Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU kvůli Rusku posílí společnou obranu a vytvoří síly rychlé reakce. Biden v pátek navštíví Varšavu

EU kvůli Rusku posílí společnou obranu a vytvoří síly rychlé reakce. Biden v pátek navštíví Varšavu

21.03.2022 21:35
Autor: ČTK

Státy Evropské unie se v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu shodly na nové obranné strategii počítající mimo jiné s vytvořením brigády rychlého nasazení o síle až 5000 vojáků. Ministři zahraničí a obrany členských zemí schválili novou strategickou koncepci, jejíž součástí je výrazné zvýšení armádních výdajů a investice do společného vývoje a nákupu vojenského vybavení a nových technologií. EU hodlá také pořádat pravidelná pozemní a námořní cvičení a posílit své civilní a vojenské mise. Chce rovněž těsněji spolupracovat se Severoatlantickou aliancí, do níž se řadí většina unijních zemí.

Obrannou koncepci na příští desetiletí unijní diplomacie chystala více než rok, v posledních týdnech se však pod dojmem ruského útoku proti sousední zemi její text výrazně změnil a soustředí se zejména na odvrácení ruské hrozby pro Evropu. Důraz klade na schopnost EU rychle zareagovat na případný útok.

"Hrozba roste a cena za nečinnost je jasná," prohlásil dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Unijní země před ruskou invazí neměly například na vytvoření unijních sil rychlé reakce jednotný pohled a zvláště část východního křídla EU chtěla dát přednost společné obraně v rámci NATO. Evropský blok navíc s podobným plánem přišel již v roce 2007, kdy na papíře vytvořil systém bojových skupin o 1500 vojácích, kteří měli být připraveni zasáhnout v případě krizí. Tyto skupiny ale nikdy nebyly nasazeny a s odchodem Británie z EU utichl hlas jejich hlavního zastánce.

Pod vlivem agresivní ruské politiky však unijní země podpořily vytvoření společné brigády. Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová dnes řekla, že Německo je připraveno postavit základ této jednotky, aby mohla být funkční od roku 2025. Součástí brigády rychlého nasazení budou také letecké a námořní síly.

Silnější obranné vazby v rámci sedmadvacítky výrazně podporovaly zejména státy, které nejsou členy NATO, tedy skandinávské země či Rakousko. "Musíme se stát rychlejšími, zvláště s ohledem na tak složitou situaci, které nyní čelíme," řekla rakouská ministryně obrany Klaudia Tannerová.

Strategická koncepce však vychází vstříc i členům aliance, když zdůrazňuje další posílení spolupráce s třicetičlenným vojenským blokem. Unijní země by podle plánu měly společně identifikovat nedostatky, které v obraně mají, a snížit svou závislost na nákupu vojenských technologií z mimounijních států. Evropská komise má do května připravit analýzu slabých míst evropské obrany, z níž by společné projekty a nákupy techniky měly vycházet. 

Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví Varšavu, kde bude jednat o mezinárodní reakci na humanitární krizi způsobenou ruskou invazí na Ukrajinu. Do Varšavy se Biden přesune poté, co se ve čtvrtek setká v Bruselu se zástupci Severoatlantické aliance, Evropské unie a zemí G7. Ve Varšavě má Biden na programu schůzku s polským prezidentem Andrzejem Dudou. 

Na polském území jsou tisíce amerických vojáků, do Polska kromě toho z Ukrajiny před válkou uprchly od jejího začátku na konci února více než dva miliony lidí. Polsko je tak v řešení ukrajinské krize klíčovým spojencem, podotkla agentura AP. Polsko je také jednou ze zemí, které nejhlasitěji volají po tom, aby Severoatlantická aliance zvážila důraznější kroky pro zastavení krvavých bojů na Ukrajině.

Představitelé Bílého domu dříve uvedli, že přímo na Ukrajinu se Biden nechystá. Americký ministr zahraničí Antony Blinken se však tento měsíc na polsko-ukrajinských hranicích sešel se šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou, a dal tak Ukrajině najevo americkou podporu.

V Bruselu se ve čtvrtek Biden bude účastnit mimořádného summitu, na němž budou prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance jednat o pomoci napadené Ukrajině a dalším společném postupu vůči Rusku. Evropští lídři by na summitu měli hovořit mimo jiné o ukončení energetické závislosti na Rusku, k níž unijní země potřebují i americký zkapalněný zemní plyn. Diskutovat budou také o možnosti dalších sankcí.

 


Čtěte více:

Prací z domova to nekončí. Podle expertů přichází čas na ještě flexibilnější modely práce
20.03.2022 15:10
Kdyby v roce 2019 nějaký konzultant řekl manažerovi, pro kterého pracu...
Prémie za malou kapitalizaci: Kde je zakopaný pes?
19.03.2022 15:07
Po desetiletí analytici a investoři věřili v prémii za malou kapitaliz...
Víkendář: Proč máme někdy tak špatný odhad?
20.03.2022 9:04
Většina lidí nemá moc dobrý odhad u čísel, která jsou buď hodně velká,...
Ruské elity zvažují svržení Putina, tvrdí ukrajinská rozvědka. Zelenskyj je připraven jednat, varuje ale před třetí světovou válkou
20.03.2022 22:03
Někteří zástupci ruských politických a obchodních elit údajně zvažují ...
Vysoká inflace dramaticky sníží růst české ekonomiky, varuje guvernér ČNB Rusnok
20.03.2022 22:06
Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok se obává, že vysoká in...

Váš názor
  • Poslední odstavec
    22.03.2022 8:56

    A nebylo by Španělsko ideálním místem pro vybudování robustního uzlu pro distribuci amerického zkapalněného zemního plynu do celé Evropy? Možná by to pak nepřímo pomohlo i českému rozpočtu snížit dotace českým producentům vepřového, kteří dlouhodobě nemohou soutěžit se svými španělskými či německými nebo polskými kolegy, zvlášť kvůli loňskému růstu cen energií a krmiv jsou dnes daleko za hranou../// Ukrajinský prezident raději nechá nadále střílet do svých civilistů, než aby vyhlášenou kapitulaci za účelem ochrany civilních životů nechal později torpédovat referendem? Nebo spíš si nechá radit že delší válka bude pro agresora nákladnější? A v konečném důsledku se na válku svede série nepodstatných paskvilů jako je to v paměti národa z doby kovidové? Tentokrát nevratně přetrvají. Válka je HNUS, vůbec nikdo ji nechce, ego má jít stranou jako se děje všude tam, kde jsou uprchlíci zařazováni do běžného života.
    Mudr.c
  • Uf
    22.03.2022 7:59

    Tak to je teda průšvih. Výsledkem snahy EU zaměstnanců je vždycky katastrofa pro obyvatele EU. Směrnice na neškodné zbraně jsou už na cestě.
    HenryFord
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data