práce má příliš mnoho nezaměstnaných a příliš mnoho těch, kteří byli z trhu práce vytlačeni uzavíráním ekonomiky, škol a firem. Pracovní síla se za poslední rok snížila o 4,3 milionu lidí, z toho 58 % představují ženy. Není pochyb, že řada z nich musela odejít ze zaměstnání kvůli tomu, aby se starala o děti, protože výuka pokračuje pouze online. K tomu se mohla řada starších lidí rozhodnout odejít do penze dříve,“ píše Yardeni. Navíc ovšem dodává: Celkově se zdá, že data podporují Summersovu tezi. Podle ní vládní podpora nejprve pomáhala, ale nyní může přispívat k nedostatku pracovníků. A může tak činit i za Bidenova plánu.

Kaplan o trhu práce a inflaci

O americkém trhu práce hovořil 12.2. na Yahoo Finance i šéf Dallas Federal Reserve Robert Kaplan. Podle něj je ještě dlouhá cesta k plné zaměstnanosti. Hodně pracovních míst zaniklo v sektoru služeb, a to zejména tam, kde je osobní kontakt se zákazníky. Celkový strukturální obrázek se ale podle ekonoma ukáže až ve chvíli, kdy dojde k očkování větší části populace. Jinak řečeno, potom bude jasnější, jaké změny jsou přechodné a jaké permanentní.


 

Kaplan míní, že v krátkém období by nebylo překvapivé, kdyby vzrostly inflační tlaky, a to kvůli problémům v některých firmách a odvětvích. Zvednou se i mzdové tlaky s tím, jak se budou otevírat firmy. Otázkou ale je, jak dlouhodobé tyto inflační tlaky jsou, protože proti nim stojí dezinflační trendy tažené například novými technologiemi. Ekonoma by podle jeho slov nepřekvapilo, kdyby ještě klesly ceny ropy a zemního plynu.

Nevyvolá vysokou inflaci zamýšlená fiskální stimulace nové americké vlády? Kaplan i zde poukázal na to, že proti ní bude na poli inflačních tlaků stát globalizace, nové technologie a další faktory, které budou inflaci naopak tlumit. Nacházíme se tak podle něj v jiné situaci než v minulosti, kdy by důsledky podobné stimulace byly celkem zřejmé. Nyní je třeba brát v úvahu i dezinflační trendy.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho, Yahoo Finance





 
 

Čtěte více:

Víkendář: Altman o akciích a ekonomice
06.12.2020 8:42
Zakladatel a ředitel společnosti Evercore a známý investor Roger Altma...
Komentář: Trh práce v USA ochladl, ale vlna propouštění nepropuká
04.12.2020 15:27
Přírůstek 245 tisíc nových pracovních míst za měsíc by byl v normálníc...
Komentář: Americký trh práce - Výrazné propouštění v pohostinství, jinak celkem slušný prosinec
08.01.2021 15:20
Prosincová data z amerického trhu práce dopadla v případě klíčového úd...
Nečekaně slabá data - americký trh práce se zatím moc nezvedá (komentář analytika)
05.02.2021 15:29
Představy o tom, že se americký trh práce po dopadu podzimní vlny koro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data