Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Těchto 15 akcií stouplo během pandemie na dvojnásobek, pak se zhroutily. Čas nakupovat?

Těchto 15 akcií stouplo během pandemie na dvojnásobek, pak se zhroutily. Čas nakupovat?

15.02.2022 13:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Mohlo by se zdát, že Peloton, jeden z největších akciových vítězů prvních fází pandemie, vyletěl vzhůru, spadl a shořel. Jenomže on je pořád ve hře, napsal web Market Watch. Ten dal nedávno dohromady seznam 15 akciových titulů s podobným osudem jako zmíněný americký výrobce cyklotrenažerů a běžeckých pásů, a doprovodil ho tímto dotazem: Není teď čas zase nakoupit?

U akcií jako Peloton Interactive, DocuSign nebo Zoom Video Communications, které na počátku pandemie vyletěly nahoru, mohl nastat fenomén označovaný jako FOMO. Strach, že o něco přijdou, když u toho nebudou, hnal investory do těchto titulů. Jasné bylo, že růst nemůže trvat napořád. Co ale nebylo jasné, bylo to, jak dlouho lockdowny na počátku pandemie potrvají. Kdo do rozjetého vlaku vstoupil včas, a včas z něj vyskočil, mohl si přijít na pěkné zisky.

V akciovém indexu Russell 1000, do kterého patří největší veřejně obchodované americké společnosti váženo podle tržní kapitalizace, vybral MarketWatch 20 akciových titulů, jejichž cena stoupla od konce 2019 do června 2020 minimálně na dvojnásobek. Z těch jich celých 15 ztrácelo do závěru z minulého pondělí alespoň 50 procent na svoje intradenní maxima z doby pandemie.

02


Na otázku, zda uvažovat o koupi některé z nich, může být dobré podívat se fundament, podotýká také web. V úvahu by podle něj mohly přicházet tituly, které už jsou, nebo se vrátí na stabilní cestu k trvalým ziskům. MarketWatch si v tomto směru vypomáhá výpočtem složeného ročního tempa růstu (CAGR). Tento ukazatel měří míru výnosu investice za dané investiční období. MarketWatch k tomu použil odhad na kalendářní rok, protože finanční roky běží v některých firmách jinak.

80
Tabulka ukazuje že až na Quidel a Modernu by firmy během dalších dvou let měly dosáhnout dvouciferného růstu tržeb. Většina z firem z tohoto seznamu loni generovat zisk nedokázala. Letos nebo příští rok by se ale měly přehoupnout do černých čísel, měřeno podle kalendářního roku. 

Letos je ovšem ve hře divoká karta v podobě očekávaného zvyšování amerických úrokových sazeb. Vyšší sazby obecně škodí dražším technologickým titulům, které jsou naceněné na základě očekávání budoucího růstu. Nervózní investoři již v očekávání tvrdšího postupu centrálních bankéřů proti americké inflaci rapidně redukují svoj sázky na růstové akcie, které poháněly růst širokého amerického indexu S&P 500 za poslední dekádu. Technologickým akciím podle nejnovějšího průzkumu Bank of America věří nejméně správců fondů za posledních skoro 16 let. Některé z akcií ze seznamu, jako Zoom nebo DocuSign, mezi takzvané technologické tituly patří. 

A co Peloton, který v posledních dnech psal titulky v médiích? Jeho akcie narostla během prvního pololetí 2020 na více než dvojnásobek. Více než polovina analytiků podle společnosti FactSet měla na Peloton nákupní doporučení. Obdobný poměr (51,6 %) panoval také u analytiků sledovaných Bloombergem, a to k úterý 1ř. února. Prodávali by jen dva z 31 sledovaných expertů. Zbytek (skoro 42 %) by držel.

Podle komentátora agentury Reuters však Peloton kromě ohlášené výměny ředitel potřebuje i něco jiného: vyměnit akcie se super hlasovacími právy. Ty vybavují své držitele disproporčně většími právy v porovnání s jinými třídami akcií, která daná společnost vydává. Firmu tak může kontrolovat jenom omezený počet akcionářů. John Foley tak se sice z pozici CEO přesouvá na post výkonného předsedy, díky superhlasovacím akciím však bude držet 40 procent všech hlasů. Pokud se mu tedy nebude líbit, co nový CEO Barry McCarthy uvaří, pravděpodobně na to ani nedojde.

Zdroje: MarketWatch, Reuters, Bloomberg



 
 

Čtěte více:

Po drastickém propadu krouží kolem Pelotonu kupci. Zájem údajně mají Nike či Amazon
07.02.2022 13:59
O více než 30 procent stouply v dnešním newyorském premarketu akcie sp...
Ztrátový Peloton si došlápl na ředitele a chystá propouštění. Aktivistický investor chce, aby si firma hned hledala kupce
08.02.2022 15:42
Horší odhad ročních tržeb, uplynulé čtvrtletí v červených číslech, odc...

Váš názor
  •  
    15.02.2022 15:17

    Možná ten Plug, jinak je to brak.
    Hanc1
    •  
      15.02.2022 16:06

      Podobný průběh má i NIO a další...
      karel777
      •  
        15.02.2022 16:14

        A daleko horsi prubeh ma moje biotech / penny stocks portfolio :) Btw. ten PLUG tady nekdo shortuje, ale mi prijde tech cca 20USD dobrych na nastup
        .TBD.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data