Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Rychlý růst sazeb podporuje korunu v posilování

Rozbřesk: Rychlý růst sazeb podporuje korunu v posilování

06.08.2021 9:20, aktualizováno: 6.8. 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Srpnové zasedání bankovní rady dopadlo podle očekávání a hlasování dokonce úplně stejně jako minule, přesto je dojem následné tiskové konference přece jen jiný. I když nakonec většina čtyř hlasů rozhodla o zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu, k padesátibodovému navýšení repo sazby nebylo úplně daleko. To je docela jasný signál naladění většiny v bankovní radě, která je připravena úrokové sazby zvýšit na každém dalším zasedání do konce roku. Dvoutýdenní repo sazba by se tak mohla už v prosinci dostat na úroveň 1,50 %.

A neměl by to být samozřejmě konec s utahováním měnových podmínek, protože ve zvyšování sazeb chce ČNB (alespoň podle prognózy) pokračovat i na začátku příštího roku. Zatím z nekompletně zveřejněné prognózy vyplývá, že by se hlavní sazba ČNB mohla dostat na úroveň 1,75 % o něco dříve, než se doposud mohlo zdát. Nicméně podmínkou takto rychlé normalizace je samozřejmě naplňování nové optimistické prognózy, vůči které se bankovní rada přece jen alespoň trochu vymezila, když guvernér hovořil o mírně protiinflačních rizicích a nejistotách dalšího vývoje. A to bylo zřejmě i důvodem, proč nakonec bude chtít ČNB se zvyšováním postupovat jen pozvolna.

Z prognózy i ze slov guvernéra včera vyplynulo, že ČNB hledí do budoucna s velkými nadějemi. A jak je vidět z její prognózy HDP, má laťku nasazenou vysoko i pokud jde o nedávná čísla. Zatím je sice k dispozici pouze předběžný odhad za druhý kvartál, nicméně už nyní je zřejmé, že centrální banka byla v případě oživení v tomto období možná až trochu příliš optimistická, když ve srovnání s prognózou ekonomika rostla zhruba jen třetinovým tempem (0,6 % vs. 1,7 %). Je to zatím jen první test nového výhledu, který ještě musí potvrdit finální statistiky, jež přijdou na řadu později. Už příští týden nicméně uvidíme, jak přesně se ČNB podařilo trefit červencovou prognózu. V každém případě ani slabší aktuální čísla na změnu majoritního postoje centrálních bankéřů stačit nebudou, takže zvýšení sazeb na zářijovém zasedání je vlastně už téměř jisté. Zvlášť když centrální banka věří, že se ekonomika naučila s covidem žít a že rozpadlé mezinárodní dodavatelské řetězce se podaří brzy zcelit.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Včerejší rozhodnutí bankovní rady ČNB a následný komentář guvernéra koruně pomohl otestovat hranici 25,40 EUR/CZK. Finanční trhy sice počítají s rychlým zvyšováním českých úrokových sazeb, ale fakt, že bylo vážně ve hře i zvýšení sazeb o 50 základních bodů, na korunu zapůsobil. Koruna je aktuálně na úrovni nové prognózy ČNB a bude mít zřejmě tendenci dál posilovat. Tedy minimálně do doby, než se přiblíží doba, kdy změnu svého postoje naznačí velké centrální banky na hlavních trzích. Avízo na růst sazeb na každém dalším zasedání nicméně nic neudělalo s delšími úrokovými sazbami, a tak úroková křivka zůstává i nadále invertovaná. Na změnu jejího sklonu – a tedy zdražení delších peněz – tuzemská centrální banka ani tentokrát vliv neměla.

Zahraniční forex

Americký dolar drží na frontě s eurem středeční zisky a vyhlíží hlavní makro číslo tohoto týdne. Tím budou dnešní payrolls, které ukážou, jak pokračuje oživení na americkém trhu práce, přičemž očekávání jsou nastavena poměrně vysoko (téměř 1 milion nových pracovních míst v červenci). Připomeňme, že americký trh práce stále zaostává za svou předpandemickou úrovní zaměstnanosti (o 6,8 milionu pracovních míst), tedy slovy Fedu vykazuje „nedostatečný progres“ směrem k duálnímu cíli americké centrální banky.

Dnešní výsledek payrolls proto bude důležitý vzhledem k blížící se debatě o „taperingu“ Fedu na konferenci v Jackson Hole (26.-28.8.). Z pohledu dolaru by dnešní solidní výsledek payrolls – společně s dřívějšími jestřábími komentáři centrálních bankéřů – mohl dodat další impuls k otestování hranice 1,18 EUR/USD.


 
 

Čtěte více:

Evropské akcie drží směr, koruna posiluje před ČNB
05.08.2021 11:15
Na finančních trzích se dál sleduje průběh výsledkové sezóny, ale dnes...
ČNB zvedla hlavní sazbu opět o čtvrt bodu. Nová prognóza předjímala větší zvýšení
05.08.2021 14:36
Česká národní banka dnes podle očekávání zvýšila hlavní úrokovou sazbu...
Domácí zprávy pozitivní pro korunu, akcie míří dál nahoru
05.08.2021 17:41
Americké akcie navazují na Evropu a rostou. S&P 500 se nachází půl pr...

Váš názor
  • Fio
    09.08.2021 9:15

    Zdravím.Funguje vám na FIU RMS?
    Mira
  •  
    06.08.2021 22:24

    Já myslím, že to přesně vystihl Papoušek – nabídka X poptávka. Tento vztah lze použít jak pro QE tak i pro ty kontejnery.... Výchozím stavem světového obchodu byl lineární růst. Později po „spřátelení“ bipolárního světa růst poskočil o dva tři schody a pak opět lineární růst. Covid nastartoval disproporci mezi nabídkou a poptávkou v globálním měřítku. (Osobně si myslím, že tuto disproporci marginálně nastartoval už Trump během svého křížového tažení za obhajobou, protože ten jeho narativ měl významný vliv na budoucí očekávání firem.) QE nyní při Covidu, stejně jako minule při hypotékách, zejména řeší překlenutí likvidity, které se najednou nedostalo. Přišel by konec světa jak ho známe. Podle mého FED vůbec primárně necíllil a zatím stále necílí na míru úrokové sazby, nýbrž na bazální funkčnost mezinárodního finančního systému. Vyšší inflaci tudíž považují za přechodný jev, podobně jako je člověk zprvu vděčný za ztrátu nohy pokud vůbec přežije srážku s vlakem. /// Inflace je tedy prioritně důsledkem vzniknuvší disproporce mezi nabídkou a poptávkou. Kontejnery jsou dražší primárně právě kvůli přerušení toku běžných (očekávaných) kapacit a Maersk dostává extra bonus za „improvizaci“ těch svých cest plus kapacit pracovních prostředků – umocněno oligopolem. /// ČNB „je v tom nevinně“. Co jiného než co dělá by měla dělat? Výhodou oproti rublu je jí příslušnost ke „spojencům“, a to dnes bohatě stačí. Česká kačka pravidelně posiluje přes léto, když se chtějí Češi v létě dovolenkovat v zahraničí za euro a oslabuje když se v zimě nakupuje plyn za dolary, holt severní polokoule. Státu to vyhovuje protože DPH. Státu vyhovuje i ta inflace, protože DPH. A vzhledem k faktu, že poslední vláda valorizovala/přidala/rozdala komu mohla, tak další dva tři roky budou trpět firmy a podnikatelé. Což bude příležitost pro žraloky jak zvětšit tržní podíl a vydělat na růstu ceny akcie.... Prázdné skořápky s atraktivním podnikatelským záměrem se vyrojí obvykle během disproporcí...
    Mudr.c
  • EUR za 30
    06.08.2021 11:19

    st.finance v prusvihu, deficity jako hrom, inflace pádí a čnb kašpárci jsou tak pozadu, že už ví, že ji nezastaví a 4-5% další dva roky je "jistota", no a nakonec se se staž.ocaskem připlazí k ECB a zavedou EURo abychom jako stát nekrachli, a za jaký kurz ? to je otázka ale 24 to určitě nebude :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: EUR za 30
      06.08.2021 19:34

      Nez aby vláda přijala euro, raději udělá inflaci o 50 až 80% jako po revoluci. Pak prodáme akcie a peníze bez hodnoty použijeme na utírání víš čeho:-)
      štíreček
  •  
    06.08.2021 11:10

    Zvyšováním úrokové sazby ČNB neovlivní inflaci způsobenou růstem cen komodit v důsledku bezprecedentního tisku peněz v USA. Pouze podráží nohy tuzemské ekonomice zdražením úvěrů, občanům zdražením hypoték a státu, který si bude půjčovat za víc. Spokojeni budou zahr. spekulanti, kteří budou pobírat desítky mld ročně z úložek v ČNB skrze komerční banky. V USA je inflace 5,4%, sazba FEDu 0-0,25%. FED nemá v úmyslu v dohledné době sazbu zvyšovat a nikoho to nepohoršuje. Ruská centrální banka má sazbu 5,5%. Jak to, že rusofobové nekřičí, že nás ČNB táhne na východ? Proč si ČNB nebere příklad z našich spojenců a naopak jde ve šlépějích ruské centrální banky?
    Jan47
    •  
      07.08.2021 21:02

      Honzo, proč ČNB zvyšuje sazby? Podívej se na newzaměstnanost, nejsou lidi, tak firmy se musí přetahovat o zaměstbnance....to je ten důvod, u nás je vysoká poptávka dána růstem mezd a rozdáváním koblih Babišem....jde o očekávání, potom se inflace špatně zastavuje...
      abc1
      • abc1
        08.08.2021 12:59

        Nouze o zaměstnance je i na Západě. V USA díky štědrým dávkám a podporám nemohou sehnat lidi na hůře placená místa, protože se jim to nevyplatí. Podpora je větší. V eurozóně je také zájem o zaměstnance. Je pravda, že Babiš výrazně zvedl příjmy mnoha lidem, ale z grafu inflace např. za 25 let, zjistíš, že inflace za Babiše nijak zvlášť nevybočuje z trendu. Z níže uvedených grafů vyplývá, že se vývoj inflace od nástupu Babiše do vlády (2014) v ČR, v Německu a na Slovensku výrazně neliší. V eurozóně je nyní inflace 2,2%, v ČR je 2,8%. To přece není tak velký rozdíl. ECB nechává sazbu na 0%, FED na 0-0,25% při inflaci 5,4%. Tak mi vysvětli, proč musíme my postupovat tak odlišně? .... https://tradingeconomics.com/czech-republic/consumer-price-index-cpi https://tradingeconomics.com/germany/consumer-price-index-cpi https://tradingeconomics.com/slovakia/consumer-price-index-cpi
        Jan47
        • Re: abc1
          08.08.2021 14:29

          no nevím, podle míry nezaměstnanosti to tak zřejmé dle mne není....u nás je počet volných míst vice než uchazečů....ano, v USA se začíná ten problém objevovat, je to vidět na růstu mezd....kašpárci z FEDu jsou v klidu....jenom teď v červnu nárust spotřebitelský úvěrů 37 miliard dolarů a to při tom analytici očekávali pouze 20 mld.....já mám obavy, že inflace začne být velký problém...podívej se na 70 a 80 léta v USA jaká tam byla inflace, která se nedařila zkrotit....až Volkker zvedl sazby na 20% a to teprve tehdy zapůsobilo na pokles....prostě je všude spoustu peněz, to nedopadne dobře, příjdou nepokoje....centrální bankéři byli vždy příčinou problému....30 léta a následná recese....hypotéční krize 2008 a nyní to jejich šílenství....
          abc1
          • abc1
            08.08.2021 15:26

            Z porovnání grafu vývoje inflace je patrné, že sousední státy jsou na tom podobně. Takže vyšší příjmy za Babiše příčinou zvýšené inflace nejsou. V současnosti je poměrně vysoká inflace všude a je tažena světovými cenami energií a surovin. Chápu, že je potřeba inflaci krotit zvýšením sazeb, ale musí to udělat především ti, kteří na to mají největší vliv. Tedy největší světoví spotřebitelé jako jsou USA a eurozóna. Samozřejmě by bylo na hlavu, kdyby FED a ECB prováděli QE a zároveň zvyšovali sazby. To je jako v autě přidávat plyn a současně šlapat na brzdu. Pokud tihle nezmění svůj přístup, tak inflace v ČR nepoklesne, i kdyby ČNB zvýšila sazbu na 20%.
            Jan47
            • Re: abc1
              08.08.2021 15:49

              Nesouhlasím. Hlavní problém je doprava a jiná covidová omezení. Jsme v jiné situaci je dobře, že jsme nezávislý na Fed a ECB. Je to dobrý krok proti zvýšení cennemovitosti, inflaci a levné u půjčování spekulanti. Trochu ses korouhvucja hák se to to hodí. Amerika dávání peněz inflaci zdviha, ale Babiš ne.
              Velkamedvědice
              • VM
                08.08.2021 16:39

                Projdi si grafy vývoje inflace v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Tam všude Babiš zvedl inflaci? Klikni na 10Y a koukni jak se kde vyvíjela inflace od roku 2014, kdy je Babiš ve vládě. ... https://tradingeconomics.com/czech-republic/consumer-price-index-cpi https://tradingeconomics.com/slovakia/consumer-price-index-cpi https://tradingeconomics.com/hungary/consumer-price-index-cpi https://tradingeconomics.com/poland/consumer-price-index-cpi
                Jan47
                • Re: VM
                  08.08.2021 22:30

                  Zvedl, že k ní přispěl, n e že ji udělal. To je zákonitost, více peněz, větší kupní síla a poptavka zvedne ceny. I ostatní zamestnavatelé potřebují udržet lidi,. takže přidávají. Ale jistě, já nepopírám, že roste globálně inflace, ale tvrdím, že hlavní důvod je covid, potažmo doprava atd.. Pokud máme nástroje, proč se nebrání..nestuduju ekonomiku v každé zemi EU, takže jejich detaily neznám.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    08.08.2021 23:48

                    A to ta ČNB zlikviduje covid a zlevní dopravu? A kde? Jenom v Česku nebo na celém světě? Když k nám vezou kontejner z Číny, znamená to, že k hranici bude jeho doprava drahá a uvnitř ČR už bude levná po zásahu ČNB? A ten covid ČNB zabije jen v ČR nebo na celém světě? Fakt to nechápu.
                    Jan47
    • problém je
      06.08.2021 11:39

      , že ČNB je kritizována, ať udělá cokoliv. Většina ji kritizuje ta to, že sazby nezvyšuje. Usa tiskne spoustu et. Ze zdražením to nesouvisí. Ani ty drobné, co rozhodí. Momentalní zdražení spíš souvisí s výrobními a těžebními omezeními, co politici vyhlásili kvůli Covid. Ti chudší ametričané, co dostali poporu nenakupují komodity a žaludek mají jen jeden.
      Velkamedvědice
      • Re: problém je
        06.08.2021 12:44

        čnb se má starat o cenovou stabilitu a v době kdy anoxindl rozhazuje nekryté stamiliary už dávno měla být sazba min na 2,5%, takhle jsou spoluviníci současného stavu, kdy většina obyvatelstva díky inflaci reálně chudne, jenžě se vždy najde nějaký lump,který řve do TV, že přidal důchodcům 300, ale už neřekne, že jim rozhazovaním na všechny strany zdraží potraviny o 500 za měsíc a bohužel majorita lidí v této zemi si neumí ani spočítat urok z pujčky :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
      • VM
        06.08.2021 12:15

        Už jsem to tady psal. V minulosti "tiskl" FED v menší míře a s přestávkami, takže to dělalo cca 2 bil během asi šesti let. Nyní "tiskne" 120 mld měsíčně. Říká se, že covid omezil těžbu surovin a výrobu některých komponent. Co se tedy vozí v těch kontejnerech, že je jich nedostatek a doprava musela kvůli tomu zdražit několikanásobně? Dávky kvůli covidu dostávají "chudí" do přijmu 75 000 USD ročně a podporu v nezaměstnanosti nad běžnou podporu snad všichni nezaměstnaní. Ceny rostou prostě proto, že mají Američané větší kupní sílu než měli před covidem. Ano, mohla by být inflace 5,4% při stejných útratách, pokud by nabídka zboží byla vlivem covidu omezená. Ale co ten nedostatek kontejnerů?
        Jan47
        • Re: VM
          06.08.2021 14:43

          Vím, že si to psal. přesto mám jiný názor. Zdroje např. https://www.google.com/search?q=zdra%C5%BEen%C3%AD+kv%C5%AFli+Covid&oq=zdra%C5%BEen%C3%AD+kv%C5%AFli+Covid&aqs=chrome..69i57j33i160l3.13181j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
          Velkamedvědice
          • VM
            06.08.2021 16:01

            Všem odkazům na této stránce jsou společné dvě příčiny zdražení. 1) Růst cen v důsledku komplikací v dopravě. 2) Snaha podnikatelů, kteří museli zavřít, kompenzovat ztráty. Obojí je dočasné. Kvůli tomu není potřeba zvedat sazby. Se stejnými problémy se potýká také Západ a sazby nezvedá. Problémem jsou rostoucí ceny komodit a o těch rozhodují především spekulanti na komoditních burzách. QE je zásobuje levnými penězi, tak ceny komodit rostou. Americkým spotřebitelům růst cen nevadí, protože také těží z QE v podobě dávek a podpor. Proč FED při inflaci 5,4% nechává sazbu na 0-0,25%? Jsou ve FEDu hlupáci, kteří nevědí jak reagovat na poměrně výraznou inflaci?
            Jan47
            • kecy o dočasnosti
              06.08.2021 18:10

              jsou největší hloupost co cen.ban.vypouštějí z huby, dnes jsem koupil pojistný ventil co stál 600 za 1150 a nikdy už za 600 nebude, měli dva a další bude zase dražší a kdyby chtěli 1500 tak jsem ho vzal bo ho potřebuji, Jeremy to i povrdil, že dočasně zvýšená inflace znamena pár let 3-5% a pak zase 2 a ne že se ceny pak vrátí, tak asi tak :o)
              Mike -Green D. is killing Europe
              • Mike
                06.08.2021 19:13

                Vzpomeňme si na inflaci z přelomu 70. a 80. let a porovnejme s bojem proti deflaci v posledních deseti letech. Bojovníci z ČNB by mohli vyprávět. Myslím si, že v budoucnu bude s inflací velký problém v souvislosti se zelenou politikou. Pak nepomůže zvyšování sazeb, stejně jako nepomůže nyní, v době tisknutí peněz na Západě utrženého z řetězu.
                Jan47
              • Re: kecy o dočasnosti
                06.08.2021 18:18

                Mike, ten samý ventil na radiátor, co stojí v OBI 1000 , jsem koupil včera u soukromníka za 290..
                Velkamedvědice
                • vm
                  06.08.2021 22:41

                  woe kámo poj.ventil k bojleru pod 600 neseženeš a pokud nechceš srag..ru co za týden odejde tak vážně 1100 +/ 50 neřeším a 6 měsíců zpět stál 650 , drž se v této době :o)
                  Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: VM
              06.08.2021 17:59

              Bankéřúm s FED si donedávna nemohl přijít na jméno a teď se jimi oháníš a dáváš je za vzor..o))) Nejsme USA a evidentně se tě líbí růst např. nemovitostí..O dičasnossti komplikací v dopravě a výrobě si můžeme povídat, až skončí.
              Velkamedvědice
              • VM
                06.08.2021 18:56

                Bankéřům z FEDu nemohu přijít na jméno i nadále. Jestliže píšu, že ve FEDu nejsou hlupáci, pak to neznamená, že jim fandím. Já jen chtěl vědět, čím si vysvětluješ, že FED na inflaci 5,4% nereaguje, zatímco ČNB na 2,8% ano? Růst cen nemovitostí se dá řešit větší spoluúčastí.
                Jan47
        • Re: VM
          06.08.2021 13:29

          Čína se rozhodla zbytek světa trochu podusit. Dostatek kontejnerů bude až se bude Čně chtít.
          ..
          • ..
            06.08.2021 13:38

            Tak já nevím komu patří kontejnery, ale pokud by chtěla Čína dusit svět a ničit si vlastní byznys, tak to mohla udělat už dávno. Čína by riskovala ztrátu trhů a to si ekonomika založena na vývozu nemůže dovolit.
            Jan47
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data