Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kouzelná nálepka ESG přilákala biliony dolarů. Nyní tento sektor čeká zásadní otřes, říká tvůrce zkratky ESG

Kouzelná nálepka ESG přilákala biliony dolarů. Nyní tento sektor čeká zásadní otřes, říká tvůrce zkratky ESG

22.03.2022 6:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Přilákaly biliony dolarů a v příštích pěti letech projdou zásadním otřesem, říká o ESG fondech muž, který stojí za touto třípísmennou zkratkou. Finanční sektor „posypal kouzelným ESG prachem“ produkty, které mají s řešením environmentálních, sociálních a správních rizik jen velmi málo společného, řekl Paul Clements-Hunt s tím, že v ohrožení jsou zejména ESG fondy, které sledují benchmarkové indexy, z nichž některé investovaly do Ruska.

"Každý, kdo používá ESG, udržitelnost či ekologii čistě jako marketingový nástroj, míří do skutečných problémů," řekl Clements-Hunt v telefonickém rozhovoru z Nairobi, kde vede poradenskou firmu Blended Capital Group. "Budeme svědky čím dál větších obav marketingových oddělení, kdy vyjde najevo, že tyto ESG fondy nejsou takový zázrak, jak se o nich říká."

Varování přichází, v době, kdy ruská invaze na Ukrajinu odhaluje některá pochybná rozhodnutí peněžních manažerů prodávajících investice do ESG. Tyto fondy držely v ruských aktivech těsně před válkou asi 8,3 miliardy dolarů, včetně podílů ve státních energetických gigantech a dluhopisech vydaných za vlády Vladimira Putina, ukazují údaje agentury Bloomberg. Přidávají se tak k rostoucímu seznamu ESG produktů, které zahrnují i ropu, uhlí a zbraně.

ESG se rozšířilo do odvětví gigantů z Wall Street a evropských finančních center, kdy se tato nálepka nyní vztahuje na vše od ETF (burzovně obchodovaných fondů) až po úvěry a swapy úvěrového selhání. Podle analytiků z Bloomberg Intelligence tvoří  tento trh celosvětově aktiva za asi 40 bilionů dolarů. "Je to kolotoč, šílenství, marketingová mánie," dodal Clements-Hunt.

Podle tohoto 56letého muže už ani institucionální, ani individuální investoři nepřijímají ESG automaticky, jen tak. Jsou „mnohem náročnější, mnohem více zpochybňují, co je a co není pravda,“ řekl.

02

Výzkumníci z Morningstar nedávno stáhli označení ESG z asi 1200 fondů za více než 1 bilionu dolarů ve spravovaných aktivech poté, co zjistili, že si toto označení nezaslouží. I přes to ESG fondy stále spravují přibližně 2,7 bilionu dolarů, uvedl Morningstar. Regulační orgány v Evropě již zavedly pravidla, která mají zajistit, aby fondy dostály svým nárokům na udržitelnost.

Clements-Hunt a jeho tým vytvořili termín ESG v roce 2004, když pracoval v OSN. Rád zdůrazňuje, že ESG je často mylně spojováno s etickým investováním. Ale ESG strategie podle něj zahrnuje měření investičních rizik spojených s problémy, jako je změna klimatu, porušování lidských práv v dodavatelských řetězcích či špatné vedení společností. A vyřešením těchto výzev se objeví příležitosti, jak vydělat peníze, řekl a jako příklad uvedl technologie proti změně klimatu.

Clements-Hunt pracuje na udržitelnosti už od počátku 90. let. Vedl Iniciativu finančního programu Organizace spojených národů pro životní prostředí, jejímž cílem bylo přimět investory a bankéře, aby investovali peníze do řešení problémů, jako je např. degradace životního prostředí a příjmová nerovnost. Na první pohled to byl obrovský úspěch. V loňském roce se finanční instituce spravující aktiva ve výši 130 bilionů dolarů zavázaly snižovat emise skleníkových plynů. A každý od BlackRock přes Deutsche Bank až po HSBC nyní říká, že ESG je pro jejich podnikání zásadní. Takový růst sice Clements-Hunt vítá, ale také vidí paralely s dot.com bublinou a přehřátým hypotečním trhem, který způsobil globální finanční krizi v roce 2008.

A není jediným skeptikem. Jerome Dodson, bývalý zakladatel Parnassus Investments, největší firmy věnující se ESG, v lednu označil ESG boom za „znepokojující“. Minulý rok Matt Patsky, který řídí jednu z nejstarších společensky odpovědných investičních firem na světě, Trillium Asset Management, pojmenoval tento sektor jako „divoký západ“ zralý na tvrdý dohled. A Tariq Fancy, bývalý šéf udržitelného investování u BlackRock, řekl, že fondy ESG jsou většinou o marketingu a že na skutečný svět mají jen malý dopad.

Otřesy, až nastanou, povedou k větší „poctivosti na trzích“, předpovídá Clements-Hunt. "Při lenivé analýze a s očima příliš upřenýma na peníze, selžete - jako u každé formy investice."

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Do ETF loni natekly rekordní peníze. Jak to expert vidí letos?
26.01.2022 6:06
Globální burzovně obchodované fondy (ETF) přilákaly loni od investorů ...
Nakolik jsou zelená ETF skutečně zelená a nakolik prostě jen sledují trh
03.02.2022 12:18
Na současném volatilním trhu mají největší burzovně obchodované fondy ...
Tři trendy na ETF, které sledovat v roce 2022
17.02.2022 6:03
Burzovně obchodované fondy (ETF) se těší mezi investory značné oblibě ...
Bloomberg: Ruská válka vrhá obrovský stín na budoucnost ESG
10.03.2022 5:59
Jak mohou správci fondů nakupovat ruský státní dluh a akcie státem pod...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.