Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: U dlouhých hodin v práci skutečně platí, že méně je více

Víkendář: U dlouhých hodin v práci skutečně platí, že méně je více

26.09.2021 8:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Když lidé pracují mnoho hodin týdně, může snížení jejich počtu zvýšit produktivitu. Tuto tezi testovali ekonomové Ruo Shangguan, Jed DeVaro a Hideo Owan na japonských datech s tím, že v jádru věci jde o následující: Mohou firmy, které požadují od svých zaměstnanců méně, nakonec získat více? Podle ekonomů se například během druhé světové války ve Velké Británii ukazovalo, že tomu tak skutečně může být. Ženy, které pracovaly v továrnách na munici, totiž byly schopny zvyšovat produkci vyšším počtem odpracovaných hodin pouze do určitého bodu. Funguje tedy něco podobného i v naší době?

Shangguan a jeho kolegové poukazují na to, že situace se dnes může výrazně lišit od jednoduchého procesu výroby munice. Ekonomové následně zkoumali data týkající se japonských firem během globální finanční krize. Japonsko totiž může být dobrým základem pro testování teze „méně je více“, protože zde obecně panuje averze k propouštění. Pokud tedy firmám kvůli ekonomickému útlumu klesá odbyt, reagují na to obvykle snížením počtu odpracovaných hodin a ne snižováním počtu zaměstnanců.

Snížení počtu odpracovaných hodin by mohlo zvedat produktivitu proto, že lidé si mohou více odpočinout a pracovat efektivněji. Shangguan a jeho kolegové tuto možnost skutečně potvrdili a zjistili několik dodatečných faktů. Ukázalo se totiž, že ve hře je ještě další mechanismus: Jestliže roste celková pracovní zátěž, pracovní týmy jsou rozšiřovány o méně zručné zaměstnance, protože ti zručnější začínají být přetížení a celková produktivita pracovního týmu klesá. A naopak: Pokud pracovní zátěž klesá, pracovní týmy jsou složeny z menšího počtu lidí, a to z těch zručnějších.

Data z Japonska tak mimo jiné ukazují, že v době ekonomického útlumu a snižování počtu odpracovaných hodin došlo k většímu růstu produktivity u dříve větších týmů a týmů s dříve nižší produktivitou. Navíc se ukazuje, že když nějaký člen skupiny pracuje víc a víc hodin přesčas, o to více klesá celková produktivita týmu. U jeho klíčových členů pak platí, že jejich dlouhé přesčasy jednak snižují produktivitu všech, ale také mají další negativní důsledky ve formě kvality práce.

Ekonomové tedy tvrdí, že snížení počtu odpracovaných hodin jednak zvyšuje produktivitu, ale zároveň snižuje počet chyb v práci. Funguje tu efekt většího odpočinku spojený s tím, že odpočinutí lidé podávají lepší výkon, a tudíž k nim do týmu nemusí přicházet méně zruční zaměstnanci, což opět pomáhá produktivitě celé skupiny. Podobné mechanismy tak hovoří pro menší počet odpracovaných hodin.

Zdroj: VoxEU


Váš názor
  •  
    26.09.2021 12:46

    Je to chyba fixní pracovní doby. Někdy je více práce, zůstanete déle, ale někdy je méně práce, ale jít dříve domů nemůžete.
    Zdravý rozum
  •  
    26.09.2021 12:44

    Je to chyba fixní pracovní doby. Někdy je více práce, zůstanete déle, ale někdy je méně práce, ale jít dříve domů nemůžete
    Zdravý rozum
  •  
    26.09.2021 12:27

    Ti přesčasoví jsou časovaná bomba. S tím souhlasím. Jednou totiž přijde den, kdy pokazí zakázku a způsobí značnou škodu. Někde to nebolí, ale jinde to může mít nepříjemné právní následky. Zaleží na odvětví, kde se to stane.
    Zdravý rozum
    •  
      26.09.2021 12:38

      Je to chyba fixní pracovní doby. Někdy je více práce, zůstanete déle, ale někdy je méně práce, ale dříve jít domů nemůžete.
      Zdravý rozum
      •  
        26.09.2021 12:44

        Je to chyba fixní pracovní doby. Někdy je více práce, zůstanete déle, ale někdy je méně práce, ale jít dříve domů nemůžete
        Zdravý rozum
  •  
    26.09.2021 12:22

    Ti přesčasoví jsou časovaná bomba. S tím souhlasím. Jednou totiž přijde den, kdy pokazí zakázku a způsobí značnou škodu. Někde to nebolí, ale jinde to může mít nepříjemné právní následky. Zaleží na odvětví kde se to stane.
    Zdravý rozum
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení