Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU zahájí šetření ohledně elektromobilů z Číny, uvedla von der Leyenová

EU zahájí šetření ohledně elektromobilů z Číny, uvedla von der Leyenová

13.09.2023 10:43, aktualizováno: 13.9. 14:34
Autor: ČTK

Aktualizováno

Čína skrze státní dotace uměle udržuje ceny svých elektromobilů na nízké úrovni, což křiví trh. Evropská komise (EK) má proto v plánu začít se situací zabývat. V dnešním projevu o stavu unie to v Evropském parlamentu (EP) řekla předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Unie se podle ní musí neférovým praktikám ze strany Číny bránit. Na oznámení šéfky komise příznivě zareagovaly Berlín a Paříž.

Světové trhy jsou zaplavené levnými elektromobily z Číny, prohlásila von der Leyenová. "Jejich ceny jsou uměle drženy nízko díky rozsáhlým státním dotacím," dodala. Zároveň oznámila, že komise zahajuje vyšetřování ohledně čínských elektromobilů a státních dotací, které dostávají čínské automobilky.

EU se podle von der Leyenové musí bránit neférovým čínským praktikám na trhu. Poukázala například na zkušenost z minulých let z odvětví solárních elektráren, kde Čína získala silné postavení kvůli nízkým cenám. "Je rovněž klíčové ponechat otevřené kanály komunikace a dialogu s Čínou," uvedla.

Za velmi dobré rozhodnutí považuje krok Evropské komise francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Je podle něj nutné, aby Evropa mohla přijmout odvetná opatření, pokud tyto dotace nejsou v souladu s mezinárodními obchodními pravidly.

"Obecně je to správný postoj," komentoval rozhodnutí komise německý ministr hospodářství Robert Habeck. Má za to, že je třeba prověřit, zda neexistují nějaké skryté dotace, přímé či nepřímé, které přinášejí nespravedlivou konkurenční výhodu.

Podle konzultační firmy Inovev, kterou cituje agentura Reuters, čínské značky letos tvoří osm procent nových prodaných elektromobilů v Evropě. Loni to bylo šest procent, předloni čtyři procenta.

V globálních dodavatelských řetězcích podle šéfky Evropské komise vznikají úzká hrdla, a někdy se to stává kvůli politice konkrétních států. "Stačí pomyslet na čínská omezení vývozu gallia a germania," uvedla von der Leyenová. Vyzvala zároveň ke zvýšení bezpečnosti v ekonomické oblasti.

Von der Leyenová se v první části svého projevu před europoslanci věnovala ekonomickým a ekologickým tématům. Podle ní jde modernizace ekonomiky a průmyslu ruku v ruce se snižováním emisí oxidu uhličitého a EU bude průmysl na cestě k čistší výrobě podporovat. Poukázala i na to, že unie teď přitahuje více investic do vodíku vyrobeného z obnovitelných zdrojů než Spojené státy a Čína dohromady, a také že se zvýšil počet oceláren, které přešly na takzvanou čistou výrobu.

Předsedkyně Evropské komise také vyzvala k tomu, aby Evropa využívala svou "kritickou masu" při jednáních o ekonomických záležitostech. Poukázala na postup EU za energetické krize, který podle šéfky EK přispěl ke snížení cen plynu. Obdobný postup by unie měla zaujmout i v jednáních o kriticky významných materiálech či zabezpečení zeleného vodíku.

Za další prioritu von der Leyenová označila zjednodušení administrativy pro firmy. Hlavně pro malé podniky je podle ní obtížné splňovat všechny byrokratické povinnosti. "Příští měsíc předložíme první legislativní návrh na snížení ohlašovacích povinností na evropské úrovni o 25 procent," uvedla.


Čtěte více:

Apple Event 2023: iPhony s lepší optikou, titanem a USB-C i uhlíkově neutrální Apple Watch
12.09.2023 21:05
Americká technologická společnost Apple uvedla na úterní akci své nejn...
Oracle s horším výhledem pomohl technologiím ke korekci
12.09.2023 22:00
Po včerejších nárůstech dnes zámořské indexy korigovaly. Týkalo se to ...
Trhy jsou opatrné před americkou inflací, která ukáže na potřebu držet sazby vysoko. Apple ukázal novinky
13.09.2023 8:55
Akciové trhy v Evropě budou zahajovat v polovině týdne směrem níže. Tr...
Výrobce obuvi Birkenstock požádal v USA o IPO, ocenit by ho mohlo na 8 miliard eur
13.09.2023 10:13
Německý výrobce obuvi Birkenstock podal ve Spojených státech žádost o ...

Váš názor
  • Přirozené pudy
    13.09.2023 14:15

    Když Layenové na autosalonu lodivodi místního automotive sdělí realitu, pak ona MUSÍ přijít s politickým prohlášením... Jak jinak může lodivod seatu zdůvodnit zaměstnancům, že místo aut budou montovat elektrokoloběžky a jediné auto od seatu bude odnož cupra a již jen elektro? Začnou Španělé stávkovat jako kdysi Belgičané když jim automotive-lodivodi přesouvali montáže po 2004 směrem na východ? Nezačnou, Španělé dostali z úst Layenové vodíkovou vizi... Druhou stranou mince jsou business-plány automotive-lodivodů, kteří skrz normu euro7 se dostali mezi mlýnské kameny "zájem akcionáře X legislativa". Dílčím řešením by bylo, že třeba BMW některý ze svých modelů obětuje elektrifikaci podobně jako seat cupru a současně jeho výrobu přesune do číny. Čína je jednak momentálně největším elektro trhem a co se neprodá tam, vyveze BMW do zbytku světa s mimořádným ziskem, přesně jak to dělají oni... Takže případný protekcionismus ve formě dovozního cla bude evropskému profitu víc bránit než mu pomáhat... /// Posledním a zřejmě nejpodstatnějším parametrem je velikost elektromobilu vyrobeného v číně oproti tesle. Zatímco tesla vyrábí sortiment od vyšší střední třídy nahoru (adekvátní pro zvyklost Layenové, tj. drahá auta), v číně se nejvíc prodávají elektroauta velikosti kolínské toyoty (adekvátní kupní síle číňana, tj. levná auta). Rozhoduje reálná kupní síla, která v Evropě díky inflaci na 2-3 roky poklesla..
    Mudr.c
  •  
    13.09.2023 13:38

    EU dotuje kde co a tak si dovazima rajcata z Holandska a papriky z Francie, prestoze tam je prace drazsi nez v CR. I ty elektromobily jsou v EU podporovane ruznymi benefity. Tak na co si Ursula Vonhoven atezuje?
    Vilém
  • .
    13.09.2023 12:18

    tak nejdrive se jim zdarma dodalo know-how, aby se kvuli levne pracovni sile mohlo za levno dovazet (a draze prodavat), pak brutalne v eu narostou vyrobni naklady, nakonec se zjisti, ze cina snad ani zadna auta dotovat nemusi, aby konkurovala a my zacneme kupovat e-auta na alibabe
    ragun
    • Re: .
      13.09.2023 13:05

      Čína mnohé věci v minulosti kopírovala, ale nyní se stává zvláště v elektromobilitě v celém výrobním řetězci lídrem. Až CATL koncem tohoto roku spustí sériovou produkci několika již představených typů nejvyspělejších baterií (včetně semi-solid state s biomimetickou strukturou), které rozhodně od nikoho neokopírovala, tak to teprve uvidíme. Jinak vyčítat někomu dotace z pozice šéfky EU, to hraničí téměř s drzostí.
      FZ
      • .
        13.09.2023 13:12

        ja vim, ze v minimalne jedne technologii pred par lety cima nabirala hromadne engineers z evropy, takze s tim jejich vlastnim vyvojem bych byl opatrny, kazdopadne je jich tolik, takze to muze byt i pravda, ze to vyvinuli svepomoci
        ragun
        • Re: .
          13.09.2023 15:20

          Číňané jsou technicky velmi talentovaní, inovativní a vyhrávají světové soutěže v matematice. Evropské inženýry k tomu aby něco vyvinuli potřebovat nebudou.
          FZ
  • Vysoká představitelka EU, jež je prolezla přerozdělováním dotací
    13.09.2023 12:07

    z Bruselu najednou ví, že dotace křivi trh? V případě Číny poznává vlastní medicínu.
    kat
  • Kamufláž
    13.09.2023 12:01

    Ideologická příprava na zavedení cel na technicky vyspělé čínské elektromobily. Ale ona každá hůl má dva konce!
    FZ
  • jeden z mnoha důvodů
    13.09.2023 11:48

    ale Ursule to raději neříkejte bo si dnes ten green EU destroy deal pochválila, čína cena elektřiny 0,075, germanie 0,606 usd/kWh https://www.globalpetrolprices.com/China/electricity_prices/
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    13.09.2023 11:41

    Tak nejprve se Číňanům dovezlo kompletní know-how výroby moderních automobilů a teď bude EU bádat nad tím, jak bojovat proti konkurenci, kterou si sama vytvořila... perfektní, vše jde podle plánu :))
    bob
  •  
    13.09.2023 11:40

    EU má taky svoji Pekarovou.
    kočák
  • .
    13.09.2023 11:26

    ta zenska neni normalni
    ragun
    • Re: .
      13.09.2023 11:31

      ale ten o ocelarnach byl dobrej :) ".. se zvýšil počet oceláren, jež přešly na "čistou výrobu"
      Ai-kun
  •  
    13.09.2023 11:20

    zatimco EU automotive trh nek.u.rivi a elektro zadny stat nedotuje;)
    Ai-kun
  •  
    13.09.2023 11:17

    Někde jsou zase nesmyslné dotace na kotle, zateplení, soláry a bůh ví co ještě. Nedávno bylo šrotové atd. to jsem myslel že je jen za socíku a u komunistů. Tento nešvar se nějak zabydlel i v současném socializmu. Uršula nemůže pitchovat když dělá to samé v bledě modrém.
    karel777
Aktuální komentáře
09.05.2024
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.