Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB dnes nejspíš zvýší sazby, koruna před zasedáním sílí

Rozbřesk: ČNB dnes nejspíš zvýší sazby, koruna před zasedáním sílí

05.08.2021 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Hlavní událostí dnešního dne bude nepochybně letos už páté měnové zasedání bankovní rady ČNB. Dá se od něj čekat, že centrální banka podruhé za sebou zvýší svoji hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a následně představí i svůj nový makroekonomický výhled. Pro navýšení sazeb zřejmě nebude hlasovat všech sedm členů rady a stejně tak nelze vyloučit, že se podobně jako minule neobjeví i hlas pro ještě rychlejší navýšení repo sazby.

Pro finanční trhy bude nepochybně podstatnější pohled ČNB do budoucna, který vyplyne z prognózy a z postoje bankovní rady k ní. Je pravděpodobné, že nový výhled centrální banky bude co do růstu sazeb ještě o trochu agresivnější než ten současný, který počítal s růstem hlavní sazby na jedno procento, respektive cca 1,75 %, do konce letošního a příštího roku. Inflace přece jen zůstává v horní polovině tolerančního pásma a zatím to nevypadá, že by měla rychle zamířit pod cílová dvě procenta. Tím tak stále vytváří prostor pro to, čemu ČNB říká normalizace úrokových sazeb.

Na druhou stranu inflaci stále ovlivňují administrativní zásahy a zejména pak situace na zahraniční komoditních trzích, na kterou centrální banka nemá žádné páky. Snad jen kurz, který by mohl při dalším posílení koruny alespoň část cenového růstu v zahraničí posléze na domácím trhu “vstřebat”. Dopady drahých komodit (včetně energií) však budou výrobci stále ve větší míře přenášet na konečné zákazníky (jak už je vidět třeba ve stavebnictví) a jediné, co centrální banka v takové chvíli může udělat je to, že zvýší sazby, aby zabrzdila poptávku. Přitom alespoň podle předběžného odhadu HDP se nezdá, že bychom už nějaký nezřízený postkovidový boom poptávky zažívali.

Čísla z ekonomiky jsou nicméně zpožděná, a tak teprve dnes budeme mít možnost vidět červnové výsledky maloobchodu, po nichž budou zítra následovat i data z průmyslu a stavebnictví. Statistiky služeb pak přijdou na řadu až příští týden, takže ani ČNB nebude mít na dnešním jednání k dispozici kompletní obrázek vývoje za první polovinu letošního roku. O to více bude tentokrát zajímavá i prognóza centrální banky a vedle toho i odhodlání bankovní rady ji následovat. 

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se den před zasedáním bankovní rady ČNB přiblížila k úrovni 25,40 EUR/CZK a dnes bude vyčkávat nejenom na pravděpodobné zvýšení sazeb, ale i na novou prognózu centrální banky a komentář, ve kterém guvernér nastíní záměry ČNB v dalších měsících. Zjednodušeně řečeno, zda bude ČNB ve světle komplikací na nabídkové straně ekonomiky opatrnější, nebo bude chtít se zvyšováním sazeb bez přestávky pokračovat. Prognóza bude tentokrát vyznívat nejspíš ve prospěch rychlejšího růstu sazeb, a navíc by už měla obsahovat i čísla za rok 2023. Na změnu sklonu úrokové křivky to zatím ještě asi stačit nebude, protože dlouhý konec zůstává i nadále pod vlivem chování velkých centrálních bank na hlavních trzích. 

Zahraniční forex

Americký dolar získal v průběhu včerejšího obchodování půdu pod nohama a přiblížil se úrovni 1,18 EUR/USD. Impulsem byly býčí komentáře dvou členů FOMC; zatímco James Bullard zopakoval svůj názor, že by měl Fed postupně opustit nákup aktiv do konce prvního čtvrtletí příštího roku, Richard Clarida naznačil, že podmínky pro zvýšení sazeb by mohly být splněny na konci roku 2022, což by umožnilo začít normalizovat sazby v roce následujícím. 

V kontrastu k těmto vyjádřením nicméně vyzněl včerejší výsledek ADP reportu z amerického trhu práce. Ten skončil výrazně za očekáváním trhu, když americká ekonomika v červenci přidala pouze 330 tis. nových pracovních míst. Na druhou stranu, finální červencové statistiky PMI ve službách žádné významné překvapení nepřinesly a potvrdily pokračující svižné oživení sektoru na obou stranách Atlantiku.



Čtěte více:

Má QE ještě smysl?
04.08.2021 12:27
Politico zveřejnilo zajímavou úvahu o současném programu nákupu aktiv ...
Příští rok čekejme v USA výrazné zpomalení, varuje hlavní ekonom Goldman Sachs
04.08.2021 14:20
Vstup do roku 2022 s sebou ponese poměrně výrazné zpomalení hospodářsk...
Bývalý člen Fedu: Utněme debatu o tom, jestli je inflace přechodná nebo trvalejší
05.08.2021 5:42
Bývalý prezident Federal Reserve Bank of Philadelphia Charles Plosser ...
ČNB ve čtvrtek zřejmě znovu zvedne sazby; další zvýšení budou následovat, ukázal průzkum
04.08.2021 9:31
Česká národní banka (ČNB) na svém měnovém zasedání ve čtvrtek 5. srpna...
Ztráta Lufthansy díky oživení poptávky po pandemii klesla o 43 procent
05.08.2021 8:52
Očištěná provozní ztráta německé letecké společnosti Lufthansa ve druh...

Váš názor
  • čnb kašpárci
    05.08.2021 10:20

    naprosto zbytečný a drahý "úřad", za 10 let snad ani jedno správné včasné rozhodnutí, tak proč takové náklady, když můžeme mít dávno 2-3 nejsilnější měnu světa, se kterou platí skoro 400 mio lidí a ještě k tomu dlouhodobě nižší inflaci min. o 1,5% :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    05.08.2021 9:31

    pan Michl, muž Babiše, předpokládám jako minule nebude pro zvyšování sazeb, takový prof. Dědek, co tam sedí, zvedl pro zvýšení sazeb pouze jedinkrát....jenom by mě zajímalo, kdo za Dědkem sedí....funkce koordinátor pro přijetí Eura, když Euro nehrozí, dostal další výnosnou trafiku, bez jakékoliv odpovědnosti.....to se žije....potom tito panáci odtržení od reality, rozhodují o osudech lidí....
    abc1
Aktuální komentáře
29.04.2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:04Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y