Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbouřený dolar zvládají rozvíjející se trhy lépe než bohaté státy

Rozbouřený dolar zvládají rozvíjející se trhy lépe než bohaté státy

20.10.2022 6:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Vzestup dolaru na nové a nové rekordy posouvá na spirálu zkázy měny po celém světě. Bližší pohled však ukazuje, že srovnávací ukazatel pro směnné kurzy rozvíjejících se trhů vykazuje pouze poloviční ztráty než ve vyspělých zemích. A netypicky tento nadvýkon pokračuje, i když ceny komodit – hlavní pilíř chudších zemí – padají, napsala agentura Bloomberg.

"V posledních několika měsících se ceny komodit vrátily z úrovní zaznamenaných v průběhu tohoto roku, ale producenti komodit si stále vedli relativně dobře ve srovnání s eurozónou nebo skupinou G10," řekl Dirk Willer, ředitel strategie rozvíjejících se trhů ve společnosti Citigroup. "Bylo to trochu na hlavu."

10

Úspěch rozvojových zemí při překonávání části volatility spojené se zpřísněním měnové politiky Federálního rezervního systému zpochybňuje předpoklad, že budou epicentrem případného kolapsu trhu, taženého vyššími výnosy v USA. Ve skutečnosti bolest z velké části pociťují ve Spojeném království a Evropě, zatímco měny Brazílie a Mexika a jim podobných lákají investory na šťavnaté výnosy – to je výsledek jednoho z nejagresivnějších zvyšování úrokových sazeb v globálním měřítku.

„Na vyspělých trzích vidíme stejné síly, se kterými se rozvíjející se trhy potýkaly v posledních několika desetiletích: inflační tlaky a fiskální deficity,“ řekl Simon Harvey, vedoucí měnové analýzy v Monex Europe v Londýně. "S volatilitou, která probíhá, jste nuceni hledat vyšší výnosy, a to na rozvíjejících se trzích."

Růst komodit v letošním roce do 9. června pomohl benchmarku MSCI pro měny rozvojových zemí omezit pokles na 2,5 %. Ukazatel pro rozvinuté země mezitím ustoupil o 7,4 %. Od té doby ukazatel surovin propadl, ale rozvíjející se trhy stále překonávaly G7 o 2 procentní body. Celkově z 23 rozvojových měn sledovaných agenturou Bloomberg jich 21 porazilo britskou libru, 19 překonalo euro a všech 23 si vedlo lépe než japonský jen.

Jak se svět potácí od krize ke krizi – od války na Ukrajině po energetickou tíseň v Evropě a politické turbulence ve Spojeném království – pověst rozvinutých zemí jako bezpečnějších investičních destinací dostala na frak. Podle indexů JPMorgan Chase & Co. očekávaná volatilita měn G7 poprvé od března 2020 překonala volatilitu rozvíjejících se trhů.

11

Poté přichází na řadu úrokový diferenciál. Žádná z měn zemí skupiny G10 nemá vyhlašovanou sazbu vyšší než 3 %, zatímco rozvojové země nabízejí mnohem vyšší úrokovou sazbu: Indonéských 4,25 % patří k nejnižším a brazilská sazba přesahuje 13 %.

Nadvýkonnost měn v Mexiku a Brazílii je podle Citigroup poháněna kladnými reálnými sazbami. Tato banka má pro peso doporučení nadvážit a nazývá ho „miláček rozvíjejících se trhů“.

„Je nepravděpodobné, že by se makroproblémy v Evropě a monetární divergence v Japonsku brzy vyjasnily,“ řekl Alvin Tan, vedoucí měnové strategie pro Asii v RBC Capital Markets. "Takže neočekávám, že nedostatečná výkonnost jejich měn bude v dohledné době vyřešena."

V zemích jako Brazílie pomáhá zvolňování inflace zmírnit úder ze strany silnějšího dolaru. "To je nesmírně důležité, protože to znamená, že nemáte hluboce záporné reálné sazby, které vidíme v mnoha ekonomikách zemí G10," řekla Aninda Mitra, makro a investiční stratég z BNY Mellon Investment Management.

Vše, co bylo řečeno o nadvýkonnosti, ale poněkud kalí fakt, že většina měn rozvíjejících se trhů stále klesá. Goldman Sachs Group Inc. a Societe Generale očekávají další ztráty, dokud Fed nezastaví zvyšování sazeb.

"Měny rozvíjejících se trhů zůstanou po zbytek roku v defenzivě," řekl podle Bloombergu Marek Dřímal, stratég Societe Generale působící v Londýně. "Jsou levné, ale atraktivními se stanou, až když se přiblíží konec zpřísnění Fedu, pokud se zároveň globální nebo americká ekonomika vyhne scénáři tvrdého přistání."

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

FX strategie: Očekávaná americká makrodata nedají Fedu šanci povolit. ČNB bude nadále bránit kurz české koruny
04.10.2022 6:01
Americká zářijová data z trhu práce a jádrová inflace nedají Fedu šan...
Víkendář: Dolar má stále prostor pro růst
15.10.2022 8:51
Dolar je silný, ale stále má prostor pro další růst. Ve svých nových p...
FX strategie: Silný růst amerického HDP nedovolí dolaru výrazněji oslabit
18.10.2022 16:42
Stabilizace britské libry a celková úleva na trzích s rizikovými aktiv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data