Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rada: Nerovnováha důchodového systému je hlavní problém veřejných financí

Rada: Nerovnováha důchodového systému je hlavní problém veřejných financí

09.03.2023 10:05
Autor: ČTK

Nerovnováha důchodového systému je největší problém českých veřejných financích. Ve svém pravidelném čtvrtletním stanovisku ke stavu veřejných financí to dnes uvedla Národní rozpočtová rada (NRR). Pro stabilizaci systému podle ní bude nutné změnit podobu valorizací penzí, postupně zvyšovat věk odchodu do důchodu a změnit parametry vyměřování důchodu. Zároveň bude třeba upravit třetí pilíř důchodů, v němž si lidé soukromě spoří, protože v současné podobě je do značné míry nefunkční, uvedla rada.

Při snížené mimořádné valorizaci penzí dosáhne letos deficit důchodového systému 70 miliard korun. Pokud by prezident snížení valorizace vetoval a Sněmovna veto nepřehlasovala, deficit by byl 90 miliard korun, uvedla NRR. "Tato nerovnováha vzniká i přes relativně příznivou demografickou strukturu a je dominantně způsobena nastavením valorizačního mechanismu, který v podmínkách vysoké inflace a propadu reálných mezd vede ke značným deficitům důchodového účtu a k motivaci lidí v předdůchodovém věku k odchodům do předčasných důchodů či žádostem o ně," uvedla rada ve stanovisku.

Podle NRR je nutné upravit podobu mimořádných i řádných valorizací důchodů. Současná jednorázová změna červnové valorizace podle rady nestačí, je třeba systémovou úpravu.

Vzhledem k nadcházejícímu odchodu silných populačních ročníků do penze bude podle NRR potřeba přistoupit i k rozsáhlejší úpravě důchodového systému. "Tu však nelze provést bez přijetí nepopulárních změn, mezi které patří zejména postupné zvyšování věku odchodu do důchodu nad hranici 65 let a úpravy parametrů vyměřování a valorizací důchodů, které v delším časovém horizontu povedou k dílčímu snížení náhradových poměrů," uvedla rada. Podle ní je také třeba přijmout opatření pro zvýšení počtu osob na trhu práce, včetně omezování možností na předčasný důchod.

NRR současně žádá úpravu třetího pilíře důchodového systému, který by měl částečně kompenzovat snížení náhradového poměru důchodů. Za problematický označuje rada zejména nynější sklon k jednorázovým výběrům naspořených peněz a nedostatečný podíl mladších účastníků, kteří by si měli spořit po podstatnou část aktivního života. "Stávající podoba třetího pilíře je do značné míry nefunkční, neboť vysoké náklady vládního sektoru spojené s přímou i nepřímou podporou se nijak neprojevují v nárůstu počtu osob, které používají naspořené prostředky jako pravidelný dodatečný zdroj příjmů ke státnímu důchodu," uvedla rada.

Rada ve svém stanovisku také varovala před rozšiřováním automatických valorizací na další položky státního rozpočtu, například zavedení zvyšování příspěvku na péči nebo garanci 130 procent průměrné mzdy pro učitele. "Výše uvedený přístup považuje NRR za silně rizikový, neboť snižuje řiditelnost veřejných financí a omezuje rozhodovací prostor vlády. Zejména v situaci, kdy jsou veřejné finance nastaveny nevyrovnaně, povede tento systém k pokračování a prohlubování negativních trendů," uvedla rada.

Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem.


Čtěte více:

Nizozemsko omezí vývoz polovodičových technologií kvůli národní bezpečnosti
09.03.2023 8:35
Nizozemská vláda dnes oznámila, že v zájmu národní bezpečnosti plánuje...
Evropa zahájí ráno negativně, Česko bez prezidenta
09.03.2023 8:52
Evropské akciové trhy zahájí čtvrteční obchodování poklesem, futures i...
Rozbřesk: Ekonomika eurozóny stagnuje, sázky na březnové zvýšení sazeb Fedu o 50bps již na 77 %
09.03.2023 9:06
Včera zveřejněný zpřesněný odhad HDP potvrdil, že ekonomika eurozóny s...
Zahraniční obchod Česka skončil v lednu po 11 měsících v přebytku
09.03.2023 9:39
Zahraniční obchod Česka skončil v lednu po jedenácti měsících deficitu...

Váš názor
  •  
    09.03.2023 15:31

    v zadnym state nestaci vyber ze socialniho pojistenio na duchody a musi se pridavat penize z vyberu danni tak nevim proc u nas se to porad sklonuje. valorizace asi funguji spravne a vime jak je to s tou inflaci .... takze to co oni pocitaji a realita se obcas dost rozchazeji. a kdyz je vysoka inflace jen na chvilku tak by to snad nemel byt problem, jenze oni ji jiste planuji na dlouho a uz dlouho takze se toho boji a vi ze neni pravda ze inflace brzy klesne,chteji tim samozrejme znehodnotit statni dluhy a serou na to ze okradou miliony zodpovednych obcanu ,je to strasny
    kubis35
    •  
      09.03.2023 15:44

      Nějak se moc nepřiznává,že státy díc dotují důch systém než čr,že více států má důchody nad 50% mzdy. Podle mě se víc neušetří,protože hodně lidí si půjde pro dávky.Ze je to tak ,ukazuje i ten nával na ÚP. Jestliže je v pečovateláku se stravou stanovena cena 16000,-,tak to plno lidem na to nedá,taky musí zákonný díl nechat. Spíš tak zůstanou doma,i když by chtěli byt opustit a zaplatí si z pečovatelského někoho z šedé ekonomiky.Když už porušují zákon,to mohli přidat 800,-paušálně a vydělali by na tom,
      kočák
  • Ale no tak
    09.03.2023 10:21

    Problém nejsou jen důchodci ale všichni co tam hrabou peníze z veřejného. Tak jak nejdou ufinancovat bavorské důchody z českých platů, tak nejdou ufinancovat rakouské platy felčarům nebo finské učitelům.
    HenryFord
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.