Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: King o nutných změnách v bankovním systému, které mohou přinést „to nejlepší z obou světů“

Víkendář: King o nutných změnách v bankovním systému, které mohou přinést „to nejlepší z obou světů“

20.05.2023 9:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývalý guvernér Bank of England Mervyn King hovořil na Bloombergu o současném vývoji v bankovním sektoru. Podle jeho názoru je nejlepší, když jsou banky plně soukromými institucemi, které samy rozhodují o svých aktivitách. A jestliže udělají chybu, mohou také padnout. Na to by měl existovat fungující proces likvidace. Významným tématem je ale podle experta situace, kdy mohou i zdravé banky čelit nedostatku hotovosti.

V případě krize může nastat odliv depozit z bank, a to i z těch, které nemají žádné významné finanční problémy. Právě v takové situaci banka nemusí být schopna pokrýt poptávku po hotovosti a jediná instituce, která může zasáhnout, je centrální banka. Na dotaz týkající se přesunu rizikovějších půjček směrem k fondům rizikového kapitálu pak King odpověděl, že by šlo o významnou změnu celého systému, která by zabrala hodně času. Pokud se bude vývoj ubírat tímto směrem, nemělo by jít o skok, ale o postupný proces. A v mezidobí je nutné zajistit, aby banky měly přístup k likviditě v případě, že se dostanou do náročné situace.

Ze strany centrálních bank je podle experta nutná znalost aktiv a pasiv bank tak, aby centrální banka mohla říci, zda a kolik může bance proti jejím aktivům půjčit. Přesněji řečeno, centrální banky by měly informovat, jakou maximální pomoc mohou konkrétní bance s ohledem na kvalitu a hodnotu jejích aktiv půjčit. Systém by pak podle Kinga měl být nastaven tak, že by banky nemohly přijmout více depozit a jim odpovídajících půjček, než kolik by v případě potřeby získaly pomoci ze strany centrální banky.



Popsaný systém by tedy zajistil, že i v případě masivního odlivu vkladů z některé banky tato banka bude mít přístup k dostatečné likviditě ze strany centrální banky. A zároveň by nedocházelo k tomu, že by centrální banka poskytovala neadekvátní pomoc, která by neodpovídala aktivům a hospodaření dané banky. Ve výsledku by pak takový systém podle Kinga už předem eliminoval riziko takzvaných "runů" na banky. Tedy situací, kdy střadatelé v obavách vybírají vklady ve velkém a dostávají tím banku do finančních potíží. Bylo by totiž známo, kolik pomoci daná banka může dostat a to, že tato pomoc je dostatečná ve vztahu k tomu, kolik má depozit a jim podobných pasiv.

King zmínil, že masový výběr vkladů může dostat do problémů se solvencí i banku, která sama o sobě takový problém neměla a trpěla jen nedostatkem likvidity. Na druhou stranu by ani popsaná změna v systému nevylučovala možnost, že nějaká banka prostě udělá velkou chybu ve svém hospodaření a následně zbankrotuje. Podle Kinga je nyní přitom velmi dobrá doba na zavedení nového systému. Do určité míry by i nyní vedl k tomu, že by banky měly menší prostor pro poskytování dlouhodobých půjček financovaných krátkodobým kapitálem. Toto omezení by ale v současné době nebylo nijak citelné, protože předchozí kvantitativní uvolňování ze strany některých centrálních bank znamená, že v systému se stále nachází hodně rezerv.

Bankovní sektor by podle experta měl být stále schopen financovat dlouhodobější úvěry depozity a jinými krátkodobými pasivy. K tomu je ale třeba nastavit systém tak, aby byla eliminována rizika spojená s runy na banku. Právě tak by měl fungovat popsaný systém, který ve výsledku přinese „to nejlepší z obou světů“. Tedy to, že schopnost financovat dlouhodobá aktiva krátkodobými pasivy bude pouze poněkud omezena, ale zároveň bude eliminováno riziko, které s tím souvisí.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Investiční tipy: Co když se Fed mýlí
08.05.2023 8:50
Připusťme na chvíli, že se mýlí Fed a my také. Pokud se mýlí Fed, kter...
Víkendář: Fed může otočit po Jackson Hole, akutní fáze bankovní krize končí
06.05.2023 8:11
Paul McCulley působil jako hlavní ekonom investiční společnosti PIMCO,...
Víkendář: Bez bank by krize nebyly? Co k tomu říká historie...
07.05.2023 8:12
Liberty Street Economics poukazuje na to, že podle některých názorů zv...
Altman: Fed učinil se zvedáním dobře, sazby letos klesnout mohou, ale asi ne tak, jak očekává trh
09.05.2023 10:58
Zakladatel společnosti Evercore Roger Altman se domnívá, že Fed učinil...
Perly týdne: Ještě dlouho do poklesu sazeb a podle GS a MS omezený prostor pro posilování akcií
12.05.2023 12:45
Goldman Sachs, či Morgan Stanley prostor pro posilování amerických akc...

Váš názor
  •  
    21.05.2023 16:15

    Je děsivé, že bývalý guvernér Bank of England si myslí, že banky financují krátkodobými vklady dlouhodobé úvěry. Banky poskytováním úvěrů ty krátkodobé vklady vytvářejí. Pro banky je tak naprosto přirozené, že jejich aktiva jsou dlouhodobá a pasiva jsou v drtivé většině krátkodobá. Tomuto se banky nemohou nijak vyhnout. Problém s likviditou ale nespočívá v nesouladu splatností aktiv a pasiv. Problém s likviditou spočívá v tom, že emitovat bankovky může monopolně pouze centrální banka a zákon ukládá obchodním bankám, že musí vklady klientů na požádání směnit za pouze centrální bankou emitovanou hotovost. Právě tato povinnost bank vyplácet vklady v hotovosti na požádání ve spojení s omezeným přístupem bank k hotovosti emitované centrální bankou způsobuje jediný skutečný likvidní problém, který v bankovním systému existuje. Tento problém způsobuje zákonná regulace, která nutí banky směňovat vklady za hotovost, kterou může emitovat pouze centrální banka. Stát a centrální banka mají jednoduchou možnost zcela bez nákladů a bez rizik tento státem způsobený problém odstranit. Stačí když stát a centrální banka bude všem držitelům všech vkladů v bankách garantovat 100% vkladů úplně všem klientům bez rozdílu. I v takovémto případě banky budou stále moci bankrotovat z důvodu insolvence, avšak tento bankrot by se týkal vždy pouze akcionářů banky nikoliv jejích klientů. Banky by však v tomto systému už nebankrotovaly úplně zbytečně toliko z důvodu nedostatku likvidity potřebné pro převod vkladů do jiné banky nebo z důvodu nedostatku hotovosti pro vyplácení vkladů v hotovosti. Příčinou úplně zbytečného likvidního problému jsou regulace státu s centrální banky a pouze stát a centrální banka mohou účinně tento problém taky vyřešit. Banky a klienti jsou zde v roli nevinných obětí státní regulace.
    Richard Fuld
    •  
      21.05.2023 16:50

      a to bylo keců po roce 2008, že všechno bude jenom bail in. A skutek utek.
      Želvák Burzovní (Gold!)
      •  
        21.05.2023 20:15

        Bail-out (záchrana banky na úkor daňových poplatníků) je špatně. Bail-in (záchrana banky na úkor držitelů vkladů) je ještě víc špatně. Jediné správné a spravedlivé řešení úpadku banky spočívá v dopadech pouze na akcionáře banky. Držitelé vkladů nejsou ani věřitelé ani investoři... Pokud se jakákoliv (i sebevětší banka) dostane do insolvence (neplní pravidla kapitálové přiměřenosti) je namístě její zestátnění (bez náhrady, nebo s přiměřenou náhradou akcionářům), doplnění kapitálu banky státem a následná privatizace (návrat státem vložených peněz + prémie). Pokud STÁTNÍ bankovní dohled neodhalí krachující banku včas, a ta se dostane do natolik velkých ztrát, že její vlastní kapitál klesne do záporu, pak následky musí nést akcionáři (to je jasné, přijdou o vše) ale i stát, který v takovém případě také selhal, nikoli však držitelé vkladů. Držitelé vkladů drží peníze nikoliv akcie nebo dluhopisy banky.
        Richard Fuld
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data