Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Bernanke, Diamond a Dybvig za výzkum bank a finančních krizí

Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Bernanke, Diamond a Dybvig za výzkum bank a finančních krizí

10.10.2022 13:19, aktualizováno: 10.10. 14:13
Autor: ČTK

Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala trojice amerických vědců Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig za výzkum bank a finančních krizí, který měl praktický význam při regulaci finančních trhů a řešení finančních krizí. Oznámila to dnes švédská Královská akademie věd. Po týdnu tak končí vyhlašování letošních nositelů prestižního ocenění, kdy byli postupně zveřejňováni laureáti cen za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a mír.

Trojice ekonomů podle Nobelova výboru "významně zlepšila to, jak chápeme úlohu bank v ekonomice, zejména během finančních krizí, a také způsoby regulace finančních trhů". Jejich práce podle něj ukázala, "proč je zásadní vyhnout se kolapsu bank".

"Ben Bernanke ve své práci z roku 1983 pomocí statistické analýzy a historických pramenů ukázal, že hromadná vybírání hotovosti vedla ke krachům bank a že to byl mechanismus, který změnil relativně běžnou recesi ve 30. letech ve velkou hospodářskou krizi, nejdramatičtější a nejtěžší krizi, kterou jsme v moderní historii zažili," řekl člen výboru John Hassler.

Ke hromadnému vybírání hotovosti se uchylují klienti, kteří ztratili důvěru ve fungování banky. To "může vést ke kolapsu (bank) a ohrožení celého finančního sektoru", uvedl výbor. "Této nebezpečné dynamice lze zabránit tím, že vláda poskytne bankám pojištění vkladů a bude působit jako věřitel poslední instance," dodal. "Poznatky laureátů zlepšily naši schopnost vyhnout se vážným krizím i nákladným záchranným opatřením," uzavřel.

Osmašedesátiletý Bernanke v letech 2006 až 2014 vedl americkou centrální banku (Fed), nyní působí v analytickém středisku Brookings Institution. Osmašedesátiletý Diamond působí na Chicagské univerzitě a sedmašedesátiletý Dybvig pracuje na Washingtonově univerzitě v St. Louis.

Jejich výzkum nabyl velkého reálného významu, když investoři na podzim roku 2008 uvrhli finanční systém do paniky. Bernanke, tehdejší šéf Fedu, se spojil s ministerstvem financí, aby podpořil velké banky a zmírnil nedostatek úvěrů, které jsou hybnou silou ekonomiky.

Bernanke tehdy prosadil krátkodobé snížení úrokových sazeb na nulu, řídil nákupy státních dluhopisů a hypotečních investic ze strany Fedu a zavedl bezprecedentní úvěrové programy. Tyto kroky uklidnily investory a posílily velké banky.

Zároveň stlačily dlouhodobé úrokové sazby na historické minimum. Tehdejšího šéfa Fedu ostře kritizovali zejména někteří republikánští kandidáti na prezidenta v roce 2012. Vyčítali mu, že Fed poškozuje hodnotu dolaru a riskuje zažehnutí inflace.

Kroky Fedu pod Bernankeho vedením rozšířily pravomoci centrální banky do bezprecedentní míry. Nedokázaly však zabránit recesi. Při zpětném pohledu však jeho kroky zachránily bankovní systém a zabránily další hospodářské krizi, napsala agentura AP.

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené vynálezcem dynamitu Alfredem Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Uděluje se od roku 1968 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří Američané. Pouze dvakrát získala cenu žena, v roce 2009 Američanka Elinor Ostromová a v roce 2019 Francouzka Esther Duflová, která byla zároveň i nejmladším laureátem.


Čtěte více:

Teorie pouliční lampy a rozdíl v uvažování ekonomů a politiků
11.08.2022 15:15
Ekonom Tim Taylor si na svém blogu The Conversable Economist všímá úva...
Úspěšné předpovědi devíti z posledních pěti recesí...
08.08.2022 17:23
Vezměme dva týmy ekonomů vzdělaných na předních univerzitách, znalých ...
Víkendář: Tvůrce Taylorova pravidla o monetární politice Fedu a sedmdesátých letech
27.08.2022 9:09
O čem diskutovali ekonomové a jaká byla mezi nimi nálada poté, co Fed ...
Víkendář: Ideologie v ekonomii není moc k užitku
03.09.2022 9:11
Ekonom Tim Taylor na stránkách The Conversable Economist rozebírá údaj...

Váš názor
  •  
    10.10.2022 19:44

    Bernanke síce krátkodobo pomohol zabrániť zrúteniu systému, ale následky Morálneho hazardu nastavením QE na mnoho rokov dopredu...spôsobili výrazný NÁRAST NEDÔVERY (nielen) vo finančný systém Západného sveta (zapríčinil vznik špekulatívnych Kryptomien), ...... ale najmä obrovský nárast POPULIZMU - veď vláda si nielen môže, ale už je takmer "DONÚTENÁ" začať tlačiť Nekryté peniaze, keď ju o to "žiada vlastný ľud" ....... ......za posledné 3 roky a určite ani najbližších 5 rokov...takmer žiadny štát OECD (okrem Švajčiarske a Nórska ?) Nebude hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
    SFX
  • Bernanke ma posilit kult QE?
    10.10.2022 15:59

    Myslenka pouziti steroidu neni v zasade chybna, ma-li odvratit katastrofu. Sotva zacala mira inflace v USA stagnovat a utahovani teprve nesmele zapocalo, zacina se rozmahat nazor dalsiho kola steroidu? /// Léčí svět příčinu problému nebo aplikuje náplast na ránu s tím, že se rána sama zhojí tak že vyhnije anebo že se zhoubný nádor samovolně vstřebá aniž by byl chirurgicky odstraněn? /// Globalne inflace zacala v USA. (IMF potvrzuje vznik z titulu nabidkoveho soku disproporcemi v dodavatelskych retezcich nasledkem covidu.) Mezi 7-2020 a 7-2021 vzrostla PCE (personal consumption expenditures) v USA z 0,9% na 4,4% a v EU z 0,9% na 2,5%. Nasledujicich 12 mesicu do 7-2022 v USA z 4,4% na 6,4% (vrchol 7,0% v cervnu) a v EU z 2,5% na 9,8% (vrchol otaznik). /// Proč inflace v USA začala brzdit a v EU naopak zrychlila růst? Protože USD od 7-2021 po dnešek vůči hlavním obchodním partnerům průběžně posílil - proti CNY o 10%, proti EUR o 20%, proti JPY o 25%. Že toto samo o osobě nevysvětluje zanedbatelnou inflaci v Číně a Jap? Přesně tak, proto je vysvětlením i důkazem ZMĚNA dodavatelskeho retezce, kterou EU posledni rok aplikuje. Namísto obchodování v EUR, obchoduje komodity původem z Ruska nebo náhradou za USD. Jak jinak vysvětlit setrvale nizkou inflaci v Cine a Japonsku, kdyz obe tyto ekonomiky obchoduji s USA plusminus stejne objemy a navic maji obe ekonomiky vůči USA přebytek obchodní bilance (mohou si tedy do jiste miry dovolit devalvaci sve meny vuci usd). /// Svet G7 tento stav "nebolí vubec", Cinu to "zacina bolet". Nejvic to ale boli zbylych 150 zemi, kterym take oslabuje mena proti USD a soucasne vyssi uroky nektere STÁTY (nikoliv jen firmy) polozi. /// Pokud se ozyvaji hlasy na reformy nekterych globalnich instituci, snad by se reforma mohla tykat take REZERVNI MĚNY, mohl by vzniknout KOŠ rezervnich měn, beztak je aplikovany a vychazi z obvyklych/očekavanych vzajemnych obchodnich toků zboží. Jednotlive centr banky by pak měly sve limity kolik toho z vrtulniku mohou vyhazet - nebo víc ale vymenou za pokles podilu. (Trademark.autor). /// IMF svoje Outlooky cim dal vic sofistikuje do "beznemu spotrebiteli" cizi reci. A téměř vymizely dlouhodobe grafy v podobe "1 obrazek rekne vse". Aspon ze pan Soustruznik casto vyuziva grafy, byť nekdy jsou puvodnim autorem krivky relativizovany vyberem pocatku ci delky obdobi.
    Mudr.c
    • Re: Bernanke ma posilit kult QE?
      10.10.2022 16:16

      Byla by reforma systemu rezervni meny vubec pruchozi? Do vlastniho hnizda si dobrovolne nenadelaj, a je dost pravdepodobny ze by to znamenalo pokles zivotni urovne v USA.
      Ai-kun
  •  
    10.10.2022 13:44

    Proč se neuděluje nobelova cena za psychologii? Přeci ekonomie je pouze o zkoumání chování lidí, účastníků trhů....prostě "pouze" opět psychologie
    abc1
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.