Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak snižovat riziko ve finančním systému a proč banky musí držet více likvidity, než by samy chtěly

Jak snižovat riziko ve finančním systému a proč banky musí držet více likvidity, než by samy chtěly

24.10.2022 15:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Bankovní systém je nyní silný, je ale třeba dávat si pozor na přesun rizika do jiných částí finančního systému. Na ten přitom momentálně doléhá šok ve formě utahování monetární politiky, která sebou nese jednak zvedání sazeb, ale také kvantitativní utahování. A s jeho dopady na systém moc zkušeností nemáme. Pro Bloomberg to uvedl držitel Nobelovy ceny Douglas W. Diamond z University of Chicago (viz první část rozhovoru zde). Ve druhé části se mimo jiné věnoval tomu, jak snižovat riziko ve finančním systému a vysvětloval, proč banky musí držet více rezerv, než by ony samy chtěly. 

„V podstatě musíte banky donutit držet trochu více likvidity, než by ony samy držely,“ míní Diamond. Důvodem je, že banky nastavují výši své likvidity podle toho, jaké potřeby pokrývají za „běžných časů“ a ne během mimořádných událostí. Dodatečnou likviditu musí držet jako prevenci takzvaného runu na banky. Tedy jako prevenci proti ztrátě důvěry, která by vedla k masovému vybírání vkladů a následně ke skutečným problémům bank. Dodatečný polštář likvidity, který je po bankách vyžadován, pak může v běžné době vypadat jako plýtvání a nevyužité zdroje. Jenže jak bylo popsáno, jeho smysl je velký.

Základním rysem bank je podle ekonoma financování dlouhodobých aktiv krátkodobými závazky. Jde také o jeden z hlavních důvodů jejich regulace, i když takovou strukturu rozvahy nemusí mít jen banky. Stejně tak ji lze najít třeba u některých fondů či stínového bankovního sektoru. Regulaci bank pak ztěžuje to, že pokud je nastavena příliš přísně, dojde k přesunu kapitálu a finančních aktivit do jiné části finančního sektoru. Tedy třeba k bankám stínovým.

Diamond v této souvislosti zmínil šéfa JPMorgan Jamie Dimona, který tvrdí, že k popsanému přesunu nyní skutečně dochází. Ekonom s ním podle svých slov souhlasí a jde o důkaz toho, jak složitá regulace tradičních finančních institucí je. „Měli bychom se hodně zajímat o to, co se nyní děje ve stínovém bankovním systému, tak, abychom si byli jistí, že se tam nedostávají rizikové věci,“ dodal. 

Na závěr rozhovoru ekonom odpovídal na dotaz, jaké to je, obdržet telefonát se sdělením o udělení Nobelovy ceny. Diamond odpověděl, že na něj hovořil švédsky znějící hlas a poté dva kolegové, které zná. Tudíž si byl docela jistý, že nejde o pokus si z něj vystřelit. A jelikož telefonát probíhal brzy ráno, snažil se, aby slova jeho samotného dávala nějaký smysl, protože „takhle brzy nejsem zvyklý hovořit“. 

Zdroj: Bloomberg, Youtube


 
 

Čtěte více:

Klesá schopnost spravovat společné věci, hlavně se hledají nepřátelé
15.10.2022 15:10
Brad DeLong z U.C. Berkeley míní, že světová ekonomika si prošla výraz...
Víkendář: Koordinovaná globální měnová akce a kdy přijde konec dolarového boomu
16.10.2022 9:10
Kamakshya Trivedi z Goldman Sachs míní, že měnové intervence, ke který...
Dlouhodobý růst dividend a férová hodnota amerických akcií
14.10.2022 18:02
Podle Goldman Sachs vyplatily společnosti z indexu S&P500 v roce 2021 ...
Německo kvůli závislosti na ruském plynu stáhne eurozónu příští rok do recese
17.10.2022 10:15
Ekonomika eurozóny kvůli rostoucím nákladům na energie a hrozbě jejich...

Váš názor
  •  
    24.10.2022 16:24

    "Základním rysem bank je podle ekonoma financování dlouhodobých aktiv krátkodobými závazky." Akademický nesmysl. Banky vytváří peníze, které půjčují. Financují tak nebankovní subjekty vždy novými penězi. Obdobný nesmysl je, že banky mají držet více likvidity. Jsou státy, kde banky nemusí držet ani povinné minimální rezervy. Problémy s runy na banku nesouvisí s odlišnými časovými strukturami na straně aktiv a pasiv bank. Nedostatek hotovosti v bankovním systému může způsobit pouze nedostatečná emise bankovek a mincí centrální bankou a/nebo nedostatek státních dluhopisů v aktivech bank, protože (ve standardních dobách) je možné směnit u centrální banky za likviditu pouze státní dluhopisy a tuto likviditu směnit následně za hotovost. Pokud nastane run na všechny banky, pomůže (kromě standardního omezení výběrů hotovosti) pouze to, že stát vydá nové státní dluhopisy, ty prodá bankám a banky za tyto státní dluhopisy získají od centrální banky hotovost, kterou vyplatí svým klientům. Všechny tyto věci jsou ale v situaci, kdy existuje pojištění vkladů, víceméně jen planým teoretizováním. Banky neohrožuje nedostatek likvidity. Banky vždy ohrožuje především neschopnost dlužníků splácet své půjčky, tedy hospodářské krize.
    Richard Fuld
    • Zakladni menove indikatory
      24.10.2022 17:17

      https://www.cnb.cz/cnb/STAT.ARADY_PKG.VYSTUP?p_period=1&p_sort=2&p_des=50&p_sestuid=1106&p_uka=1%2C2%2C3%2C4&p_strid=AAD&p_od=200301&p_do=202208&p_lang=CS&p_format=0&p_decsep=%2C /// mezirocni srovnani: M1 -> pokles, M3 -> pokles, UK3(uvery soukromemu sektoru) -> rust, UK4(cista zahranicni aktiva) -> pokles /// laicky receno: klesa objem hotovosti na beznych uctech, mirne klesa objem terminovanych vklasu, rostou uvery (zajisteni, dozajisteni) a dividendy se uz tolik nereinvestuji nybrz odtekaji za hranice). Nejde nyni o nic hrozneho. Ale TREND vyvoje je zrejmy a zadna krize NENI, jen se na ni Evropa "neochotne pripravuje". ///Jeste takovy primer: prapuvodne, krom QE, za iniciatora inflace je povazovana nedostatecna NABIDKA z titulu covid-19, ktery zpusobil naruseni dodavatelskych retezcu "v.1.0" Sankce zpusobuji jejich destrukci a prenastaveni systemu "v.2.0". To je jen konstatovani bez ambice nalezt vinika situace. Zda-li se novy system podari nastavit podobne rychle jako znovu rozbehnout drive fungujici kanaly, to je pripad od pripadu....
      Mudr.c
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university