Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA podle médií brání Koreji ve vývozu jaderné technologie, dotýká se to i ČR

USA podle médií brání Koreji ve vývozu jaderné technologie, dotýká se to i ČR

05.04.2023 16:52
Autor: ČTK

Americká vláda se snaží bránit jihokorejské společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) ve vývozu jaderné technologie kvůli sporu s americkou firmou Westinghouse Electric a blokuje nabídku na projekt jaderné elektrárny v České republice. Upozornil na to korejský list The Korea Herald. KHNP ale v prohlášení uvedla, že americká vláda vývoz do ČR neblokuje, firma pouze obdržela dopis od amerického ministerstva energetiky, který byl oznámením s pokyny k postupu.

"Pokud se týká projektu jaderné elektrárny v České republice, KHNP předložila svoji nabídku v listopadu a probíhá proces veřejné soutěže," uvedla firma.

List uvedl, že dokumenty předložené soudu ve Washingtonu ukazují, že KHNP poslala v prosinci americkému ministerstvu energetiky příslušné dokumenty oznamující převod určitých jaderných technologií, což jí nařizují americké zákony. Podle právních předpisů stačí, aby společnosti, které plánují vývoz jaderných elektráren do České republiky, ohlásily tento plán 30 dní od zahájení souvisejících operací. Po provedení nezbytných kroků by KHNP měla obdržet povolení k vývozu do ČR.

Americké ministerstvo energetiky však v lednu KHNP sdělilo, že hlášení musí podat osoby z USA. V tomto případě je to společnost Westinghouse, která podala v USA žalobu na firmy KHNP a Kepco.

Americká společnost v říjnu požádala o zastavení prodeje reaktorů korejských firem do Polska a tvrdí, že porušily její design a technologii jaderných reaktorů. Konkrétně uvedla, že korejské reaktory APR1400 kopírují reaktor System 80 firmy Combustion Engineering, kterou Westinghouse koupil v roce 2000. Polsko plánuje postavit první jadernou elektrárnu a posuzuje nabídky od firem Westinghouse, KHNP a francouzské EDF.

Westinghouse uvádí že, protože technologie korejských firem týkající se jaderných reaktorů je jeho vlastní technologií, musí tyto firmy získat povolení americké vlády, pokud jí chtějí vyvážet do třetí země. Americká firma také požádala soud o zablokování případné dohody KHNP se Saúdskou Arábií.

Korejská strana tvrdí, že počáteční fázi vývoje reaktorů podporovala společnosti Westinghouse, ale současné modely usilující o vývozní dohody byly vyvinuty s jejími vlastními technologiemi, takže by neměly podléhat omezením USA. KHNP podle svých slov byla v posledních 30 letech schopná přijít s vlastní originální technologií reaktorů a nyní vlastní práva duševního vlastnictví k technologii jaderných elektráren.

Korejská vláda si vybrala jaderné elektrárny jako hlavní pilíř vývozu s cílem prodat do roku 2030 do zahraničí deset reaktorů. Probíhající spor s firmou Westinghouse by ale tyto plány mohl ohrozit.

Česká společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Kromě korejské KHNP nabídku předložily také francouzská společnost EDF a americký Westinghouse.


Čtěte více:

Nervozitu z ekonomiky zhoršují centrální bankéři a data v kalendáři
05.04.2023 11:15
Wall Street včera zůstala u cca půlprocentní ztráty, načež pro dnešek ...
Průzkum Reuters: Zlotý v příštích 12 měsících získá pevnou půdu pod nohama. Naopak koruna i forint by mohly část zisků umazat
05.04.2023 12:30
Jak odeznívají obavy o ekonomiku, měl by polský zlotý během nadcházej...
Rally na amerických technologiích je přehnaná, varuje stratég. S nákupem by počkal až na nová minima
05.04.2023 14:17
Michael Wilson z Morgan Stanley, jeden z nejvýraznějších medvědů Wall ...
Pilulka zaznamenala nejvyšší tržby v historii. Plánuje druhou emisi na pražské burze
05.04.2023 14:25
Skupina Pilulka dnes zveřejnila své výsledky za rok 2022. Firma dosáhl...
Objem globálního obchodu loni vzrostl o 2,7 procenta, letos zpomalí
05.04.2023 16:17
Objem světového obchodu loni vzrostl o 2,7 procenta, což je méně než s...

Váš názor
  •  
    13.04.2023 10:29

    Američani budou diktovat celýmu svštu,co smí a co nesmí. Přitom u nás mají zásadní problém-nejsou tu lidi,co by jim to stavěli a jejich dovoz bude nekonkurenceschopný . Nebo to ostatní neví?
    kočák
  •  
    10.04.2023 12:56

    Tak kromě předražených F-35 budeme brát předražený nekvalitní plyn a předražený nekvalitní Westinghouse. Což znamená naprosté kvalitní zotročení, díky pravičáci.
    ricochet
    • Ricochet tuto báseň ti věnuji a také všem vojákům páté kolony satana liliputa, zrádcům národa, šiřitelům moskevské protizápadní ideologie.
      13.04.2023 10:16

      ZA TROCHU RUSKÉHO PLYNU Za trochu ruského plynu šel bych světa kraj! Šel s hlavou skloněnou a šel bych bosý, Šel cestou necestou, nechal se znásilňovat rusy! Za trochu ruského plynu prodal bych svojí krajinu! Prodal svojí mámu, svůj národ svojí dědinu. Za trochu ruského plynu srovnal bych se zemí Ukrajinu! Ať ji zboří, zničí, hlavně ať mě ruský plyn syčí. Ať vraždí ženy, děti, ať pálí domy, nechal bych je rabovat! Jen trochu ruského plynu, abych se mohl radovat! Americký plyn nehoří, nehřeje, pětikolka mě ruský plyn něpřeje. Jsou možná i jiné plyny, je norský, Katar, miluji pouze ten co pouští ruský tatar. Jsou možná i jiné plyny, je věc jistá, leč nepouští mě ho ruský komunista.
      oradapoisson
    •  
      10.04.2023 15:17

      a čím je ten plyn nekvalitní?
      lunatic with snowboard
      •  
        11.04.2023 11:15

        Co říká Rookie platí ještě víc o americkým zkapalněným plynu z břidlic. O tom se nakonec vědělo už dávno. A teď ještě k jeho vysoký ceně se musí každou chvilku volat údržba.
        ricochet
      •  
        10.04.2023 15:43

        Norský plyn má opravdu menší kvalitu. Musí se častěji čistit kamna. Nicméně zaplať pánbů za něj. Lepšé než žádný.
        Rookie
    •  
      10.04.2023 13:55

      Co se týká F35,tak se jim přehřívají motory a vlastně nejsou bojeschopné. Horší,jestli se jim taky přehřívaj ty reaktory,ono by to chtělo chlazení suchou cestou. a vůbec mi připadá s tou západní bojeschopností nějak divně,Stačí, když vidím,že schopen vyjet byl jen JEDEN tank .no co bychom chtěli,když tomu tam šéfovala Lejnová.
      kočák
  •  
    06.04.2023 7:48

    Westinghouse má v Polsku stavět několik reaktorů....ať se Poláci modlí ve dne v noci....no k nám má dodávat palivo do obou elektráren....hlavně. že se zbavíme ruské závislosti abychom byli poskoci americké demokracie
    abc1
    •  
      06.04.2023 10:13

      Proč by se měli modlit?? Poláci mají na rozdíl od českých kolaborantů jasno dávno.
      Velkamedvědice
      •  
        06.04.2023 10:43

        Čeští "kolaboranti" mají alespoň nějaké zkušenosti v jaderné energetice. Poláci nahrazují zkušenosti politickou oddaností. Ale my jsme na nejlepší cestě je dohnat a modlit se s nimi; přitom jsme my mohli mít jadernou energetiku už vyřešenou, pokud jde o Temelín i o Dukovany.
        MirekBa
      •  
        06.04.2023 10:41

        myslel jsem nad kvalitou samotné firmy....ale jo polákům to bude putna, hlavně že uvidí značku made in USA....rovněž ze závazku, že na obranu zvýší výdaje na 4% HDP....jim se fakt zatmělo v makovici.....
        abc1
    •  
      06.04.2023 9:54

      Nějak se v tom ztrácím. Westinghouse měnil vlastníky několikrát. Naposledy, v roce 1918, Toshiba prodala firmu Westinghouse kanadskému investičnímu fondu Brookfield Business Partners. Tento investiční fond (s některými údajně anonymními vlastníky) se pak snažil prodat Westinghouse jako celek, pak alespoň po částech. Nedařilo se. (Tak jako tak, pro mě nějaký investiční fond jako vlastník není moc důvěryhodný.) Nakonec tato operace skončila tím, že Westinghouse koupí společnosti kanadský Cameco Corp (49 %) a Brookfield Renewable Partners (51 %, dceřiná společnost Brookfield Business Partners) za $7,88 mld. Tato akce bude údajně dokončena ve 2. pololetí 2023. Otázka tedy je: vlastníci Westinghouse do toho nemají co mluvit? Snad právě ti jsou podle mne ti nejvíce oprávnění, kdo by mohl na někoho žalobu podávat.
      MirekBa
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.