Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Začala ruská invaze na Ukrajinu

Začala ruská invaze na Ukrajinu

24.02.2022 8:00, aktualizováno: 24.2. 13:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Délka ruské vojenské operace na Ukrajině bude podle mluvčí ruského prezidenta Dmitrije Peskova údajně záviset na tom, jak se bude vyvíjet, v ideálním případě by měl ruský útok "vyčistit zemi od nacistů" a neutralizovat vojenský potenciál Kyjeva, prohlásil podle agentury Reuters. Kremelský mluvčí dále sdělil, že Rusko potřebuje, aby se z Ukrajiny stala neutrální země, na jejímž území nebudou žádné útočné zbraně. Nikdo podle něj rovněž nemluví o okupaci Ukrajiny a je prý podle něj "nepřijatelné" používat tento výraz k popisu kontextu ruské vojenské operace.

"Trvání (vojenské operace) určí její postup a výsledky," řekl Peskov a dodal, že o případném konci vojenské akce rozhodne jedině prezident Vladimir Putin. Rusové podle mluvčího Kremlu kroky jeho vlády podporují, protože jsou v zájmu budoucnosti Ruska.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor současně vydal prohlášení, podle nějž musí ruská média při psaní o konfliktu na Ukrajině kontrolovat správnost svých zpráv, přičemž za jediný důvěryhodný zdroj jsou pokládána oficiální ruská vyjádření. Šíření jakýchkoliv jiných "falešných informací" povede k omezení činnosti médií, dodal úřad.

Peskov znovu zmínil "denacifikaci" Ukrajiny, podobně jako Putin ve svém ranním projevu, kterým invazi odstartoval. Kreml často označuje svoje nepřátele obecně jako nacisty, mluvčí se nicméně vyhnul otázce na to, zda za jednoho z nich považuje také ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jehož rodinní příslušníci byli zabiti při holocaustu za druhé světové války.

Peskov rovněž prohlásil, že rychlý propad ruské burzy po zahájení invaze je jen dočasný a že se na něj Kreml předem připravil. Umenšoval rovněž obavy z toho, že by se Rusko mohlo dostat kvůli své agresi do mezinárodní izolace. "Samozřejmě bychom mohli mít problémy s určitým počtem států. Ale s těmito státy jsme měli problémy i předtím," řekl. "Je jednoduše nemožné odříznout zemi jako je Rusko železnou oponou," dodal.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu dnes ráno po týdnech rostoucího napětí, během nichž shromažďovalo na jejích hranicích desetitisíce vojáků. Boje nyní zuří na mnoha místech země, ukrajinská pohraniční stráž tvrdí, že se ruské síly snaží probít mimo jiné do Žytomyrské a Kyjevské oblasti, u metropole ruské helikoptéry napadly vojenské letiště.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba označil ruskou operaci za plnohodnotnou invazi a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajině válečný stav. Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě. Na dnešek se chystají jednání o dalším postupu Západu. 

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. "Putin právě zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu," napsal na twitteru Kuleba. "Ukrajina se bude bránit a vyhraje. Svět musí Putina zastavit. Nyní je čas jednat." zdůraznil. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav, uvádí agentura Unian. Prezident uvedl, že Rusko útočí na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu. Obyvatele vyzval, aby zůstávali doma a nepropadali panice. Předtím svolal bezpečnostní radu státu. Zelenskyj doplnil, že o situaci hovořil s americkým prezidentem Joem Bidenem.

"Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky," řekl dnes Putin v televizním projevu. Rusko podle svého prezidenta nemá v plánu okupaci ukrajinských území a nedopustí, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. Vyzval ukrajinské vojáky, aby "ihned složili zbraně a vrátili se domů".

Zároveň varoval, že na jakýkoliv pokus ze zahraničí zasahovat do jednání Kremlu Rusko okamžitě odpoví. "Spravedlnost a pravda je na ruské straně," prohlásil šéf Kremlu s tím, že veškerá odpovědnost za možné krveprolití bude plně a zcela na ukrajinském režimu. "Nikdo by neměl pochybovat o tom, že přímé napadení naší země by vedlo pro jakéhokoli potenciálního agresora k jeho porážce a hrozivým důsledkům," prohlásil.

Prezident ČR Miloš Zeman dnes v televizním projevu uvedl, že se Rusko dopouští zločinu proti míru a že jeho útok na Ukrajinu je třeba důsledně odsoudit, a to i činy. Podle prezidenta je načase sáhnout k výrazně důraznějším sankcím proti Rusku, než byly plánovány. Poznamenal, že šílence je zapotřebí izolovat a nebránit se vůči němu pouze slovy, ale konkrétními opatřeními. Občany vyzval ke klidu a vyjádřil plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu. Zeman vyjádřil plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu. S premiérem Petrem Fialou (ODS) se zúčastní on-line summitu NATO. Občany prezident vyzval ke klidu. Petr Fiala krok označil za neospravedlnitelný akt agrese, podobně se vyjádřil Jan Lipavský. Jana Černochová svolala štáb ministerstva obrany, Rusko podle ní porušilo mezinárodní právo. Chování Moskvy ostře kritizují také politici opozičního hnutí ANO.

Ukrajinská pohraniční stráž ráno uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Hlásí útoky na pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště s využitím dělostřelectva i těžké vojenské techniky. V tuto chvíli není zcela jasné, zda se k útoku připojily rovněž běloruské jednotky. Útok se podle ukrajinské ochrany hranic odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Ukrajinská armáda oznámila, že v Luhanské oblasti na východě země bylo sestřeleno pět ruských letadel a jedna helikoptéra, píše agentura Reuters.

Podle Unian byly zaznamenány výbuchy po páté hodině místního času (po 4:00 SEČ) kromě Kyjeva také v Oděse na jihu Ukrajiny, Berďansku na jihovýchodě a Charkově a Kramatorsku na východě. Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvatele města, aby - pokud nepracují v profesích klíčových pro chod země - zůstali doma a měli v pohotovosti zavazadlo s nejnutnějšími věcmi pro případ evakuace. Apeloval na ně také, aby zachovali klid. "Nejhorším nepřítelem je nyní panika," napsal na facebooku.

Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování, uvádí dále Unian. Podle AFP byly výbuchy slyšet také v Mariupolu na jihovýchodě. Letiště Kyjev-Žuljany zrušilo nejbližší lety, uvádí Interfax. Veřejnoprávní televize informovala, že Ukrajina uzavřela celý svůj vzdušný prostor.

Agentura Interfax Ukrajina uvedla, že v přístavních městech Mariupol a Oděsa se vylodili ruští vojáci. Místní novináři na internetu podávají zprávy o tvrdých bojích, informace ale zatím nejsou jednoznačně potvrzené. Část Oděsy je podle Interfax Ukrajina bez dodávek elektrického proudu.

Svědectví o explozích nebo palbě v ukrajinských městech přicházejí krátce poté, co Putin vystoupil s projevem k národu, v němž informoval o začátku operace na ukrajinském Donbasu. Agentuře Reuters nejmenovaný činitel Severoatlantické aliance sdělil, že vše nasvědčuje tomu, že Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Prezident USA Joe Biden řekl, že po začátku vojenské operace na Ukrajině je pouze Rusko odpovědné za příští oběti na životech a lidské utrpení.

Agentura Unian informuje, že pod útokem se ocitla řada ukrajinských vojenských objektů. Úderům zřejmě čelí především jednotky protivzdušné obrany, letecké základny a systémy řízení.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nepodniká žádné raketové, letecké ani dělostřelecké údery proti ukrajinským městům, napsala RIA Novosti. "Vysoce přesné zbraně vyřazují z provozu ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, objekty protivzdušné obrany, vojenská letiště a letectvo ukrajinských ozbrojených sil," cituje RIA Novosti z prohlášení ruského resortu obrany. "Civilnímu obyvatelstvu nic nehrozí," uvedlo také ministerstvo.

Zdroj: ČTK, Twitter

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Čtyři scénáře, jak naložit se svým portfoliem v době obav z invaze Ruska na Ukrajinu
22.02.2022 5:53
V posledních týdnech trhy zmítají titulky o možné invazi Ruska na Ukra...
Putin uznal nezávislost povstaleckých republik na východě Ukrajiny, USA chystají sankce. Investoři utíkají do bezpečí
22.02.2022 8:31
Ruský prezident Vladimir Putin včera podepsal výnosy uznávající nezávi...
Postup Ruska neumožňuje podle německého kancléře spuštění Nord Stream 2
22.02.2022 13:13
Udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 nen...
Biden představil první sadu sankcí proti Rusku. Ruské kroky má za začátek invaze. Čas odvrátit
23.02.2022 8:45
Americký prezident Joe Biden dnes podobně jako evropští lídři oznámil ...
Rusnok: Sazby ještě mohou vzrůst, ukrajinská krize bude mít proinflační efekt
23.02.2022 12:42
Další zvyšování úrokových sazeb České národní banky nelze vyloučit, ...
Analytik Tomáš Vlk a makléř Pavol Mokoš: Současné trhy jako klid před bouří. Kromě Ruska jde i o Fed
23.02.2022 14:16
Rusko uznalo povstalecké republiky v doněcké a luhaňské oblasti. Histo...

Váš názor
  • .. a co říká Čína?
    24.02.2022 12:15

    Dozví se svět od Reuters něco víc než redakční komentáře ze včerejška "ve středu USA obvinily Čínu s Ruskem ze spolupráce na tvorbě neliberálního řádu" a z dneška "Čína vyzvala všechny strany ke zdrženlivost a nelíbí se jí, že novináři používají termín invaze".
    Mudr.c
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data