Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika eurozóny za sebou po pandemii to nejhorší ještě nemá, upozorňuje šéfka ECB

Ekonomika eurozóny za sebou po pandemii to nejhorší ještě nemá, upozorňuje šéfka ECB

29.09.2021 10:07
Autor: ČTK

Ekonomika eurozóny ještě šok z pandemie covidu-19 zcela nestrávila. Odrazila se ode dna, ale to nejhorší za sebou ještě nemá. Na zahájení fóra o centrálním bankovnictví, které se letos koná on-line, to včera řekla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová.

Rychlé oživení po skončení koronavirových omezení také podle Lagardeové vysvětluje poměrně silný nedávný nárůst míry inflace. To, co lze v současné době pozorovat, je "především fáze dočasné inflace v souvislosti s opětovným otevřením“ ekonomiky, uvedla šéfka ECB. Z pohledu ECB je tedy růst spotřebitelských cen přechodný a a je způsoben mimořádnými faktory v důsledku koronavirové krize.

Například ceny ropy se kvůli vypuknutí pandemie loni na jaře kvůli nízké poptávce na světovém trhu propadly. Od té doby se ale vzpamatovaly. Vliv na inflaci v eurozóně měl i návrat k obvyklým sazbám daně z přidané hodnoty (DPH) v Německu od letošního 1. ledna. Německo je největší evropskou ekonomikou.

"Ve skutečnosti nízká míra inflace v loňském roce a vysoká míra inflace letos v průměru odpovídají míře inflace, kterou jsme pozorovali v roce 2019, před pandemií,“ řekla Lagardeová. Cenová hladina je tedy zhruba taková, jako by inflace zůstala na úrovni před krizí.

Míra inflace v Evropské unii i v eurozóně v srpnu prudce vzrostla a dostala se na nejvyšší hodnotu za téměř deset let. V celé sedmadvacítce unijních zemí inflace vystoupila na 3,2 procenta z červencové hodnoty 2,5 procenta. V 19 státech, které používají společnou měnu euro, pak inflace dosáhla tří procent. Inflace tím poprvé výrazně překročila cíl ECB. Ta má v úmyslu růst cen udržovat na dvou procentech ročně.

ECB je ale připravena dočasně přijmout mírné překročení této hranice, ale i pokles pod ni. Podle Lagardeové je stále zapotřebí pokračovat v takovém kurzu měnové politiky, "aby bylo možné bezpečně překonat pandemii a udržitelně snížit inflaci na dvě procenta.“

 

Čtěte více:

Podmínky oslabení dolaru a další kroky ECB
09.09.2021 6:03
Je známo, že ve vedení ECB sedí několik jestřábů. Důležitější ale bude...
ECB mírně utlumí nouzové nákupy dluhopisů. Zotavování eurozóny postupuje
09.09.2021 13:59
Evropská centrální banka mírně zvolní nákupy aktiv v nouzovém programu...
Komentář Jana Bureše: ECB snižuje nákupy dluhopisů, zatím jen kosmeticky
09.09.2021 14:26
ECB sáhla k lehkému útlumu pandemického programu PEPP. Lepší finanční ...
Dopad vysokých cen energií délkou překoná covid, soudí Lagardeová
24.09.2021 9:09
Dopad vysokých cen energií na evropskou ekonomiku může mít delší trván...

Váš názor
  • docasna inflace
    29.09.2021 13:38

    Uff tak to je super. Pockam si tedy, az se ceny vrati zpatky, pak az mozna zacnu trochu vic utracet. Do ty doby setrim o 106 :p
    Ai-kun
  •  
    29.09.2021 12:03

    a co konkrétně to nejhorší nemá ekonomika za sebou?? Přeci peněz je jako hnoje......tak jaký problém? nebo problémy přijdou z té rozhazovačné politiky ECB a populistických politiků zeleného šílenství
    abc1
    •  
      29.09.2021 13:13

      Přesně, jsou to zcela nesmyslné instituce a funkce a tak alespoň jednou týdně se musí ukázat médiím a pronést nesmírně důležitou zprávu…!
      ČERT!
      •  
        29.09.2021 13:17

        Jasně ty zražené kontejnery nebo ty čipy, to jsou jen neexistující kecy. Když vylét vanečku, pak i s dítětem. Kamoš čeká na displej jednoho S20 ultra už půl roku. Nejspíš kecá. o))
        Velkamedvědice
        •  
          29.09.2021 20:37

          Dobrý teda, a jak tomu Madam C. Lagarde pomohla tím projevem? Nijak, nic nemůže dělat. Vůbec nic, jen vydávat prohlášení jako většina politických institucí a funkcí!
          ČERT!
    •  
      29.09.2021 12:06

      Například nedostatek čipů, prudké navýšení kontejnerové dopravy z číny a podobně.
      Velkamedvědice
      •  
        29.09.2021 12:22

        ono je otázka ohledně odběratelsko- dodavatelských vztahů, kde je skutečný problém, zda náhodou není ta poptávka uměle navýšena nad rámec kapacit dodavatelů v důsledku příliš uvolněné fiskální a monetární politice.....příklad u plynu, Gaspron tvrdí, že nasmlouvané odběry plní.....druhá strana obecně tvrdí, že jsou to nedostatečné dodávky...tak kde je pravda?
        abc1
        • to: abc1
          29.09.2021 14:04

          Včera jsem přečetl celkem podrobnou analýzu a s plynem to vypadá, jako souhra náhod, než něčí zlý úmysl. Chybí třeba plyn, který se ještě loni těžil v Evropě a najednou přestal. Holandsko např. omezilo těžbu kvůli politice, přesněji lidi si stěžovali na zemětřesení. A obvykle volnou kapacitu LNG vykoupila Brazílie, protože jim nejely hydroelektrárny a takových náhod se letos sešlo asi 10. Letošní zima bude problém, ale za rok bude plynu dost. A dokonce za levno.
          Zvonička
        • Abc
          29.09.2021 12:32

          Tak mluvil sem sice o jiných příkladech, ale zareaguju. Dle mého názoru jde o to, že Ruskou nechce přikoupit kapacitu přes ukrajinu nad sníženou smlouvu v rámci války s Ukrajinou a tlačí tak na Německo, aby urychlo podepsání nového plynovodu. takže jen politické vydírání. Nicméně situace z čipy je evidentní, viz stojící výrobci aut atd...a co se týče zdražení té dopravy, lze taky lehce dohledat.
          Velkamedvědice
          • Re: Abc
            29.09.2021 12:47

            ano souhlasím, jak pořád bankéři tvrdí, že inflace je dočasná a vše odezní až se vrátí dodav.-odběratelské vztahy do normálu....ty tomu věříš, že se ceny dopravy vrátí na původní úroveň ( a dle teorie bankéřů by to tak mělo být)? to je s těmi čipy rovněž, přeci před pandemií se o těchto problémech nemluvilo....dle mne je problém na straně poptávky vlivem množství nových peněz a žádná dočasná inflace nebude a vrátíme se do 70 let do doby inflační, kdy až Volcker měl gule na to zvýšit sazby na 20% a během tří let srazil inflaci na 3 %
            abc1
            • ABC
              29.09.2021 13:06

              K čipům. Ano. tam by se situace ustálit měla, nejen díky novým továrnám. byl to následek Covid pptažmo reakce politiků, kdy se díky restrikcím snížené poptávce a vyrobě vyrábělo méně, tak je nedostatek. Co se týče dopravy. je to složitější, Čína jednoznačně situace zneužívá, jak dlouho, to nevím. Západ si to pos.al sám, že díky nesmyslné poptávce po nekonečném růstu HDP přestěhovalo spustu výroby čehokoliv do Číny, která málo co dodržuje a tak vyrábí levněji. te´d nás má v hrsti. Chtělo by to se ot této závislosti odpoutat i za cenu, že Evropaská výroba bude dražší. Kvalitu života fakt hdp neučuje, zvláště na vysoké základně.
              Velkamedvědice
              • Re: ABC
                29.09.2021 13:39

                no, myšlenka je to pěkná, ale zda se to dá vůbec realizovat.....kdo chce jít dělat do kolbenky, na jihu Evropy je cca 40% mladých bez práce a třeba v zemědělství ve španělsku pracuje cca 600 tisíc ilegálně pracovníků z afriky....evropané se naučili pouze natahovat ruce, práce s rukama většině moc nevoní....na co má kdo právo ví každý, ale na povinnosti se zapomíná....Evropa půjde do kopru
                abc1
          • VM
            29.09.2021 12:39

            čus kámo, za čipy si automotive může sám, bo cpou 2x tolik do elektroklumpů které nikdo nechce a stojí na skladech, místo toho aby vyrobili 2xvíce spalováků, ale media bez znalosti detailu masírují polovinou pravdy a to že je čipů nedostatek, drž se
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: VM
              29.09.2021 13:18

              Tak to je…, dnešní bliká tiká na displeji ukazuje pořád dokola nesmysly, které řidiče baví tak první den… nicméně, jsme tak doblblí, že čím více to bliká tiká upozorňuje atd… tím více to chceme!
              ČERT!
              • čert
                29.09.2021 13:42

                Já si myslím, že většina řidičí, jim na celé rádoby modernizace se.e, klidně se vrátí do let, kdy se nemělo téměř co kazit a žárovku si každý vyměnil sám.
                Velkamedvědice
            • Re: VM
              29.09.2021 12:45

              OK. Ale čipy chybí všude, nejen v autech. Opatruj se brachu.
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m