Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Úsporný energetický tarif jako reakce na inflaci. Dává to smysl?

Rozbřesk: Úsporný energetický tarif jako reakce na inflaci. Dává to smysl?

13.06.2022 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Inflace v Česku láme nové rekordy a vláda i proto představila první obrysy speciálního úsporného energetického tarifu. Ministr Síkela hovoří o tom, že vláda na něj vynaloží až 50 miliard korun a detailnější informace bychom měli dostat během nejbližších týdnů (nasazen bude na nadcházející topnou sezónu). Podle dostupných informací se jedná o politický kompromis, který nakonec bohužel necílí na nejvíce ohrožené nízko-příjmové skupiny, ale má motivovat celou českou populaci k energetickým úsporám - 15 až 20procentní sleva bude platit pro spotřebu do určité výše a nad ní bude účtován domácnostem klasický tarif (limit pravděpodobně bude stanoven na základě historické spotřeby odběrného místa).

Těžko v tuto chvíli jednoznačně nový záměr vlády hodnotit - ďábel bude ukryt v detailech. Jasné už ovšem je, že z pohledu sociální situace občanů půjde o plošné/nezacílené opatření, které bude relativně drahé. Přesto může dávat v dnešní mimořádné situaci smysl. Čistě adresné nástroje (jako příspěvek na bydlení) jsou sice správné z morálního hlediska (nepomáháte těm, co to nepotřebují), z hlediska veřejných financí (stát se chová hospodárně) i z hlediska dalšího působení na inflaci (plošné nástroje udržují poptávku v chodu, i když nabídka nestíhá, a tím pádem tlačí inflační očekávání vzhůru). Adresné nástroje však mají jednu velkou nevýhodu - jsou pomalé a řada českých domácností potřebuje pomoc rychle. Dnešní energetická krize a vysoká inflace navíc zasahuje kriticky skutečně velkou část české populace - nemluvíme pouze o nejnižších příjmových skupinách, ale o celé nižší střední třídě (domácnosti s příjmem mediánovým a nižším). Na řešení takovýchto situací nebyly dávky jako příspěvek na bydlení navržené a zavedení dočasného, administrativně jednoduchého a rychlého schématu navázaného na spotřebu energií může dávat smysl. Navíc aspekt motivace k energetickým úsporám velice dobře propojuje krátkodobou pomoc domácnostem s dlouhodobými cíli vlády na poli ekologie a energetické bezpečnosti (což je v českém případě skoro unikátní). Tím, že se dotovaná elektřina bude týkat jen určitého minima spotřebované energie se navíc snižuje pravděpodobnost, že nové peníze budou mít výrazný pro-inflační efekt.

Rozbřesk: Úsporný energetický tarif jako reakce na inflaci. Dává to smysl?

Na druhou stranu se nelze ubránit dojmu, že nejvyšší příjmové skupiny by v schématu nemusely participovat vůbec. Mají v průměru velmi vysoké úspory a schopnost vyrovnat se s dnešní inflační vlnou bez jakékoliv pomoci a z tohoto důvodu na ně nemusí sociální tarif mít ani kýžený motivační efekt (k energetickým úsporám). Je pravda, že dodatečné testování “odběrných míst” podle příjmů by asi celý systém hodně zkomplikovalo a zpomalilo. Možná by ale stačilo jednoduché čestné prohlášení všech odebírajících úsporný energetický tarif, že nejsou členy domácnosti, kde se roční příjem na osobu v uplynulém roce pohyboval v nejvyšších patrech.


*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna se pohybuje v okolí 24,70 EUR/CZK, kde se drží pravděpodobně i díky občasným intervencím ČNB. Zdá se, že pro korunu bude složité v prostředí, kdy se schyluje k výraznému růstu sazeb v USA a růstu sazeb v eurozóně, pocítit úlevu, dokud nebude mít jistotu, že i po obměně bankovní rady není eventuální další růst úrokových sazeb zcela mimo hru.

Zahraniční Forex
Od inflačních dat v USA se čekalo, že dodají další důkaz o dosažení vrcholu, ze kterého by se čísla už měla snižovat. Jenže to se nepovedlo a inflace stoupla na nový lokální vrchol 8,6 procenta. Tím překonala dubnových 8,3 pct i tržní odhad posazený na stejné úrovni. Jádrový index očištěný o tyto položky vypadá lépe, když zvolnil tempo na 6,0 z 6,2 procenta. I tak ale zůstal nad tržním konsensem.
Z pohledu Fedu, který bude rozhodovat o sazbách ve středu jde o extrémně nepříjemnou situaci, sílí hlasy, že jeho antiinflační kredibilita je ohrožena. Trh tak začal částečně spekulovat, že Fed bude muset tento pátek zvednout sazby nikoliv o 50 bazických bodů, ale dokonce o 75 (bps). To je samozřejmě pro dolar velmi dobrá zpráva a to zejména v kontextu neschopnosti eura zužitkovat jestřábí snahy ECB.

Akcie
Index S&P 500 se v pátek propadl o více jak dvě procenta a zaznamenal tak devátý týdenní pokles z deseti. Nejvíce klesal technologický sektor, který je senzitivní na menší zásobu peněž v ekonomice. Například Amazon odevzdal téměř 5 %, Apple klesl o procenta tři. Bankovní sektor byl také pod výraznějším tlakem. Bank of America a CITI ztratily přes tři procenta respektive 4 %. Wall street závěr: Dow Jones -2,7 %; S&P -2,9 %; Nasdaq -3,5 %.

 

Čtěte více:

Kolosální selhání na trhu s větrnou elektřinou
27.04.2022 6:24
Optimismus ohledně budoucnosti větrné energie a boom s čistou energií ...
Jiří Gavor: Nové ceny energií od ČEZ jsou špičkou ledovce. Do budoucna by ale měly klesnout
27.05.2022 13:49
Nové ceny elektřiny a plynu, které v tomto týdnu zveřejnil ČEZ pro čás...
Perly týdne: Sázky na úspěch Fedu a solární energetická cesta
03.06.2022 12:38
Podle BofA nyní na měnových i akciových trzích rozhoduje sentiment, Jo...
Šéf IEA: Dlouhá a tuhá zima by mohla vyvolat nedostatek energií v Evropě
08.06.2022 12:20
Dlouhá a tuhá zima by mohla vyvolat nedostatek energií v Evropě, varov...
Energetika více jak 60 % v plusu, Brent na 124 dolarech. Co to udělalo s valuacemi a jak vidí budoucnost samotné firmy v odvětví?
10.06.2022 16:40
Šéf Chevronu tvrdí, že jeho společnost se ve svých investicích neřídí ...

Váš názor
  •  
    13.06.2022 15:31

    autoři skvostu: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik: když se pár moudrých hlav dá dohromady (v čele s Burešem), tak se dílo podaří.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data