Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spirály globálních (ne)rovnováh

Spirály globálních (ne)rovnováh

27.06.2023 17:25

O Spojených státech se někdy hovořilo jako o bance světa. V tom smyslu, že do nich proudí krátkodobější kapitál spojený zejména s pevnými instrumenty a z nich naopak míří kapitál do zbytku světa směrem k dlouhodobějším rizikovějším projektům s vyššími výnosy. Je otázka, nakolik tomu tak stále je. A pokud ano, šlo by spíše o takový globální fond rizikového kapitálu. Co tu určitě je i nadále, jsou s výše uvedeným úzce spojené globální (ne)rovnováhy.

Jen velmi málo zemí na světě, pokud nějaká, je v obchodním vztahu ke zbytku světa na nule. Tedy dováží v přesně stejné hodnotě, v jaké vyváží. Některé státy dováží více, než vyváží a to pak zjednodušeně řečeno znamená, že zbytek světa jim musí na nákup jejich zboží a služeb půjčit. Země, která naopak do světa vyváží více, než si z něj berou, mu naopak půjčují. Někdy to bývá popisováno jako nerovnováhy, ale samo o sobě na tom nic nerovnovážného není. V nerovnováhu se situace mění ve chvíli, kdy je situace neudržitelná a dochází ke zlomovým jevům typu krize platební bilance. Tedy stavu, kdy země si již není schopna od ostatních půjčovat.

Globálními přeborníky jsou na straně půjčujících si (a obchodně deficitních) Spojené státy, na straně půjčujících země jako Německo, Japonsko, popřípadě Čína. Nejde tedy o žádná ořezávátka a zejména Spojené státy se snaží své obchodní deficity již řadu let řešit. Výše uvedený odstavec ale naznačuje, že vznik a růst deficitů a přebytků je spirálou několika propojených proměnných. S tím, že snaha o změnu pouze jedné z nich může být spíše kontraproduktivní. Tj., může napáchat více škody než užitku.

U Spojených států můžeme říci, že tu je zřejmá ochota spotřebovat více, než umožňují domácí příjmy. Můžeme říci, že za tím stojí dostupnost zboží ze zahraničí s atraktivním poměrem cena/kvalita, touha po spotřebě jako takové (vs. touha po úsporách jako takových) a schopnost půjčovat si od zbytku světa (ochota zbytku světa půjčovat). Předchozí US vláda se vysoké obchodní deficity snažila řešit cílením na první faktor – vyšší cla a podobně. Někteří ekonomové pak ale poukazovali na to, že za obchodními deficity stojí nízké úspory (další dva faktory). A celkově mi připadá, že je v této otázce ignorováno právě to, že jde o spirálu vzájemně propojených věcí. 

Vezměme příklad z druhé strany: Německo bylo a zřejmě stále je synonymem kvality, má silnou pozici v řadě odvětví a „Made in Germany“ stále něco znamená. Poměr cena/kvalita tu je pro řadu zemí a lidí atraktivní a Německo tak má dobrou konkurenční pozici na exportních trzích. To by ale samo o sobě ještě nemuselo vést k vysokým obchodním přebytkům. Jejich spirála se roztáčí ve chvíli, kdy dosadíme znatelnou tendenci Němců ke spoření (výdaje nižší než příjmy). Ve výsledku si pak Německo nenechá platit za své BMW, VW a další zboží zbožím ze zahraničí, ale půjčuje jiným zemím na nákup jeho zboží. A mimochodem z nich tak dováží zaměstnanost.

Z výše uvedeného by mělo být patrné, že úspory nejsou sice jediným, ale určitě klíčovým faktorem za globálními (ne)rovnováhami. A dnešní příběh tak graduje následujícím grafem, který ukazuje vývoj míry úspor amerických domácností. Rozhodují přitom samozřejmě úspory celkové – domácnosti, stát a firemní sektor. Ale americký spotřebitel, jako globální spotřebitel poslední instance, tu je významnou hybnou silou. Ke spotřeba přitom získával chuť až do počátku sedmdesátých let, pak se trend otočil a dna míra úspor dosáhla před finanční krizí. Až donedávna se zdálo, že mohla nastartovat nový trend. Ale...

Spirály globálních (ne)rovnováh 

Zdroj: Twitter



 

Čtěte více:

Schwab: Možná ještě jedno, či dvojí zvýšení sazeb, udržitelná rally až po stabilizaci sazeb
27.06.2023 14:26
Recese, nebo ne? Na tuto otázku na CNBC odpovídala Liz Ann Sonders ze ...
Čínská ekonomika poroste ve druhém čtvrtletí rychleji, říká premiér Li Qiang
27.06.2023 16:17
Čínský premiér Li Qiang v úterý uvedl, že jeho země je stále na cestě ...
Nájmy vyjdou lépe než hypotéky, přesto Češi chtějí do vlastního
27.06.2023 13:07
V momentální nepříznivé finanční situaci vyjde žití v nájmu výhodněji ...
Lagardeová: ECB nebude schopná v dohledné době oznámit konec zvyšování úroků
27.06.2023 15:11
Evropská centrální banka (ECB) pravděpodobně nebude schopná v dohledné...

Váš názor
  •  
    28.06.2023 13:33

    "Některé státy dováží více, než vyváží a to pak zjednodušeně řečeno znamená, že zbytek světa jim musí na nákup jejich zboží a služeb půjčit." Pokud si jako spotřebitel půjčujete na nákup domácí nebo zahraniční produkce. pak si půjčujete peníze, které vytvoří soukromá banka, od níž si půjčujete, nikoliv od jakéhosi "zbytku světa". Světová ekonomika není (v naprosté většině) nic jiného než interakce mezi jednotlivými (v naprosté většině) soukromými subjekty a z toho vznikající soukromé vztahy mezi těmito subjekty nemají se státy (v naprosté většině) vůbec nic společného. Otázka případné udržitelnosti nerovnováh mezi spotřebou a produkcí jednotlivých ekonomických subjektů je vždy pouze individuálním problémem subjektů, které více spotřebují než vyprodukují. Tyto individuální problémy se řeší krachem individuálních ekonomických subjektů, které si ukously "příliš velké úvěrové sousto", nebo jejich plány selhaly. Obdobné platí rovněž o transakcích, jejichž předmětem jsou investiční aktiva. Motat do tohoto základu globálních obchodních soukromých vztahů státy, jako jakési ekonomické subjekty svého druhu, mi přijde pouze jako zbytečná komplikace a vytváření ve skutečnosti neexistujících problémů. Deficity obchodní bilance, platební bilance, bilance státních rozpočtů, bilance centrálních bank jsou jen bezvýznamnými státními účetními položkami, které pouze nějak odrážejí dění v ekonomice na jednotlivých územích státu. Dále odráží vývoj přeshraničních interakcích mezi jednotlivými (v naprosté většině) soukromými ekonomickými subjekty. Vývoj obchodu mezi ekonomickými subjekty z různých měnových oblastí je (v naprosté většině případů) zohledněn měnovými kurzy. Jakékoliv zasahování do měnového trhu nebo do předmětných individuálních ekonomických interakcí na základě uvedených statistických veličin bude představovat snahu o řešení neexistujícího problému. Toto zasahování pak naopak velmi pravděpodobně nějaký skutečný nový problém způsobí. Pokud fungují volné měnové trhy a bankroty soukromých ekonomických subjektů, není zde co řešit. Ony nerovnováhy plynoucí ze statistik jednotlivých států jsou jen přirozeným odrazem dění, které může být (a zpravidla je) v naprostém pořádku.
    Richard Fuld
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y