Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB přitvrdí měnovou politiku nehledě na hrozbu recese

Rozbřesk: ECB přitvrdí měnovou politiku nehledě na hrozbu recese

08.09.2022 9:02
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco v červenci se ECB po osmi letech vymanila z pasti záporných úrokových sazeb, dnešní zasedání by mělo potvrdit odhodlání centrální banky dále normalizovat měnovou politiku. Vzhledem k jestřábím komentářům posledních týdnů se jeví nejpravděpodobněji (a v souladu s očekáváním trhu) relativně agresivní reakce v podobě zvýšení depozitní sazby o 75bps.

Centrální banka se totiž ve světle silných cenových tlaků dostala hluboko za křivku a evidentně se obává, že nedostatečná reakce může ohrozit její kredibilitu. To, že inflace bude v eurozóně v příštích měsících dále zrychlovat, by měla potvrdit i nová prognóza, která zřejmě bude počítat s inflačním vrcholem nad 10 % ve čtvrtém kvartále. Nedávné komentáře z ECB nicméně naznačují, že centrální banka bude ve svém rozhodování netypicky spíše vzad hledící, tj. bude akcentovat poslední inflační čísla spíše než vlastní inflační prognózu, která v posledních čtvrtletích růst spotřebitelských cen výrazně podstřelovala.

Nová prognóza přinese rovněž revizi hospodářského růstu v příštích čtvrtletích směrem dolů, avšak nikoli v rozsahu, který by měl ECB donutit přerušit nebo dokonce zvrátit cyklus utahování měnové politiky. Z vyjádření některých centrálních bankéřů v čele s prominentní členkou Rady guvernérů Isabel Schnabel je navíc zjevné, že ani pád ekonomiky eurozóny do recese nemusí být důvodem k zastavení normalizace měnové politiky.

Jinými slovy, podobně jako v letech 2008 a 2011 je ECB ochotna zvyšovat úrokové sazby navzdory recesi, byť tentokrát zcela vědomě s cílem zajistit cenovou stabilitu. Přestože se dnes nedočkáme konkrétního forward guidance (vzhledem k meeting-by-meeting přístupu), předpokládáme, že ECB bude pokračovat s utahováním měnové politiky i v dalších měsících, přičemž vrcholu by měla depozitní sazba dosáhnout na úrovni 2,0-2,5 % v první polovině 2023.

V neposlední řadě je možné, že již dnes odstartuje v rámci Rady guvernérů debata o kvantitativním utahování (QT). V první fázi bude na stole otázka, jak naložit s programy APP a PEPP, u kterých zatím dochází k reinvestování maturujících dluhopisů. Narozdíl od Fedu, jenž od září prodává každý měsíc aktiva v hodnotě 95 mld. dolarů, si však ECB může jen těžko dovolit podobně agresivní redukci velikost bilance s ohledem na riziko destabilizace dluhopisových trhů, zejména států jižního křídla eurozóny.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se během včerejšího dne držela nad hranicí 24,60 EUR/CZK a dnes bude s napětím sledovat výsledek zasedání ECB. My počítáme se zvýšením depozitní sazby o 75bps a pokračující normalizací měnové politiky i v příštích měsících (viz úvodník), což pro korunu není dobrá zpráva. V kombinaci s jestřábím Fedem, energetickou krizí a stále přítomnou hrozbou úplného odpojení od ruských dodávek plynu, proto bude česká měna ve zbytku roku čelit nehostinnému vnějšímu prostředí a s tím spojeným depreciačním tlakům.

Eurodolar
Eurodolar se včera vrátil nad paritu, k čemuž mu pomohly opět nižší ceny plynu a obecně komodit, jakož i vystoupení druhé ženy Fedu L. Brainardové, které se neslo v relativně vyváženém duchu a poslalo dolarové sazby dolů. Brainardová se přitom nevyjádřila k tomu, že by Fed měl příští týden zvýšit sazby o 75bps, tak jako to např. včera udělala Bank of Canada.
Dnes přijde vrchol týdne, kterým bude zasedání ECB (viz úvodník), ale pozor také na poslední plánovaná vystoupení centrálních bankéřů z Fedu před zasedáním příští týden (Powell, Evans, Kashkari).

Regionální Forex
Polská centrální banka v souladu s všeobecným očekáváním včera zvýšila oficiální úrokovou sazbu ze 6,50 % na 6,75 %. Přiložený komentář NBP vyzněl vcelku neutrálně, takže zlotý neměl důvod reagovat. Vyšší volatilitu můžeme očekávat dnes odpoledne, neboť přibližně ve stejnou dobu, kdy bude probíhat tiskovka ECB, bude mít sraz s novináři i prezident NBP Glapinski.

Akcie
Index S&P 500 včera směřoval k nejlepšímu dni od 10. srpna, když se všechny sektory kromě energetických společností posunuly výše. Technologický Nasdaq 100 si vedl lépe - pouze dvě společnosti byly v červených číslech. Společnost Apple Inc. vzrostla po představení nejnovějšího modelu svého vlajkového produktu, iPhonu 14. Wall Street závěr: DJIA +1,4 %; S&P +1,8 %; Nasdaq Composite +2,1 %.


Čtěte více:

JPMorgan: ECB udělala pár dost chytrých věcí, dolar hodně vysoko
17.08.2022 14:37
David Kelly z JPMorgan Asset Management míní, že inflační tlaky již z...
FX strategie: Jestřábí ECB by mohla pomoci euru, ale přidat tlak na korunu
30.08.2022 6:02
ECB by mohla být na cestě zvýšit sazby o 75 bps, což by euru krátkod...
Týdenní výhled: Energetická krize mává s trhy. ECB se chystá k další velké akci
05.09.2022 13:35
Evropská energetická krize se zhoršuje a už ukázala, že dokáže významn...

Váš názor
  •  
    08.09.2022 11:04

    i když sazby zvýší, reálné budou hluboce v záporu......
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data