Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Napětí kolem Ukrajiny: Varování před útokem tento týden, slova o podpoře i hájení každého centimetru NATO

Napětí kolem Ukrajiny: Varování před útokem tento týden, slova o podpoře i hájení každého centimetru NATO

14.02.2022 10:40, aktualizováno: 14.2. 10:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Akcie v Evropě vidíme v úvodu nového týdne citelně oslabovat v reakci na eskalaci situace kolem Ukrajiny a případného útoku ruských sil na tuto zem. Indexy německých akcií DAX , francouzských CAC , polských WIG či rakouských ATX oslabují o více jak 3 procenta, tuzemský PX index ztrácí 2,4 %, ruské akcie odepisují přes 5 procent. Spojené státy a další země stahují z Ukrajiny diplomatické sbory, komplikuje se fungování leteckého prostoru, USA ujišťují Ukrajinu o podpoře. V médiích se objevily spekulace s odkazem na americké tajné služby o možnosti útoku Ruska na Ukrajinu ve středu. Oficiální místa Ruska, Ukrajiny ani Spojených států takový scénář veřejně nepřipouštějí. Přinášíme souhrn dosavadního vývoje.

Americký prezident Joe Biden v neděli pozdě večer našeho času potvrdil svému ukrajinskému protějšku Volodymyrovi Zelenskému závazek USA vůči suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny. Biden rovněž zopakoval, že Spojené státy odpoví "rychle a rozhodně" na jakoukoliv další agresi Ruska vůči Ukrajině, uvedl následně v prohlášení Bílý dům. Oba lídři se při více než hodinovém telefonátu shodli na tom, že je důležité se nadále snažit vyřešit nynější krizi diplomacií a odstrašováním. Zelenského kancelář pak oznámila, že ukrajinský prezident Bidena pozval na návštěvu Kyjeva.

Moskva podle západních zemí shromažďuje přes 100.000 vojáků u hranic s Ukrajinou a američtí činitelé hovoří o tom, že chystá invazi, která by nyní mohla přijít "kdykoliv". Američtí činitelé v neděli zopakovali Bidenova slova, vpád Ruska na Ukrajinu může přijít v jakoukoliv chvíli, nicméně není jasné, kdy přesně. Dříve se objevily v médiích zmínky o možném útoku ve středu s odkazem na zprávy amerických tajných služeb.

Biden již v sobotu telefonicky varoval ruského prezidenta Vladimira Putina před dopady možné ruské invaze na Ukrajinu a řekl mu, že by ruský výpad s sebou přinesl "rozsáhlé lidské utrpení". Dodal, že Spojené státy dávají přednost diplomacii, jsou ale připravené také na "další možné scénáře". 

Washington ovšem také vyzval občany USA k rychlému odjezdu z Ukrajiny s tím, že riziko je příliš vysoké a v případě ruského útoku není šance, že by je ze země mohla evakuovat americká armáda. Podle zpráv ukrajinských médií Spojené státy též dočasně přesunují činnost svého zastupitelského úřadu z Kyjeva do Lvova.

V Evropě vidíme pod tíhou geopolitického vývoje klesat především akcie firem z odvětví cestovního ruchu, dále banky anebo automobilky. Ztráty většinou přesahují tři procenta. Investoři se snaží vyhodnotit geopolitická rizika a jejich dopady na fungování firem v nejrůznějších odvětvích. Hlavní index evropských akcií se tak pohybuje v blízkosti nejnižších hodnot od druhé poloviny ledna. Poklesu se nevyhnuly ani akcie energetických firem, jejichž dílčí index odepisoval kolem půl procenta. Na konci minulého týdne se například ceny ropy ještě zvyšovaly a dostaly se na maxima za více než sedm let. Dnes ráno ceny této suroviny ale v růstu nepokračovaly. Globální investoři se zbavují aktiv, která za současné situace považují za rizikovější. Volné peníze naopak přesouvají do takzvaných bezpečných přístavů, což je teď například zlato či státní dluhopisy. 

Rusové hovoří o hysterii USA

Poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov po telefonátu Putina s Bidenem uvedl, že americká hysterie ohledně Ukrajiny "dosáhla svého vrcholu". Moskva dlouhodobě popírá, že by se na Ukrajinu chystala zaútočit.

Zelenskyj při hovoru podle své kanceláře pozval Bidena na návštěvu Ukrajiny. "Jsem přesvědčen, že váš příjezd do Kyjeva v následujících dnech, které jsou zásadní pro stabilizaci situace, bude silným signálem a přispěje ke snížení napětí," citovala ukrajinského prezidenta jeho kancelář.
I ukrajinský prezident si nicméně v sobotu před novináři podle agentury AFP postěžoval, že americká varování před nadcházejí ruskou invazí vyvolávají paniku, která zemi nepomáhá. "Nejlepším přítelem našich nepřátel je panika v naší zemi, a tak veškeré informace, které vyvolávají jen paniku, nám nepomáhají," zdůraznil prezident. Současně připustil, že zmiňované hrozby skutečně existují.

Sullivan: USA budou hájit každý centiment NATO a Ukrajině zachovají podporu

Spojené státy budou chránit každý centimetr území Severoatlantické aliance a zachovají Ukrajině podporu i v případě ruské invaze, řekl v neděli bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan. Také Sullivan zopakoval rovněž dřívější varování americké administrativy, podle níž může přijít ruský vojenský výpad na Ukrajinu v podstatě kdykoliv v následujícím týdnu. Nepotvrdil nicméně zprávy některých médií o tom, že americké tajné služby očekávají invazi ve středu.

"Budeme bránit každý centimetr území NATO, každý centimetr území (spadajícího pod) článek pět," řekl Sullivan televizi CBS s odkazem na ustanovení z aliančních smluv, podle nějž je útok na jednoho ze členů útokem na všechny. "Domníváme se, že Rusko toto sdělení chápe," dodal.

"Nedokážeme dokonale předpovědět který den, ale již nějaký čas říkáme, že jsme v prostoru, kdy může invaze (...) Ruska na Ukrajinu začít kdykoliv," řekl pak Bidenův poradce stanici CNN. Rusko podle něj v poslední době posouvá svoje jednotky stále blíže k ukrajinským hranicím a je proto schopné spustit rozsáhlou vojenskou operaci "velmi rychle". Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho má nyní Rusko u hranic přes 100.000 vojáků.

"Je pravděpodobné, že (útok) začne vypálením velkého množství raket a bombardováním," dodal Sullivan. USA podle něj stejně jako jiné země došly k závěru, že se Rusko zřejmě před invazí uchýlí k provokacím, na základě kterých pak svůj vpád ospravedlní. Spojené státy proto chtějí sdílet svá zjištění s co nejvíce zeměmi, aby Moskva nemohla "něco vytáhnout na Ukrajinu nebo na svět". "Zajistíme, abychom předkládali světu co nejtransparentněji a nejjasněji to, co vidíme, a sdíleli tyto informace, co nejvíce můžeme," řekl poradce.

Letecký byznys uzavírá nebe nad Ukrajinou

Ukrajinská vláda o víkendu vyčlenila 16,6 miliardy ukrajinských hřiven (téměř 13 miliard Kč), aby zajistila pokračování leteckého provozu v ukrajinském vzdušném prostoru. "Toto rozhodnutí stabilizuje situaci na trhu s osobní leteckou dopravou a zaručí návrat na Ukrajinu našim občanům, kteří se nyní nacházejí v zahraničí," prohlásil Šmyhal. Ukrajinské ministerstvo infrastruktury uvedlo, že aerolinky pokračují v provozu "bez jakýchkoliv omezení". České aerolinie (ČSA) provoz své letecké linky z Prahy do Kyjeva zatím nepřeruší. Dopravce chce bezpečnostní situaci na Ukrajině dál monitorovat a v případě jejího zhoršení bude reagovat. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí aerolinií Vladimíra Dufková.

Největší světové pojišťovny v sobotu oznámily ukrajinským leteckým společnostem, že do 48 hodin ukončí pojišťování letadel při letech v ukrajinském vzdušném prostoru kvůli vysokému riziku bojových operací.

V médiích se objevila varování, že Ukrajině kvůli obavám z ruské invaze hrozí faktické odstřižení od letecké dopravy. Varování později potvrdila letecká společnost SkyUp, jejíž linka z Madeiry do Kyjeva musela už v noci na neděli přistát v Kišiněvu, protože vlastník letadla zakázal, aby stroj vletěl do ukrajinského vzdušného prostoru. Už v sobotu zrušila lety na Ukrajinu nizozemská společnost KLM. SkyUp potvrdila, že leasingové společnosti požadují od ukrajinských aerolinek, aby se pronajatá letadla co nejdříve vrátila na území Evropské unie. 

V červenci 2014 se na východě Ukrajiny během bojů ukrajinských vojsk s Ruskem podporovanými separatisty zřítil malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě, převážně nizozemskými občany. Podle závěrů mezinárodního vyšetřování, které Rusko odmítá, stroj z letu MH-17 sestřelila ruská raketa vypálená z pozic proruských separatistů. Čtyři obžalovaní z této tragédie - tři lidé s ruským a jeden s ukrajinským občanstvím - jsou v nepřítomnosti souzeni v Nizozemsku.

Ukrajinska pravda: Oligarchové a podnikatelé opouštějí Ukrajinu

Ukrajinští oligarchové a podnikatelé opouštějí Ukrajinu charterovými lety, upozornil na svém webu list Ukrajinska pravda. Dodal, že jen v neděli z Kyjeva odletěly na dvě desítky charterů a soukromých letadel, a to včetně letounů nejbohatšího Ukrajince. "Takové množství charterů nebylo za šest let pozorování (letového provozu)," napsal deník.

Mezi stroji, které odletěly v neděli, byly podle listu i letadla patřící nejbohatšímu Ukrajinci Rinatu Achmetovovi a Borysovi Kolesnikovovi, kterému náleží 55. příčka na seznamu boháčů podle ukrajinského vydání časopisu Forbes. Kolesnikov později deníku sdělil, že je v Kyjevě, odkud nehodlá nikam odjet. Letadlo podle něj odletělo do Prahy kvůli technické údržbě. Soukromý let pro padesátku lidí si objednal také opoziční poslanec, milionář Ihor Abramovyč. Letadlo má přepravit do Vídně příbuzné Abramovyčových spolustraníků a podnikatelských partnerů, napsal deník.

Jedno z Achmetovových letadel odletělo z Ukrajiny v neděli, sám miliardář je podle listu v cizině od 30. ledna, kdy odletěl do Curychu. Koncem ledna odcestoval do ciziny i druhý nejbohatší Ukrajinec Viktor Pinčuk. A 10. února do Mnichova odletěl podnikatel a poslanec Vadym Novynskyj (8. příčka). Týž den do ciziny odcestoval Oleksandr Jaroslavskyj (9. příčka). O tři dny později odletěli podnikatelé Andrij Stavnicer (49. příčka) a Vadym Nesterenko (96. příčka), o den dříve Vadym Stolar (64.) a Vasyl Chmelnyckyj (29.)

Podle Stavnicerova mluvčího je šéf na služební cestě a brzy se vrátí do vlasti, Chmelnyckyj se má podle mluvčího vrátit 20. února z dlouho plánovaného školení, přičemž podnikatelovy děti zůstávají na Ukrajině.

Nové sankce? Na SWIFT zřejmě nedojde

Západní země Rusku dlouhodobě hrozí ostrými sankcemi v případě útoku na Ukrajinu. Moskva nicméně dlouhodobě popírá, že by se na sousední zemi chystala zaútočit, a hovoří o západní hysterii. 

Odpojení Ruska od mezinárodního systému plateb SWIFT zřejmě nebude mezi sankcemi, které by Spojené státy a evropské země zavedly po případném ruském útoku na Ukrajinu, sdělily Reuters tři nejmenované zdroje, které jsou obeznámeny s přípravami sankcí. Odpojení od platebního systému SWIFT je přitom v rámci sankcí bráno jako výrazný strašák s potenciálem ochromení ruské ekonomiky, ale také s dopadem na země, které s Ruskem obchodují. Opatření by se dle zdrojů zaměřila spíše na ruské banky VTB Bank a Sberbank, které patří k největším finančním institucím v zemi.

Podle zdrojů agentury Reuters zástupci USA a evropských států nezvažují odpojení Ruska od systému SWIFT po výhradách vyslovených několika evropskými zeměmi. Evropské finanční instituce například vyjádřily obavy, že by Rusko po odpojení od systému mezinárodních plateb nemuselo dále hradit své závazky.

"Cílem je navrhnout takové sankce, které by opravdu udeřily na Rusko, s ohledem na vedlejší účinky na ty, které sankce zavádí," uvedl zdroj agentury Reuters. Podle něj se dá předpokládat, že sankce způsobí větší problémy právě evropským státům.

Mezi zvažovanými opatřeními jsou rozsáhlé sankce proti dvěma největším ruským bankám, což by ruskému finančnímu sektoru způsobilo velké komplikace. Státy dále zvažují přísnější kontroly exportu v technologických a zbrojních sektorech či sankce namířené na ruské oligarchy.

Američtí představitelé tvrdí, že v přípravě sankcí ve spolupráci s partnery v Evropě výrazně pokročili, uvedla agentura Reuters. Představitelé západních zemí opakovaně Rusko upozornili, že za případný útok na Ukrajinu zaplatí vysokou cenu. Z Ruska zaznívá na adresu dalších sankcí spíše výsměch s odkazem na to, že ruská ekonomika za poslední roky posílila, množství dřívějších sankcí se již musela přizpůsobit a zvládne i nové.

(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg, Patria)


 
 
 
 
 

Čtěte více:

Jak by ruská invaze na Ukrajinu dopadla na trhy?
19.01.2022 6:02
Obavy z ruské invaze na Ukrajinu rostou, a tak analytici a obchodníci ...
Rozbřesk: Rusko-ukrajinský konflikt. Koho bude bolet?
01.02.2022 9:15
Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou v posledních týdnech eskalovalo na nejv...
Dominik Rusinko: Možné scénáře vývoje na Ukrajině a strategický význam zemního plynu v Evropě
09.02.2022 17:12
Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou jsou napjaté již od roku 2014 a nynější...

Váš názor
  • Sověti by mohli zaútočit na Kyjev, domnívají se Američané
    17.02.2022 23:02

    "(Ruská) vláda vyhlási, že Rusko musí podniknút reakciu na obranu ruských občanov alebo etnických Rusov na Ukrajine. Potom začne útočiť. Ruské rakety a bomby budú padať na Ukrajinu. Komunikačné kanály budú prerušené. Kybernetické útoky odstavia kľúčové ukrajinské inštitúcie. Potom budú ruské tanky a vojaci postupovať ku kľúčovým (ukrajinským) cieľom, ktoré už boli identifikované a zmapované v podrobných plánoch. Domnievame sa, že medzi tieto ciele patrí ukrajinské hlavné mesto mesto Kyjev," varoval minister zahraničných vecí USA.
    Špaček
  • Antony Blinken žádá od Moskvy deklaraci, že nenapadne Ukrajinu
    17.02.2022 21:54

    Antony Blinken oznámil, že ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi navrhol osobné stretnutie "v Európe" na budúci týždeň. Šéf americkej diplomacie tiež od Moskvy žiada jasnú deklaráciu, že nenapadne Ukrajinu.
    Špaček
    • Re: Antony Blinken žádá od Moskvy deklaraci, že nenapadne Ukrajinu
      17.02.2022 21:56

      Oakuji 1.) Uveď zdroj 2.) Máš vlastně nějaké akcie?
      Gyroskop
      •  
        17.02.2022 22:32

        https://www.tasr.sk/tasr-clanok/TASR:2022021700000420
        Špaček
  • Sověti plánují vyrobit záminku pro útok na Ukrajinu i s případným použitím chemických zbraní
    17.02.2022 20:24

    Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov varoval, že ruské sily sa pripravujú na začatie útoku proti Ukrajine už v najbližších dňoch. Zároveň vymenoval niekoľko scenárov, ktoré by Rusi údajne mohli použiť ako zámienku pre inváziu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. "Naše informácie jasne naznačujú, že ruské sily vrátane pozemných jednotiek, lietadiel a lodí sa pripravujú na útok voči Ukrajine v najbližších dňoch," vyhlásil Blinken a dodal, že Moskva plánuje "vyrobiť zámienku" na útok, ktorá by mohla mať podobu falošného alebo skutočného ataku aj s prípadným použitím chemických zbraní.
    Špaček
  • Dodržování minských dohod Ukrajinu zničí
    17.02.2022 18:48

    Julija Tymošenková, expremiérka a vůdkyně opoziční strany Vlast, pak soudí, že eskalace u ukrajinských hranic přímo souvisí s minskými dohodami. „Podle vojenských odborníků není ruských vojáků a techniky u hranice s Ukrajinou dost na to, aby podnikli plnohodnotnou válku … To svědčí o dalším důvodu této eskalace. Hlavním cílem je přimět Ukrajinu, aby okamžitě plnila minské dohody,“ řekla v televizi Ukrajina 24. Problém Kyjev vidí i v ústavním zakotvení tzv. zvláštního statusu pro „lidové republiky“, které by měly díky dohodám získat rozsáhlou autonomii. Oleksij Danilov, šéf bezpečnostní rady, agentuře AP řekl, že dodržování minských dohod „Ukrajinu zničí“. „Už když se podepisovaly pod hlavněmi ruských děl, a Němci a Francouzi tomu přihlíželi, bylo jasné, že realizovat tyto dokumenty nejde,“ prohlásil.
    Špaček
  • Zpravodajský expert předpokládá Putinovo racionální uvažování
    17.02.2022 18:18

    "Ak by Rusko urobilo to, čo niekoľko dní hovorili americkí predstavitelia, tak by sa dostalo do medzinárodnej politickej izolácie a dostalo by sa do obrovských problémov vo vzťahoch k svojim ekonomicko-obchodným partnerom." Pripomenul, že Putin nedávno absolvoval videokonferenciu s najväčšími talianskymi veľkopodnikateľmi a podobná konferencia je avizovaná aj s nemeckými podnikateľmi, povedal spravodajský expert Cibula.
    Špaček
  • Vojna, ktorá nebola, stála Ukrajinu miliardy dolárov
    17.02.2022 18:03

    Avizovaný vojenský útok Ruska na Ukrajinu priniesol nášmu východnému susedovi mimoriadne hospodárske škody v miliardách amerických dolárov. Situáciu by mala vyriešiť aj finančná pomoc od Európskej únie. Ukrajine pošleme spolu 1,2 miliardy eur.
    Špaček
  • Tak
    17.02.2022 13:48

    Soudruzi nezklamali a blinkali a blinkali. Každý by se měl vzít na zahráku jeden tank a deset zachvatčiků.
    Velkamedvědice
    • Re: Tak
      17.02.2022 14:29

      Do Doněcké a Luhanské lidové republiky přemístilo Rusko stovku tanků, čtyři desítky děl a 10 samohybných houfnic
      MU
      • nejlepsi
        17.02.2022 16:42

        je na tech predikcich ze dnes zauyoci - zitra zautoci - v nedeli rano zautoci - atd ze bych rekl ze pokud zautoci tak urcite jindy nez jsou vsechny ty predikce :) kde by byl perlharbour kdyz by tam meli hlasatele ktery by hlasil hazde rano dnes zautoci japonci - zautocili by ?
        eple
        • Re: nejlepsi
          17.02.2022 17:36

          Což je smysl těch hlášek zřejmě. Ve zveřejněný termín do toho nepůjdou
          Velkamedvědice
        • Re: nejlepsi - nejhorší je, že si z toho Sověti dělají legraci
          17.02.2022 16:57

          "Žádost pro americká a britská dezinformační média Bloomberg, The New York Times, The Sun a další - oznamte harmonogram našich "invazí" na nadcházející rok. Chtěla bych si naplánovat dovolenou," napsala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová na sociální síti Telegram.
          Špaček
          •  
            17.02.2022 17:11

            Bloomberg: U.S. Says Russia Could Attack Ukraine Before Olympics End. Jestli neumis anglicky, tak zkus prekladac.
            Gyroskop
            •  
              17.02.2022 17:51

              Rusko se připravuje na bezprostřední invazi, řekla velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Vše nasvědčuje tomu, že Rusi jsou připraveni vpadnout na Ukrajinu. Hrozba je velmi vysoká, uvedl Biden.
              Špaček
              •  
                17.02.2022 18:28

                Pořeklad překladu. Kde je to, že v úterý, středu zaúočí. Může, možná. Není řečeno, že zaútočí. To si prostě domýšlíš. Mám docela cit na podmiňovací způsob a nikdo netvrdil, že ve středu, v úterý zaútočí. A pro příště, chci ofiko brífingy, kde to daní pohlásili, žádné X té převzaté novinářské výkrutky + zdroje. Máte třeba k dispozici on-line satelitní snímky daných oblastí? A vlastně. Těch 100k vojáků, co obklíčili ukru, zaútočit nemůže? Došlo béňo? Mají jenom slepé? Asi tam opékají buřty a popíjejí vodku u honíčku. Nebo brání vlast před útokem aspoň 4000 vojáků NATO. To je opravdu neprovděpodobné :D:D:D Ne, NATO na rusku zítra ani příští úterý nezaútočí s Velmi, velmi velkou pravděpodobností. Nezastrašuje rudá armáda obklíčením celého perimetru hranic náhodou někoho? Takže vlastně, kdysž někdo napíše, že když je defacto po celém obvodu hranic ukry 100k+ vojáků, co se slušnou pravděpodobností může zaútočit, je lhář/manipulátor? P.S.: Všímáte si, jak se tu poslední dobou množí trolli s 0 akciemi / ti, co o investování nenapíšou ani čárku, ale valí tu tak akorát politickou agitku? Steně tou trollitikou nic nevyřešíte, nikdo to tu nečte. Chce to víc elánu na novinky.cz apod. Tam si to ego můžete nahonit až to da moon.
                Gyroskop
                •  
                  17.02.2022 18:41

                  Píšu někde snad, že se Američani v datu útoku spletli? Ať klidně předpokládají útok sovětů každou chvíli každý den. Já je za to kritizovat nebudu.
                  Špaček
              •  
                17.02.2022 18:11

                Což je fakt. Ovšem ne Kijev ale Doněcko.
                Velkamedvědice
        • Re: nejlepsi
          17.02.2022 16:56

          Překrucuješ: Bylo řečeno MŮŽE zaútočit. To je docela rozdíl. A co že to vlastně Rusko chce? https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/rusko-poslalo-reakci-na-navrhy-zapadu-neustoupilo-ani-o-pid-40387531 -- co budou ctít dál? Východní Německo?
          Gyroskop
          •  
            17.02.2022 18:46

            další na řadě budou Karlovy Vary :-)
            lunatic with skateboard
  •  
    16.02.2022 15:17

    Tak ani sivodna, ani zavtra, tak kdy soudruzi? Ty vaše předpovědi jsou nějaké liché, ušáci naši. A ta hnusná propaganda okolo toho, za komunistů jsem horší nezažil, je mi z nich k blití. No takovej oradapoisson, co se pilně nazpaměť naučil formulky z marxismu-leninismu to nepochopí, protože mu asi z toho lezení komoušům asi už bolely uši a všecko. Ale ta Geblsovská propaganda se ujala jak na východě, tak na západě. A pokud si někdo myslí, že se EU obejde bez levných surovin z Ruska, tak se škaredě mýlí, a oblbuje ostatní. Ušáci by se měli z Ukrajiny stáhnout, tak jako to udělali Rusové před 60 lety z Kuby. Nj, ono se zbytečně neříká, že moudřejší ustoupí. A to tady tvrdím jako letitý antikomunista.
    ricochet
    •  
      17.02.2022 18:13

      Co tě znám, lezeš Rusku do zadku a pomlouváš západ soudruhu.
      Velkamedvědice
  • hlavně, že ty máš předlistopadové vzdělání
    15.02.2022 10:37

    Marxisticko-leninská filosofie, vědecký komunismus, Večerní univerzita marxismu-leninismu Rozvíjející se poznání marxismu-leninismu mělo upevňovat třídní vědomí posluchačů, vychovávat k samostatnému politickému myšlení, schopnosti správně se orientovat, k tvořivému uplatňování získaných znalostí ve vlastní politické práci a pobízet k aktivitě při uskutečňování politiky Komunistické strany Československa.Získané teoretické a praktické znalosti po tříletém studiu měly v absolventovi upevnit komunistické přesvědčení a přimět ho k aktivnímu životnímu postoji.dějiny mezinárodního dělnického hnutí (DMDH) politická ekonomie (PE). marxisticko-leninská filozofie (MLF) vědecký komunismus (VK) Každý kdo tohle studoval, jako ty ví, že za všechno může USA!!!!!!
    oradapoisson
    • Re: hlavně, že ty máš předlistopadové vzdělání
      17.02.2022 16:36

      :)
      eple
  •  
    14.02.2022 15:16

    Jedinní kdo chtějí válku na Ukrajině jsou Spojene státy a každý normálně myslící člověk (s nevygumovanou hlavou polistopadového českého liberálního školtví) TO VÍ!!!
    Skalar
    • správně si to napsal soudruhu!!!!!
      15.02.2022 9:44

      Spojené státy rozmístnili na hranici ruska statisíce divizí, miliony vojáků s cílem napadnout vladimira a také celé rusko. rusko se musí bránit této invazi spojených států urychleným obsazením ukrajiny, která je historicky součást ruska a také musí neochvějně podporovat snahu ukrajinských rusů o samostatnost a spontánost. Amerika používá všech prostředků proti rusku včetně coca coly a rock and rollu, kterým se snaží ruskou mládež odvracet od otázek třídního boje!!!! Žádný facebook!!!! Rusko nechce žádnou válku!!! rusko má právo si vzít zpět všechny bývalé státy sssr a použít pro to pěst dělnické třídy. Po znovusjednocenií a oživení slávy sssr se musí opět vrátit všechny satelitní státy do oblasti zájmů ruska, protože tam historicky patří včetně nás!!!! Ne mercedes, ale moskvič tu bude jezdit soudruzi. Co je naše vezmeme si zpět!!!
      oradapoisson
    •  
      14.02.2022 15:47

      Vygumovat hlavu ve škole se nám snažili hlavně soudruzi před listopadem. Při dějepisu, občanské nauce, branné výchově apod. A státnice z marxismu leninismu byla povinná na všech vysokých školách. Jak je vidět, tak v mnohých případech se jim to i povedlo.
      al321
      •  
        14.02.2022 15:49

        A ještě jsem zapomněl na vojenskou katedru.
        al321
    • :o)
      14.02.2022 15:23

      https://www.youtube.com/embed/f7LlGoj1D5g
      Kočičák
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m