Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolosální selhání na trhu s větrnou elektřinou

Kolosální selhání na trhu s větrnou elektřinou

27.04.2022 6:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Optimismus ohledně budoucnosti větrné energie a boom s čistou energií pohání silný růst v odvětví, které je považováno za klíčové ve snaze o zpomalení změny klimatu. Tomuto příslibu by však mohl zabránit nepříjemný problém, a to, že výrobci turbín nezvládají přetavit prudce rostoucí poptávku v zisk.

Těžké váhy v oboru větrné energie, jako jsou Vestas Wind Systems, General Electric a Siemens Gamesa Renewable Energy, se jen těžko vyrovnávají s vysokými náklady na suroviny a logistiku, se změnami v dotacích na čistou energii, letitým tlakem na ceny turbín a závody o co největší stroje. „To, co vidíme, je kolosální selhání trhu,“ řekl Ben Backwell, generální ředitel obchodní skupiny Global Wind Energy Council, a poukázal na nesoulad mezi vládními cíli pro novou větrnou energii a tím, co se děje ve skutečnosti. "Jedním rizikem je, že se nedostaneme na čisté nulové emise, a dalším rizikem je utahování dodavatelských řetězců, namísto jejich expanze."

Odklon od větrné energie by mohl mít zničující důsledky, protože ta hraje klíčovou roli v globální snaze o přechod na zelenou energii. Aby se oteplování omezilo na pouhých 1,5 stupně Celsia, muselo by se podle Mezinárodní energetické agentury do roku 2030 celosvětově přidat zhruba 390 gigawattů větrných elektráren ročně. V roce 2021 přibyla jen asi čtvrtina tohoto množství větrné kapacity.

Problémy amerických a evropských společností mohou mít také geopolitické důsledky. Zatímco čínští rivalové expandují za hranice svého domácího trhu, západní výrobci turbín nyní šetří, jak mohou, aby podpořili své zisky. Budou také soutěžit o méně projektů na méně trzích, zvýší své ceny, zefektivní své produktové řady a sníží výrobní náklady. A to v době, kdy by rostoucí ceny fosilních paliv měly pomoci obnovitelným zdrojům být konkurenceschopnější.

„Aby bylo možné dosáhnout cílů dekarbonizace, je absolutně nezbytné, aby se tyto výhledy zisků otočily,“ řekl Aaron Barr, globální šéf pro větrné elektrárny u Wood Mackenzie.

Tlak na zisk


Na větrný průmysl těžce dopadla pandemie. Narušila dodavatelské řetězce a vedla k nárůstu nákladů na materiál a dopravu. Podle analytika Credit Suisse Marka Freshneyho však potíže začaly již v polovině roku 2010, kdy vlády začaly ustupovat od štědrých dotací a naopak zvyšovaly soutěživost při výběrových řízení. To vyvolalo tlak na snížení cen turbín i zisku výrobců.

Nepomáhá ani to, že trh s větrnou energií omezují povolení na nové projekty. To obvykle obnáší federální plánování a schvalování, které mohou kdykoli ukončit ti, kteří nechtějí, aby jejich výhled hyzdily obří stavby.

Tato dynamika stlačila marže, zrovna když výrobci turbín začali značně investovat do vývoje větších turbín, které dokážou zachytit více větru. Tyto výkonnější stroje pomohly snížit náklady na elektřinu vyrobenou z větru, ale také jsou pro výrobce nákladnější. 

„Hrozí, že nebudeme mít dodavatele,“ řekl Martin Neubert, obchodní ředitel společnosti Orsted, největšího světového developera offshore větrných farem. "Budeme mít nedostatek nabídky, abychom uspokojili globální poptávku."

Čínští rivalové

Zpomalení ve výrobě turbín v USA dále ohrožuje zajištění energetické nezávislosti této země. Vestas se krátce pyšnila největší turbínou na světě s 15 MW, ale čínská konkurence ji rychle překonala. Ming Yang v srpnu představila 16megawattový stroj.

Již nyní se počítá s čínskými výrobci u většiny dodávek solárních panelů, což přispívá k obchodnímu napětí mezi těmito zeměmi. A nyní čínští konkurenti vidí příležitost na trhu s větrnou energií. Společnosti jako Xinjiang Goldwind Science & Technology, Envision Group a Ming Yang Smart Energy Group plánují investice do zahraničních továren a chtějí tak získat větší podíl na trhu.

Naposledy Siemens Gamesa zrušila poskytování celoročního výhledu a uvedla, že cílí na ziskovou marži minus 4 %. A objednávky ve druhém čtvrtletí klesly na nejnižší úroveň od té doby, co firma v roce 2017 vznikla. "Výkon jednoznačně zaostává za našimi i mými očekáváními," uvedl generální ředitel Jochen Eickholt. "Ohledně cílů, které jsme si jako společnost stanovili, tu existují vážné pochybnosti."

Stejné faktory, které ovlivnily výsledky Siemens Gamesa, by mohly v příštích několika čtvrtletích ovlivnit ziskovost i společnosti GE Renewable Energy, největšího dodavatele větrných turbín v USA, říká analytik Citigroup Andy Kaplowitz. Ten očekává, že divize vykáže v prvním čtvrtletí zápornou provozní marži ve výši 16 %, což je více než dvojnásobek toho, co se jí podařilo udržet v předchozím roce a ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

Problémy ve větrném segmentu způsobily, že GE Renewable Energy letos odložila svůj cíl vrátit se na hranici rentability poté, co od roku naakumulovala provozní ztráty ve výši přibližně 2,3 miliardy dolarů. GE nyní očekává, že se „přiblíží hranici rentability“ v roce 2023, kdy divize pozemních větrných elektráren, největší z hlediska tržeb, dosáhne nízkých jednociferných ziskových marží. I na ni dopadly inflační tlaky, problémy s dodavatelským řetězcem a vypršení klíčového daňového kreditu v USA. Analytici očekávají v této divizi ztrátu zhruba 370 milionů dolarů, podle údajů sestavených agenturou Bloomberg.

Zvýšení cen

Větrný průmysl ale nevypadal vždy tak ponuře. V roce 2020 po velkém tlaku na výstavbu větrných farem dosáhla jejich globální instalovaná kapacita 742 megawattů, a v roce 2007 méně než 100 gigawattů, ukazují údaje BloombergNEF. Zároveň ceny elektřiny vyrobené větrnými farmami neustále klesaly. Tomu pomáhají výrobci uváděním stále větších turbín, což přináší levnější vývoj, stavbu i údržbu projektů.

A pak se vše začalo měnit. Výrobci turbín ve druhé polovině loňského roku zdražili nejvíce od roku 2014, uvádí BloombergNEF. Očekává se, že vývojáři větrných farem zvrátí deset let trvající trend klesajících nákladů na větrnou energii, což je klíčový faktor, který podpořil expanzi tohoto odvětví.

Vestas loni zdražila své turbíny v průměru o více než 20 %. A GE je od konce loňského roku zvyšuje o dvouciferná procenta v rámci zásadní přeměny podnikání, na kterou dohlíží Scott Strazik, kdy chce změnit způsob přístupu na trhy mimo USA. Plánuje soutěžit o objednávky turbín v menším počtu zemí a více si vybírat projekty, do kterých se zapojí.

Rychlý nárůst počtu větších a výkonnějších strojů zatížil výrobce turbín i celý dodavatelský řetězec, řekl Strazik v rozhovoru. Sektor musí zpomalit „závody“ turbín a začlenit do svých produktových řad více standardizace, aby výrobci i dodavatelé mohli vyrábět turbíny ve velkém, rychleji a efektivněji. "Bude zde potřebný nějaký prvek normalizace nebo industrializace, abychom byli schopni dosáhnout vyhlídek růstu, které si mnoho z těchto zemí stanovilo," řekl.

Zdroj: Bloomberg NEF

 

Čtěte více:

EDF spouští diskontovaný prodej akcií. Prezident Macron plánuje s touto energetikou velké změny
18.03.2022 9:41
Electricite de France (EDF) zahájila s výraznou slevou nabídku práv ve...
Obnovitelné zdroje zažívají s válkou renesanci. Pozor na
24.03.2022 6:06
Přepadení Ukrajiny Ruskem před zhruba měsícem znamenalo bod obratu na ...
Co otočí komoditní supercyklus?
31.03.2022 6:05
Jeff Currie z Goldman Sachs na CNBC připomněl, že jeho banka hovoří o ...

Váš názor
  • Do fosilních paliv
    06.07.2022 20:58

    Jde tolik dotací, že kdyby se jen jedna desetina odklonila do čistých zdrojů, tak budou v zisku i ty vrtule.
    štíreček
  • Drzost zelených bolševiků
    28.04.2022 15:48

    Chucpe lidí, kteří jsou schopni tohle interpretovat jako selhání trhu, je absolutně neomezené. Neschopnost produkovat zisk z větrníků i v těch nejpříznivějších podmínkách není žádné selhání trhu. Je to učebnicový příklad selhání centrálně plánované zelené komunsitické ekonomiky. Trh od začátku a v každý jeden okamžik jasně ukazoval, že přechod na větrnou energii je absolutní šílenost. Také s tím souhlasil každý člověk, který má trochu rozumu. Všichni souhlasili, že švédské maňásky podobné šílenosti propagující by se měly přesunout do vypolstrovaných cel a trh byl v každém okamžiku schopen nabídnout velmi laciné a výhodné ceny pro tyto vyšinuté maňásky.
    Lumídek
    • Re: Drzost zelených bolševiků
      28.04.2022 15:50

      Výhodné cely... sorry za překlep. Větrná energie není žádný projekt trhu. Je to centrálně nadiktovaná ekonomicky absurdní šílenost a v tvrzení, že tento nápad je životaschopný, je teze řadící hned vedle tezí pánů Marxe a Lenina.
      Lumídek
  •  
    27.04.2022 18:09

    Mozna nejaka ta malinka Miliardova dotacicka a odkloneni prachu spravnym smerem by pomohlo..
    Ai-kun
  •  
    27.04.2022 13:03

    To je neuvěřitelný blábol. V tomto odvětví přece žádný trh neexistuje. Je to zcela uměle, na základě absurdní klimapaniky, vytvořené odvětví.
    Richard Fuld
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data