Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Evropa má do recese daleko, Fed jediným jestřábem a čínské akciové dno

Perly týdne: Evropa má do recese daleko, Fed jediným jestřábem a čínské akciové dno

25.03.2022 13:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Proč ropné společnosti drží své investiční výdaje na uzdě a jak investovat ve světě, který má vrchol globalizace dávno za sebou? Co o dalším vývoji inflace říká index dopravy a jak je na tom nyní evropská ekonomika? Odpovědi naleznete v nových Perlách týdne.

Vrchol globalizace dávno za námi, co to znamená pro investice: Globalizace pravděpodobně dosáhla svého vrcholu před finanční krizí roku 2008. Ukazuje se to na poměru zahraničního obchodu ke globálnímu produktu, ale i na chování řady zemí. Například Čína má svůj program, v jehož rámci chce být v řadě oborů již brzy samostatná. Významné centrální banky také v první řadě sledují své domácí cíle a nestarají se tolik o to, jaké budou mít jejich kroky mezinárodní dopady. Na CNBC to tvrdil Tim Seymour ze Seymour Asset Management podle kterého je současný konflikt na Ukrajině „připomínkou důležitosti některých strategických sektorů“.

Jak investovat v deglobalizovaném světě? Podle experta deglobalizace přispívá i k současné vysoké inflaci. O ní se tvrdilo, že do značné míry pramení z problémů ve výrobních vertikálách vzniklých během pandemie. Seymour ale míní, že jde o faktory, které vznikly již předtím a souvisí s regionalizací výroby. A to znamená, že by mohly ještě nějaký čas působit. On sám pak podle svých slov věří třeba akciím menších firem, významným investičním tématem je také energetika. Podle experta se nyní většina investorů domnívá, že růst cen ropy je relativně krátkodobým jevem. Investice energetických společností ale byly utlumeny po celé roky a tudíž jde o dlouhodobější téma (viz graf níže).

Zajímavé mohou být i investice na některých rozvíjejících se trzích. Investor zmínil Mexiko, které by mělo těžit z „lokálního outsourcingu“, atraktivní by mohla být i Brazílie. Investoři by ale neměli rozvíjející se trhy kupovat plošně přes některé ETF, v nichž tvoří podstatnou váhu aktiv Čína. I když je možné, že tamní trhy si již sáhly na své dno, jsou podle experta atraktivnější jiné rozvíjející se země. Seymour dodal, že na rozvíjející se trhy se zaměřuje již řadu let a tudíž jej samozřejmě netěší, kdy si již řadu let ve srovnání s trhem americkým vedou hůř a hůř. I proto je ale důležité, aby investoři nebrali rozvíjející se trhy plošně jako jedno velké aktivum, ale vybírali.

Následující graf ukazuje výsledky průzkumu provedeného mezi řediteli ropných společností zaměřeného na to, co nejvíce omezuje investiční výdaje firem v sektoru. Zdaleka největší brzdu představuje tlak ze strany investorů, kteří požadují „kapitálovou disciplínu“, obavy z dopadů na životní prostředí, vládní regulace, nedostatek zdrojů a další faktory jsou až druhořadého významu:

p1
Zdroj: Twitter


Inflace dolů: Fundstrat na základě následujícího grafu tvrdí, že v druhé polovině roku by měla v USA klesat inflace. Obrázek porovnává její historickou výši s indexem Cass Freight, který je měřítkem dopravní aktivity v Severní Americe. Podle Fundstratu funguje index u inflace jako vedoucí indikátor a jelikož zamířil znatelně dolů, měla by se podobným způsobem během půl roku chovat i inflace:

p2
Zdroj: Twitter

Na CNBC o stavu americké ekonomiky hovořil Lance Fritz, který stojí v čele železnice Union Pacific. Podle něj je hospodářská aktivita až na výjimky silná, výjimkami jsou například automobilky, na které stále doléhá nedostatek čipů. Průmysl celkově a také spotřebitel ale stojí na pevných nohou“. Fritz také řekl, že „se ukáže, že americká sklizeň obilovin bude velmi dobrá“.


Evropa v klidu: Hlavní stratég společnosti Charles Schwab Jeffrey Kleintop na Yahoo Finance tvrdil, že pravděpodobnost recese v evropské ekonomice je stále nízká a poslední ekonomická data ukazují na růst v rozmezí 2,5 – 3 %. Na nějaký zlom k horšímu neukazují ani alternativní zdroje dat, jako je třeba návštěvnost restaurací a podle ekonoma se tedy nezdá, že by vyšší ceny energií vedly k nějakému výraznému posunu ve výhledu.

Expert míní, že americká centrální banka zůstává v současné době v podstatě jedinou významnou bankou, která se posouvá směrem k jestřábům. Jinde totiž ve světle současného dění uvažují spíše o uvolnění monetární politiky, či snížení tempa jejího utahování. Kleintop v této souvislosti zmínil Bank of England a Bank of Canada. Pak se vrátil k akciím s tím, že evropské trhy jsou podle něj atraktivní a platí to i o některých rozvíjejících se trzích. Včetně těch, kterým prospívá současné prostředí vyšších cen komodit. Příkladem může být Brazílie, jejíž akcie si podle experta vedou letos výjimečně dobře.

Čína na počátku roku výrazně ztrácela, ale podle experta může mít své dno také za sebou. Vláda a regulátoři totiž tvrdí, že jejich tah proti velkým technologickým firmám již může být u konce. K tomu je patrná snaha zamezit dalšímu propadu akciového trhu, což může zvyšovat atraktivitu čínských akcií i pro mezinárodní investory. Expert v této souvislosti použil výraz „čínská put opce“ a to v narážce na takzvanou put opci od Fedu. Tedy koncept, podle kterého americká centrální banka zasahuje svou politikou tak, aby akciovým investorům nevznikly výrazné ztráty a propad trhu nepoškodil celou ekonomiku.

V souvislosti s Čínou se již nějakou dobu řeší problémy v jejím realitním sektoru, které doléhají i na některé developery. Následující graf ukazuje, jak se v čase vyvíjí ratingy v tomto sektory od agentury Fitch. Její aktivita se výrazně zvýšila v září minulého roku a posunula se směrem k negativnímu hodnocení. Tento stav přetrvává i nadále s tím, že nyní negativní hodnocení naprosto dominují:

p3
Zdroj: Twitter


Čtěte více:

Fed má špatný strategický rámec a před sebou ještě dlouhou cestu, říká bývalý americký ministr financí
25.03.2022 10:48
Fed už chápe, že je za křivkou. Tedy že obrat v jeho politice měl přij...
Rozbřesk: Nehledě na válku na Ukrajině jestřábí rétorika centrálních bank zesiluje
25.03.2022 9:11
Rétorika centrálních bank zaznamenaná v tomto týdnu bezesporu překvapi...
Biden slíbil EU nové dodávky LNG v zájmu nezávislosti na Rusku. Německo může být na podzim nezávislé na ruském uhlí
25.03.2022 10:43
Spojené státy v zájmu dosažení evropské energetické nezávislosti na Ru...
Ifo: Podnikatelská nálada se v SRN prudce propadla, firmy čekají těžké časy
25.03.2022 11:08
Podnikatelská nálada v Německu se tento měsíc po předchozím růstu prud...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m