Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Inflace klesne ke dvěma procentům začátkem příštího roku, Meta propustí další tisíce zaměstnanců a futures jsou smíšené

Inflace klesne ke dvěma procentům začátkem příštího roku, Meta propustí další tisíce zaměstnanců a futures jsou smíšené

07.03.2023 8:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Skutečný pokles inflace tak nastane až začátkem příštího roku, kdy dojde ke snižování sazeb teď opravdu asi nemůže říci nikdo, uvedl člen Rady ČNB Jan Kubíček. Čínský zahraniční obchod má za sebou slabý start do nového roku a nový čínský ministr zahraničí varoval, že prudce rostoucí napětí mezi USA a Čínou může překročit jakékoli mantinely. Meta Platforms tento týden propustí další tisíce zaměstnanců. EU se jako kartel nakupujících bude snažit snížit ceny zemního plynu a Francii ochromí další vlna stávek proti důchodové reformě. Futures jsou dnes smíšené.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 -0,1 % FTSE 100 +0,1 % a DAX -0,1 %. 

Sedm procent úrokové míry tu máme sice od loňského léta, ale teprve letos na jaře uvidíme jejich plné působení, uvedl Jan Kubíček z rady ČNB pro Newstream.cz. V současnosti je v zásadě otázka položena tak, zda úrokové míry máme nyní mít na osmi procentech, a pak je během jednoho roku trvale snižovat k pěti procentům (což nám radí prognóza), anebo zda je máme mít nyní na sedmi procentech, ale nechat je tam pracovat déle. Pokud nebudou zásadně akcelerovat mzdy nebo pokud podstatně neoslabí koruna na úrovně, které nepředpokládáme, mělo by současné nastavení sazeb stačit. Na konci letošního roku se budou v inflaci ještě projevovat drahé energie, takže hodnota inflace v prosinci bude možná mezi šesti a osmi procenty. Skutečný pokles inflace tak nastane až začátkem příštího roku. Počítáme s tím, že inflace se ke dvěma procentům podívá až začátkem příštího roku, kdy odezní šoky do cen energií. Pokud by se ceny energií oproti letošku snížily (a jistá naděje na to zde je), věřím, že bychom se mohli s inflací podívat i pod cíl. Kdy dojde ke snižování sazeb teď opravdu asi nemůže říci nikdo. Aktuální prognóza sice počítá s poklesem již v létě, ale z jiné než aktuální úrovně sazeb, a také s jiným měnovým kurzem. Já jsem k tomu poněkud skeptický. Těch faktorů je samozřejmě celá řada.

Čínský zahraniční obchod má za sebou slabý start do nového roku. Vývoz z druhé největší světové ekonomiky v lednu a únoru v přepočtu na dolary meziročně klesl o 6,8 a dovoz o 10,2 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá růst čínské ekonomiky o 5,2 procenta. Pokračující slabá zahraniční poptávka však pravděpodobně zpomalí čínský export.

Nový čínský ministr zahraničí varoval, že prudce rostoucí napětí mezi USA a Čínou může překročit jakékoli mantinely tohoto vztahu. "Spojené státy tvrdí, že se snaží Čínu překonat, ale že neusilují o konflikt," řekl v úterý ministr zahraničí Qin Gang. "Ve skutečnosti si však její takzvaná konkurence klade za cíl omezit a potlačit Čínu ve všech ohledech a přimět tyto dvě země ke hře s nulovým součtem."

Americká internetová společnost Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, propustí další tisíce zaměstnanců. Uvedla to agentura Bloomberg, podle níž by tak firma mohla učinit ještě tento týden. Cílem kroku je větší efektivita společnosti. K rozsáhlému propouštění Meta Platforms přistoupila už loni v listopadu, kdy oznámila, že u ní končí více než 11.000 lidí, což bylo zhruba 13 procent její pracovní síly. Šlo o největší propouštění v 18leté historii firmy. Firma se podle analytiků potýká s rostoucími náklady a slabším zájmem inzerentů. Tisícovky zaměstnanců v posledních měsících propustily i další technologické společnosti jako Microsoft nebo Twitter.

Evropská unie plánuje příští měsíc podniknout první kroky na globálním trhu se zemním plynem jako jeden kartel kupujících a bude se snažit snížit ceny energií. Podle místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče bude dle prvních odhadů v příštích třech letech činit společná poptávka 27 zemí unie a tří sousedních zemí 24 miliard metrů krychlových. EU očekává, že první smlouvy s dodavateli od USA přes Blízký východ až po Afriku budou podepsány přibližně v červnu.

Francouzské odbory sází na dnešní masivní účast při protestech proti plánu prezidenta Emmanuela Macrona zvýšit minimální věk odchodu do důchodu. Očekává se, že stávky vážně naruší dopravu, pojede pouze jeden z pěti vysokorychlostních vlaků a třetina mezinárodních spojů Eurostar a Thalys bude přerušena. Air France očekává, že bude provozovat osm z 10 letů na krátké a střední vzdálenosti.


 

Čtěte více:

Kam se dostanou sazby a co na to akcie
06.03.2023 17:40
Již nějakou dobu se dá hovořit o tom, že signály z americké centrální ...
Euro a výnosy rostou. ECB zmínila zvýšení sazeb o 200 bodů
06.03.2023 17:12
Na hlavních akciových trzích to sice během dne vypadalo na nevýrazný d...
Vlažný úvod týdne na Wall Street
06.03.2023 22:09
Americké akcie úvod týdne sice zahájily poměrně slušným růstem, ten vš...

Váš názor
  •  
    07.03.2023 10:11

    Snižovat sazby??? a kde se ta údajná přísná měnová politika projevila?? Nezaměstnanost na minimu,takže růst mezd, prodávající byty nechtějí zlevnit, vyčkávají, že jakmile sníží sazby CNB opět ceny poletí nahoru....
    abc1
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.