Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do ETF loni natekly rekordní peníze. Jak to expert vidí letos?

Do ETF loni natekly rekordní peníze. Jak to expert vidí letos?

26.01.2022 6:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Globální burzovně obchodované fondy (ETF) přilákaly loni od investorů rekordní objem peněz. Přiteklo do nich 1,22 bilionu dolarů, o zhruba 71 procent více než v předešlém roce. Investorům přibývaly v rozvahách hotové peníze, které posílali právě do nízkonákladových investičních produktů.

Největšími příjemci těchto peněz byla americká ETF, do kterých zamířilo 901 miliard. Evropská a asijská ETF přilákala investice v řádu 190, respektive 88 miliard dolarů.

76

Podle Alana Kellyho, globálního šéfa pro ETF v Apex Group souvisí větší tok peněz do ETF mimo jiné s jejich nižšími náklady a transparentností v porovnání s tradičními vzájemnými fondy. I díky oblíbenosti těchto nástrojů vypustily fondové domy do světa loni zhruba 1334 nových ETF, více než dvojnásobek počtu za rok 2020.

Globální akciová ETF loni dodala návratnost 14,8 % ve srovnání se ziskem 11,6 %, kterého dosáhly akciové podílové fondy. Zisky svých protějšků na straně podílových fondu překonala take komoditní a akciová ETF. Rozpad ETF podle tříd aktiv z hlediska návratnosti ukazuje tento graf:

77 

„Aktivní správci aktiv stále více používají ETF k tomu, aby získali dlouhodobou expozici na megatrendy ve svých strategických alokacích,“ domnívá se Denis Panel z BNP Paribas Asset Management. Příliv peněžních prostředků do globálních ETF a podílových fondů za roky 2021 a 2020 (rozpd podle tříd aktiv) je vidět níže. 

78

ESG trend

Podle údajů společnosti Refinitiv nateklo do globálních ETF zaměřených na ESG loni 119,4 miliardy dolarů. V roce 2020 to bylo jenom 79,3 miliardy.

Čisté nákupy do fondu Vanguard 500 Index Fund ETF (VOO.P) a do fondu Vanguard Total Stock Market Index Fund ETF dosáhly loni 40 miliard dolarů u každého. SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY.P) přilákal od investorů 37,5 miliardy dolarů. V dalším grafu se můžete podívat, do kterých globálních ETF přitékaly loni peníze nejvíce:

79

Ze statistik obchodování klientů Patria Finance vyplývá, že "étéefka" SPDR S&P 500 ETF TRUST (ticker SPY) a Vanguard S&P 500 ETF (ticker VOO) jsou dlouhodobě nejvyužívanějšími ETF pro investice do širokého amerického akciového indexu S&P 500.

Zajímavá je pochopitelně otázka, jak to bude s ETF letos.

Svůj pohled, a především prognózu pro ETF na tento rok, nabízí Jason Xavier, který ve společnosti Franklin Templeton šéfuje oddělení ETF kapitálových trhů pro oblast Evropy, Blízkého východu a Afriky. A jak sám přiznává, jeho prognóza je z evropské perspektivy.

Předpověď první: Relativně největší přírůstek v objemu spravovaných aktiv zažijí ETF orientovaná na dluhopisy s kratšími splatnostmi. Protože trh letos očekává zvyšování úrokových sazeb, mnoho investorů se bude pravděpodobně přenastavovat na krátký konec výnosové křivky. ETF s krátkou durací tak podle mínění tohoto experta pravděpodobně co do výkonnosti překonají ETF, která sledují pevné výnosy s delší durací.

Předpověď druhá: ETF spojená s ekologickou, společenskou a podnikovou udržitelností a zodpovědností (ESG) budou opět narůstat a objem aktiv v jejich správě se letos zdvojnásobí.

Vítr do plachet by jim mohlo dodat zavedení nové regulace Evropské unie, která se týká zveřejňování informací souvisejících s udržitelností v oblasti finančních služeb (SFDR). Větší zájem by prý investoři mohli mít o ta ETF, která budou v souladu s článkem 9 v klasifikaci vymezené tímto unijním předpisem.

Článek 9 se vztahuje na takzvané „tmavě zelené“ fondy. Konkrétně nařízení hovoří o finančních produktech, které vyslovené sledují cíl udržitelných investic (ať už s indexem jako referenční hodnotou, nebo bez) nebo snížení emisí uhlíku. Požadavky na informační povinnost jsou u nich přísnější. Ustanovení by mělo být účinné od letošního 1. ledna.

Na straně pevných výnosů pak expert předpokládá, že EU vydá během příštích čtyř let zelené dluhopisy za více než 200 miliard EUR. Na straně akciových ETF pak zřejmě letos lví podíl v nově přiteklých penězích seberou produkty, kde bude patrnější příklon ke kvalitě.

Předpověď třetí: Problémy v globálních dodavatelských řetězcích zůstanou v popředí zájmu mnoha firem, které závisejí na dovozu za zahraničí. Dalším faktorem jsou rostoucí náklady související s přepravou po světě. Výroba se pořád soustředí velkou měrou hlavně v rozvíjejícím se světě a dodavatelské řetězce jsou pořád silně závislé na Číně, Jižní Koreji a Tchaj-wanu.

Problém může trvat několik let, podle některých názorů už ale letos začneme zažívat návrat k normálu. Podle Xaviera budou letos rozvíjející se jednotlivé exportní trhy překonávat ty trhy, které mají menší zaměření na klíčový vývoz. S tím může narůstat také objem aktiv svěřených do s tím souvisejících fondů ETF.

Zdroje: Reuters, Franklin Templeton, epravo.cz, https://eur-lex.europa.eu/

 
 
 

Čtěte více:

Franklin Templeton: O likviditě ETF, aneb co vlastně ukazují objemy
27.10.2021 6:04
Podzim je tradičně spojován s návratem do školních lavic, a Jason Xavi...
Má ETF v názvu inflaci? Připravte se, že do něj natekly peníze
12.11.2021 6:12
Nekončící poptávka po ochraně portfolií před rostoucími cenami zvedá z...
Trh s ESG ovládá pár velkých investorů. Jaký je další cíl?
01.12.2021 15:45
Trh s veřejně obchodovanými fondy ETF zaměřenými na otázky udržitelno...
Loňský rok byl pro ETF rekordní. Co přinese ten letošní?
05.01.2022 10:38
Ben Johnson, šéf výzkumu burzovně obchodovaných fondů (ETF) u Mornings...
Jak investovat do S&P 500 snadno? V Patrii bušit do stolu nemusíte
20.01.2022 12:15
Klíčový index pětistovky amerických akcií S&P 500 je nezřídka uváděn ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university