Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB zvedla základní sazbu na 5,75 %. Letošní inflaci vidí přes 13 %, odhad růstu zhoršila a varuje před dalším zpřísněním

ČNB zvedla základní sazbu na 5,75 %. Letošní inflaci vidí přes 13 %, odhad růstu zhoršila a varuje před dalším zpřísněním

05.05.2022 14:39, aktualizováno: 5.5. 17:00
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu nečekaně výrazně o tři čtvrtě procentního bodu (75 bazických bodů) na 5,75 procenta. Trh většinou očekával zvýšení dvoutýdenní repo sazby pouze na 5,50 procenta z dřívějších 5 procent. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste. ČNB upozornila, že k dalšímu zpřísnění měnové politiky může dojít i na příštích měnových zasedáních. Podle guvernéra Jiřího Rusnoka bankovní rada dnes nicméně zpřísnila měnovou politiku méně, než se předpokládá v aktuálním, základním scénáři nově představené jarní prognózy.

Tomuto základnímu scénáři odpovídá další strmý nárůst tržních úrokových sazeb. Dnešní zvýšení je podle Rusnoka oproti tomuto scénáři mírnější, protože zohledňuje "extrémní" vnější nákladové tlaky stojící za zrychlením inflace v letošním roce. Banka přitom přihlédla i k vyznění alternativního, "odloženého" scénáře, ve kterém se pracuje se vzdálenějším horizontem měnové politiky. Vůči němu se vymezila přísněji, a to hlavně z důvodu hrozící ztráty ukotvenosti inflačních očekávání.

Podle Rusnoka vidí ČNB "rychlý průsak" externích nákladových tlaků do domácích cenových nastavení. "Nemůžeme rezignovat" na další zvyšování úrokových sazeb, prohlásil také guvernér.

Spotřebitelské ceny v celém letošním roce podle nové, jarní prognózy stoupnou meziročně o 13,1 procenta. Původní prognóza počítala s růstem o 8,5 procenta. Naopak u reálného HDP očekává ČNB nově zvýšení v tomto roce o 0,8 procenta, v minulé, zimní prognóze čekala růst o 3,0 procenta. Prognózovaná inflace v samotném druhém čtvrtletí dosáhne skoro 15 procent. Poté bude postupně zvolňovat a na jednociferné hodnoty klesne počátkem roku 2023.

11  

Zároveň v nových odhadech centrální banka počítá letos s průměrným kurzem koruny 24,20 za euro. Příští rok pak předpokládá průměrný kurz 24,30 koruny za euro. V únoru odhadovala pro letošní rok kurz 24,10 koruny za euro a pro příští rok 23,90 Kč/EUR. Posílení koruny bude podle Rusnoka bránit sentiment finančních trhů v souvislosti s válkou na Ukrajině a potížemi v mezinárodním obchodě.

Rizika a nejistoty nové prognózy označila rada ČNB jako výrazné a působící proti inflaci i ve prospěch inflace. Nejistotami jsou podle banky další vývoj války, budoucí nastavení měnové politiky v zahraničí a délka trvání problémů v globálních dodavatelských řetězcích.

Bankovní rada ČNB dnes také opět vedla debatu o využití kurzu české koruny. Jeho využití jako nástroje měnové politiky ale podle Rusnoka nyní nevidí jako nutné. Pokračuje program odprodejů části výnosů z devizových rezerv, který byl pozastaven po dobu intervenční aktivity ČNB na devizovém trhu. Program dnes centrální bankéři navýšili. Rozsah tohoto navýšení dnes Rusnok nesdělil.

Česká koruna po skončení tiskové konference Jiřího Rusnoka zpevňovala k euru o 0,2 procenta na 24,556 za euro.

Vývoj kurzu české koruny k euru online:

 

"Pro dnešní rozhodování ČNB platila velmi podobná situace jako během posledního jednání koncem března. Současný vývoj je důsledkem války na Ukrajině zatížen výraznou nejistotou a má citelnější stagflační charakter, tj. jde ve směru vyšší inflace a slabšího růstu ekonomiky," uvedl v komentáři hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. "Otázkou pro centrální banku tak je, jak nakombinovat utahování měnové politiky, aby plnila svůj mandát, ale na druhou stranu příliš nezchladila reálnou ekonomiku," uvedl Seidler. Vzhledem k dalšímu silnějšímu růstu sazeb tak ČNB podle něj zřejmě stále považuje za důležitější krotit inflaci než se obávat negativních dopadů vyšších sazeb na reálnou ekonomiku. "Dnešní růst sazeb však již letošní dvoucifernou inflaci nezvrátí, hraje se však o inflaci příštího roku," podotkl.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Na diskontní sazbu jsou například navázána penále za nesplácené úvěry. ČNB dnes rozhodla o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,75 % a lombardní sazby na 6,75 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 6. května 2022.

Pro dnešní rozhodnutí zvednout hlavní sazbu na 5,75 % bylo pět členů sedmičlenné rady. Dva hlasovali pro ponechání na 5,00 procenta. 

Zdroje: ČNB, ČTK, ČBA
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

ČNB nepravomocně odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly HN a Seznam Zprávy
20.04.2022 16:43
Česká národní banka (ČNB) odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly dnes se...
Tomáš Holub z ČNB: Způsob, jak teď firmy nastavují ceny, může být argument pro další zvýšení sazeb
22.04.2022 16:24
Český centrální bankéř Tomáš Holub vnímá známky odchylujících se infla...
Rozbřesk: ČNB bude asi v květnu opatrnější, než jsme si původně mysleli
02.05.2022 9:11
Po sérii posledních komentářů z ČNB měníme náš výhled na další pohyb ú...
ČNB pravomocně odebrala licenci Sberbank CZ
02.05.2022 11:59
Česká národní banka odebrala Sberbank CZ bankovní licenci. Rozhodnutí ...
Rozbřesk: Co dnes čekat od ČNB?
05.05.2022 9:09
Co sledovat v dnešním zasedání ČNB. Na prvním místě samozřejmě rozhodn...
ČNB zvedla základní sazbu na 5,75 %. Letošní inflaci vidí přes 13 %, odhad růstu zhoršila a varuje před dalším zpřísněním
05.05.2022 14:39
Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu nečekaně výr...

Váš názor
  • Zeman se zbláznil, guvernérem bude Michl!!
    06.05.2022 13:29

    Chudákovi Milošovi přeskočilo, guvernérem bude poskok, všehoschopen hloupý, arogantní Michl.....pane Bože chraň nás.....
    abc1
    • Re: Zeman se zbláznil, guvernérem bude Michl!!
      06.05.2022 14:12

      Mně to třeba nevadí, Michla mám docela rád a považuji za správné, že je v radě ČNB. Je tam se svými názory platnější, než kdyby řídil ty svoje Quant fondy. Jen ať se předvede. Více by mi ale do funkce guvernéra seděl pan Nidetzký. Mimochodem ...označovat někoho za něčího poskoka nelze jen proto, že byl v týmu poradců tamtoho a onoho a že ho jmenovala ta hradní kreatura ... ten člověk má svojí hrdost, své konkrétní názory a nikým se do ničeho tlačit nenechá ... stejně jako se ti, kterým radil, kolikrát rozhodli nakonec podle svého a ne podle Michla. Takže za jejich rozhodnutí nelze Michla vinit.
      P0LDINKA
      •  
        06.05.2022 14:53

        člen ČNB by měl především nezávislý....bohužel, to pan Michl nesplňuje. Viz kauza minulý rok, kdy začala prosakovat inflace a kdo za to může. Michl dělal Babišovi podklady, které měli zpochybnit vliv Babiše na inflaci....Nidetzký má přeci úplně odlišné názory na měnovou politiku, tak nerozumím tedy vašemu postoji.....Jinak je dohledatelná jeho disertačka....doporučuji ohledně "kvality" práce a kdo vůbec tu práci vedl....Pokud o tom něco víte, tak už jméno vedoucího práce a zaměření disertačky byste usoudil, že je to vše podvod jenom za účelem získání vědecké hodnosti. Pod Michlem půjdeme Tureckou cestou, ČNB bude fakticky řídit Babiš, budoucí prezident
        abc1
    • Re: Zeman se zbláznil, guvernérem bude Michl!!
      06.05.2022 13:33

      Bude dosazen i Dlouhý a budou tam mít pohodovou většinu....doufám, že Rusnok a kol. tam na závěr dají v červnu dají aspoň 100 bodů.....
      abc1
  •  
    05.05.2022 14:52

    A s korunou to ani nehne. Byť dřívější zastánce strategie prudkého zvyšování sazeb, zde začínám mít již jisté pochybnosti, zda ochlazení vnitřní inflace bez současného posilování koruny pro obranou před inflací vnější, má nějaký velký smysl při zohlednění negativ plynoucích z podstatně dražšího úvěrování tuzemských subjektů (ne každý má možnost financovat v eurech a ne každému se chce nést kurzové riziko, které už se v minulých letech ukázalo na koruně jako značné). Apropos - cesta by dle mého měla nyní vést spíš přes odprodej absurdně vysokých devizových rezerv a posilování koruny, než mrzačení hospodářství úvěry s 7% sazbou, když u všech sousedů s výjimkou Polska ho podnikatelé seženou za 1%.
    VSE LIMITED
    •  
      06.05.2022 10:00

      Přesně tak. Když chtěli ekonomiku rozjet, tak nakupovali eura jak zběsilí, tak teď je můžou prodávat a trochu té koruně pomoci. Zvyšoval sazby donekonečna nejde a vůbec nejde o to, zastavit žádostí o hypotéky, spíše znepříjemnit život těm, co už hypotéky mají a nemají na splátky. Je nejspíš chyba, že nemáme euro už dávno, věřím, že takto vysokou inflaci bysme neměli.
      štíreček
    •  
      05.05.2022 19:01

      Taky by me zajimal hlavni duvod, proc to nezkousi tlacit vic pres kurz koruny. nechtej, nejde to, nebo nemuzou?
      Ai-kun
      • Zakladni otazka: a jaky kurz by tedy mela kacka mit?
        05.05.2022 20:37

        (Omacka k zakladni otazce: S dnesnim kurzem- aby to pomohlo inflaci skutecne tlumit- by musel byt kurz o kolik silnejsi? Aspon o 5% nebo vyrazneji? Jsou nase firmy natolik silne aby mohly jeste vic zdrazit produkci na export? Ma skodovka z ceho vyrabet jak by si prala a zvysuje neustale svuj trzni podil krizem sveta? (To ze je skoda v zisku neznamena ze jeji zamestnanci maji dnes vetsi mesicni vydelek nez pred rokem, aby z neho hrave kryli hypoteky a energie jako pred rokem.) Dela v cesku automotiv cca.10% HDP? Ad hoc intervence je asi jedine mozne- podle toho jak se situace vyvrbi. /// sazby jsou vysoko a rostou, ale M3 ukazatel se stale zhorsuje, az tento ukazatel obrati trend, budou sazby "zajimave" a soucasne "ekonomika stabilizovana", mezitim to nekteri neustoji. Inflace tu nebude vecne, ale predpokladem je konec ve vyvrtkach fiskalnich stimulaci (green deal jako covid-obnova ted deglobalizace). /// ono to sem nepatri, ale trochu to souvisi: Biden po svem zvoleni planoval stimulacni balicek 3 biliony -urcen pro posileni/obnovu INFRASTRUKTURY prisel covid-kongres to smetl... Nyni se v Evrope jeste nerozbehl covid stimulacni balik, ale neco dava tusit ze splyne s balikem na zajisteni bezpecnosti infrastruktury... a nechat lidi a ekonomiku odpocinout aspon 10 let od dalsich experimentu... Ale musi byt z ceho vyrobit trubky, cement za ceny aby si to mohl koupit i spotrebitel, stat nemuze platit vsechno a zamestnat vsechny)
        Mudr.c
    •  
      05.05.2022 15:04

      tady jde o inflační očekávání, úspory jsou přes 3 bilióny, když střadatelé uvidí, že inflace leze nahoru a ČNB nic neděla, tak se masa rozjede....soudruh strčedula, kandidát na prezidenta se bude chtít před státními zaměstnanci, voliči blýsknout....stále deficitní rozpočet, nulová nezaměstnanost....to jsou všechno faktory, které ČNB musí brát v potaz....ano, měla začít ČNB dříve, když viděla politiku Babiše, rušení superhrubé mzdy, daně z nabytí nemovitostí ajiné....
      abc1
      •  
        05.05.2022 15:18

        Na tohle stačilo čtvrt bodu
        Velkamedvědice
        •  
          05.05.2022 15:33

          medvěde, sazby půjdou dál nahoru, tímhle se inflace nezkrotí... možná ani (tím nemyslím ČNB, kteří minimálně tváří, že s tím chtějí dělat něco) nechtějí. Dlužníkům se pomůže, střadatele se oškubou a zase nějak bude
          abc1
          •  
            05.05.2022 15:44

            Nezkrotí. To by museli být sazby tak vysoko , že udusí ekonomiku. Postcovidový šok, energie, Burešovo rozhazování.....Toho protiinflačního dluhopisu sem měl vzít v prosinci více, dvoucifernou inflaci sem nečekal...
            Velkamedvědice
            •  
              05.05.2022 16:09

              jo jo, protiinflační jsem vzal v říjnu i v prosinci, kluci ve vládě věděli proč to zrušit, překvapilo mě, že i v USA mají obdobu našich protiinflačních dluhopisů. Jinak recese přijít musí, nedokáží inflaci srazit na 2 % při ekonomickým růstu, na to už pozdě
              abc1
              • abc1
                05.05.2022 17:19

                A tak zdravá recese ten bordel jenom pročistí. Nezaměstnanost je na minimu
                Velkamedvědice
        •  
          05.05.2022 15:24

          Teď, co s tím... Až vylezou úrokové sazby na termínáčích 5+ % p.a., je už čas do toho prásknout? Nebo tady inflace 5+ % bude dalších 10 let a ten produkt je už prostě v té podobě zcela na odpis?
          SajzeKatze
          •  
            05.05.2022 15:46

            Dyť tam v podstaě už jsou..J@T 4,7 procenta. Ted nic, diversifikovat a čekat až se to přežene. Ani ta válka nepotrvá věčně.
            Velkamedvědice
            •  
              05.05.2022 15:59

              Ale já nemluvím teď o 4,7 % p.a., ale o 5,2+ % p.a., to je taky rozdíl s případnou fixací na 10 let... Když počkáš moc dlouho, tak se zaručeně dočkáš toho, že už takový úroky na spoustu let nezafixuješ... Co baráky? Tohle už by s cenou směrem dolů zahýbat mohlo, ne? Při představě starý barabizny za 10 mil a hypotéce 7 % mi není jasný, kdo to bude kupovat.
              SajzeKatze
              •  
                05.05.2022 16:04

                Dvakrát ano.....
                Velkamedvědice
                •  
                  05.05.2022 16:12

                  16:06 Rusnok (ČNB): Pozorujeme rychlý průsak externích nákladových tlaků do domácích cenových nastavení. Nemůžeme rezignovat na další zvyšování úrokových sazeb Takže půjdeme ještě vejš... No hypoteticky, kdyby třeba J&T nabízela 7 % p.a. na 10 let, může to (opět hypoteticky) za nějakých okolností dopadnout katastrofou? Inflací 10+ % po dalších 10 let nebo je to spíš utopický scénář?
                  SajzeKatze
                  •  
                    05.05.2022 16:59

                    Do výše pokjištění hypoteticky nemůže. Já dávam teď taky jen roční vklad, abych mohl reagovat..
                    Velkamedvědice
                    •  
                      05.05.2022 17:04

                      Nejde mi teď o výši pojištění, ale spíš o to, abys nedopadnul tak, že budeš mít prachy zafixovaný za 7 % p.a. na 10 let a inflace tady bude 10 let 15 %... To, že jsou prachy pojištěný je fajn, ale kdyby byla inflace 15 % a za ty peníze si koupíš kulový, tak je to v podstatě jedno. To můžeš brát jakože ty peníze v podstatě už nemáš.
                      SajzeKatze
                      • Marek
                        05.05.2022 17:08

                        V tak dlouho inflaci nevěřím. I Ruská armáda jednou dojde. Původně to měla být záležitost do roku. te´d to vidím tak na tři...A že by byli termínáče více jak 7 procent?? To bylo možná v roce 1998..A furt lépe zmenšit znehodnocení. Však tam necpeš všechno, máš divi akcie, baráky..
                        Velkamedvědice
                        • Re: Marek
                          05.05.2022 18:46

                          Doufam zes myslel inflaci, a ne tu valku jeste na 3 roky. Tak skeptickej tady snad nikdo neni
                          Ai-kun
                        • Re: Marek
                          05.05.2022 17:11

                          Jestli bude inflace 15 % 3 roky po sobě, tak nemá smysl se snažit vůbec o nic...
                          SajzeKatze
                          •  
                            05.05.2022 19:30

                            podívej se výše na článek komentář. Dle alternativního scénaře budeme se sazbami na 6 % na konci, takže na termiňáku nečekej nějakých 7 % no a podle grafu to vypadá, že sazby budou koncem roku 2022 klesat, cíl 2 % předpokládají v roce 2024. Takže pokud tento scénář zrealizují, tak dvoucifernou inflaci tu budeme mít i příští rok, to si buď jistý. Základní scénář, počítal se zvýšením sazeb nad 8 % do poloviny tohoto roku....to bankéři bohužel zavrhli..... Nastupuje Dlouhý, takže ještě jeden blázen a máme holubici ČNB jako vyšitou.....
                            abc1
                            •  
                              05.05.2022 19:39

                              Když já nevím, jestli ty jejich prognózy vůbec k něčemu jsou. Před pár měsíci čekali, že se inflace bude ke konci roku vracet k 2 % cíli. Nyní počítají s průměrem přes 13 %, to znamená s podobnou hodnotou i na konci roku. Na těch pevně úročenejch instrumentech je kouzelný, že v lepším případě se vydělá velmi málo, případně dokonce prodělá, v tom horším případě se rovnou prodělá balík. Vlastně nevím, ani hypoteticky, kdyby se ten úrok na termíňáku na 7 % p.a. na 10 let dostal, jestli by to i tak nebyla cesta k zaručenému prodělku...
                              SajzeKatze
                              •  
                                05.05.2022 21:38

                                ty prognózy jsou něco jako hodit si mincí....já těm prognózám nevěřím a čekám že to bude horší, svět je předlužen a zvýšit sazby jako v 80 letech prostě nejde....to je výsledek těch neustálých nesmyslných stimulací a podpor ekonomik....
                                abc1
                                •  
                                  05.05.2022 23:19

                                  Taky těm prognózám ČNB nevěřím ani za mák. Navíc začínám mít čím dál silnější pocit, že tohle prostředí extrémní inflace vlastně státům přichází vhod, takže těžko pak lze čekat, že by se něco mělo měnit/proti tomu bojovat. Rychlejc tím státy splácí svoje dluhy, je to v podstatě taková poloviční měnová reforma, kterou to však nikdo oficiálně nenazval. Asi po vzoru Ruska, který zase oficiálně nevyhlásilo válku, ale speciální vojenskou operaci...
                                  SajzeKatze
                                  •  
                                    06.05.2022 12:04

                                    bohužel, je to tak jak píšete. Taková měnová reforma pro střadatele, aby si uvědomili, jak jsou hloupí. Dlužníky podpoříme, aby nám náhodou nějaký nezkrachoval. A třešnička na dortu jsou dotace na mzdy.
                                    abc1
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m