Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nejnižší výroba aut za 11 let, strach z Fedu a koruna pod 24,40 k euru

Rozbřesk: Nejnižší výroba aut za 11 let, strach z Fedu a koruna pod 24,40 k euru

19.01.2022 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na předběžné výsledky české ekonomiky za poslední kvartál loňského roku si ještě musíme dva týdny počkat, nicméně pomalu a jistě se její obrázek začíná skládat. Kompletní data za jednotlivá odvětví sice budou k dispozici až po zveřejnění bleskového odhadu HDP, avšak už nyní máme možnost podívat se, jak se v závěru roku dařilo největšímu tuzemskému průmyslu – výrobě osobních automobilů.

Toto odvětví se už od jara (nejenom u nás) stále více potýkalo s nedostatkem čipů, který vedl k výraznému omezování výroby a nárůstu zásob projevujícím se zejména ve třetím čtvrtletí. Poslední čtvrtletí v tomto směru přineslo přece jen změnu, byť byly jeho výsledky stále slabší než v roce 2020. Z meziročního srovnání vyplývá, že počet vyrobených aut v ČR v posledním čtvrtletí poklesl jen o pětinu (o kvartál dříve o téměř 45 %), a to především díky velmi dobrému listopadovému výsledku, kdy se podařilo obstarat dostatek vstupů do výroby. Prosinec už byl slabší, ale ani tak nelze říct, že přímo tragický. Celkově poslední tři měsíce vypadaly podstatně lépe než ty předcházející – zvláště po sezónním očištění – což by se mělo pozitivně propsat i do výsledku HDP v závěru roku. Překvapení samozřejmě nelze vyloučit u zásob, které HDP v loňském roce silně ovlivnily, nicméně výkony nejenom automobilového průmyslu byly v tomto období vyšší než v extrémně slabém třetím čtvrtletí.

Za celý rok 2021 tuzemské automobilky vyrobily v důsledku nedostatku importovaných komponent pouze 1,1 mil. osobních automobilů, což byl mimochodem nejméně za posledních jedenáct let. Od svého maxima dosaženého v roce 2018 se počet vyprodukovaných vozů poklesl o 23 %. Při pohledu na výkon německého automobilového průmyslu, který ve stejném období propadl o 40 %, jde stále ještě o velmi slušný výsledek. Stejně jako v roce 2021 se bude i v letošním roce odvíjet úspěch automobilového průmyslu od fungování dodavatelských řetězců. Kritickým momentem zůstane nadále nedostatek čipů, ke kterému se navíc přidávají vysoké ceny dalších vstupů a v neposlední řadě i neustále se zpřísňující evropské regulace. Proto v podstatě nelze v tomto případě nic moc odhadovat. Jisté je totiž jen to, že tlak na zvyšování cen nových vozů zdaleka ještě nepominul.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování držela v blízkosti úrovně 24,40 EUR/CZK. I nadále platí, že silnější impuls česká měna může získat až po únorovém zasedání bankovní rady, která nejspíše opět razantně zvýší základní sazbu ČNB. Guvernér Rusnok nicméně i ve včerejším tisku zopakoval svůj názor, že prolomení hranice pěti procent není (zatím) pravděpodobné. Jasněji bude nepochybně po zveřejnění lednové inflace (14. února), která „otestuje“ novou prognózu centrální banky a naznačí, zda je opravdu možné dobrat se dvouprocentního cíle už na přelomu roku.

Zahraniční forex
Strach agresivního Fedu tlačí dolarové úrokové sazby vzhůru, což má přesně opačný dopad na eurodolar. Americké měně dokonce neublížil drastický propad podnikatelské nálady v New Yorku. Ten byl zjevně vyvolán omicronen, což však trh považuje za velmi krátkodobý negativní faktor (ve skutečnosti USA jsou už za touto covidovou vlnou).
Dnešním dnem začne bobřík mlčení před zasedáním Fedu příští středu, což může dolar udržovat na býčí vlně (více viz naše poslední FX Strategie).


Čtěte více:

Jak by ruská invaze na Ukrajinu dopadla na trhy?
19.01.2022 6:02
Obavy z ruské invaze na Ukrajinu rostou, a tak analytici a obchodníci ...
Citlivost sektorů na růst sazeb a akcie s cenou na polovině odhadované hodnoty
18.01.2022 18:24
Potřetí se dnes vrátím k seznamu 33 podhodnocených akcií, který Mornin...
Ani velká akvizice sentiment nezvedla, akcie dál padají v obavách z Fedu
18.01.2022 17:45
Ostatní zprávy z finančních trhů dnes jednoznačně zastínila oznámená a...
Průměrná sazba hypoték v prosinci stoupla nejvíce od roku 2003
19.01.2022 8:41
Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci stoupla na 2,99 procenta z ...
Část akcionářů Tesly chce, aby Musk vrátil akcie za 13 miliard dolarů za převzetí SolarCity. Firmu měl k převzetí donutit
19.01.2022 9:08
Někteří akcionáři amerického výrobce elektromobilů Tesla požadují, aby...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data