Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bundesbank navrhuje volnější limity u dluhové brzdy

Bundesbank navrhuje volnější limity u dluhové brzdy

22.04.2022 15:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Německá centrální banka navrhla řadu reforem ústavních pravidel, která omezující čistý dluh. Změna těchto pravidel by federální vládě umožnila vzít si výrazně více nových dluhů.

O přehodnocení pravidel, známých jako „dluhová brzda“, určených k ochraně dlouhodobé udržitelnosti německých veřejných financí, se začalo hovořit poté, co jejich dodržování vláda v posledních třech letech pozastavila, aby mohla ufinancovat masivní výdaje na kompenzaci dopadu pandemie koronaviru.

Podle návrhů Bundesbanky by se měl roční limit na nové půjčky ve výši 0,35 % HDP zvýšit na 0,5 %, pokud bude zadlužení veřejného sektoru 60 % HDP nebo vyšší. A pokud se dluh bude pohybovat pod 60% hranicí, mohl by se tento limit zvýšit až na 1 %. Cílem vlády je „ve druhé polovině tohoto desetiletí“ snížit dluh veřejného sektoru na 60 % HDP ze současných přibližně 70 %, uvedl Lindner ve čtvrtek.

Tato změna by umožnila „pokračovat v zajištění pevných státních financí v souladu s evropskými fiskálními pravidly,“ uvedla banka. Mezi další návrhy patří zefektivnění procesu cyklických úprav tak, aby lépe odrážel změny v prognózách růstu a daňových příjmů, a zohlednění podílu Německa na jakémkoli dluhovém zatížení EU.

Vláda nemá povinnost realizovat návrhy Bundesbanky, ale názory této instituce mají v debatě o německých fiskálních pravidlech významnou váhu. Navíc prezident Bundesbanky Joachim Nagel je německému ministru financí Christianovi Lindnerovi blízký.

Lindner řekl, že vláda hodlá v příštím roce dluhovou brzdu obnovit, pokud současná krize způsobená ruskou invazí na Ukrajinu nebude příliš akutní. Podle finančních plánů se čisté úvěry v roce 2023 sníží na 7,5 miliardy eur, z letošních téměř 100 miliard eur a z a více než 215 miliard eur v roce 2021. Lindner má ale příští středu předložit kabinetu úpravu rozpočtu na rok 2022, která by měla zahrnovat dodatečný dluh ve výši přibližně 30 miliard eur, takže celková výše za letošní rok bude asi 130 miliard eur.

Německý kancléř Olaf Scholz navíc vytvořil speciální fond v hodnotě 100 miliard eur, který má financovat obrovské navýšení vojenských výdajů. Podle Lindnera bude tato půjčka na financování fondu rozložena do příštích let.

Pokud válka eskaluje, klesne letos německá ekonomika o dvě procenta

Pokud válka na Ukrajině eskaluje a vyústí v embargo na dovoz plynu, slabší poptávku a ve větší nejistotu, ocitne se německá ekonomika v recesi. Hrubý domácí produkt by se tak v letošním roce snížil téměř o dvě procenta, uvedla Bundesbank.

Dopad ruské invaze na Ukrajinu už oslabuje hospodářské zotavení eurozóny z propadu způsobeného pandemií, sdělila Bundesbank. Situace by se ale podle ní pro země platící eurem a zvlášť pro výrobní velmoc Německo ještě výrazně zhoršila, pokud by události na Ukrajině vedly Evropskou unii k zastavení dovozu ruské ropy, zemního plynu a uhlí.

"Ve scénáři vážné krize by reálný HDP v letošním roce klesl téměř o dvě procenta ve srovnání s rokem 2021,“ uvedla centrální banka. "Míra inflace by navíc byla po delší dobu výrazně vyšší," dodala.

V roce 2020, prvním roce koronavirové pandemie, se HDP propadl o 4,6 procenta. V roce následujícím se však německá ekonomika znovu postavila na nohy a vykázala růst o 2,9 procenta. Bundesbank poukázala na to, že modelové výpočty podléhají značným nejistotám a že budoucí vývoj mohou jak nadhodnocovat, tak i podhodnocovat.

Zdroj: Bloomberg, ČTK

 

Čtěte více:

Šéf Bundesbank čeká inflaci přes čtyři procenta a vyzval ECB, aby jednala
09.02.2022 15:18
Míra inflace v Německu letos podle šéfa centrální banky Joachima Nage...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data