Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Ceny jedné z nejoblíbenějších velikosti diamantů prudce klesají

Bloomberg: Ceny jedné z nejoblíbenějších velikosti diamantů prudce klesají

04.09.2023 8:32
Autor: ČTK

Ceny surových diamantů v jedné z neoblíbenějších kategorií, kterou je velikosti nejvíce používaná pro zásnubní prsteny, prudce klesají, protože stále více Američanů dává přednost zásnubním prstenům z laboratorně vytvořených kamenů. Poptávka po diamantech po pandemii obecně oslabila, protože spotřebitelé opět utrácejí za cestování a zážitky a zhoršování ekonomického vývoje snižuje výdaje za luxus. Kameny používané v solitérních prstenech o velikosti jednoho nebo dvou karátů, které jsou zvláště oblíbené v USA, zaznamenaly mnohem výraznější pokles cen než zbytek trhu, upozornila agentura Bloomberg.

Podle analytiků je důvodem poklesu prudce rostoucí poptávka po syntetických diamantech. Výrobci syntetických diamantů věnovali této kategorii, u které jsou spotřebitelé obzvláště citliví na cenu, mimořádnou pozornost a toto úsilí se jim v USA vyplácí. Analytici však upozorňují, že to neznamená, že by měly prudce klesat ceny zásnubních prstenů. Dopad se omezuje jen na trh se surovými diamanty, neprůhledný svět těžařů, obchodníků a překupníků, který je od cenovek v klenotnictví na hony vzdálen.

Rozsah a rychlost propadu cen u jedné z nejdůležitějších kategorií v diamantovém průmyslu však způsobil na trhu šok. Nyní je otázkou, zda pokles poptávky po surových diamantech v této kategorii představuje trvalou změnu a zda se zájem o syntetické diamanty nakonec rozšíří i na dražší kameny, které obvykle kupují asijské společnosti.

Lídr v odvětví De Beers tvrdí, že současné oslabení je přirozeným poklesem poptávky poté, co v době pandemie ceny prudce rostly. Zájem o syntetické kameny nepovažuje za strukturální změnu.

Laboratorně vytvořené diamanty jsou již dlouho považovány za hrozbu pro přírodní. Jejich zastánci tvrdí, že mohou nabídnout levnější alternativu bez mnoha ekologických a sociálních problémů, se kterými je někdy spojena těžba diamantů. V minulosti se syntetické diamanty prosazovaly jen v omezené míře, to se ale nyní mění a začínají ukusovat mnohem větší část důležitého amerického svatebního trhu.

Firma De Beers reagovala na slabší poptávku prudkým snížením cen v kategorii označované "select makeables", což jsou surové diamanty o velikosti dva až čtyři karáty, které se vybrousí do kamenů o zhruba poloviční velikosti, což jsou kameny používané převážně do zásnubních prstenů. Podle informovaných zdrojů snížila firma ceny v této kategorii za poslední rok o více než 40 procent, včetně jednoho snížení v červenci o více než 15 procent. Někdejší monopol na trhu se surovými diamanty má stále značnou moc, prodává své kameny při deseti prodejních akcích ročně a kupující musí zpravidla přijmout nabízenou cenu a množství. Prudké snížení cen je pro firmu obvykle poslední možností a nedávný rozsah poklesu cen je podle obchodníků bezprecedentní, pokud se nejedná o krach spekulativní bubliny.

Jedním z nejzřetelnějších znaků toho, jak se prosazují syntetické diamanty, je jejich podíl na vývozu z Indie, kde se brousí a leští zhruba 90 procent celosvětové nabídky. V červnu měly syntetické diamanty na vývozu diamantů ze země podíl zhruba devět procent, před pěti lety to bylo jedno procento. Vzhledem k prudkému poklesu cen, za kterou se prodávají, to znamená, že 25 až 35 procent objemu nyní tvoří laboratorně vytvořené diamanty, uvedla firma Liberum Capital Markets.

Syntetické diamanty v současnosti snižují poptávku po přírodních, ale i toto odvětví se potýká s problémy. Ceny syntetických diamantů se propadly ještě strměji než ceny přírodních a prodávají se s vyšší slevou než kdykoliv předtím. Zhruba před pěti lety byly syntetické diamanty zhruba o 20 procent levnější než přírodní, v současnosti je však cena nižší až o 80 procent, protože prodejci tlačí ceny dolů a náklady klesají. Jen letos klesla cena leštěných kamenů na velkoobchodním trhu o více než polovinu.

 

Čtěte více:

Víkendář: Příliš mnoho čínských medvědů?
02.09.2023 8:08
Zatímco řada ekonomů poukazuje na slabou ekonomickou aktivitu v Číně a...
Víkendář: Většina akcií dlouhodobě nedokázala překonat návratností krátkodobé dluhopisy
03.09.2023 8:26
Na CNBC hovořili o studii, která zkoumala chování akcií na trzích po c...
Portfolio podle Fidelity: Návrat 60 ku 40?
04.09.2023 6:03
Historicky negativní korelace mezi dluhopisy a akciemi, která byla bě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data