Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Třetí čtvrtletí: Tři lekce pro investory

Třetí čtvrtletí: Tři lekce pro investory

05.10.2022 10:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Okružní jízda, kterou americké akciové trhy podnikly během třetího čtvrtletí, nakonec prohloubila jejich celoroční ztrátu. Optimismus, který během léta poháněl několikaměsíční rally, a s ním spojená chamtivost nakonec vyklidil pole hlubokému pesimismu spojenému se slábnoucími firemními zisky, obavami ze zpomalující spotřebitelské poptávky a hrozbou hospodářské recese. V posledních dnech třetího kvartálu se akcie sesunuly na nová minima, zatímco tvrdohlavá inflace je pořád vysoko a válečný konflikt na Ukrajině i nadále ohrožuje zásobování energiemi.

Dolar vůči ostatním měnám nepřestává růst, což jednak stlačuje ziskovost firem, ale také vyvolává obavy z možné krize likvidity. Čína, která představuje zhruba 19 procent hrubého produkce světové ekonomiky, bojuje s prudkým útlumem domácí ekonomiky, zatímco výsledky firem jako FedEx nebo Ford investory v září postrašily.

Co si z dynamiky a volatility podivuhodného třetího čtvrtletí odnést jako investor, shrnuje ve svém článku web MorningStar.

1. Nebojujte s Fedem

Je to jedno z nejomílanějších tvrzení na trhu, což neznamená, že v něm není zrnko – ne-li zrno pravdy.

„Funguje směrem nahoru a funguje i na cestě dolů,“ upozorňuje hlavní stratég ve společnosti Interactive Brokers Steve Sosnick. „Likvidita Fedu je pro trhy něco jako příliv a odliv. Když nastává příliv, posouvá to akcie výše…a když se proud obrací, posouvají se akcie níže, a s ničím z toho bojovat nechcete.“

Nyní tedy rozhodně nastává odliv – v podobě agresivního zvyšování úrokových sazeb Fedem a opakovaným tvrzením jeho předsedy, že nejmocnější centrální banka světa s tím nepřestane, dokud nedosáhne cenové stability.

„Největší lekce, ze které jsme se poučili: Fed se zkrocením inflace nežertuje,“ říká Andy Kapyrin, jeden z generálních ředitelů v RegentAtlantic. „Dokud nebude slabá ekonomika vyžadovat zásah, nečekejte, že (svoji měnovou politiku) začnou uvolňovat.“

2. Na odraz ve tvaru V tedy zapomeňte

Několik let snižování úrokových sazeb, nejdříve v reakci na finanční krizi z let 2007 až 2009 a pak po pandemii Covid-19, vyvolalo očekávání, že Fed bude trhy zachraňovat vždycky, když jenom trochu zavrávorají. Takže když pokles na akciích letos dosahoval 20 procent, o to více trhy očekávaly, že si američtí centrální bankéři udělají prostě pauzu, nebo alespoň tempo zvyšování úrokových sazeb razantním způsobem zpomalí.

„Fed nebude kvůli tržní reakci jako na obrtlíku,“ upozornil ale Jim Masturzo, investiční ředitel pro strategie vícero aktiv v Research Affiliates. „Má cíl a ubírá se k němu.“
To neznamená, že v dalších měsících žádné rally nenastanou. Dokud ale bude Fed setrvávat v modu agresivního utahování, neměli by investoři pustit medvědí trh ze zřetele.
„Další lekcí je, že rally v medvědím trhu jsou krátké, prudké a zuřivé,“ podotýká Sosnick. „Kupovat při poklesu,“ což je jedna z investičních strategií, bude v krátkodobém horizontu podle něj zrádná.

Vývoj indexu pro americké trhy Morningstar US Market Index: Od 1. července do 16. srpna stoupl o 13 procent, pak ale tyo zisky odevzdal a do konce zmíněného kvartálu skoro 17 procent ztratil. Od začátku roku je 24,9 procenta ve ztrátě.

13

3. Zůstaňte zainvestovaní a diverzifikujte

Když kapitálové trhy trhají finanční plány investorů na cucky, může být velice snadné propadnout deziluzi. Obzvláště platit to může platit v roce, jako je ten letošní, kdy je na ústupu celá řada investičních aktiv. Pokles se nevyhnul ani dluhopisům, které nedostály pověsti bezpečného přístavu před propadem. V některých částech dluhopisového trhu byl propad dokonce větší než v případě akcií.

Útočiště aby tedy člověk pohledal. Ponechat si diverzifikované portfolio různých tří aktiv, regionů a stylů však může případné ztráty přibrzdit a dodat lepší výchozí pozici, až se podmínky změní. Na ochod z trhu teď rozhodně není správná chvíle, píše také MorningStar.

„Věřte fundamentální hodnotě svých investic a dívejte se skrze volatilitu,“ radí Scott Clemons z divize privátního bankovnictví Brown Brothers Harriman. „Pokud se vám alokace vašich strategických aktiv líbí, zakousněte se a projeďte tím. Pro dlouhodobé investory dávají nákupy při poklesu smysl“. Pro ně vidí řada stratégů hodnotu i na dluhopisovém trhu, i když v krátkodobém horizontu by ještě mohli utrpět ztráty.

Výnos desetiletých amerických státních dluhopisů se přibližuje 4 procentům a „dlouhé dluhopisy jsou něčím, o čem by měl začít uvažovat každý investor,“ domnívá se Maturzo. „Poprvé za generaci tu máme velice dobrou míru návratnosti produktů s pevnými výnosy,“ říká.

Zkušenost posledních tří měsíců ale také ukazuje, že palcové pravidlo (typu „dluhopisy půjdou opačným směrem než akcie“) může být někdy signálem, že některá portfolia mohou muset svoji diverfizikaci pojmout poněkud šířeji.

Lekce v diverzifikaci z tohoto časového rámce má tentokrát trochu háček, podotýká Masturzo. „Portfolia amerických akcií a dluhopisů nejsou dostatečnou diverzifikací,“ tvrdí s tím, že investoři do nich musejí přidat komodity, americké dluhopisy chráněné před inflací (TIPS), nemovitosti a aktiva neamerických trhů.

 

Čtěte více:

Fed to může přehnat a dno na akciích nepřichází během zvedání sazeb, domnívá se expert z Guggenheim
03.10.2022 12:48
O investiční příležitosti, která se dostaví jednou za generaci, hovoři...
Týdenní výhled: Systémová rizika se derou do popředí
03.10.2022 14:15
Klíčovým tématem pro finanční trhy zůstává zhoršující se fundamentální...
FX strategie: Očekávaná americká makrodata nedají Fedu šanci povolit. ČNB bude nadále bránit kurz české koruny
04.10.2022 6:01
Americká zářijová data z trhu práce a jádrová inflace nedají Fedu šan...
Stabilizace sazeb na vrcholu, nebo za čas opět znatelný pokles?
03.10.2022 17:29
S tím, jak Fed dál zvedá sazby, se množí úvahy o tom, aby to nepřepál...
Jízda na tržní dno zářím ještě neskončila, vyplývá z ukazatelů
03.10.2022 16:00
Obávaný měsíc září je konečně za námi a již odstartovalo historicky ne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení