Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Rozpočtová dieta, aneb čekání na Godota?

Rozbřesk: Rozpočtová dieta, aneb čekání na Godota?

21.04.2023 8:54
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Tuzemská ekonomika vykazuje nadále výrazné nerovnováhy, přičemž od pandemického roku 2020 je zvláště varovný vývoj na straně veřejných financí. Nejinak tomu bylo i v prvních třech měsících tohoto roku, kdy schodek státního rozpočtu dosáhl rekordních 166 mld. To je více než polovina z plánovaného celoročního schodku 295. mld korun. Jak je to možné? Celkové příjmy sice ke konci března vzrostly o solidních 13 %, výdaje státního rozpočtu se však zvýšily o mohutných 37 %.

Plánovaný schodek těsně pod 300 mld. korun se zdá v tuto chvíli vcelku obtížně dosažitelný. I podle posledních komentářů ministra financí Stanjury je již nyní jasné, že příjmy z tzv. windfall tax, se kterými státní rozpočet kalkuloval ve druhé půli roku, budou podstatně nižší – až o 60 mld. oproti původním odhadům inkasa 85 mld. Výrazně nižší příjem lze očekávat především ze strany bankovního sektoru, kde byla očekávání nastavena zcela nerealisticky. Navíc státní rozpočet nepočítal ani s mimořádnou letní valorizací penzí (odhadem přibližně 19 mld.), která výrazně ovlivní rozpočty i v dalších letech.

Na druhou stranu, jistá úleva by pro výdajovou stranu rozpočtu měla přijít z titulu nižších cen plynu a elektřiny. Zvláště pokud by se vláda rozhodla snížit cenový strop, který může vzhledem k současným tržním cenám bránit rychlejšímu poklesu cen pro domácnosti a firmy – u zemního plynu je například cena zastropovaná na 128 EUR/MWh, nicméně jednoletý forward se na velkoobchodní burze aktuálně obchoduje o přibližně 80 euro levněji.

Velká očekávání zároveň vyvolává vládní úsporný balíček, který by měl být představen v květnu. Dle Zbyňka Stanjury by měla úsporná opatření přinést do státní kasy přibližně 70 mld. Na stole jsou změny DPH, seškrtání neinvestičních dotací nebo zrušení některých daňových výjimek.

Tato rozpočtová dieta by měla být prvním krokem ke stabilizaci veřejných financí. Je však dost dobře možné, že od současné vlády se již dalších významných kroků vzhledem k nastupujícímu volebnímu cyklu nedočkáme. Strukturální saldo tak může zůstat v hlubokém deficitu po delší dobu, zvláště zásluhou výdajové strany, která se utrhla ze řetězu – zatímco mezi lety 2019-2022 narostly daňové příjmy o 100 mld., běžné výdaje vyskočily o 400 mld. (!). A to je samozřejmě problém i z pohledu měnové politiky, jak ostatně upozorňuje ČNB, pro kterou představuje expanzivní fiskální politika významný proinflační impuls.

2

TRHY
Koruna

Zatímco ostatním středoevropským měnám se včera dařilo, česká měna vůči euru ztrácela a oslabila na úroveň 23,50 EUR/CZK, a to navzdory absenci významnějších kurzotvorných zpráv. Dnes je tuzemský makro kalendář zcela prázdný, a proto počítáme s relativně klidným závěrem týdne. Větší rozkolísanost očekáváme až v dalších dvou týdnech, kdy se bude korunový trh připravovat na květnové zasedání ČNB, na kterém se dle našeho názoru povede – ve světle naplňujících se proinflačních rizik - vážná debata i o možnosti signalizačního zvýšení úrokových sazeb.

Eurodolar
Slabší americká data byla včera kompenzována relativně umírněným komentářem prezidentky ECB Ch. Lagardeové, takže posun eurodolaru byl i včera minimální. Dnes budou ve hře indexy podnikatelských nálad (PMI) a to jak v eurozóně, tak odpoledne v USA (což je méně důležité). Pokud by západoevropské PMI (zejména v průmyslu) vykázaly viditelné zlepšení, eurodolar by mohl reagovat pozitivně a přiblížit se zpět k 1,10.

 

Čtěte více:

Rozpočet skončil v únoru ve schodku 119,7 mld. Kč, nejhlubším od vzniku ČR
01.03.2023 14:19
Státní rozpočet v únoru skončil ve schodku 119,7 miliardy korun, info...
Rada: Nerovnováha důchodového systému je hlavní problém veřejných financí
09.03.2023 10:05
Nerovnováha důchodového systému je největší problém českých veřejných ...
Státní rozpočet skončil v březnu v rekordním schodku 166,2 miliardy korun
03.04.2023 17:12
Státní rozpočet skončil v březnu ve schodku 166,2 miliardy korun, inf...
Materiál MF: Stát vybere na mimořádné dani 40 miliard korun, rozpočet počítal se 100 miliardami
14.04.2023 12:38
Stát letos vybere na dani z neočekávaných zisků a odvodu z nadměrného ...

Váš názor
  •  
    21.04.2023 14:48

    Stanjura před třemi lety ostře kritizoval svou předchůdkyni Alenu Schillerovou a prsil se, že být na jejím místě, konsolidace státního rozpočtu by byla hračkou. .....Ještě v roce 2021 před sněmovními volbami navíc sebevědomě sliboval nemožné – zachránit státní kasu bez zvyšování daní. Viník je celkem jasný: daňové příjmy vzrostly oproti 1. čtvrtletí předcovidového – a z hlediska státního rozpočtu ještě přijatelně řízeného – roku 2019 o 54 miliard korun... Velkou výjimkou jsou Daně z Příjmů Fyzických osob, které v tomto srovnání klesly (!!) o šest miliard , a to navzdory vysoké inflaci (nad 15% !!). ..Přitom Pojistné na sociální zabezpečení hlásí oproti roku 2019 navýšení o 32 miliard. ____Čím to asi tak je, když ne Superhrubou mzdou?? Na jejím zrušení by nebylo nic zlého, kdyby zároveň byla zachována Fiskální neutralita___ a základní sazba by odpovídala zhruba dvaceti procentům. Tak to ostatně ministerstvo financí vždycky chtělo a paní ministryně Schillerová změnila názor až poté, co přišel její šéf a přednesl zachování sazby patnáct procent jako svůj poslanecký návrh. Není krásnějšího důvodu, kdy má ministr financí -dbalý své cti- nabídnout rezignaci.... Stanjura, Fiala na tom snížení s Babišem "hezky" spolupracovali (snížení daně z příjmu FO) a nyní s tím neumí nic udělat.
    SFX
    •  
      21.04.2023 14:57

      Opravuji - poslední dovětek patří sem: ___i Prezident Zeman blahé paměti věděl, jaký bude rozpočtový dopad, a tak nastolil, že má jít pouze o DOČASNÉ OPATŘENÍ (!) na stimulaci poptávky a PO DVOU LETECH po dvou letech má být SAZBA Daně FO__ ZVÝŠENÁ (!) tak, aby saturovala výpadek na straně příjmů. SFX
      SFX
  •  
    21.04.2023 14:33

    Neslavný rekord: Stát živí na půl milionu lidí, rozpočet je v rozkladu________ Počet státních zaměstnanců letos dosáhl dalšího rekordu. Výplaty pro půl milionu lidí _erár v tomto roce vyjdou na 265 miliard.______ Bujné Navyšování eráru (policie, učitelé, pedag. asistenti, armáda,...) nastartoval Babiš,__ avšak současná vláda v tom "velmi úspěšně" pokračuje :-( Nikdo z parlamentu, ani z vlády se vůbec (?!) nepozastavuje nad tím, zda stát na to vůbec má.... / bude mít... apřitom jde o pravicovou vládu
    SFX
    •  
      21.04.2023 15:05

      Stát živí mnohem víc lidí ! Ve veřejném sektoru (tj. placeni z veřejných peněz) je zaměstnáno skoro milion zaměstnanců ! A to platilo v roce 2020, dneska to bude ještě horší , viz https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/analyza-zjistila-jake-platy-maji-urednici-a-kolik-jich-je-vy/r~1dc7b3927ac611ec8a24ac1f6b220ee8/?utm_source=atlasHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-4&utm_campaign=Aktualne
      in.gold
      •  
        23.04.2023 23:01

        Přesně tak, stát živí mnohem víc lidí, ale protože se neustále lže, a protože tu máme zase nesvobodu, tak se radši nezmiňuje, že velká část výdajů jde na Ukrajince a na válku. No a teď je třeba prachy z toho plebsu nějak vylámat. První na řadě jsou a budou důchodci, ti prďolové se totiž nemůžou bránit.
        ricochet
        • zhrzelému komunistovi, vojáku páté kolony satana liliputa, zchudlému důchodci, žijícímu v naprosté bídě, proruskému dezinformátorovi,který nenávidí Ukrajinu, západ EU, USA věnuji dnes tuto báseň
          26.04.2023 9:56

          ZA TROCHU RUSKÉHO PLYNU Za trochu ruského plynu šel bych světa kraj! Šel s hlavou skloněnou a šel bych bosý, Šel cestou necestou, nechal se znásilňovat rusy! Za trochu ruského plynu prodal bych svojí krajinu! Prodal svojí mámu, svůj národ svojí dědinu. Za trochu ruského plynu srovnal bych se zemí Ukrajinu! Ať ji zboří, zničí, hlavně ať mě ruský plyn syčí. Ať vraždí ženy, děti, ať pálí domy, nechal bych je rabovat! Jen trochu ruského plynu, abych se mohl radovat! Ruský plyn ten teče hroznou dálku, obhajuji tady rusům válku! Za tu válku celkem vzato může USA a NATO!! Za trochu ruského plynu dal bych i ženy vaginu. Přestanu hrát i tenis, za trochu plynu dám i penis. Americký plyn nehoří, nehřeje, pětikolka mě ruský plyn něpřeje. Dejte mě trochu ruského plynu, alespoň malou bublinu! Hadici si k nosu dám, s ruským plynem se rychle udělám! A svoji ženu pak ruským vojákům dám. Že vám někdy vadím? Rusům vás všechny zradím! Jsou možná i jiné plyny, je norský, Katar, miluji pouze ten co pouští ruský tatar. Jsou možná i jiné plyny, je věc jistá, leč nepouští mě ho ruský komunista. Takže ANO pane babiši, zvací dopis napíši! Čerstvé zprávy z russka, povím vám vše dneska, Sám putin mě ty noty dal, abych vám to poslal dál. V rusku je ráj na zemi, všechno je tam nejlepší dnešní den je už včerejší.
          oradapoisson
          • Re: zhrzelému komunistovi, vojáku páté kolony satana liliputa, zchudlému důchodci, žijícímu v naprosté bídě, proruskému dezinformátorovi,který nenávidí Ukrajinu, západ EU, USA věnuji dnes tuto báseň
            26.04.2023 16:21

            jsi pomatenec....
            abc1
            • Promiň, tuto báseň věnuji samozřejmě i tobě
              26.04.2023 22:02

              Neb se také svými názory řadíš do páté kolony satana liliputa
              oradapoisson
    •  
      21.04.2023 14:49

      i Prezident Zeman blahé paměti věděl, jaký bude rozpočtový dopad, a tak nastolil, že má jít pouze o dočasné opatření na stimulaci poptávky a po dvou letech má být sazba daně zvýšena tak, aby saturovala výpadek na straně příjmů.____ Jako alibi sice v důvodové zprávě zmínka o přechodnosti byla...., ale ve Sbírce zákonů nikoli.
      SFX
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data