Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Rozmazlená Wall Street a důvody pro evropské akcie

Perly týdne: Rozmazlená Wall Street a důvody pro evropské akcie

30.04.2021 13:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Karen Harris míní, že nikdo nechce zopakovat chyby, které vedly k vysoké inflaci sedmdesátých let a je rozdíl mezi dlouhodobě vysokou inflací a přechodným růstem cen. Jeffrey Gundlach hovoří o předraženosti amerických titulů a svých nákupech evropských akcií. Louis Navellier se domnívá, že Wall Street je rozmazlená. A ještě více v nových Perlách týdne.

Inflace a růst cen: Karen Harris stojí v čele ekonomického výzkumu společnosti Bain & Co. a na Bloomberg Markets hovořila o inflačním výhledu. Podle ní je nutno rozlišovat mezi dlouhodobější inflací a růstem cen daným tím, že se objevují úzká hrdla a problémy na nabídkové straně ekonomiky související s pandemií. Inflace, které se lidé obávají a na kterou by reagoval Fed, by byla skutečně dlouhodobějším jevem, kdy by se v ekonomice za zbožím a službami „honilo příliš mnoho peněz“. Současný růst některých cen má ale podle ekonomky jinou příčinu.

Harris míní, že k většímu pohybu sazeb nedojde pravděpodobně dříve, než za dvanáct měsíců. K náběhu na dlouhodobě vysokou inflaci podle ní došlo naposledy v šedesátých letech po kterých přišla vysoká inflace let sedmdesátých. „Nikdo nechce zopakovat tehdejší chyby“, dodal k tomu Harris. Většina firem, se kterými je Bain & Co. v kontaktu podle ekonomky čeká udržitelné oživení americké ekonomiky. Některé sektory jím prochází již nyní, pozadu jsou jiné, například letecké společnosti.

Na vrcholu pandemie výrazně klesla ochota k osobnímu kontaktu a řada firem na to zareagovala změnou svého podnikatelského modelu. To sebou nese nemalou změnu ve struktuře pracovních míst a tento trend by mohl podle ekonomky pokračovat i kvůli trendům jako je automatizace.

Nový býk: Goldman Sachs v následujícím grafu srovnává délku býčích a medvědích trhů, trvání těch druhých je obvykle mnohem kratší.

perly 1

Zdroj: Twitter

Podle grafu jsme vstoupili do nového býčího trhu, ten předchozí trval téměř jedenáct let a přinesl průměrnou roční návratnost ve výši 16 %. Zastaven byl jedním měsícem propadu z minulého roku.

Předraženo kam se podíváš: Jeffrey Gundlach, který stojí v čele společnosti DoubleLine, na Bloomberg Markets hovořil o tom, že americké akcie jsou předražené podle řady valuačních měřítek. Podle jeho názoru si americké akcie vedly po dlouhou řadu let lépe, než zahraniční trhy. To ale již skončilo a některé zahraniční trhy vykazují podobné návratnosti, jako ty v USA.

Gundlach podle svých slov rád používá takzvané CAPE, což je cyklicky upravený poměr cen a zisků obchodovaných firem, se kterým přišel ekonom Robert Shiller. Investor poukázal na to, že podle CAPE jsou americké akcie svými valuacemi úplně mimo historický standard. Jedno z mála měřítek, které ukazuje něco jiného, je pak dividendový výnos akciového trhu porovnávaný k výnosu obligací. Tento ukazatel je dokonce pod historickými průměry a příčinou je, že výnosy obligací jsou velmi nízko v porovnání s tempem ekonomického růstu a inflací.

Americké akcie jsou velmi předražené relativně k asijským akciím a „v tuhle chvíli i k trhům v Evropě“. K tomu investor dodal, že nedávno nakoupil evropské akcie a už si ani nepamatuje, kdy tak učinil předtím. Důvod? „Je téměř jisté, že dolar ve středně dlouhém období oslabí“, vysvětli Gundlach s tím, že příčinou jsou dvojité deficity USA. Tedy deficit obchodní a rozpočtový s tím, že oba zvyšuje stimulace. Vládní podpora totiž vede k větším rozpočtovým deficitům a zároveň podporuje poptávku po dovozech ze zahraničí. Z americké stimulace tak profituje Čína a další obchodní partneři Spojených států.

Cena lodní dopravy se od uzavření americké ekonomiky zvýšila asi o 100 %, protože poptávka v USA nasává zboží z Číny. Lodě tak plují do USA plně naložené, ale zpátky jsou často prázdné, vysvětloval v souvislosti s deficity Gundlach.  Ohledně inflace uvedl, že šéf Fedu Powell může mít pravdu v tom, že inflace se zvýší jen přechodně, rozhodující může nakonec být inflace mzdová. Investor odhaduje, že daň z kapitálových zisků nebude zvýšena tak, jak se o tom nyní hovoří, ale nahoru půjde. A šlo by o faktor, který by na akciový trh působil znatelně negativně. Podobně by působila daň z bohatství, u ní je ale pravděpodobnost schválení podle investora mnohem nižší.

Rozmazlená Wall Street: Louis Navellier stojí v čele společnosti Navellier & Associates a pro Bloomberg Markets uvedl, že pokud se inflace v USA nezvedne nad 2,4 %, Fed nezmění svou politiku. Současná úroveň sazeb pak podle něj akcie neovlivňuje, klíčové je pro ně nyní to, jak se vyvíjí výhled ohledně ziskovosti a tržeb obchodovaných firem. Společnosti, u nichž zisky ztratí na doposud dosažené dynamice, čelí riziku oslabení ceny akcií. Celkově by to ale se zisky mělo být letos výborné a investor si nemyslí, že z této strany přijdou problémy.

Navellier se podle svých slov neobává zvýšení daňové zátěže. Problém by podle něj přišel pouze ve chvíli, kdy by se sazba daně ze zisků dostala přes 25 %, nebo kdyby byla sazba u kapitálových zisků vyšší, než u dividend. K tomu investor dodal, že Janet Yellen se snaží vyjednat koordinovaný globální postup v oblasti zdanění firemního sektoru. Ohledně Fedu pak míní, že ten „bude ještě dlouho zticha“ – nebude hovořit o tom, že by začal utahovat svou politiku.

Wall Street je nyní podle investora velmi rozmazlená tím, v jakém prostředí se pohybujeme a jaká je ziskovost firem. Je tak možné hovořit o „tržní nirváně“, ale do budoucna je nejlepší vybírat ty společnosti, které budou schopny udržet svou ziskovost. Následující graf ukazuje očekávaný vývoj zisků obchodovaných firem podle Morgan Stanley a srovnává jej s konsenzem. Podle něj by zisky v roce 2022 měly dosáhnout 222 dolarů, banka počítá se 193 dolary:

perly 2

Zdroj: Twitter

 

Čtěte více:

Investujte pravidelně pomocí ETF: Naráz a v dolarech do 500 největších obchodovaných amerických firem
29.04.2021 17:02
Jak si se zajímavým výnosem odkládat už od stokorun měsíčně a rozhodov...
Výsledky Applu rozstřílely očekávání. Čipy jsou ale problém, říká Ján Hladký
29.04.2021 14:50
Apple včera představil sadu výsledků, kterými rozstřílel očekávání na ...
Utrácení spotřebitelů vytáhlo americkou ekonomiku nahoru
29.04.2021 15:40
Americká ekonomika odstartovala rok 6,4procentním růstem v prvním kvar...
Braňo Soták: Nečekaně rychlý růst Facebooku zadupal odhady a mění naši cílovou cenu
29.04.2021 16:27
Zdá se, že FAAMG to myslí s „dorůstáním“ do historicky prémiových valu...
Automobilky v mínusu, Ford -9,57 %
29.04.2021 22:06
Čtvrteční obchodní seance v zámoří byla obohacena o noční kvartální vý...
Akcie Twitteru srazil slabý výhled pro letošek. S cílem zdvojnásobení tržeb do 2023 to nebude snadné
30.04.2021 8:30
Americká internetová společnost Twitter v letošním prvním čtvrtletí vy...
Branislav Soták: Čísla Amazonu jsou sladkým dezertem výsledků amerických firem
30.04.2021 8:44
Hlavní porce korporátních výsledků za 1Q21 končí sladkým dezertem v po...
Petr Dufek: Ekonomika v režii lockdownu
30.04.2021 9:26
V důsledku pokračujícího lockdownu česká ekonomika v prvním čtvrtletí ...
Analytik Martin Cakl: O2 se vyrovnává s pandemií daty, PayTV i náklady. Dividendu čekáme opět 21 korun na akcii
30.04.2021 10:57
Společnost O2CR dnes ráno oznámila své výsledky za první letošní čtvrt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university