Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Další zrychlení inflace. Poslední argument pro další růst sazeb

Rozbřesk: Další zrychlení inflace. Poslední argument pro další růst sazeb

10.09.2021 9:13, aktualizováno: 10.9. 10:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Srpnová inflace zrychlila, a to vůbec ne málo. Opět překvapila většinu trhu včetně ČNB a vyskočila na 4,1% - nejvyšší úroveň od roku 2008. Zdá se, že na vině je opět ve větší míře  jádrová inflace. Tu žene vzhůru na jednom z předních míst  imputované nájemné tažené rostoucími cenami nemovitostí a cenami ve stavebnictví (ty se do imputovaného nájemného v CPI přímo promítají).

Rychle rostoucí ceny stavebních materiálů se také promítají do rychlého zdražování oprav a vybavení bytů a domů. A dalším tahounem inflace zůstávají ceny potravin (zejména máslo a vejce) a v oddíle doprava ceny pohonných hmot (+19% meziročně) . V průběhu podzimu může sice lehce odeznívat vliv dražších pohonných hmot, na druhé straně se teprve začne naplno projevovat dražší elektrická energie. Ta dnes meziročně zlevňuje o zhruba 3% (zemní plyn ještě více), to se však brzy změní. To pravděpodobně vytáhne českou inflaci ke konci roku do blízkosti 5%. 

Kombinace vysoké aktuální inflace a napjatého trhu práce přitom bude jedním ze zásadních argumentů, proč bude ČNB do konce roku pokračovat v pravidelném zvyšování úrokových sazeb. 

inflace

Ke kosmetickému útlumu měnové expanze včera sáhla i ECB. Lepší finanční podmínky a pravděpodobně i o něco vyšší inflační prognóza vedly ECB k lehkému zmírnění nákupů v rámci pandemického programu PEPP - které by měly být podle ECB nižší než v předešlých dvou kvartálech. To ECB nakupovala v průměru tempem okolo 80 miliard eur za měsíc. Pokud se nyní vrátí k tempu z počátku roku, mohlo by to znamenat nákupy tempem okolo 60 miliard eur měsíčně.

Důležité však je, že ECB nechápe takový krok jako “ústup od měnové expanze” (“tapering”, který bude zvažovat brzy Fed), ale slovy hlavního ekonoma Philipa Lana jako operativní změnu v měnové politice (tempo nákupů může kdykoliv flexibilně opět zvýšit). Christine Lagardeová na tiskové konferenci zase hovořila pouze o “rekalibraci” programu a vyslala jasný signál, že trvalý útlum pandemického programu je zatím předčasnou otázkou.


*** TRHY ***

Koruna

Včerejší zasedání ECB nakonec koruně příliš nepomohlo. Zisky eura byly jen dočasné a výkon globálních akciových trhů spíše špatný. Nepomohly dvakrát ani ztráty sousedního zlotého. Česká měna tak zařadila “zpátečku” a vrátila se do blízkosti 25,45 EUR/CZK. Dnešní zrychlení domácí inflace asi nebude stačit na obrat ve spíše negativní náladě posledních dní.

Zahraniční forex
Zasedání ECB tentokrát nevyvolalo vlnu volatility, resp. přivodilo jen dočasné zpevnění eura, které bylo vyvoláno počáteční reakcí na oznámení, že centrální banka ve čtvrtém čtvrtletí zpomalí nákupy dluhopisů.
Poslední pracovní den týdne přinese ze zajímavějších dat jen americkou výrobní inflaci, která napoví, jak by mohla dopadnout ta spotřebitelská - zejména Fedem sledovaný jádrový index PCE.

Vysoká srpnová inflace vyvolala na polských finančních trzích dojem, že utažení měnové politiky NBP musí být za dveřmi. Série názorů komunikovaná tento týden primárně guvernérem NBP Glapinským tento jestřábí dojem zcela rozprášila. Vše vyvrcholilo včerejší tiskovou konferencí šéfa NBP, který potvrdil názor komunikovaný ve středečním komentáři k zasedání NBP, že současná vysoká inflace je způsobena nabídkovými faktory (např. zelenou politikou EU). Ty NBP nemůže ovlivnit, a proto by bylo chybou v takové situaci zvyšovat úrokové sazby (s čímž ještě před týdnem peněžní trh počítal). Guvernér NBP svůj holubičí názor podpořil tím, že nevidí žádné známky mzdové spirály (která by utažení měnové politiky implikovala).
Pro zlotý je prezentovaná rétorika NBP velmi nebezpečná, neboť bude držet reálné úrokové sazby negativní, což může vést k prudkému odlivu krátkodobého kapitálu v situaci, kdy se zhorší sentiment na globální trzích (např. v důsledku jestřábí komunikace ze strany Fedu). 

Akcie
Americké akciové trhy po dlouhé růstové sérii, kdy téměř denně docházelo k dosahování nových historických maxim, prošly dalším mírným výběrem zisků. Index S&P 500 si připsal již čtvrtý pokles v řadě, což jsme naposledy zaznamenali v červnu. Z technického pohledu index S&P 500 podobně jako ve středu bojoval o udržení psychologické hranice na 4500 bodech, avšak včera již tuto úroveň neudržel. Prolomení této hranice by mohlo otevřít prostor pro další pokles až na nejbližší důležitý support 50denního klouzavého průměru na úrovni 4421 bodů. Akcie Chevron neztratily víc jak 0,5 %, akcie Exxon Mobil stagnovaly a akcie ConocoPhillips dokonce lehce zpevnily. Akcie Moderny posílily o více než 7 % na přibližně měsíční maxima.

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university