Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak zareagují trhy na české volební překvapení?

Rozbřesk: Jak zareagují trhy na české volební překvapení?

11.10.2021 9:15, aktualizováno: 11.10. 11:34
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Výsledky českých voleb nemají tradičně na trhy výraznější dopad. Na rozdíl od sousedního Polska a Maďarska je Česko spojováno s menší mírou politického rizika a volby zpravidla nepřináší “revoluční” změny s nevratnými dopady na ústavu nebo klíčové instituce. I když v následujícím textu přinášíme několik argumentů, proč může být výsledek parlamentních voleb pro česká aktiva střednědobě lehce pozitivní, bezprostřední reakce trhů bude pravděpodobně nevýrazná.

Prvním střednědobým pozitivem pro českou korunu a česká aktiva je skutečnost, že volby potvrdily směřování země “na západ”. Vítězné koalice (které pravděpodobně časem převezmou moc) se obě jasně vymezují pozitivně vůči Evropské Unii. Naopak za předvolebními průzkumy zaostala proti-evropská SPD a do Parlamentu se dokonce nedostala poprvé v polistopadové historii KSČ. Česko tak v době vrcholícího střetu Polska s EU vysílá poměrně jasný signál, který pravděpodobně udrží rizikové prémie na českých aktivech výrazně níže, než je regionální standard.

Druhým příjemným překvapením pro trhy je, že Poslanecká sněmovna nakonec nebude tak fragmentovaná, jak se zdálo podle předvolebních průzkumů. Sestavování vlády ve finále nemusí být tak složité, jak to vypadalo ještě před pár týdny.

A v neposlední řadě obě koalice, které spolu chtějí vládnout (Spolu a Piráti a Starostové), mají jako vysokou prioritu rychlejší rozpočtovou konsolidaci (než kterou navrhovala dosluhující vláda). Piráti a Starostové chtějí do konce volebního období rozpočtový deficit dostat pod 3 % HDP, zatímco vítězná koalice Spolu dokonce pod 1,5 % HDP. To se časem teoreticky může líbit českým dluhopisům.

Má to však jedno velké ale. Především u vítězné koalice Spolu je vidina lepších rozpočtů do značné míry spojená se sázkami na rychlý růst ekonomiky (okolo 4 % ročně), který se nemusí jednoduše dostavovat. Na výdajové straně se budou potom tak výrazné úspory hledat složitě a na vyšších daních nemusí být vůbec jednoduché se v koalicích shodnout. Prvním testem akceschopnosti rýsující se koalice proto bezesporu bude již projednávání nového rozpočtu na rok 2022.

TRHY
Koruna

Česká koruna pravděpodobně bezprostředně nijak výrazně nezareaguje na výsledek domácích voleb, i když střednědobě ji lehká pozitiva přinést může. Na druhou stranu dnes bude s napětím vyčkávat na zářijovou inflaci - další výrazný nárůst (podobný tomu, co jsme viděli v Maďarsku) by přes vysokou úroveň domácích tržních sazeb mohl ještě korunu potěšit.

Zahraniční forex
Trh se v pátek nenechal zmást prvním pohledem na zářijová data z amerického trhu práce a zřejmě vcelku správně vyhodnotil, že spolu s revizemi z minulých měsíců není tak zle. Navíc míra nezaměstnanosti již v USA poklesla na 4,8 % a růst mezd zrychlil. Fed tedy zřejmě bude moci na počátku listopadu zahájit útlum měnové expanze, což bude eurodolar tlačit dále jižním směrem.

Dodejme, že hlavním číslem tohoto týdne bude americká inflace za září (zveřejněná ve středu), která zřejmě restriktivní krok Fedu definitivně stvrdí.

 

Čtěte více:

Volby v Česku: SPOLU a PirSTAN chystají vládu s Fialou v čele. Zeman v nemocnici. Sledujeme online
10.10.2021 19:50
Volební vítězství v parlamentních volbách v Česku slaví koalice Spolu,...
Jan Bureš: Výsledek voleb je pozitivní pro česká aktiva. Rozpočet 2022 může být prvním testem
10.10.2021 19:34
Vítězství SPOLU ve volbách a deklarace společné vlády dvou proevropský...

Váš názor
  • Jak zareaguje český trhy?
    11.10.2021 9:22

    "Jak zareaguje český trhy?" Evidentně vlastenecké strany nevyhrály, takže nadpisy jsou psány v češtině připomínají vyhlášky okupačních vojsk v březnu 1939.
    Lumídek
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data