Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak může české ekonomice pomoci příchod uprchlíků z Ukrajiny?

Rozbřesk: Jak může české ekonomice pomoci příchod uprchlíků z Ukrajiny?

22.03.2022 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Počet uprchlíků z Ukrajiny v Česku podle posledních údajů mobilních operátorů přesáhl 270 tisíc, zatímco registrovaných (s jednoročním dočasným vízem) jich je přes 205 tisíc. A při pohledu na humanitární katastrofu v Mauriopolu a v dalších městech na jihovýchodě Ukrajiny je pravděpodobné, že počet válečných uprchlíků bude ještě dál narůstat. Podle migračních studií z jiných válečných konfliktů je pravděpodobné, že se velká část nově příchozích v Česku usadí natrvalo. Pro českou společnost a ekonomiku proto nakonec bude důležité, jak dobře zvládneme nově příchozí integrovat. 

Pro jejich úspěch bude rozhodující, jak rychle se nově příchozí lidé naučí jazyk, získají bydlení, adekvátní práci a (nesegregované) vzdělání pro své děti. Obzvlášť důležitá je rychlost a kvalita zapojení uprchlíků na pracovním trhu. Právě nástup do práce a zapojení dětí do (nesegregovaných) škol je i nejpřirozenější cestou k hlubší integraci Ukrajinců do české společnosti. Je dobře, že nově příchozí Ukrajinci dostávají automaticky speciální status, který jim umožňuje okamžitě začít pracovat. Teď půjde o to, aby pokud možno, co nejrychleji zvládli jazyk a mohli se uplatnit v oborech, ve kterých mají kvalifikaci.Z ekonomického pohledu by bylo nešťastné, kdyby většina z nich skončila v nízko-kvalifikovaných oborech v odvětvích s nejnižší přidanou hodnotou.

Nejvíce Ukrajinců v Česku před startem ruské invaze pracovalo na málo kvalifikovaných pozicích ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví a nebo v odvětví administrativní a podpůrné činnosti - tam spadají zaměstnanci pracovních agentur. Uprchlická vlna k nám ovšem přivede reprezentativnější vzorek ukrajinské populace, kde jsou v daleko větší míře mezi muži i ženami zastoupeny vyšší kvalifikace - profesní specialisté v řadě oborů od medicíny až po IT. Pokud by vinou špatné integrace (nedostupné jazykové vzdělání, krátkodobá pracovní víza) měli tito lidé jen “přežívat” v nejnižších kvalifikacích, bude to velká škoda.

Za prvé proto, že plně nevyužijeme jejich možnosti. A za druhé, zostřená soutěž o místa s nejnižší kvalifikací by mohla vést ke stagnaci nejnižších mezd ve chvíli, kdy čelíme dvouciferné inflaci. A právě nejnižší příjmové skupiny, s velice omezenými úsporami a manévrovacím prostorem v rozpočtech, patří dnes vzhledem k inflaci k nejzranitelnějším.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se drží v okolí 24,70 EUR/CZK a v posledních dvou dnech nezaznamenala výraznější pohyby. Reflektuje tak určitou nejistotu na globálních trzích, kde ve světle eskalujícího napětí mezi Ruskem a západem trhy v tuto chvíli vyčkávají na místě. Nijak negativně přitom na korunu nezapůsobila ani jestřábí rétorika amerického Fedu, která poslala dolar pod 1,10 EUR/USD. 

Eurodolar
Šéf Fedu Powell i včera pokračoval v jestřábím obratu centrální banky, když ve svém vystoupení zcela nezpochybnitelně avizoval zvýšení sazeb o 50 bps na příštím zasedání (na začátku května). To se muselo dolaru líbit a tak pár EUR/USD spadl zpět pod hladinu 1,10. Powell rovněž dodal, že věří, že Fed dokáže zařídit měkké přistání ekonomiky.
Dnes budou opět v centru pozornosti centrální bankéři, byť tentokrát bude na tahu ECB (promluví Lagardeová a hlavní ekonom Lane).

Regionální Forex
Maďarská centrální banka by dnes odpoledne měla doladit svoji hlavní úrokovou sazbu, která je výrazně níže než jednotýdenní depo sazba (3,40 % versus 5,85 %). MNB by měla dnes zvednout sazby o 100 bodů s tím, že zvláště důležité bude hodnocení dopadu situace na Ukrajině v doprovodném komentáři centrální banky.

Ropa

Severomořská ropa Brent opět citelně zdražuje a dnes ráno se obchoduje již u hranice 120 dolarů za barel. Situace na globálním ropném trhu zůstává nadále napjatá a významná nejistota panuje především ohledně ruských dodávek ropy. Nejvýznamnější riziko pro další růst cen vnímáme v možnosti embarga na ruskou ropu ze strany EU, které by mohla zasáhnout přibližně 4 mil. barelů denně ruských exportů surové ropy a finálních produktů směřujících do Evropy. V takovém případě je třeba počítat s ještě výrazně vyššími cenami ropy, které by bez větších problémů atakovaly maxima z počátku března (130 USD/barel). 


Čtěte více:

Kouzelná nálepka ESG přilákala biliony dolarů. Nyní tento sektor čeká zásadní otřes, říká tvůrce zkratky ESG
22.03.2022 6:06
Přilákaly biliony dolarů a v příštích pěti letech projdou zásadním ot...
Putin zvažuje použití chemických zbraní na Ukrajině, uvedl Biden
22.03.2022 8:19
Falešná obvinění Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbraně, ukaz...
Jestřábí Powell pomohl dolaru. Evropské futures ukázaly na další červený start
22.03.2022 8:47
Evropské akciové futures poukazovaly na další pokles v úvodu obchodní ...

Váš názor
  • Na trhu práce
    22.03.2022 11:13

    Na trhu práce chybí zostřená soutěž v kvalifikovanějších profesích. Konkurence u lékařů, IT, kvalifikvoaných dělníků apod. je nanejvýš žádoucí. Ideálním cílem je přirozená míra nezaměstnanosti, zjednodušeně řečeno, aby každý zaměstnavatel našel na volná místa zaměstnance a nemusel je "přeplácet".
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Na trhu práce
      22.03.2022 12:36

      takový ideál je asi už nenávratně pryč.....dříve firma skončila a lidi šli na úřad práce a nikdo se nad tím nepozastavoval.....nyní trochu problém a už stát platí firmám mzdy, neumím si představit politika, který by to vrátil do normálu, nastalo by lynčování a hned by si to politik rozmyslel
      abc1
      •  
        22.03.2022 16:01

        LN Jak zkrotit inflaci podle Klause:. Ivana Pečinková 5. února 2022 5:00 Lidovky.cz: Co jsou příčiny dnešní vysoké inflace? Není možné odpovědět jednou větou. Příčiny se nacházejí v různých dimenzích. Já samozřejmě velmi inklinuji k tomu, abychom se za prvé podívali na chování státu. Zejména na chování státu v jeho rozpočtové nekázni, v jeho rozhazovačné politice a v nepřetržitém vytváření deficitů státního rozpočtu. Stejně tak je možné se podívat na chování mnoha centrálních bank, které tisknou peníze jako o závod. A i když naše ČNB v tom možná nad ostatními nevyniká, přesto jsme součástí stejného procesu. A to je jen jedna dimenze problému inflace. Vidím ale daleko větší příčinu a tou je změna společenského myšlení. ...Změna, respektive přetvoření v NÁROKOVOU společnost !!... Pocit, že KAŽDÝ NÁROK musí být okamžitě USPOKOJOVÁN (...DOTACE, ...ZNIŽOVÁNÍ DANÍ..bez rosmyslu...., Covidové Extra DÁVKY...), a REALIZOVÁN ... je to něco, čemu říkám maláčovština. Jméno Maláčová je pro mne fenomén, nikoliv konkrétní bývalá politička sociální demokracie. .....Je to fenomén ROZHAZOVÁNÍ PENĚZ bez ohledu na to, zda je to potřeba a zda na to máme. Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/vaclav-klaus-exprezident-inflace-zdrazovani-ekonomicka-porucha.A220204_201021_ln_domov_lros
        SFX
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university