Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: MMF výrazně srazí odhad globálního růstu. Česko bude patřit k nejzasaženějším

Rozbřesk: MMF výrazně srazí odhad globálního růstu. Česko bude patřit k nejzasaženějším

19.04.2022 9:25
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Mezinárodní měnový fond (MMF) pravděpodobně v tomto týdnu sníží odhad globálního růstu pro letošní rok, a to výrazně. Ruská invaze na Ukrajinu citelně zintenzivní bolehlav spojený s koncem pandemie COVID, kvůli které již MMF snižoval odhad globálního růstu na začátku tohoto roku. To rychlé šíření varianty omikron vedlo k snížení odhadu růstu o 0,5 procentního bodu na 4,2 % v roce 2022. Ruská invaze na Ukrajinu však bude pro globální ekonomiku o poznání výraznějším šokem.

Nejvíce zasažené budou bez pochyby ekonomiky obou válčících zemí - Ruska a Ukrajiny. Vedle toho ovšem výrazně vyšší inflace a přísnější finanční podmínky (dané utaženější měnovou politikou a vyšší volatilitou na trzích) citelně ochladí spotřebu domácností i ochotu firem investovat. Nejvíce zasažené budou ekonomiky, které jsou čistými dovozci komodit a vstupů, ve kterých hraje Rusko (s Ukrajinou) výraznou roli na globálních trzích. Kromě ropy a zemního plynu jde zejména o obilí, kukuřici a celé spektrum kovů (od palladia, přes nikl až po měď, hliník a železnou rudu). K nejvíce zranitelným regionům bohužel patří krom řady asijských zemí (například Korea) nebo afrických zemí (například Egypt) také celý region střední Evropy nebo největší evropská ekonomika Německo.

V případě Česka v tuto chvíli odhadujeme, že růst bude oproti předinvazním odhadům zhruba poloviční (1,8 % oproti lednovému odhadu 4,3% růstu) s tím, že rizika jsou jednoznačně vychýlena směrem dolů. Již únorová před-invazní čísla z ekonomiky nevypadala nijak povzbudivě. Produkce klíčového sektoru automotive byla velice slabá a držela tak na uzdě i výkon v odvětví zpracování plastů nebo kovů. Situaci zachraňoval sektor služeb (např pohostinství a hoteliérství, doprava nebo IT) a stavebnictví, jehož tržby byly v únoru i díky vysoké investiční aktivitě státu (inženýrské stavitelství) vyšší o více než 18 %.

I tam se však může situace vlivem invaze Ruska na Ukrajinu změnit. Nedostatek vstupů (kovy jako železo a ocel) i pracovníků se stanou ještě výraznějším problémem a stavby se pravděpodobně budou natahovat a prodražovat. Celkově vysoká inflace pak ve finále může být oproti růstu mezd více než dvojnásobná a prudký pokles reálných příjmů ochladí zejména v druhé polovině roku spotřebu domácností. Růst ekonomiky o 1,8 % se tak ve finále může ukázat být ještě jako příliš optimistický.

TRHY
Koruna

Česká měna bez výraznějších nových impulsů stagnuje v pásmu 24,40-24,50 EUR/CZK. A bez nich bude i v tomto týdnu pro korunu složité rozšiřovat zisky. Slabé PMI v eurozóně ani vysoké domácí výrobní ceny pravděpodobně koruně dodatečnou vzpruhu nepřinesou.

Eurodolar

Masakr na trzích dluhopisů pokračuje s tím, jak zesilují jestřábí výroky z Fedu. Včera to byl opět jestřáb J. Bullard, který nevyloučil, že by Fed mohl zvednout sazby na začátku května i 75 bazických bodů. Ačkoliv něco takového se nezdá být příliš pravděpodobné, tak pro dolar je to pochopitelně rajská hudba. Při přetrvávající impotenci ECB to značí další rozšiřování úrokového diferenciálu ve prospěch dolarových sazeb, a tedy tlak na pokles eurodolaru. Měnový pár EUR/USD se již tak obchoduje pod 1,08, což potenciálně otevírá prostor propadnout až někam k hranici 1,05.

Jinak kalendář očekávaných událostí je tento týden poměrně hluchý s tím, že jistá nervozita se může projevit až na jeho konci, kdy bude (o víkendu) ve hře druhé kolo prezidentských voleb ve Francii.

 

Čtěte více:

Tři scénáře války na Ukrajině a alokace aktiv
19.04.2022 6:32
Odborníci společnosti Invesco hodnotili tři možné scénáře týkající se ...
Zaměstnanci Apple v New Yorku se pokouší o založení prvních odborů
19.04.2022 8:23
Zaměstnanci jednoho obchodu společnosti Apple v New Yorku se pokoušejí...
Evropské burzy mohou po Velikonocích zahajovat lehce v červeném. Jen klesá, večer výsledky Netflixu
19.04.2022 8:51
Hlavní evropské burzy s akciemi by po velikonoční pauze dnes mohly ote...
Čistý zisk i tržby CD Projektu se meziročně propadly. Rozšíření Cyberpunku by mohlo být hotové příští rok
19.04.2022 8:57
Čistý zisk CD Projektu za celý rok se podle čtvrtečního reportu propad...

Váš názor
  • Outlook 7-2008 popisuje příčiny tehdejší inflace, podzim vše vyřešil
    19.04.2022 14:19

    Proč taková panika ze snížení výhledu? Globální bankovní systém je dlouhodbě robustní, pravidelně kontrolován zátěžovými testy. Navíc toho času každá zmrazená stomiliarda devizových rezerv vydá za bilion v celém segmentu - to nyní zůstane v bilanci, každá kačka se počítá k dobru stojí-li na správné straně. Když se vezme v potaz nedávné stažení investičního i provozního kapitálu domů do ohrádky, UTAHOVÁNÍ rozvah tolik nezabolí... Nemělo by. Inflace má ale potenciál způsobit sem tam bankrot. /// Dnes vyjde Outlook s velkou pompou, dřív studii na webu IMF.org prostě jen tak zveřejnili. Jako i tu 7-2008 kdy globální poptávka zpomalovala a inflace rostla - tak jako je to nyní ale s 2-násobnou dynamikou. Kromě jiného se v textu doslova píše: "problémem zůstávají i rizika s globálními nerovnováhami. Pokračující pokles amerického dolaru a pomalejší růst americké ekonomiky v poměru k jejím obchodním partnerům uvedly schodek běžného účtu na udržitelnější trajektorii. Struktura úprav směnných kurzů však měla jen malý vztah ke struktuře bilancí běžného účtu, protože hlavní nápor úpravy usd neslo euro a další flexibilní měny a menší pohyb měn několika rozvíjejících se ekonomik zaznamenávajících velké vnější přebytky. Rostoucí mezinárodní ceny ropy navíc zvýšily předpokládané přebytky běžného účtu zemí vyvážejících ropu". Jinak Outlook 7-2008--summary rozebírá příčiny tehdejšího růstu inflace, stojí za to přečíst, text kromě již uvedené citace je výhradně o ekonomických závislostech... Outlook 1-2022 zmiňuje v každém odstavci parametr covid a časový graf inflace zapomněli uvést, text vychází z "cobykdyby" než že rozebírá "cosestalo". Netrpělivě čekám na 4-2022.
    Mudr.c
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m