Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec vytápění budov plynem? EK chce, aby energetika přešla na vodík. Podle developerů to je technicky možné. Otázkou cena

Konec vytápění budov plynem? EK chce, aby energetika přešla na vodík. Podle developerů to je technicky možné. Otázkou cena

15.12.2021 15:02, aktualizováno: 16.12. 9:03
Autor: ČTK

Aktualizováno

Evropská komise (EK) chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov, které navíc nebudou moci od roku 2030 produkovat žádné emise. Od roku 2027 pak lidé přijdou o nárok na podporu vytápění plynovými kotli. Počítá s tím soubor návrhů, který dnes komise představila jako další součást cesty ke klimatické neutralitě.

Komise také navrhla možnost, aby unijní státy společně nakupovaly plyn do strategických zásob. Měly by tak předejít jeho nedostatku, stejně jako rychlému růstu cen.

Unijní exekutiva se v rámci strategie nazvané Zelená dohoda pro Evropu snaží nasměrovat sedmadvacítku členských zemí ke splnění klimatických cílů, na kterých se lídři států dohodli loni. Do konce desetiletí by podle nich unie chtěla omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, do poloviny století pak neprodukovat emise žádné, anebo je vyvážit například technologickými opatřeními.

Komise se v dnešních návrzích zaměřila na trh s plynem, který v současnosti tvoří zhruba čtvrtinu celkové spotřeby energie v EU. Zatímco dnes představuje 95 procent všech plynných energetických zdrojů zemní plyn, do poloviny století by to podle komise měla být výrazná menšina. Země by měly přejít na využívání ekologicky vyráběného vodíku či bioplynů, což má usnadnit mimo jiné finanční podpora jejich produkce a distribuce.

"Klíčovým prvkem tohoto přechodu je vytvoření konkurenceschopného vodíkového trhu s odpovídající infrastrukturou," prohlásila dnes eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

Kromě producentů a distributorů plynu se nová pravidla dotknou i stavebních firem či majitelů budov. Státy by do roku 2025 měly sjednotit hodnocení energetické efektivity staveb na škále od A do G. Do roku 2030 pak bude muset nejhůře hodnocených 15 procent budov z kategorie G dosáhnout vyšší kategorie F.

Členské země budou muset pravidelně aktualizovat své plány na renovaci budov podle ekologických kritérií. Plány mají obsahovat i strategii, jak "postupně opustit vytápění a chlazení budov fosilními palivy nejpozději do roku 2040". Kvůli tomu nemají státy od roku 2027 poskytovat lidem dotace na plynové kotle.

O dnešních návrzích budou v příštím roce, tedy i za českého předsednictví EU, vyjednávat členské státy s Evropským parlamentem. Vzhledem k různému postoji zemí obávajících se možného dopadu ekologických opatření na ekonomiku se finální podoba pravidel může změnit.

Co na to developeři?

Bezemisnost, ke které svými kroky a rozhodnutími míří Evropská unie, je technicky možná. Otázkou však je, kolik peněz tato přeměna bude stát. Shodla se na tom většina zástupců developerských společností, které oslovila ČTK. 

Podle ředitelky strategie developera UDI Group Marcely Fialkové jsou cíle EK v případě snahy o skutečnou bezemisnost v tak malém čase v podstatě nedosažitelné. V minulosti se podle ní opatření snižující energetickou náročnost budov promítla do cen bytů. "Všechna ekologická opatření musí někdo zaplatit. Ve výstavbě je to odběratel, u bytových domů pak majitelé bytů nebo jejich nájemníci. Z EU si tak ambiciózní cíle může dovolit Německo, a i to je otázkou," řekla dnes ČTK Fialková.

Majitel developerské skupiny JRD Jan Řežáb uvedl, že bude záležet na tom, jak se návrh promítne do navýšení nákladů na jednotlivá úsporná opatření. "Evropská unie pevně stojí za realizací Green Dealu (evropské zelené dohody). Tato filozofie a směr jsou tak jednoznačně dány, lze pouze diskutovat o intenzitě a rychlosti jednotlivě přijímaných opatření. Daný vývoj ale bereme spíše za pozitivní pro uživatele i pro nezávislost energetické sítě celé ČR, protože přispívá k větší nezávislosti na výrobě a ceně energií," sdělil.

Mluvčí developera Central Group Ondřej Šťastný uvedl, že pro všechny projekty společnosti jsou navrhována energeticky úsporná řešení a dalším zpřísňováním podmínek se firma zabývá. "Posuzujeme například možnost využití tepelných čerpadel pro dodávání tepla i chlazení nebo systémů využívajících obnovitelné zdroje energie - zejména fotovoltaické či fototermické systémy využívající sluneční energii," řekl Šťastný.

Ředitelka aliance oborových asociací podporující energeticky úsporné stavebnictví Šance pro budovy Šárka Tomanová uvedla, že deset let je relativně dlouhá doba, aby se trh na změnu připravil, i co se týče technologického posunu. "Přeci jen i fotovoltaika a bateriové systémy, které jsou u nových budov za tímto účelem využívány nejčastěji, dostály za posledních deset let značného posunu," uvedla Tomanová.

 
 

Čtěte více:

Růst cen plynu zajistil Gazpromu ve čtvrtletí rekordní tržby i čistý zisk
29.11.2021 12:46
Ruský plynárenský gigant Gazprom vytvořil v uplynulém čtvrtletí rekord...
Cena emisních povolenek vystoupila na rekordních více než 90 eur za tunu
09.12.2021 8:48
Cena emisních povolenek v Evropské unii včera vystoupila na rekordních...
EU stanovila část pravidel pro zelené investice a jejich podporu. Kolem jádra a plynu se zatím opatrně našlapuje
09.12.2021 14:06
Evropská unie dnes stanovila první část pravidel pro posuzování klimat...
Havlíček: Cena elektřiny poroste až o polovinu, plynu až o 70 procent
13.12.2021 12:44
Cena elektřiny poroste v příštím roce o 30 až 50 procent, cena plynu o...
Evropský plyn je vůči americkým dodávkám teď nejdražší v historii
15.12.2021 12:54
Evropské ceny zemního plynu nebyly nikdy tak drahé v porovnání s tím, ...

Váš názor
  •  
    16.12.2021 8:46

    A vám všem je jedno, že naše děti a vnuci budou trpět na přehřáté planetě? To nikoho nezajímá. Přehlídka bezohledných...
    RomanH
    • At to tu shori
      16.12.2021 10:06

      Kazdy, kdo to s ekologii mysli vazne, by mel predevsim apelovat na redukci poctu obyvatel v rozvojovych zemich. Dokud nezacnou prosazovat redukci poctu populace (vcetne zamezeni migrace z Afriky a Blizkeho vychodu), tak me to nezajima. Klidne at planeta shori.
      sleeper
      • Re: At to tu shori
        16.12.2021 21:23

        a neexistuje nějaká statistika, kolik toho vyprodukuje CO2 ten nejaký černoušek oproti konzumnímu evropanovi nebo amikovi? nemeli bychom se nejdrive zamerit na snízeni toho konzumu?
        abc1
    •  
      16.12.2021 9:10

      To je pokus o vtip že. Když pominu že teplo lidem svědčí viz jak se množí v teplých krajích, tak z historie známe celkem komický případ konce světa který nenastal. Aztékové každý den obětovali lidi aby zabránili konci světa. Jednoho dne přivandrovali španělé tuhle záchranou operaci ukončili. Je tomu 500 let a žádná katastrofa nenastala.
      HenryFord
  •  
    15.12.2021 22:42

    Automobilky, hlavně BMW mají vodíkové pohony vymyšlené už 15 let ale uložili to do šuplíku. Důvod…, velmi složitá infrastruktura, manipulace dost nebezpečná, nikdo se nehrnul do vybudování infrastruktury= cerpacky a zásobníky a nakonec i samotný provoz auto v kontextu havárie velmi not safe. A nyní to budou pumpovát do topných systému a plynovodu …
    Český Čert
  •  
    15.12.2021 19:37

    Evropa vytvori konkurenceschopny trh:-)) Jak se tomu rika? Oxymoron?
    xdave1
  • Vodík je budoucnost. Ale který?
    15.12.2021 18:29

    Ten modrý ze zpracování fosilních paliv nebo ten zelený (zatím ve fázi výzkumu)? Zamyslel se někdo nad otázkou, jak argumentují např. nizozemští politici spotřebitelům v době, kdy ceny plynu rostou do nebes a jejich země sice naleziště má, ale i v době eskalace cen plyn nevyužije? Odpověď zní: Spotřebitel dostal ALTERNATIVU, která není vzdušným zámkem, vycucaná z prstu, chimérou, nýbrž REÁLNÝM PROJEKTEM REALIZOVANÝM V PRAXI. Pak není důvod k hoaxům nebo trollování, jde o sledování případové studie v praxi jak dopadne.... I Dánové realizují ucelený projekt v městě s 12tis obyv. Světe div se, i Česko má svou účast v jiném podobném pilotním vodíkovém projektu v rámci V4 za 6 mld (!) EUR (jak jinak kvůli tranzitu kamionů). Věděli jste to? Já ne až dnes. /// Británie spustila projekt za 4 mld EUR s produkcí 2200t vodíku/den. Produkce bude určena pro ENERGETICKÝ sektor v 2030.../// Závěrem: modrý vodík je prodlouženou rukou spalování fosilních paliv. Zelený vodík je ten 100% bezemisní, po elektrolýze vody. Kdo a kde staví pilotní projekt pro ten zelený vodík 1GW? Japonci v Utahu.
    Mudr.c
  •  
    15.12.2021 18:08

    Jestli tomu správně rozumím, jde o návrh a bude se o něm ještě diskutovat. Takže někdy po roce 2055, asi tak 5 let poté, co se vypne poslední plynová elektrárna v EU by mi to dávalo smysl. No a u nových baráků to zakázat od roku 2030 by dávalo smysl taky.
    ..
  •  
    15.12.2021 17:44

    To tam vážně sedí jen samí tupci, kteří neví o čem rozhodují???
    Inky
  • EU ende
    15.12.2021 15:50

    se blíží mílovým krokem, tvl ona snad aby nakonec střední třída vážně volila zvokamůru :o) tam musí hulit extramatroš jako představa jak se MUSÍ zrenovavat stará haraburda z G alespon do F to nemá chybu
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: EU ende
      15.12.2021 16:06

      Máš pravdu že člověk nechápe, ze kterýho klobouku oni ty výmysly tahaj. Na druhou stranu si myslím, že plynem se přestanou vytápět nově postavené domy už mnohem mnohem dříve. Ono se to prostě nevyplatí. Při všech těch dnešních možnostech zateplení a rekuperací, už bude spotřeba nových domů minimální a elektřina vyjde levněji, navíc je lépe regulovatelná...
      qwer
  • EK se asi zbláznila
    15.12.2021 15:26

    Tak ono EK nestačí nesmyslné blbnutí s elektromobily, ona musí zasahovat ještě do bydlení. A to v době, kdy většina majitelů kotlů na fosilní paliva přešla na plynové vytápění. Jsem zvědav, s jakým dalším omezením ještě přijdou.
    matej412
    • Re: EK se asi zbláznila
      15.12.2021 15:53

      Je nejvyšší čas se takovýchto "komisí" nějak zbavit. Přivedou občany na buben, hlavně že dřepí v teplých kancelářích za krásné peníze. Je to banda opravdových vohnoutů a nemakačenků. Co vše si ještě necháme líbit než je konečně vyhodíme z oken?? Výroba vodíku je velmi náročná na energii. Další vohnoutí nápad lidí, co snad nechodili na základce na Fyziku. Vlastně nic nemá neomezenou budoucnost. Pamatuji heslo na LTO - Bencalor - palivo budoucnosti ( tenkrát 0,9Kč/l )....
      karel777
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.